django napisał(a):Blajpios napisał(a):Dlatego właśnie - skoro brak zatrudnienia napastnika - uważam, że najprawdopodobniej awans nie jest nadrzędnym celem. Może należy do np. trójki priorytetów, niemniej nie jest nadrzędnym. (...) W porządku - przynajmniej jeżeli o mnie chodzi, nawet zgadzałbym się z postawą, że nadrzędnym jest wypłacalność i uczciwość, nie obciążanie budżetu nadmiernymi zadłużeniami i zachowanie przede wszystkim marki zespołu szacownego, stuletniego, uczciwego i solidnego także przy sprawie awansu, który może być później. Zaś awans tegoroczny, to cel nr 2 albo 3. Niemniej, niech to będzie powiedziane jasno i uczciwie - jak już pisałem - by Kibice nie "pompowali się marzeniami", tylko (...)
Tylko jeżeli nie teraz ten awans to kiedy? W tym sezonie były pieniądze z Krakowa, pewnie będą z Miasta. Łatwiej niż teraz pod względem finansowym na pewno nie będzie. Zwróć uwagę na słowa Pierścionka, który ciągle powtarza, że od ligi zależy przyszłość klubu. Jeżeli nie wygrzebiemy się z tej II ligi, to klub straci wielką szansę na dalszy rozwój. Zachowanie marki klubu szacownego, uczciwego i solidnego jest i tak niemożliwe, bo takiej marki Zagłębie po prostu nie ma. Trzeba ją dopiero zbudować, co przy obecnych realiach jest bardzo trudne, mam nadzieję, że nie niemożliwe.
Czyżby trwał Wielki Tydzień???

Dawno - a może nawet jeszcze nigdy - nie zgadzaliśmy się dotąd, przynajmniej jednocześnie pisząc o tym - aż tak dalece

Łącznie z ową "marką do zachowania"... Przed użyciem bowiem słów "zachować markę" też się dokładnie w tym punkcie i z tych racji zastanowiłem - myślałem, czy nie pisać zbudować, czyli podobnie obaj mamy świadomość jak jest z nią w Polsce (bo trudno jej nie mieć, jeżeli chcemy zostać w ramach zdrowego rozsądku); jednak, pomyślałem, zwłaszcza teraz, przed Świętami: przecież jednak wśród Kibiców, to to Zagłębie tę markę ma! Dość nieduża to skala - ale z ułańską fantazją postanowiłem napisać: zachować! Oczywiście, dodać trzeba - i rozszerzyć. W praktyce - zbudować, bo to mimo wszystko, nawet dodając innych "starych wiarusów z innych miejsc Polski przywiązanych również do Zagłębia": to oczywiście, nie jest duża grupa. Liczna jest zaś grupa tych, u których to kiepska marka. Ale - nie poddawajmy się. Przy okazji więc wszystkim na nadchodzące Święta życzę - dużo dobra, doświadczenia pełni Tajemnicy tych dni, Zmartwychwstania Pana, jako chrześcijanie - czy choćby radości Świąt Wielkanocnych, tak jak to przeżywają poszczególni Forumowicze.
Wracając zaś do wpisu, który zacytowałem - jak pisałem wyżej, dokładnie w całej tej analizie tym razem się zgadzamy!

Jedynie tyle, że moim zdaniem jednak, to oby ta solidność była celem nadrzędnym. Zaś z analizy faktów - wychodzi, jak ważny jest awans teraz. Jeżeli zaś miałoby tak być, jak napisał Kol. August, że "cel Górka Środulka" służyć by miał tylko prywacie i polityce, bez przełożenia na dobro wspólne - to podobnie i ja, chciałbym, by jak najszybciej się zweryfikowało, że on jest dopiero dalszym, po tych pierwszych, o których tu napisaliśmy.