Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez django 2010-05-05, 11:52 pm

A ja myślę, że bycie numerem jeden w bramce nie jest argumentem przy wyborze kapitana. Tym bardziej, że są zawodnicy tacy jak Lacha, Dżenan, Władek i Siwy, którzy są starsi, a poza tym mają zdecydowanie większy wpływ na kolegów z drużyny niż Bensz.
django

Postprzez August 2010-05-13, 9:39 pm

Jeszcze dobrze nie zadomowił się w sosnowieckim klubie, a już rusza na podbój ligi holenderskiej. - A gdy podpisywaliśmy z nim kontrakt, to wielu się z nas śmiało - zdradza prezes Paweł Hytry.

Jerzy Dudek, Henryk Bolesta, Zbigniew Małkowski, Przemysław Tytoń, a teraz Mateusz Prus. 20-letni bramkarz Zagłębia dołącza do grona polskich bramkarzy, którzy zatrzymywali piłki po strzałach najlepszych napastników w lidze holenderskiej. Latem Prus trafi do Rody JC Kerkrade.

Holendrzy obserwowali reprezentanta Polski juniorów, gdy był jeszcze zawodnikiem Hetmana Zamość. Prus nie ma jednak wątpliwości, że o transferze przesądziły już mecze w barwach Zagłębia. - Z tego co wiem, wysłannik klubu był na dwóch spotkaniach. Obstawiałbym wyjazdowe mecze w Szczecinie i Janikowie. Czuję, że Roda to będzie dla mnie dobre miejsce - mówi piłkarz.

Prus zwiedził już miasto i klub, bo zimą był w Kerkrade na ośmiodniowych testach. Pomocą służył mu wtedy Tytoń, bramkarz Rody, ostatnio powołany do reprezentacji Polski.

- Przemek, tak jak ja, pochodzi z Zamościa. Mieszkaliśmy nawet na tej samej ulicy. Nie mogliśmy się nagadać. Wszystko mi tłumaczył, objaśniał szczegóły - wspomina Prus, którego czteroletni kontrakt z Rodą zacznie obowiązywać od lipca.

Młody piłkarz dopiero co wywalczył miejsce w bramce Zagłębia. Jest dynamiczny i ma nieprzeciętny refleks. - A ja dodam jeszcze, że jest odważny i niezwykle pracowity. Ma też cechę, której niestety nie widzę u wielu polskich piłkarzy. Nie jest minimalistą. Chce sięgać jak najwyżej - podkreśla trener Grzegorz Kurdziel, który odpowiada za szkolenie bramkarzy w klubie ze Stadionu Ludowego.

Paweł Hytry, prezes Zagłębia, cieszy się na transfer Prusa, ale - Serce mam rozdarte. Tracimy bardzo dobrego piłkarza. Gdy podpisywaliśmy z nim umowę, to wielu się z nas śmiało. Powtarzali, że to chłopak po ciężkiej kontuzji. Że tylko stracimy pieniądze. A to był strzał w dziesiątkę! Mateusz ma zapisaną w kontrakcie kwotę odstępnego, więc nie zarobimy wielkich pieniędzy. No, ale na pewno też i nie stracimy - mówi działacz.

- Przesadzają z tymi pochwałami. W klubie jest lepszy bramkarz ode mnie. To Adam Bensz. Utalentowany, a już doświadczony piłkarz. Ja to jadę na szczęściu - macha ręką Prus.

Andrzej Orzeszek, były trener Zagłębia, który współpracował z Prusem w Zamościu, gorąco go polecał trenerom sosnowieckiego klubu. - Chłopak broni nie tylko pewnie, ale i niezwykle efektownie. Pokochają go kibice każdego klubu - uśmiecha się.

Osoby, z którymi rozmawiamy o Prusie, podkreślają, że to dobry bramkarz, ale i bardzo odpowiedzialny młody człowiek. W internecie można znaleźć informacje o akcjach charytatywnych, w które się angażował, gdy jeszcze mieszkał w Zamościu.

Bramkarz podkreśla, że zmienił go poważny uraz stawu biodrowego. Przeszedł dwie operacje. Z powodu kontuzji pauzował półtora roku.

- To spowodowało, że zacząłem inaczej patrzeć na świat. Umocniła się moja wiara, chęć dzielenia się z innymi. Z każdą akcją charytatywną czułem to mocniej. W końcu trafiłem na zaniedbany oddział szpitala dla nieuleczalnie chorych. Wspólnie z kolegą zaczęliśmy organizować wolontariat, którego zwieńczeniem była kolacja wigilijna. Wtedy towarzyszyła nam niepewność, a dziś już wiemy, że to był świetny pomysł. Wierzę, że jeszcze tam wrócimy - uśmiecha się.

Dodajmy, że Zagłębie ma ostatnio szczęście do testów swoich piłkarzy w europejskich klubach. Włoska Parma FC chce się przyjrzeć Michałowi Gruntowi, 16-letniemu napastnikowi drużyny z Sosnowca, który zresztą pojechał już na testy do Włoch. - A będą kolejni. Dobra praca z młodzieżą procentuje. Bartłomiej Pruś i Filip Kaźmierczyk już czekają w kolejce. Latem w kadrze Zagłębia pojawią następni utalentowani nastolatkowie - zapewnia Hytry.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... karza.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2010-05-13, 9:48 pm

Pora na kupno mega talentu Artura Lenartowskiego zanim taki Widzew nam go sprzatnie przy pierwszej lepszej okazji.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-05-13, 9:50 pm

patrios91 napisał(a):Pora na kupno mega talentu Artura Lenartowskiego zanim taki Widzew nam go sprzatnie przy pierwszej lepszej okazji.

I z lepszą kwotą odstepnego jakto miało miejsce w przypadku Oziębały
August

Postprzez DiveRss 2010-05-13, 9:54 pm

Ja proponuję kupić kogoś mega dobrego :P np. Rybus itp. z Legi przecież odchodzi dużo zawodników
DiveRss

Postprzez patrios91 2010-05-13, 9:55 pm

August napisał(a):
patrios91 napisał(a):Pora na kupno mega talentu Artura Lenartowskiego zanim taki Widzew nam go sprzatnie przy pierwszej lepszej okazji.

I z lepszą kwotą odstepnego jakto miało miejsce w przypadku Oziębały

No wlasnie. Oj duzo tych talentow odchodzi praktycznie za darmo z Zaglebia...za duzo.

DiveRss napisał(a):Ja proponuję kupić kogoś mega dobrego :P np. Rybus itp. z Legi przecież odchodzi dużo zawodników
Powodzenia :-)
patrios91

Postprzez YOOSHKY 2010-05-13, 10:30 pm

patrios91 napisał(a):Oj duzo tych talentow odchodzi praktycznie za darmo z Zaglebia...za duzo.

Myślisz że Prus by podpisał z Zagłębiem jakbyśmy mu do kontraktu wpisali odstępnego miliard euro? Jego menadżer by na to pozwolił? Prus przed przejściem do Zagłębia dobrze wiedział że ma bardzo duże szanse na grę w Holandii. Kwota odstępnego to prawdopodobnie kompromis pomiędzy stronami. Pewnie kilkakrotnie pokryje kontrakt a sam zawodnik przysłuży się do awansu.
YOOSHKY

Postprzez patrios91 2010-05-13, 11:32 pm

YOOSHKY napisał(a):
patrios91 napisał(a):Oj duzo tych talentow odchodzi praktycznie za darmo z Zaglebia...za duzo.

Myślisz że Prus by podpisał z Zagłębiem jakbyśmy mu do kontraktu wpisali odstępnego miliard euro? Jego menadżer by na to pozwolił? Prus przed przejściem do Zagłębia dobrze wiedział że ma bardzo duże szanse na grę w Holandii. Kwota odstępnego to prawdopodobnie kompromis pomiędzy stronami. Pewnie kilkakrotnie pokryje kontrakt a sam zawodnik przysłuży się do awansu.

Tutaj akkurat nie mialem na mysli Prusa,choc milion to podstawa jak juz pisalem ;-) Nie wiem czy by podpisal,lecz inne talenty podpisujace umowe z Zaglebiem powinny miec to w kontrakcie,a jednak ochodzily "za darmo." Czas na Lenartowskiego i solidnych napastnikow. Darmochy juz mam osobiscie dosc..chyba,ze to mlody osobnik z opcja rozwoju.
patrios91

Postprzez Sir 2010-05-14, 12:11 am

Jak slysze ze tyle ostatnio talentow Zagłebie straciło to mi się śmiac chce.....GDZIE ten wielki talent Pitrego, Chwalibogowskiego...czy nawet Oziębały....są czołowymi postaciami swoich klubów?!

Prawda jest taka ze JEDYNY piłkarz na przestrzeni ostatnich lat co gral w Zagłebiu i potem odgrywal wazna rolę w czołowym klubie GKS B to był Mariusz U. ;-) i jakoś NIKT inny mi do głowy nie przychodzi....więc już tak nie płaczcie nad tymi straconymi talentami
Sir

Postprzez August 2010-05-14, 7:16 am

Mariusz U. nie jest wychowankiem. O Lenartowskim dywagowaliśmy kilka miesięcy temu. Nie wiem czy Zagłębie będzie na niego stać.
August

Postprzez Sir 2010-05-14, 9:40 am

aaaa....i po tym CO PREZENTUJĄ ( brak skutecznosci) Kowal i Arifovic we Flocie...to trzeba się cieszyć że nie zostali u nas zakontraktowani :)
Sir

Postprzez emdżej 2010-05-14, 10:00 am

Sir napisał(a):aaaa....i po tym CO PREZENTUJĄ ( brak skutecznosci) Kowal i Arifovic we Flocie...to trzeba się cieszyć że nie zostali u nas zakontraktowani :)

Rocki też jeszcze nic nie strzelił na wiosnę.
emdżej

Postprzez patrios91 2010-05-14, 10:56 am

August napisał(a):Mariusz U. nie jest wychowankiem. O Lenartowskim dywagowaliśmy kilka miesięcy temu. Nie wiem czy Zagłębie będzie na niego stać.

Stac nas bylo na Lilo... Jesli dzialacze ogarna bajzel,ktory narobili to moze zaczna sie wreszcie jakies porzadne zakupy ;-)
patrios91

Postprzez dziejus 2010-05-14, 10:58 am

Wierze w to mocno.Pod jednym warunkiem.HYTRY :czerwona:
dziejus

Postprzez patrios91 2010-05-14, 11:03 am

dziejus napisał(a):Wierze w to mocno.Pod jednym warunkiem.HYTRY :czerwona:

Ja nie wieze,ze pan Hytry odejdzie gdyz by odszedl musiala by sie zbuntowac cala grupa kibicow,a niektorym to albo lotto,albo go popieraja-przykladem jest wczorajszy artykul o Hytrym biedaczku zapracowanym. Niech tak zapiepsza caly sezon w poszukiwaniu sponsorow,ktorzy splaca "jego dlugi" to bedzie dobrze.

Zaczyna sie juz kontraktowanie "wolnych strzelcow" w Ekstraklasie (Tosik). Belchatow bedzie robil wysprzedarz o czym mowiono. Transfery sie zaczynaja,a my nie mamy kasy nawet na wyplaty...swietnie. :redface:
patrios91

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników