Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez August 2010-03-31, 12:36 pm

Blajpios napisał(a):Dlatego właśnie - skoro brak zatrudnienia napastnika - uważam, że najprawdopodobniej awans nie jest nadrzędnym celem. Może należy do np. trójki priorytetów, niemniej nie jest nadrzędnym.

No to pytanie za 100 pkt , co mogłoby być obecnie priorytetem nr 1 jeśli nie awans ? Chyba tylko zdobycie umowy na dzierżawę górki środulskiej. Bo innego celu, zwłaszcza sportowego dla klubu nie widzę.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2010-03-31, 12:47 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):Dlatego właśnie - skoro brak zatrudnienia napastnika - uważam, że najprawdopodobniej awans nie jest nadrzędnym celem. Może należy do np. trójki priorytetów, niemniej nie jest nadrzędnym.

No to pytanie za 100 pkt , co mogłoby być obecnie priorytetem nr 1 jeśli nie awans ? Chyba tylko zdobycie umowy na dzierżawę górki środulskiej. Bo innego celu, zwłaszcza sportowego dla klubu nie widzę.

Co może być tym celem nadrzędnym - odpowiedziałem w dalszej części mojego wpisu, który Kolega August cytuje.
Blajpios napisał(a):Dlatego właśnie - skoro brak zatrudnienia napastnika - uważam, że najprawdopodobniej awans nie jest nadrzędnym celem. Może należy do np. trójki priorytetów, niemniej nie jest nadrzędnym. (...) W porządku - przynajmniej jeżeli o mnie chodzi, nawet zgadzałbym się z postawą, że nadrzędnym jest wypłacalność i uczciwość, nie obciążanie budżetu nadmiernymi zadłużeniami i zachowanie przede wszystkim marki zespołu szacownego, stuletniego, uczciwego i solidnego także przy sprawie awansu, który może być później. Zaś awans tegoroczny, to cel nr 2 albo 3. Niemniej, niech to będzie powiedziane jasno i uczciwie - jak już pisałem - by Kibice nie "pompowali się marzeniami", tylko (...)

Nawet dodałem, że jeżeli o mnie chodzi, to akceptowałbym. Zdobycie dzierżawy na górkę nie jest celem sportowym - bardziej nim jest już ten cel "wizerunkowy", który podałem jako nadrzedny - niemniej wobec braku stanowiska Zarządu, obawiam się, że on właśnie może być celem nadrzędnym - a nie ten, o którym ja pisałem; niestety, ten o którym pytałem, obawiam się, że może być nawet trzeci, poniżej awansu. Nie cieszyłbym się - choć stawałoby się zrozumiałe, dlaczego nie chce Zarząd się wypowiadać. O ile bowiem, jeżeli chodzi o nadrzędność celu solidności marki, to niektórzy mogliby sIę burzyć, ale wielu by akceptowało - to o tyle cel nadrzędny w postaci zdobycia dzierżawy, choć logiczny sam w sobie, niemniej otwarcie propagowany jako ważniejszy od awansu, pewnie nie miałby w ogóle szans na aplauz ze strony kibiców.
Blajpios

Postprzez patrios91 2010-03-31, 12:58 pm

emdżej napisał(a):Dlaczego jestem pewien, że jakbyśmy to my zatrudnili tego Nigeryjczyka, to by były lamenty, że po co nam jakiś nieznany murzynek?

Moze ten murzynek wbilby cos raz na kilka meczy i zapewnil w co drugim meczu punkty... Nie chodzi tu o kogos kto bedzie bral kase za bieganie po boisku tylko o kogos kogo sie sprawdzi i zatrudni....tak jak juz napisalem trzeba ruszyc d*pe,ale komu by sie chcialo... ?! Ja jestem ciekaw niedajboze w razie braku awansu...od kogo zostana wyciagniete konsekwencje. Mozna sie tylko domyslac,ze od Pierscienia,ktory meczy sie z ustawieniem na przodie. Juz Ryndak na napadzie to przejaw rozpaczy...ale kogo to obchodzi ?!
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-03-31, 1:01 pm

Obyś nie miał racji Blajpios. W mojej ocenie taki cel nadrzędny jak zdobycie tej dzierżawy oznaczałoby to ni mniej ni więcej tylko realizaccję własnych interesów przez parę Szatan - Hytry i miejskich polityków ich wspierających. Natomiast utrzymywanie klubu przy życiu spadłoby na barki samego Miasta jako akcjonariusza Spółki. I kolejne pieniądze, jakiekolwiek by nie były, a mam na myśli te z wynajmnu stadionu, poszłyby (częściowo) na marne. I w moim odczuciu obeca ekipa byłaby kolejną (po Rudym i jego ludziach), która chciałaby tylko zarobić kosztem klubu i kibiców.

Niemniej jednak brak napastnika to bardziej indolencja Zarządu a nie celów nadrzędnych. Tak mi się wydaje.
August

Postprzez django 2010-03-31, 1:24 pm

Blajpios napisał(a):Dlatego właśnie - skoro brak zatrudnienia napastnika - uważam, że najprawdopodobniej awans nie jest nadrzędnym celem. Może należy do np. trójki priorytetów, niemniej nie jest nadrzędnym. (...) W porządku - przynajmniej jeżeli o mnie chodzi, nawet zgadzałbym się z postawą, że nadrzędnym jest wypłacalność i uczciwość, nie obciążanie budżetu nadmiernymi zadłużeniami i zachowanie przede wszystkim marki zespołu szacownego, stuletniego, uczciwego i solidnego także przy sprawie awansu, który może być później. Zaś awans tegoroczny, to cel nr 2 albo 3. Niemniej, niech to będzie powiedziane jasno i uczciwie - jak już pisałem - by Kibice nie "pompowali się marzeniami", tylko (...)

Tylko jeżeli nie teraz ten awans to kiedy? W tym sezonie były pieniądze z Krakowa, pewnie będą z Miasta. Łatwiej niż teraz pod względem finansowym na pewno nie będzie. Zwróć uwagę na słowa Pierścionka, który ciągle powtarza, że od ligi zależy przyszłość klubu. Jeżeli nie wygrzebiemy się z tej II ligi, to klub straci wielką szansę na dalszy rozwój. Zachowanie marki klubu szacownego, uczciwego i solidnego jest i tak niemożliwe, bo takiej marki Zagłębie po prostu nie ma. Trzeba ją dopiero zbudować, co przy obecnych realiach jest bardzo trudne, mam nadzieję, że nie niemożliwe.
django

Postprzez Blajpios 2010-03-31, 2:21 pm

django napisał(a):

Tylko jeżeli nie teraz ten awans to kiedy? W tym sezonie były pieniądze z Krakowa, pewnie będą z Miasta. Łatwiej niż teraz pod względem finansowym na pewno nie będzie. Zwróć uwagę na słowa Pierścionka, który ciągle powtarza, że od ligi zależy przyszłość klubu. Jeżeli nie wygrzebiemy się z tej II ligi, to klub straci wielką szansę na dalszy rozwój. Zachowanie marki klubu szacownego, uczciwego i solidnego jest i tak niemożliwe, bo takiej marki Zagłębie po prostu nie ma. Trzeba ją dopiero zbudować, co przy obecnych realiach jest bardzo trudne, mam nadzieję, że nie niemożliwe.

Czyżby trwał Wielki Tydzień??? ;-) Dawno - a może nawet jeszcze nigdy - nie zgadzaliśmy się dotąd, przynajmniej jednocześnie pisząc o tym - aż tak dalece :-) Łącznie z ową "marką do zachowania"... Przed użyciem bowiem słów "zachować markę" też się dokładnie w tym punkcie i z tych racji zastanowiłem - myślałem, czy nie pisać zbudować, czyli podobnie obaj mamy świadomość jak jest z nią w Polsce (bo trudno jej nie mieć, jeżeli chcemy zostać w ramach zdrowego rozsądku); jednak, pomyślałem, zwłaszcza teraz, przed Świętami: przecież jednak wśród Kibiców, to to Zagłębie tę markę ma! Dość nieduża to skala - ale z ułańską fantazją postanowiłem napisać: zachować! Oczywiście, dodać trzeba - i rozszerzyć. W praktyce - zbudować, bo to mimo wszystko, nawet dodając innych "starych wiarusów z innych miejsc Polski przywiązanych również do Zagłębia": to oczywiście, nie jest duża grupa. Liczna jest zaś grupa tych, u których to kiepska marka. Ale - nie poddawajmy się. Przy okazji więc wszystkim na nadchodzące Święta życzę - dużo dobra, doświadczenia pełni Tajemnicy tych dni, Zmartwychwstania Pana, jako chrześcijanie - czy choćby radości Świąt Wielkanocnych, tak jak to przeżywają poszczególni Forumowicze.
Wracając zaś do wpisu, który zacytowałem - jak pisałem wyżej, dokładnie w całej tej analizie tym razem się zgadzamy! :-) Jedynie tyle, że moim zdaniem jednak, to oby ta solidność była celem nadrzędnym. Zaś z analizy faktów - wychodzi, jak ważny jest awans teraz. Jeżeli zaś miałoby tak być, jak napisał Kol. August, że "cel Górka Środulka" służyć by miał tylko prywacie i polityce, bez przełożenia na dobro wspólne - to podobnie i ja, chciałbym, by jak najszybciej się zweryfikowało, że on jest dopiero dalszym, po tych pierwszych, o których tu napisaliśmy.
Blajpios

Postprzez turku 2010-03-31, 4:19 pm

Po odpadnięciu z Pucharu Grecji i malejących szansach na awans do europejskich pucharów, w drużynie AO Kavala szykują się poważne zmiany. We wtorek klub rozwiązał kontrakt z dwoma piłkarzami - Sinisą Dobrasinoviciem i Aleksandarem Popoviciem, a teraz przygotowuje kolejne zwolnienia. Zdaniem portalu Sport24.gr, następnymi zawodnikami w kolejce do odejścia są polscy napastnicy - Łukasz Sosin i Euzebiusz Smolarek.

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/polacy ... omosc.html

No i proszę. Już niedługo będą odpowiedni napastnicy do wzięcia za darmo. A tak na poważnie, co dzień jakiś klub w jakiejś lidze rozwiązuje kontrakt z jakimś zawodnikiem. Więc jakby tak naprawdę naszym włodarzom zależało na napastniku to by go znaleźli. I niech się nie tłumaczą że nowy napadzior nie zgra się ze składem bo skoro Kłus się zgrał w trymiga to i inni też potrafią.
turku

Postprzez bonus11 2010-03-31, 6:46 pm

Dzis np M.Fabus rozwiązał kontrakt z Ruchem Ch.
Nie wiem czy czasami nie jest kontuzjowany ale Martin byłby napewno wzmocnieniem
bonus11

Postprzez turku 2010-03-31, 7:10 pm

Jeśli do tej pory nie kupiliśmy nikogo to w ramach "oszczędności" i teraz nie kupimy. Ale co to za oszczędność. Niechby i taki gracz zarabiał 15-20 tys miesięcznie i strzelał przeciętnie gola w meczu lub chociaż robił różnicę dzięki której Zagłębie zaczęłoby strzelać tyle bramek ile przystało na vice lidera. Czy to nie jest mniejszy wydatek niż kolejny rok w II lidze?
Przecież I liga oznacza więcej kibiców, lepszych sponsorów a z niej już tylko krok do ekstraklasy.
Ale przecież najpierw trzeba coś włożyć żeby wyjąć. Szkoda że w Zagłębiu tego nie wiedzą.
turku

Postprzez Dobromir01 2010-03-31, 7:38 pm

Niestety nawet w takich Czarnych Żagań tez się da / z pełnym szacunkiem dla Czarnych/.
Hytry nie bądź chytry

http://www.90minut.pl/news/119/news1196 ... Zagan.html
Dobromir01

Postprzez August 2010-03-31, 7:39 pm

bonus11 napisał(a):Dzis np M.Fabus rozwiązał kontrakt z Ruchem Ch.
Nie wiem czy czasami nie jest kontuzjowany ale Martin byłby napewno wzmocnieniem

O ile nie jest wciąż kontuzjowany to mógłby być ciekawą propozycją.
August

Postprzez pyla 2010-03-31, 10:03 pm

Jeszcze nie tak dawno gromy się sypały dlaczego nie załatwia się Lilo, jak był załatwiony same zachwyty, teraz jeden wielki płacz że niewypał i szukanie winnego .Dzisiaj czytam o Wielkiej gwieżdzie piłkarskiej z Nigeri która zatrudnila taka potęga jak Czarni Żagań ludzie troche konsekwencji w swoich postach.Turku 15-20 tys.w trzeciej lidze nie obrazając Ty się dobrze czujesz?
pyla

Postprzez turku 2010-03-31, 10:15 pm

pyla napisał(a):Turku 15-20 tys.w trzeciej lidze nie obrazając Ty się dobrze czujesz?

Bo to ma byc zawodnik którego umiejętności będziemy pewni. I na 100% nam pomoże. Oczywiście można zatrudnić napadziora który teoretycznie wzmacnia nasz skład ale na teorie nie ma już czasu. Juz Lilo miał być wzmocnieniem, a nie wyszło. Teraz potrzeba nam naprawdę dobrego, który nas wzmocni a nie który może nas wzmocnić.
turku

Postprzez patrios91 2010-03-31, 10:25 pm

turku napisał(a):
pyla napisał(a):Turku 15-20 tys.w trzeciej lidze nie obrazając Ty się dobrze czujesz?

Bo to ma byc zawodnik którego umiejętności będziemy pewni. I na 100% nam pomoże. Oczywiście można zatrudnić napadziora który teoretycznie wzmacnia nasz skład ale na teorie nie ma już czasu. Juz Lilo miał być wzmocnieniem, a nie wyszło. Teraz potrzeba nam naprawdę dobrego, który nas wzmocni a nie który może nas wzmocnić.

Gdybym mial chociaz minimalny sygnal,ze jest mozliwosc zatrudnienia napastnika to bym bardzo postaral sie go znalezc...uwzgledniajac Bundes..2,bo mi tam "najwygodniej".
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez pyla 2010-03-31, 10:51 pm

Takiej pewnosci o umiejętnosciach pozyskiwanego zawodnika nie będziemy miec nigdy, a bardzo bym chciał- jedyna nadzieja to to że Lilo się w koncu przebudzi chociaz to nie napadzior.
pyla

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna