Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez bbartek 2009-11-30, 12:55 pm

[quote="Szakal"]Zastanawiałem sie nad opcja inicjatyw kibicow - co mam na mysli podobno ( za internetem) kibice Newcastle United chca wykupic zespol od obecnego wlasciciela , ok 40 tys kibicow ma dac ok 2 tys funtow.

Tak wiec liczmy ze srednio w I lidze przychodzilo by ok 3 tys kibicow (dobrze wiemy ze bylo by ich wiecej , ale lepiej zalozyc mniej ), i kazdy dawalby po 2, 3 zlote to po calym sezonie uzbierala by sie niezla sumka ... nie bron mnie Panie Boze nie chce wykupic Zaglebia ;-) ale wtedy mozna by bylo wspomoc klub ( dokladajac do zakupu jakiegos zdolnego pilkarza , na ktorego nie bylo by Zaglebie stac, fundujac juniora wyjazd na zagraniczne obozy treningowe )

Wydaje mi sie ze przy odpowiednio naglosnionej tej inicjatywie , zwlaszcza przez tzw marketing szeptany , od kibica do kibica, i przede wszytskim przy zaakceptowaniu przez Pana Prezesa Hytrego ( ze jest to zgodne z celem Zaglebia i legalne) . Zbiorka mogla by sie odbywac przy zakupie biletow, podczas meczy , poprzez wplate na konto , sprzedaz kawy , herbaty po cenie 5 zlotych w kubkach plastikowcyh z logo sponosora COKOLWIEK ,ehh troche odplynołem .

Po calym sezonie byla by fajna suma . Musialyby zostac spelnione takie warunki jak 100% uczciwosc osob ktore to organizuja i poparcie kibicow i zarzadu klubu .

W mysl ideii "pracy u podstaw" my jako Kibice Zaglebia Sosnowiec moglibysmy tez cos zrobic dla tego klubu- skoro po zeszlym sezonie w tym widac ze atmosfera sie poprawila i to znacznie.

Prosze o konstruktywna krytyke[/quote]

A może Fundacja " Przyjaciele Zagłebia Sosnowiec " ?
Chetnie będę przekazywał co miesiąc jakąś kwote , ale muszę być pewny, że zostanie przeznaczona na rozwój Klubu.
bbartek

Postprzez yahaya 1906 2009-12-01, 5:01 pm

bbartek napisał(a):
Szakal napisał(a):Zastanawiałem sie nad opcja inicjatyw kibicow - co mam na mysli podobno ( za internetem) kibice Newcastle United chca wykupic zespol od obecnego wlasciciela , ok 40 tys kibicow ma dac ok 2 tys funtow.

Tak wiec liczmy ze srednio w I lidze przychodzilo by ok 3 tys kibicow (dobrze wiemy ze bylo by ich wiecej , ale lepiej zalozyc mniej ), i kazdy dawalby po 2, 3 zlote to po calym sezonie uzbierala by sie niezla sumka ... nie bron mnie Panie Boze nie chce wykupic Zaglebia ;-) ale wtedy mozna by bylo wspomoc klub ( dokladajac do zakupu jakiegos zdolnego pilkarza , na ktorego nie bylo by Zaglebie stac, fundujac juniora wyjazd na zagraniczne obozy treningowe )

Wydaje mi sie ze przy odpowiednio naglosnionej tej inicjatywie , zwlaszcza przez tzw marketing szeptany , od kibica do kibica, i przede wszytskim przy zaakceptowaniu przez Pana Prezesa Hytrego ( ze jest to zgodne z celem Zaglebia i legalne) . Zbiorka mogla by sie odbywac przy zakupie biletow, podczas meczy , poprzez wplate na konto , sprzedaz kawy , herbaty po cenie 5 zlotych w kubkach plastikowcyh z logo sponosora COKOLWIEK ,ehh troche odplynołem .

Po calym sezonie byla by fajna suma . Musialyby zostac spelnione takie warunki jak 100% uczciwosc osob ktore to organizuja i poparcie kibicow i zarzadu klubu .

W mysl ideii "pracy u podstaw" my jako Kibice Zaglebia Sosnowiec moglibysmy tez cos zrobic dla tego klubu- skoro po zeszlym sezonie w tym widac ze atmosfera sie poprawila i to znacznie.

Prosze o konstruktywna krytyke

A może Fundacja " Przyjaciele Zagłebia Sosnowiec " ?
Chetnie będę przekazywał co miesiąc jakąś kwote , ale muszę być pewny, że zostanie przeznaczona na rozwój Klubu.

Zaniepokoiło mnie troche to co napisałeś w pewnym fragmencie,otóż chodzi mi o ten fragment "My jako kibice Zagłębia Sosnowiecmoglibysmy tez cos zrobic dla tego klubu"-mało robimy ? promujemy Zagłębie w regionie - nie dostajemy za to kasy,kupujemy bilety,dopingujemy,-wszystko z miłości do Zagłębia,mało robimy ? ale to co napisałeś w całokształcie bardzo dobre.
yahaya 1906

Postprzez August 2010-01-13, 8:31 am

Jestem ciekawy jak tam prace nad wejściem Miasta do klubu ? Bo jest jakaś cisza w tym temacie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez davidian 2010-01-13, 9:23 am

Pewnie przez walkę o budżet miejski który jest ostro napięty.
Prawdopodobnie na wiosnę nie będą grały w Sosnowcu drużyny Wisły i Cracovii mają się przenieść na Suche Stawy na Hutnika.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
davidian

Postprzez patrios91 2010-02-05, 7:21 pm

http://www.90minut.pl/news/115/news1150 ... otych.html

Jak wchodzilismy do Ekstraklasy to praktycznie z niczym....
Co z tymi udzialami?
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-02-11, 8:45 pm

Zbliża się ważny dzień dla Zagłębia Sosnowiec

Czy przejęcie przez miasto klubowych akcji będzie oznaczać także zastrzyk gotówki? Niekoniecznie.
Cała procedura miała zostać zakończona na przełomie stycznia i lutego i chociaż tego terminu nie uda się już dotrzymać to - wedle zapewnień radnych - nie jest zagrożona. - Wszystko wskazuje, że 25 lutego - podczas posiedzenia rady miasta - radni przesądzą o tym, że miasto zostanie udziałowcem klubu - mówi Paweł Hytry, prezes klubu.

- Propozycję uchwały o wykupie akcji zgłosi prezydent. Następnie dokument musi zostać zaakceptowany przez komisję rady miasta. Dopiero ostatnim krokiem będzie głosowanie - precyzuje Maciej Adamiec, który razem z Arkadiuszem Chęcińskim zaproponował, by Sosnowiec przejął klubowe akcje. - Zagłębie szykuje się do awansu. O realizację tego celu będzie łatwiej, mając za partnera i akcjonariusza miasto - podkreśla Adamiec.

Wykup akcji wcale nie oznacza, że klub zyska żywą gotówkę. - W grę wchodzą trzy scenariusze. Oczywiście, że najprościej byłoby przelać pieniądze, ale możliwy jest też barter, czyli wymiana bezgotówkowa. Te dwie propozycję można też ze sobą powiązać i moim zdaniem to byłoby najbardziej korzystne - wyjaśnia radny.

Sosnowiec ma przejąć 49 procent akcji. Dzięki temu właścicielem Zagłębia pozostanie Krzysztof Szatan. - To dobra decyzja, bo dzięki temu nie dojdzie do upolitycznienia klubu. Przedstawiciel miasta nie powinien wchodzić do zarządu Zagłębia, ale musi zająć miejsce w radzie nadzorczej spółki - uważa Adamiec, który zaznacza, że pomysł z wykupem akcji przez miasto powinien być rozwiązaniem tymczasowym.

- Konieczne jest znalezienie firmy, inwestora, który zostanie strategicznym sponsorem i udziałowcem Zagłębia. Wiemy, że w regionie nie ma takiego przedsiębiorstwa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby namówić do współpracy pięć czy sześć średnich firm. Z pomocą i dzięki zaangażowaniu władz miasta powinno być oto łatwiej - kończy radny.

Dodajmy, że Zagłębie jest także bliskie rozpoczęcia działalności przedsiębiorstwa taksówkarskiego, które ma zarabiać na utrzymanie klubu. - Najdalej do końca lutego firma zacznie działać - zapewnia Hytry.
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... owiec.html

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
Po pierwsze nie bardzo rozumiem na czym miałaby polegać transakcja barterowa (wymienna). Chyba raczej chodziłoby o wniesienie jakiegoś majątku aportem (np. gruntów).
Po drugie nie podoba mi się pomysł aby do zarządu nie wchodził przedstawiciel Miasta. 49% to na tyle dużo, aby taki współwłaściciel miał swoich ludzi w organach spółki.

Po trzecie wykup akcji (a nie przeprowadzenie nowej emisji w drodze podwyższenia kapitału) oznaczałoby, że Miasto przejęłoby 49% akcji dotychczas będących w rękach Szatana i to do niego trafiłyby pieniądze bądź zapłata w postaci barteru a nie do klubu.
August

Postprzez django 2010-02-11, 11:30 pm

August napisał(a):Po pierwsze nie bardzo rozumiem na czym miałaby polegać transakcja barterowa (wymienna). Chyba raczej chodziłoby o wniesienie jakiegoś majątku aportem (np. gruntów).

Górka za akcje? Oj dzieje się w tym Calpe, a my się jednostkami treningowymi przejmujemy.
django

Postprzez August 2010-02-11, 11:42 pm

django napisał(a):Górka za akcje?

Pytanie brzmi za jakie akcje ? Jeśli w GW jest napisane o wykupie istniejących akcji to zapłata może trafić do ich właściciela. Żeby miał coś z tego klub musi być podwyższenie kapitału i wniesienie terenów APORTEM.
August

Postprzez django 2010-02-11, 11:46 pm

Rozumiem to tak, że za 49% należących do niego akcji, Szatan uzyska "coś". Popraw mnie, jeśli się mylę. Co do reszty na razie się nie wypowiadam, wierzę że po prostu Wojtek Todur coś przekręcił w tekście
Ostatnio edytowano 2010-02-11, 11:56 pm przez django, łącznie edytowano 1 raz
django

Postprzez August 2010-02-11, 11:55 pm

W artykule wyraźnie jest napisane o wykupie (istniejących ) akcji oraz o barterze jako formie płatności (na rzecz dotychczasowego właściciela). Tak przynajmniej ja to rozumiem. Tylko co z tego miałby mieć sam klub ? Tymczasem w mojej ocenie, jeśli Miasto zdecydowałoby się oddać określone tereny, powinno je przekazać aportem na rzecz spółki uzyskując w zamian określony procent akcji nowej emisji powstałych w wyniku podwyższenia kapitału. Tu mógłby być tego rodzaju problem ponieważ tereny te powinny podlegać wycenie, a wartość ich może przekraczać ustalone 49% no chyba, że strony się tak umówią. No ale to z kolei byłoby ryzyko dla Górskiego (zarzut o zaniżenie wartości w stosunku do objętych akcji).
Niewykluczone, że Todur właśnie mógł coś przekręcić.
August

Postprzez patrios91 2010-02-12, 10:33 pm

Powodzenia w znalezieniu "inwestora"...Boniek juz zajety :-) Kto niby mialby byc sponsorem strategicznym...Vigo ze sport odzieza,ktore same walczy o przetrwanie na rynku ? To za trudne zadanie dla naszych dzialaczy...Jak sie sam nikt nie zglosi to nie ma na co liczyc.
patrios91

Postprzez Adam1906 2010-02-15, 9:34 am

15.02.2010, Sosnowiec
Miasto obejmie 49 proc. akcji Zagłębie S.A.
Janusz Lewanda / sosnowiec.info.pl

Na najbliższej sesji Rady Miejskiej, 25 lutego, ma zostać rozpatrzony projekt uchwały ws. objęcia przez Gminę Sosnowiec akcji emitowanych przez Zagłębie Spółkę Akcyjną w związku z podwyższeniem kapitału akcyjnego. Projekt uchwały jest już gotowy, ale jeszcze nie został zaopiniowany przez komisje Rady Miejskiej. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że atmosfera wokół tej sprawy jest w Radzie Miejskiej i w kierownictwie Urzędu Miejskiego przychylna, można już dziś, bez większego ryzyka, powiedzieć, że Miasto stanie się udziałowcem Spółki.

Według projektu, w celu zakupu akcji przez Gminę Sosnowiec konieczne jest zapewnienie środków finansowych w wysokości 1.114.500 zł poprzez dokonanie zmian w budżecie Sosnowca na 2010 rok.

Kwota nie jest wielka, ale zabranie środków z innego zadania nie będzie sprawą prostą.

Z rozmowy przeprowadzonej przez sosnowiec.info.pl z naczelnikiem Wydziału Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki Urzędu Miejskiego w Sosnowcu, Arturem Szczepańskim wynika, że definitywnie upadła propozycja wymiany barterowej, która miała polegać na objęciu akcji za nieruchomość, będącą własnością miasta, oraz że ma to być zapłata jednorazowa.

Kapitał zakładowy Zagłębie S.A. po objęciu akcji przez Miasto osiągnie wartość 2.335.800 zł, z czego gmina Sosnowiec będzie posiadać 49 proc. akcji, a Krzysztof Szatan – 51 proc.
Adam1906

Postprzez August 2010-02-15, 11:47 am

Dobrze, że sprawa się krystalizuje. Mam nadzieję, że Miasto zapewni sobie odpwowiedni nadzór nad działaniami Spółki z racji posiadanych akcji. Przede wszystkim mam nadzieję, na wejście w miarę sensownych osób zarówno do Zarządu jak Rady Nadzoczej.
August

Postprzez patrios91 2010-02-15, 1:35 pm

Wszystko malo...jesli myslimy o Wielkim Zaglebiu w Ekstraklasie za pare lat...1.114.500 zł trudno w to uwiezyc,ale to grosze jak na cala sprawe.
patrios91

Postprzez August 2010-02-15, 2:16 pm

patrios91 napisał(a):Wszystko malo...jesli myslimy o Wielkim Zaglebiu w Ekstraklasie za pare lat...1.114.500 zł trudno w to uwiezyc,ale to grosze jak na cala sprawe.

Jeśli nie wiedzieć tak naprawdę czemu, strony czyli Szatan i Miasto uzgodniły, że nowy akcjonariusz obejmie 49% akcji to Miasto nie może w ten sposób przekazać więcej kasy. Ten milion moim zdaniem przyda się w kontekście walki o drugą ligę (licząc od góry). Dla mnie ważniejsze jest , co poza tymi pieniędzmi, da klubowi wejście Miasta do spółki.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników