Wojewoda zamknął Stadion Ludowy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wojewoda zamknął Stadion Ludowy

Postprzez PawełK 2010-05-15, 11:04 am

Janusz Lewanda / sosnowiec. info.pl napisał(a):- Daleki jestem od doszukiwania się podtekstów politycznych tej decyzji, ale dotarły do mnie i takie opinie, że jest to postępowanie celowo nieżyczliwe w stosunku do PO, która niewątpliwie odpowiada za decyzję swojego wojewody. Nie wiem, ile w tych spekulacjach jest prawdy, ale faktem jest, że w Sosnowcu doszło do przedwyborczego porozumienia PSL z SLD – twierdzi Adamiec.
.
.
.
Maciej Adamiec dodaje, że: - najsmutniejsze jest jednak to, że na tych wszystkich kłopotach i problemach naszego Klubu kapitał polityczny zbija prezydent Sosnowca, Kazimierz Górski...

Nie rozumie tutaj za bardzo... W jaki sposób zbija kapitał? Jeżeli powstała koalicja to powinien wpłynąć na zmianę decyzji wicewojewody, który reprezentuje bodajże PSL (swojego nowego koalicjanta). Bardziej sobie teraz sam strzela w pietę aniżeli zdobywa kapitał polityczny... no chyba, że dziś się zmieni decyzja wicewojewody, ale to chyba mało realne.
PawełK
pyszałek

Postprzez Krzysztof_Ju 2010-05-15, 11:14 am

Czego tu nie rozumieć ? W interesie Górskiego jest aby gniew kibiców był podtrzymywany bo jest kierowany w stosunku do PO. Im dłużej jest ta sytuacja tym więcej zyskuje Górski. Na PO też już nie będę głosował, ale nie dajmy się manipulować jak bezmyślne barany przez te polityczne putany (sprzedajne k....) wszystkich opcji politycznych.
Krzysztof_Ju

Postprzez tiktak 2010-05-15, 11:20 am

Liczę na to że ta demonstracja nie zmieni się w wiec wyborczy Górskiego.
Do administratorów - bany dla politykierów. :czerwona: :czerwona: :czerwona:
tiktak

Postprzez Micho 2010-05-15, 12:01 pm

PiotrK napisał(a):Ktos podal Jaworzno i jest to dobry pomysl z tym ze nie wiem jak by tu sprawa miala sie z licencja. A jesli chodzi o inne stadiony to powiedzmy prozaglebiowsko czemu nie Wolbrom . Stadion licencje na 2 lige ma a i byla by to dobra promocja naszego klubu a do tego wojewoda slaski nie mial by nawet mozliwosci sie wtracic. Idac dalej Bielsko czy chodzby Wodzislaw gdzie gralismy . Jakby sie dobrze rozejrzec to troche tych stadionow jeszcze by sie znalazlo.

Jeżeli już to tylko Wolbrom, chociaż i tak dokładnie nie wiadomo...

Dokładnie zakaz brzmi tak:

Wojewoda Śląski Zygmunt Łukaszczyk z Platformy Obywatelskiej orzekł o zakazie przeprowadzania przez Zagłębie meczów z udziałem publiczności do końca sezonu 2009/2010. Powodem takiej decyzji jest negatywna ocena stanu bezpieczeństwa podczas meczu 1/4 finału Pucharu Polski pomiędzy Zagłębiem Sosnowiec a Pogonią Szczecin i niedopełnienie przez Zagłębie, jako organizatora imprezy, obowiązków w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa osobom uczestniczącym w imprezie.

Wynika z tego (na mój chłopski rozum) że wojewoda nie tyle zamknął stadion co zabronił Zagłębiu organizacji imprez masowych.
Micho

Postprzez PawełK 2010-05-15, 12:34 pm

Krzysztof_Ju napisał(a):Czego tu nie rozumieć ? W interesie Górskiego jest aby gniew kibiców był podtrzymywany bo jest kierowany w stosunku do PO. Im dłużej jest ta sytuacja tym więcej zyskuje Górski. Na PO też już nie będę głosował, ale nie dajmy się manipulować jak bezmyślne barany przez te polityczne putany (sprzedajne k....) wszystkich opcji politycznych.

Ano tego, że więcej by zyskał gdyby załatwił dzisiejszy mecz z udziałem publiczności... PO w Sosnowcu i tak ma już przechlapane, chociaż po powrocie Łukaszczyka będą działania żeby się wybielić. Według mnie Górski stracił najlepszy czas żeby punktować... Dlatego nie rozumie słów cytowanych powyżej...
PawełK
pyszałek

Postprzez django 2010-05-15, 12:42 pm

Adamiec moim zdaniem pieprzy głupoty. Nie wierzę w żaden spisek PSLu I SLD, bo tak jak słusznie Paweł zauważył PO już i tak ma duży problem. Ta cała sytuacja pokazała tylko jak mało do powiedzenia ma sosnowieckie PO w swoich własnych strukturach, nawet tych wojewódzkich. A Kaziu cały czas punktuje...
django

Postprzez PiotrK 2010-05-15, 1:37 pm

Micho napisał(a):
Dokładnie zakaz brzmi tak:

Wojewoda Śląski Zygmunt Łukaszczyk z Platformy Obywatelskiej orzekł o zakazie przeprowadzania przez Zagłębie meczów z udziałem publiczności do końca sezonu 2009/2010. Powodem takiej decyzji jest negatywna ocena stanu bezpieczeństwa podczas meczu 1/4 finału Pucharu Polski pomiędzy Zagłębiem Sosnowiec a Pogonią Szczecin i niedopełnienie przez Zagłębie, jako organizatora imprezy, obowiązków w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa osobom uczestniczącym w imprezie.

Wynika z tego (na mój chłopski rozum) że wojewoda nie tyle zamknął stadion co zabronił Zagłębiu organizacji imprez masowych.

No to ja sie pytam jakim prawem mozna zabronic komus cos ogladac ?? Jawnie tutaj widac intencje wojewody. Zapewne tak jak kolega mysle ze chodzilo o zakaz organizowania imprez masowych przez klub . I tu bylo pole do popisu dla Gorskiego i urzedu miasta ktore zamiast zjmowac sie szukaniem telebimu powinno Zrobic cos takiego:

Impreza : Majowka z Zaglebiem
Miejsce imprezy : Stadion Ludowy
Program imprezy : mecz Zaglebie - Elana

No chyba ze Urzad miejski tez ma zakaz organizowania imprez masowych ale o tym fakcie nie slyszalem. Tak samo jak o tym ze to Stadion Ludowy zostal zamkniety z powodow bezpieczenstwa. Zostal wydany zakaz organizowania imprez masowych przez Zaglebie S.A !! Nigdzie nie jest powiedziane ze ktos inny nie moze zorganizowac innej imprezy masowej w ktorej jednym z punktow programu bedzie mecz pilkarski druzyny Zaglebia na stadionie Ludowym.

Czy ludzie w UM wogole mysla (bo o wlodarzach klubu nie wspominajac). Czy nikt z nich nie potrafi czytac ze zrozumieniem ?? Dla mnie sprawa jest prosta . Zamykaja stadion to szukam innego , zakazuja organizacji imprezy to szukam kogos innego kto moze ta impreze zorganizowac.

Co do stwierdzenia wojewody "orzekł o zakazie przeprowadzania przez Zagłębie meczów z udziałem publiczności do końca sezonu 2009/2010" to jest ewidentne przekroczenie kompetencji bo takego zakazu wydac nie moze . To tak samo jakby wydal zakaz wydobycia wegla dla kopalni bo byl na niej wypadek. Zakaz taki moze wydac jedynie PZPN bo to do tej organizacji nalezymy i wojewoda nie ma tu nic do gadania. Owszem moze wydac zakaz organizacji imprezy masowej na danym obiekcie albo konkretnemu podmiotowi ale nic poza tym.
PiotrK

Postprzez maly__kibic 2010-05-15, 1:56 pm

a gdyby pójść z tymi wszystkimi pomysłami [inny stadion, inny organizator itd] jak piszecie do 'szanownego' Górskiego i przedłożyć mu to wszystko? Może właśnie problem tkwi w tym, że on
na te genialne pomysły nie wpada, lub nie chce wpaść? Może gdyby zebrała się ekipa z tymi wszystkimi
trafnymi wnioskami tutaj i spotkała się z nim, to zrobiłby coś, co zmieniłoby sytuację Zagłębia w tej
sprawie?
maly__kibic

Postprzez paskuda 2010-05-15, 2:13 pm

W odpowiedzi na pomysły PiotraK chcę przypomnieć, że organizacja spotkań pilkarskich leży po stronie klubu gospodarzy. Nie może meczu w rozgrywkach ligowych organizować jakikolwiek inny podmiot. Mecz pod hasłem "majówka w Sosnowcu" byłby meczem towarzyskim.
paskuda

Postprzez YOOSHKY 2010-05-15, 2:40 pm

YOOSHKY

Postprzez PiotrK 2010-05-15, 3:07 pm

paskuda napisał(a):W odpowiedzi na pomysły PiotraK chcę przypomnieć, że organizacja spotkań pilkarskich leży po stronie klubu gospodarzy. Nie może meczu w rozgrywkach ligowych organizować jakikolwiek inny podmiot. Mecz pod hasłem "majówka w Sosnowcu" byłby meczem towarzyskim.

No wlasnie nie wiem jak to wyglada w przepisach PZPN ale nie wydaje mi sie by zabraniali wynajecia firmy w celu organizacji imprezy masowej. No wlasnie to nalezaloby sprawdzic ale tak sie zastanawiam czy wogole ktos w klubie o tym pomyslal. No i co w klubie robia by zlikwidowac ten zakaz. Raport pisze o powaznym zaniedbaniu ze stronysluzb porzadkowych wiec wychodzi na to ze wystarczy ta sprawe zalatwic i zakaz zostanie cofniety (na to przynajmniej wskazuje logika) ale jak widac zarzad klubu w tej sprawie nic nie robi. Zamias tego dopatruje sie spiskow politycznych i bog jeden wie czego jeszcze . Przepisy o imprezac masowych chyba jasno okreslaja jakie sa wymogi odnosnie sluzb porzadkowych a niestety podczas kontroli firmy ktora sie u nas tym zajmowala wystapily powazne uchybienia w tych przepisach i dlatego jest ten zakaz. Logicznie rozumujac wystarczy zmienic firme i powinno byc po problemie bo wtedy wojewoda nie ma dalszych podstaw by ten zakaz utrzymywac. Sam nie wiem dlaczego klub dalej wspolpacuje z ta firma skoro jest to ewidentne zaniedbanie z ich strony.
PiotrK

Postprzez PawełK 2010-05-15, 3:09 pm

PiotrK napisał(a):
paskuda napisał(a):W odpowiedzi na pomysły PiotraK chcę przypomnieć, że organizacja spotkań pilkarskich leży po stronie klubu gospodarzy. Nie może meczu w rozgrywkach ligowych organizować jakikolwiek inny podmiot. Mecz pod hasłem "majówka w Sosnowcu" byłby meczem towarzyskim.

No wlasnie nie wiem jak to wyglada w przepisach PZPN ale nie wydaje mi sie by zabraniali wynajecia firmy w celu organizacji imprezy masowej.

No właśnie to jak nie wiesz to nie rób z siebie... debila.
PawełK
pyszałek

Postprzez Blajpios 2010-05-15, 3:41 pm

Ciekaw jestem, czy są jacyś prawnicy pracujący dla Klubu - I nad czym pracują. I jak się pracuje w ogóle w Klubie. Podział powinien być bowiem na dwie grupy. Jedna - sportowa, zawodnicy, koncentrujący się na przygotowaniu, by rzeczywiście wygrywać wszystkie mecze.
Druga jednak - powinna działać w kierunku prawnym. Wygląda bowiem, że rzeczywiście jest tu bardzo przemyślna akcja przeciwko Klubowi. Zakaz organizowania w ogóle meczów, to naprawdę przemyślany a bardziej dokuczliwy ruch. Jak już pisałem - należałoby (nie tylko Klub) przemyśleć, co bardziej będzie nie w smak tym, co wymyślili tak dokuczliwy ruch przeciw Zagłębiu. Myśleć - i zacząć wyprzedzać ruchy; tak to ujmuję. Tu więc jest szukanie możliwości zorganizowania meczów razem z innymi podmiotami, na innych stadionach itp. Jednocześnie - zakładać trzeba, że to może się okazać nie do przeprowadzenia: więc należy jednocześnie myśleć, jak zorganizować mecze z telebimami tak, by niemal nie było różnicy. Np - może również jakieś nagłośnienie dopingu sprzed bramy - przy płycie boiska?
Dalej - jak skutecznie przedstawiać tę sprawę reszcie Polski, jakie akcje do mediów?
No i w końcu - jakie prawne kroki również po sezonie, z zaskarżeniem decyzji, być może z krokami prawnymi przeciw osobom, jeżeli np. potwierdzi się, że była to nadmierna gorliwość. Również - sprawa odszkodowania w grę wchodzić może. Itp. Dlatego napisałem na początku, że prócz sportowych działań, prócz dobrze zorganizowanych manifestacji, akcji protestacyjnych, zaangażowania ogólnospołecznego - interesuje mnie, jak też i prawnicy Klubu
działają w tej sprawie, jakie działania przygotowują. Nawet, jeżeli - rzecz jasna - takich działań można oczekiwać nie tylko z ich strony...
No i - raz jeszcze - powtórzę pytanie. Czy uda się odnieść np. sukces poprawienia stopnia organizacji Kibiców, przez Stowarzyszenie, przez lepsze zgranie z Klubem, przez wzmocnienie wewnętrzne Klubu, poprawienie się jego władz z błędów? To byłoby najlepszą odpowiedzią na "przeciwności losowe". Tym bardziej, że w wypadku, gdy te "przeciwności losowe" ktoś rzeczywiście wręcz prowokował z myślą nieprzyjazną Zagłębiu, to takie dobre owoce sytuacji - na pewno dla niego będą cierpkie.
Blajpios

Postprzez PiotrK 2010-05-15, 3:49 pm

PawełK napisał(a):
PiotrK napisał(a):

No wlasnie nie wiem jak to wyglada w przepisach PZPN ale nie wydaje mi sie by zabraniali wynajecia firmy w celu organizacji imprezy masowej.

A czy ja robie z siebe debila ??? Czy ja pisze ze tak jak czy podkreslam ze nalezalo by sprawdzic najpierw przepisy . W przeciwienstwie do zarzadu probuje rozwiazac jakos zaistniala sytuacje. Debilami mozna by nazwac raczej ludzi ktorzy czarno na bialym maja napisane za co jest ten zakaz a w tej materii nic nie robia . Zamiast rozwiazac umowe z firma ochroniarska , podpisac z inna (najlepiej ta ktora ochrania Ruch , Gornik ) i wtedy jechac do wojewody nie z prosba by cofnol zakaz tylko z zadaniem jego wycofania. Powiedz mi jaki argumet mieli przedctawiciele klubu jadac do urzedu wojewodzkiego ?? Firme ktora przy pierwszej kontroli miala powazne uchybienia przy organizacji meczu ?? Jakby mieli nowa umowe podpisana z firma ktora wyzej podaje (chocby na 1 zy 2 mecze) to juz mogli by zapytac wojewody dlaczego nie zamknie stadionu Ruchu czy Gornika. Urzad by wydac zakaz musi miec powody a w naszym przypadku takowe mial . Jesli to bylo by zmienione to takich argumentow wojewodzie by braklo. I wtedy mozna by robic szum w mediach ze mimo ze ochrona jest taka sama jak na innych stadionach , stadion spelnia wymogi to mimo wszystko jest zamykany . Co wtedy wojewoda mial by na swoja obrone ?? A tak zawsze moze powiedziec ze ochrona na Stadionie Ludowym zajmusie sie firma ktora nie ma wymaganej w przepisach liczby pracownikow z licenja oraz nie posiada nalezytej komunikacji . Debila to zrobila z siebie osoba ktora powiedziala ze komorka tez sluzy do komunikacji !!! Juz widze tego pracownika ochrony ktory w momencie jakiegos incydentu wyjmuje telefon i wybiera nr do przelozonego , czeka az sie polaczy ...... Ach , swietna komunikacja :D

Zreszta tego typu spraw jest z klubie sporo . Zawinila ochrona a klub dalej ma z nimi umowe zamiast ja rozwiazac i zadac odszkodowania z tytulu poniesionych strat. To samo jest z wynajmowaniem stadionu krakusa . Taka sama sprawa z murawa na ludowym. Tych przykladow mozna by jeszcze kilka wymienic ale to nie ma sensu .
PiotrK

Postprzez Blajpios 2010-05-15, 3:50 pm

PawełK napisał(a):
PiotrK napisał(a):

Hm... Tylko że zasada "burzy mózgów" zazwyczaj zachęca, by ryzykować nawet taką opinię, więcej: by przełamać strach przed opinią "debila" i mimo wszystko dzielić się takimi pomysłami. Wydaje mi się, że w tej sytuacji, jaka zaistniała - burza mózgów jest co najmniej nie najgorszym pomysłem. A to, czym słabość można zrekompensować, to właśnie oryginalność myślenia, między innymi jakiś fortel. Jakkolwiek - oczywiście, że potem to trzeba poddawać też rozsądkowi, znajomości rzeczy, prawa. Przede wszystkim zaś - wymyślając najskuteczniejsze kroki. Jeżeli rzeczywiście są jacyś ludzie, którzy doprowadzali do zaistniałej sytuacji z niechęci do Zagłębia: to właśnie najlepszą wobec nich ripostą bądzie - gdy Zagłębie wyjdzie z sytuacji wzmocnione... Do tego m.in. myślenie, jak i poprawa jedności: jak najbardziej są pożądane!
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna