Ja juz k***a nie wiem jak to nazwać. To juz nie jest nawet żenujące:
Nieprawdopodobne rzeczy dzieją się wokół objęcia przez miasto 49 proc. akcji Zagłębia S.A. Wbrew wcześniejszym ustaleniom, w poniedziałek nie doszło do podpisania stosownej umowy.
I zastępca prezydenta Sosnowca, Ryszard Łukawski, sprawujący w mieście władzę pod nieobecność przebywającego na urlopie prezydenta Kazimierza Górskiego wyjaśniał, dlaczego nie podpisał umowy:
- Nie mogłem parafować umowy o objęciu akcji. Ta czynność wymaga specjalnego upoważnienia. Gdybym takie posiadał, to przejęcie części akcji byłoby już dokonane.
Tak wiceprezydent mówił wczoraj, a dziś, podczas posiedzenia komisji Rady Miejskiej, odpowiadał na pytania radnych trochę inaczej:
-
Data podpisania umowy została ustalona na 12 lipca. Wczorajszy termin to wymysł właściciela klubu i
prezesa, Pawła Hytrego, któremu się śpieszyło, ponieważ wyjeżdżał za granicę na wczasy. Twierdząc wczoraj, że nie mam odpowiedniego upoważnienia do podpisania umowy objęcia akcji, mówiłem prawdę, bo przecież nie było mi ono potrzebne, skoro umowa ma być zawarta 12 lipca.
Na pytanie radnego Karola Winiarskiego, co spowodowało zmianę stanowiska prezydenta Górskiego i objęcie 49 proc. akcji zamiast zapowiadanych 100 proc., wiceprezydent udzielił odpowiedzi, po której radnych zamurowało. Okazało się bowiem, że praktycznie nie nastąpiły żadne nowe okoliczności, które uzasadniałyby radykalną zmianę stanowiska prezydenta.
Zadłużenie Spółki wynosi 3,3 mln zł, trzech wierzycieli, w tym właściciel Zagłębia S.A., Krzysztof Szatan, nie umorzyli pożyczek udzielonych klubowi, a jedynie odroczyli ich spłatę do 2012 r. Jedyną pozytywną zmianą jest zobowiązanie przedłużenia na rok umów sponsorskich o wartości ok. 1 mln zł.
Radny Andrzej Madej dochodził jeszcze, dlaczego w doniesieniach medialnych pojawiają się informacje na temat rzekomego podpisywania aktu notarialnego. Wiceprezydent Łukawski wyjaśnił, że są to informacji nieprawdziwe.
Właściciel Zagłębia S.A., Krzysztof Szatan, w rozmowie z sosnowiec.info.pl stwierdził, że po raz pierwszy słyszy o terminie 12 lipca. - Jeszcze wczoraj rano pan Łukawski był gotowy do podpisania umowy – powiedział Szatan.
Przypomnijmy, w lutym Rada Miejska pod naciskiem prezydenta Górskiego przyjęła uchwałę ws. objęcia przez miasto akcji Zagłębia S.A. Od tego momentu wokół akcji Zagłębia dzieją się dziwne rzeczy.
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,17556