przez Erazmus 2003-11-04, 8:49 am
Daję 60% na nasz bezpośredni awans, a pozostałe 40% na grę w barażach - powiedział nam Grzegorz Kowalski, trener Śląska gdy zapytaliśmy go o to jak przewiduje zakończenie sezonu w śląskiej III lidze.
* Czy jest możliwe, że ta młoda drużyna dotrwa do końca na pozycji lidera (tylko zwycięstwo w lidze daje bezpośredni awans do II ligi) i nie da się wyprzedzić na ani jedną kolejkę Zagłębiu Sosnowiec czy Kietrzowi?
- Jeśli chodzi o jesień to zadecyduje mecz w Opolu (najbliższa sobota - przyp. red.). Jeśli uda się zwyciężyć z Odrą, to najważniejsze będzie pierwszych pięć spotkań na wiosnę. Będziemy mieli trudnych rywali i kilka ciężkich spotkań na wyjeździe. Jeśli wyjdziemy z nich zwycięsko to wierzę, że nie oddamy prowadzenia do końca sezonu.
* W czym pański zespół jest lepszy od rywali?
- Mam niezłych piłkarzy pod względem umiejętności indywidualnych. Nieźle też wyglądamy jeśli chodzi o organizację grę i opanowanie stałych fragmentów gry.
Brakuje nam jeszcze nieco w sferze przygotowania kondycyjnego. Głównie przez przedsezonowe perturbacje.
...
A Zagłębie? Mają silne strony poza silnymi podstawami organizacyjnymi?
- Oglądałem Zagłębie w tym sezonie trzy razy i wiem, że to dobry zespół z pomysłem na granie. Tyle tylko, że sosnowiczanie grają jedynie solidnie. I sądzę, że w tej ich solidności tkwi ich problem. Myślę, że brakuje im tego co my mamy - trochę polotu i szaleństwa w grze.