Witam wszystkich.
Na wstępie chciałbym podziękować za miłe przyjęcie. Te ciepłe słowa utwierdzają mnie jeszcze bardziej w przekonaniu, że zrobiłem dobry krok i jednocześnie mobilizują do jeszcze cięższej pracy.
Pojawiło się już kilka postów tyczących konkretnych kwestii, a więc postaram się do nich ustosunkować.
1) Sprawy kadrowe:
- nowi zawodnicy oraz zawodnicy, któym skończył się 30.06 kontrakt - po zakończeniu obozu, czyli po sparingu z Myszkowem otrzymam od trenera listę z nazwiskami, a przy nich info tak lub nie (z wszystkimi jestem już po wstępnych rozmowach, więc po otrzymaniu owej listy będziemy dokonywać ostatecznych uzgodnień kontraktowych)
- Rafał Pietrzak - prowadzone są rozmowy z drużynami ekstraklasy i być może uda się wypracować satysfakcjonujące warunki
Generalnie zapowiada się bardzo pracowity tydzień pod względem negocjacji kontraktowych. Choć są również prowadzone rozmowy z zawodnikami, których jeszcze nie widzieliśmy podczas sparingów i treningów.
2) Idee kibiców - z tego właśnie względu postanowiłem nawiązać kontakt poprzez forum, aby mieć bezpośredni kontakt z wszelkimi Waszymi pomysłami. Jestem również przygotowany na - nazwijmy to - różne dziwne wpisy, świadom tego, że cześć osób pod płaszczem anonimowości może chcieć próbować kogoś obrazić, etc. Miejmy nadzieję, że będziemy trzymali odpowiedni poziom
Chcę się kierować zasadą - słucham aktywnie wszystkich, ale decyzje podejmuje samemu.
3) Sztab szkoleniowy - trener bramkarzy. Praktycznie tylko ta pozycja trenerskanie jest obsadzona formalnie , ale jest bardzo ciekawy kandydat zaakceptowany przez trenera Chojnackiego i z początkiem tygodnia powinniśmy dopiąć wszelkich formalności.
Grzesiu Kurdziel "uciekł" zanim udało mi się zareagować, ale chyba nikt by go nie zatrzymał przy takiej ofercie. Wierzę, że nowy trener bedzie drugim Kurkurem i wychowamy kolejnego specjalistę !!!
4) Jakub Wójcicki - (kandydat Patriosa) - ciekawe statystyki, jednak w tej chwili trener poszukuje młodzieżowca (ponownie obniżono wiek młodzieżowca - obecnie to 1990 i młodsi). Jak odejdzie Rafał Pietrzak to zostaje nam z ogranych w 2 lidze młodzieżowców tylko Strojek. Jest kilku następnych, ale jak wiadomo musi ich być na boisku w trakcie meczu 2, czyli absolutne minimu w kadrze to 6-7.
I tu przejdę płynnie do kolejnego tematu, który jest skandalem dla mnie
5) młodzież - nie jest dopuszalną sytuacją, że to my szukamy młodzieżowca !!!??? To u nas powinny być tabuny młodych zawodników i to my powinniśmy odbierać oferty z prośbą o wypożyczenia z całej ligii !!!
Musimy wrócić do pewnych sprawdzonych metod.
Kilka podstaw, które wprowadzimy od zaraz to:
- cykliczne spotkania wszystkich trenerów grup młodzieżowych z trenerem I-szej drużyny (wymiana materiałów, spostrzeżeń, nowinek taktycznych, etc) Fajnie gdyby wszystkie drużyny grały ustawieniem, które preferuje I-sza drużyna. Po skończeniu wieku juniora musimy mieć gotowego zawodnika na daną pozycję (taktycznie i technicznie)
- zawodnicy pierwszej drużyny jako pracownicy Klubu, będą w czasie wolnym od swoich treningów i meczów, brali udział w zajęciach młodzieży, pomagając trenerom.
- może uda się zorganizować treningi specjalistyczne - międzyrocznikowe - dla poszczególnych formacji (osobny dla obrońców wszystkich grup juniorskich, osobne dla pomocników, itd.) z udziałem trenera Chojnackiego.
Na razie nie będziemy robić rewolucji personalnych w żadnym polu, gdyż zbyt mało na to czasu. Jak skompletujemy drużynę i ruszy sezon to bedzie czas, aby tworzyć plany w pozostałych elementach.
6) Stajnia Augiasza - oj po tych kilku pierwszych dniach widzę, że lekko nie będzie, ale wierzę, że uda się to uporządkować. Będzie bilans otwarcia i opinia publiczna otrzyma pełną informację. Mogę ze swej strony tylko prosić o pewną dozę cierpliwości i wyrozumiałości.
7) Stać nas czy nie na 1-2 ligę - póki co myślę, że dużo mniejszym kosztem (niż w poprzednim sezonie to u nas było), można awansować do wyższej klasy rozgr. Dobra grupa, ambitnych zawodników plus stabilne, ale nie kominowe kontrakty i powinno być całkiem dobrze.
Chyba udało mi się odnieść do wszystkich poruszonych spraw.
Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji.
PS. Uciekam, bo przecież Villa i Iniesta już biegają
Marek Adamczyk