Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez patrios91 2009-12-03, 11:31 pm

Gdzie ci pisze ze maja opcje pierwokupu? Ustalili kontrakt z Lilo w razie gdyby go kupili..to zrozumiale. No wlasnie Ruch decyduje ...ale pilkarz jeszcze z nami nie rozmawial wiec wszystko w tej sprawie jest po staremu ;-) ;-) ..a to ze Zawisza i Lilo sie porozumieli bylo juz we wczesniejszych info. Tutaj obszerne info na temat Lilo..Wlascicielem Lilo jest Ruch, a wypozyczony jest do Zawiszy z Poloni Slubice do ktorej trafil z Ruchu Chorzow...LOL :)

Transfery, transfery, transfery

Autor: Maciej Wasik / sportowezaglebie.pl
Poznaliśmy nazwiska czterech zawodników, którzy najprawdopodobniej opuszczą Zagłębie. Kto w ich miejsce wzmocni nasz klub? Kandydatów jest kilku, np. Lilo (na zdjęciu), ale szczegółów jeszcze nie ujawniono.

Tak jak już pisaliśmy, przed startem rundy wiosennej z drużyną Zagłębia pożegna się najprawdopodobniej czterech zawodników: Konrad Koźmiński, Grzegorz Dorobek, Marcin Sierczyński oraz Dariusz Bernaś. Jeszcze nie została podjęta decyzja, którzy z tych piłkarzy opuszczą klub na dobre, a którzy zostaną wypożyczeni (większe szanse na wypożyczenie ma dwójka młodych piłkarzy - Sierczyński i Bernaś). Dodatkowo osobą Rafała Pietrzaka interesuje się Lech Poznań i Lechia Gdańsk.

Natomiast po dobrych występach w testowych meczach, blisko Zagłębia są 28-letni Radosław Flejterski (Ślęza Wrocław) i 26-letni Ireneusz Gryboś (Stal Rzeszów). Ten pierwszy pokazał, iż potrafi wziąć na siebie ciężar rozgrywania i kreowania ataków. Dysponuje dobrym przyjęciem i co udowodnił w ostatnim sparingu z Przebojem Wolbrom (3:2), celnym uderzeniem z dystansu (otworzył wynik spotkania strzałem z 22 metrów). Drugi jest typowym napastnikiem - „mordercą”. Potrafi dobrze wyczekać bramkarza, świetnie się zastawia, nie jest mu obca walka bark w bark, a co najważniejsze w 2 sparingach strzelił 4 bramki. Gryboś potrafi również uderzyć z dystansu (patrz pod tekstem), w sparingu z Przebojem był bardzo bliski pokonania golkipera strzałem z 35 metrów z rzutu wolnego.

Ta dwójka wywarła dobre wrażenie na trenerze Zagłębia, Piotrze Pierścionku. Flejterski może być łatwiejszy do pozyskania, gdyż Ślęza jest bliska wycofania się z rozgrywek. Natomiast Gryboś ma ważny kontakt z Stalą, jednak podobno jest umówiony ustnie z prezesem klubu z Rzeszowa, Władysławem Prygoniem, iż nie będzie miał problemów przy zmianie barw. Zapewne w najbliższych dniach (tygodniach?) poznamy odpowiedź na temat tych dwóch piłkarzy.

Trener Pierścionek testował również innych zawodników, 21-letniego Sebastiana Hajduka (rozgrywający Orlicz Suchedniów), 23-letniego Tomasza Bąkowskiego (bramkarz LKS Silesia Lubomia) i 20-letniego Artura Węskę (napastnik Zagłębie Lubin). Atutem Hajduka jest fakt, iż szkoleniowiec zna go z okresu gry w Młodej Ekstraklasie w barwach Zagłębia. Ciągle jest w wieku młodzieżowca, więc jest to kolejny plus (Marcin Strojek i Rafał Pietrzak są w kręgu zainteresowań kadry, Andrzej Wściubiak doznał kontuzji kolana). W środku pomocy trener prędzej sięgnie jednak po 22-letniego Michała Skórskiego, który przebywa na wypożyczeniu w Hetmanie Zamość. Bąkowski w sparingu z Pniówkiem (4:0) nie miał szans zaprezentować się z dobrej strony, gdyż Zagłębie nie pozwalało na ataki zespołowi z Pawłowic Śląskich. Węska grał głównie w Młodej Ekstraklasie i dopiero wraca do pełnej dyspozycji po urazie kolana.

Wczoraj pojawiła się informacja na temat transferu do Sosnowca 26-letniego Murilo „Lilo” Rufino Barbosa. Z Lilo jest sytuacja skomplikowana, gdyż jest to Zawodnik Ruchu Chorzów, choć w Zawiszy Bydgoszcz jest na wypożyczeniu z Polonii Słubice, do której trafił z Chorzowa. W klubie jednak nie uzyskaliśmy żadnej informacji na temat rozmów dotyczących tego zawodnika (trener podkreśla, iż wokół Zagłębia zawsze były i będą spekulacje prasowe, dodaje, iż na tej pozycji będzie miał do dyspozycji Arkadiusza Kłodę, który wraca po kontuzji). Jest to kolejny zawodnik, który wypłynął, z listy tzw. piłkarzy, których nie trzeba testować (wcześniej upadł temat 25-letniego Bartosza Iwana z GKS-u Katowice i 23-letniego Tomasza Foszmańczyka z Rakowu Częstochowa).

Informacje, które docierają do mediów pokazują, iż Zagłębie mocno penetruje rynek w poszukiwaniu zawodników, jednak włodarze nie chcą zdradzać nazwisk piłkarzy, z którym rozmawiają. Łatwo jednak zauważyć, iż celem numer jeden (przynajmniej na to wygląda), jest napastnik i rozgrywający plus ewentualnie młodzieżowiec. Pozostaje cierpliwie czekać na pierwsze transferowe rozstrzygnięcia.

-> http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... -,1,4,1889
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez django 2009-12-03, 11:59 pm

patrios91 napisał(a):ale pilkarz jeszcze z nami nie rozmawial wiec wszystko w tej sprawie jest po staremu ;-) ;-)

Skąd takie info? Nie najlepiej by to świadczyło o prezesie, nie sądzisz?
Poza tym zrozum, że jeśli gość rzeczywiście porozumiał się w sprawie kontraktu, to dał bardzo jasny sygnał.
django

Postprzez patrios91 2009-12-04, 12:19 am

django napisał(a):
patrios91 napisał(a):ale pilkarz jeszcze z nami nie rozmawial wiec wszystko w tej sprawie jest po staremu ;-) ;-)

Skąd takie info? Nie najlepiej by to świadczyło o prezesie, nie sądzisz?
Poza tym zrozum, że jeśli gość rzeczywiście porozumiał się w sprawie kontraktu, to dał bardzo jasny sygnał.

Niby czemu by to nie swiadczylo dobrze o prezesie ? Lepiej jest na boku namawiac pilkarza do kontraktu niz najpierw porozmawiac z klubem o ewentualnym tranferze ? Wiadomo jesli nawet tranfer zostanie ustalony z Ruchem to i tak trzeba bedzie przekonac Lilo wyzszym kontraktem. Kolejnosc tranferowa: Klub-Tranfer-Ustalenie kontraktu zawodnika + jego zgoda. Django kazdy ma troche racji ;-) ;-) ...przyznaje ci...bedzie ciezko ale nie stracilismy jeszcze na pozycji gdyz Zaglebie zglosilo zainteresowanie gdy ewentualny kotrakt Lilo z Zawisza byl juz ustalony.To co piszesz to tylko domysly...ja wole pisac fakty ;-) Chcesz jeden domysl... ? Skad wiesz ze w razie gdy Zaglebie dogada sie z Ruchem Lilo po rozmowach z Zaglebiem nie bedzie chcial do niego przejsc ? Widzisz gdybac to mozna...dla mnie nie dal wyraznego sygnalu ze woli Zawisze gdyz nie powiedzial: "Nie chce kontraktu w Zaglebiu...za malo placa..." gdyz nie mogl tego powiedziec bo nie bylo zadnych rozmow z zawodnikiem. ;-)
patrios91

Postprzez django 2009-12-04, 12:26 am

patrios91 napisał(a): Kolejnosc tranferowa: Klub-Tranfer-Ustalenie kontraktu zawodnika + jego zgoda. Django kazdy ma troche racji ;-) ;-) ...przyznaje ci...bedzie ciezko ale nie stracilismy jeszcze na pozycji gdyz Zaglebie zglosilo zainteresowanie gdy ewentualny kotrakt Lilo z Zawisza byl juz ustalony. To co piszesz to tylko domysly...ja wole pisac fakty ;-)

Rozumiem, że Twoim zdaniem najpierw przeprowadza się transfer, a później negocjuje z piłkarzem warunki umowy? Znaczy żyjemy w czasach niewolnictwa? Skąd wiesz kiedy Zagłębie zgłosiło zainteresowanie? Z tymi faktami to pojechałeś grubo.

patrios91 napisał(a): Widzisz gdybac to mozna...dla mnie nie dal wyraznego sygnalu ze woli Zawisze gdyz nie powiedzial: "Nie chce kontraktu w Zaglebiu...za malo placa..." gdyz nie mogl tego powiedziec bo nie bylo zadnych rozmow z zawodnikiem. ;-)

Skąd wiesz, ze nie było?
django

Postprzez patrios91 2009-12-04, 12:35 am

django napisał(a):
patrios91 napisał(a): Kolejnosc tranferowa: Klub-Tranfer-Ustalenie kontraktu zawodnika + jego zgoda. Django kazdy ma troche racji ;-) ;-) ...przyznaje ci...bedzie ciezko ale nie stracilismy jeszcze na pozycji gdyz Zaglebie zglosilo zainteresowanie gdy ewentualny kotrakt Lilo z Zawisza byl juz ustalony. To co piszesz to tylko domysly...ja wole pisac fakty ;-)

Rozumiem, że Twoim zdaniem najpierw przeprowadza się transfer, a później negocjuje z piłkarzem warunki umowy? Znaczy żyjemy w czasach niewolnictwa? Skąd wiesz kiedy Zagłębie zgłosiło zainteresowanie? Z tymi faktami to pojechałeś grubo.

patrios91 napisał(a): Widzisz gdybac to mozna...dla mnie nie dal wyraznego sygnalu ze woli Zawisze gdyz nie powiedzial: "Nie chce kontraktu w Zaglebiu...za malo placa..." gdyz nie mogl tego powiedziec bo nie bylo zadnych rozmow z zawodnikiem. ;-)

Skąd wiesz, ze nie było?

A skad wiesz ze byl ? Pewnie po swoich "domyslach" :)
Wiem bo sledze ten temat na bierzaca(info zainteresowania pojawilo sie wraz z info o kontrakcie Lilo) ...a wnioskujac po Twoich slowach ty nie. Przeczytaj wczesniejsze info na ten temat. Oczywiscie ze najpierw przeprowadza sie tranfer. Jakie czasy niewolnictwa ? Zawodnik nie musi sie zgdodzic na tranfer...proste taka jest polityka tranferowa. Co..ustalasz z zawodnikiem pensje i juz cieszysz sie ze go masz,a tu nagle klub odprawia cie z kwitkiem bo nie chce takich marnych pieniedzy. Widac ze znasz sie na polityce tranferowej ..brawo :brawo:
patrios91

Postprzez django 2009-12-04, 12:42 am

patrios91 napisał(a):A skad wiesz ze byl ? Pewnie po swoich "domyslach" :)
Wiem bo sledze ten temat na bierzaca(info zainteresowania pojawilo sie wraz z info o kontrakcie Lilo) ...a wnioskujac po Twoich slowach ty nie.

To, że "info" pojawiło się wczoraj nie znaczy, że coś nie miało miejsca przedwczoraj. A przyszło Ci do głowy, że to "coś" mogło być specjalnie trzymane w tajemnicy i ktoś ujawnił to w określonym momencie i w określonym celu? Troszkę pomyśl.

patrios91 napisał(a): Jakie czasy niewolnictwa ? Zawodnik nie musi sie zgdodzic na tranfer...proste taka jest polityka tranferowa. Co..ustalasz z zawodnikiem pensje i juz cieszysz sie ze go masz,a tu nagle klub odprawia cie z kwitkiem bo nie chce takich marnych pieniedzy. Widac ze znasz sie na polityce tranferowej ..brawo :brawo:

Hehe... dobre. Myślę, że tekst "zawodnik nie musi się zgodzić na transfer" najlepiej świadczy o Twojej orientacji w temacie. Widzisz w ogóle różnicę między piłką nożną a handlem warzywami na targu?
django

Postprzez patrios91 2009-12-04, 12:53 am

django napisał(a):
patrios91 napisał(a): Jakie czasy niewolnictwa ? Zawodnik nie musi sie zgdodzic na tranfer...proste taka jest polityka tranferowa. Co..ustalasz z zawodnikiem pensje i juz cieszysz sie ze go masz,a tu nagle klub odprawia cie z kwitkiem bo nie chce takich marnych pieniedzy. Widac ze znasz sie na polityce tranferowej ..brawo :brawo:

Hehe... dobre. Myślę, że tekst "zawodnik nie musi się zgodzić na transfer" najlepiej świadczy o Twojej orientacji w temacie. Widzisz w ogóle różnicę między piłką nożną a handlem warzywami na targu?

Z tym piewrszym sie zgadzam...nie wiadomo co bylo pare dni temu i czy bylo. To wszystko moga byc tylko plotki,a Lilo rowniedobrze moze wrocic do Slubic.
No chyba mi nie powiesz ze musi :) :) Boze z kim ja pisze :) :) Przyklad Chrapka w Lech Poznan. Walczyly o niego Wisla i Lech. Tyle ze Wisla jak uslyszala ze ma zaplacic ponad 1 milion zlotych od razu zrezygnowala z tranferu bez jakichkolwiek rozmow z tym zawodnikiem. Lech wylozyl kase bez pytania Chrapka czy woli Wisle,pozniej ustalil pensje.
Nie zawodnik nie jest towarem i nie musi sie zgodzic na tranfer...ale wiadomo "z niewolnika nie ma pracownika". Jeszcze pan sie chce klocic i przedstawic jakies fajne info ?
patrios91

Postprzez django 2009-12-04, 1:07 am

patrios91 napisał(a):No chyba mi nie powiesz ze musi :) :) Boze z kim ja pisze :) :) Przyklad Chrapka w Lech Poznan. Walczyly o niego Wisla i Lech. Tyle ze Wisla jak uslyszala ze ma zaplacic ponad 1 milion zlotych od razu zrezygnowala z tranferu bez jakichkolwiek rozmow z tym zawodnikiem. Lech wylozyl kase bez pytania Chrapka czy woli Wisle,pozniej ustalil pensje.
Nie zawodnik nie jest towarem i nie musi sie zgodzic na tranfer...ale wiadomo "z niewolnika nie ma pracownika". Jeszcze pan sie chce klocic i przedstawic jakies fajne info ?

Rzeczywiście masz problemy z percepcją rzeczywistości. Raz, że przykład nie trafiony, bo Chrapek miał do wyboru Podbeskidzie i Lecha, a Lilo Zagłębie i Zawiszę. Dostrzegasz różnicę? Dwa, wykazujesz się dużą naiwnością, uważając, że Lech zdecydował się na transfer bez przynajmniej wstępnych negocjacji z samym piłkarzem. Trzy, jak Lech miałby go pytać, czy woli Wisłę, skoro sam napisałeś, że Wisła od razu zrezygnowała?

I może faktycznie skończmy już tą dyskusję. Wszystko zależy od Zagłębia, Ruchu i Lilo. Mamy w ręku kartę przetargową, ale czy to wystarczy? Bardzo bym chciał, żeby tak było, chociaż szanse nie są duże.
django

Postprzez patrios91 2009-12-04, 1:32 am

django napisał(a):Rzeczywiście masz problemy z percepcją rzeczywistości. Raz, że przykład nie trafiony, bo Chrapek miał do wyboru Podbeskidzie i Lecha, a Lilo Zagłębie i Zawiszę. Dostrzegasz różnicę? Dwa, wykazujesz się dużą naiwnością, uważając, że Lech zdecydował się na transfer bez przynajmniej wstępnych negocjacji z samym piłkarzem. Trzy, jak Lech miałby go pytać, czy woli Wisłę, skoro sam napisałeś, że Wisła od razu zrezygnowała?

I może faktycznie skończmy już tą dyskusję. Wszystko zależy od Zagłębia, Ruchu i Lilo. Mamy w ręku kartę przetargową, ale czy to wystarczy? Bardzo bym chciał, żeby tak było, chociaż szanse nie są duże.

Przeanalizowalbys ten tranfer wiedzialbys czemu tak szybko zrezygnowala.
Przyklad to przyklad....a nie rzeczywistosc.... Wstepne negocjacje moga byc,mozesz nawet mu lapowe wreczyc, ale co z tego skoro klub sie nie zgodzi. Twoje slowa sa bez sensu. Co do Chrapka dochodzi jeszcze Belchatow. :)

Masz racje koniec.. bezsensownej dyskusji....to jest temat o tranferach Zaglebia. Przychylam sie do twoich slow...tez bym bardzo chial choc szanse sa nieduze.
patrios91

Postprzez August 2009-12-04, 8:42 am

Czas zakończyć temat Lilo bo rozdmuchując tę kwestię na forum również nie pomagamy swojemu klubowi. Jak napisano w artykule na portalu Sportowe Zagłębie widać, że klub mocno penetruje rynek piłkarski i to cieszy. Mam nadzieję, że tym razem działania klubu w tym zakresie przyniosą dobry skutek.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Adam1906 2009-12-04, 12:54 pm

August napisał(a):Czas zakończyć temat Lilo bo rozdmuchując tę kwestię na forum również nie pomagamy swojemu klubowi. Jak napisano w artykule na portalu Sportowe Zagłębie widać, że klub mocno penetruje rynek piłkarski i to cieszy. Mam nadzieję, że tym razem działania klubu w tym zakresie przyniosą dobry skutek.

Zgadzam się, o ile będą to jednak działania zwiększające siłę ofensywną zespołu!!! Bo cóż z tego, że mamy najmniej straconych bramek w lidze, skoro mamy praktycznie 2 razy mniej tych bramek strzelonych, niż czołówka... Pozdro :niezle:
Adam1906

Postprzez patrios91 2009-12-04, 3:00 pm

Arkadiusz Kłoda wraca do zdrowia
(mawa), 2009-12-04, 00:08

Arkadiusz Kłoda z uśmiechem może spojrzeć w przyszłość, pauza z powodu kontuzji, z którą zmagał się przez ostatnie pół roku dobiega końca.
Arkadiusz Kłoda wraca do zdrowia

To była prawdziwa telenowela. Arkadiusz Kłoda zszedł z grymasem bólu z boiska podczas pierwszego barażowego spotkania z Polonią/Sparta Świdnica (0:0 - 17 czerwca 2009). Wstępna diagnoza mówiła o naderwaniu stawu skokowego. Pierwsze badanie nie dało dokładnego wyniku, gdyż w miejscu urazu był duży krwiak. Po przeprowadzeniu dokładnych badań do klubu trafiły dobre informacje, mocno skręcona kostka i dwa tygodnie przerwy. Niestety, pomimo miesięcznej rehabilitacji i ćwiczeń mających na celu wzmocnienie kostki, doktor Krzysztof Ficek orzekł, iż niezbędna będzie operacja. Pod koniec sierpnia mówiło się o miesięcznej przerwie, jednak rehabilitacja przeciągnęła się do grudnia.

Na szczęście piłkarz jest już dobrej myśli. - Teraz mogę ćwiczyć z drużyną na siłowni i wykonywać zajęcia stabilizacyjne. Nie wychodzę jeszcze na zajęcia typowo piłkarskie, gdyż mam czas i nie chcę zaprzepaścić okresu rehabilitacji. W styczniu już rozpocznę treningi na pełnym obciążeniu. Przez ten okres, w którym nie trenowałem, bardzo osłabiłem mięśnie. Teraz muszę je wzmocnić, by spokojnie „wejść” w trening - tłumaczy Kłoda.

Zawodnik jest w stałym kontakcie z lekarzami. - Co chwilę jeżdżę do Bierunia, gdzie bada mnie doktor Ficek, który monitoruje leczenie tego urazu. To od niego dostanę zgodę na pełne obciążenie i wejście w cykl normalnego treningu. Na pełnych obrotach powinienem już być w połowie grudnia. Mamy jednak trochę więcej czasu, gdyż jest przerwa, dlatego chcę to spokojnie rozplanować - wyjaśnił piłkarz Zagłębia.

Kłoda bardzo się cieszy, że jego koledzy z drużyny spełnili jego marzenie. - Chciałem zagrać w tej edycji Pucharu Polski. Nawet się śmiałem, że muszą awansować dalej, bym mógł zagrać i udało się - wspomina uśmiechnięty prawoskrzydłowy naszego klubu.

Mamy nadzieję, że Arkadiusz Kłoda wyczerpał limit pecha na całą swoją karierę i teraz spokojnie będzie mógł przygotować się do rundy wiosennej. W końcu, jak to kiedyś powiedział trener Piotr Pierścionek: „Gdy na boisku jest Arek, jestem pewniejszy o wygraną”.
-> http://www.zaglebie.eu/arkadiusz-kloda- ... 2_163.html

Jest...Arek wraca.. ;-) Przyznam sie za Kloda to moj ulubiony pilkarz Zaglebia od czasow Ekstraklasy.. ;-) Jego powrot to dla mnie zbawienie.. :-) ..Dr.Ficek :)

-> http://www.90minut.pl/wystepy.php?id=14168&id_sezon=75 To jest profil bardzo zdolnego mlodziezowca. Gdzies czytalem ze Zaglebie potrzebuje napastnika,pomocnika i ewentualnie wlasnie zdolnego mlodziezowca. Widzialem Rafala w akcji w na meczu Olimpi Elblag z Hetmanem Zamosc. Swietny jak na swoj wiek pomocnik. Warto go przetestowac ;-)
patrios91

Postprzez mayday77 2009-12-04, 6:35 pm

Sobczak z Zawiszy Bydgoszcz wróci do Ruchu Chorzów? Radzionków też chce Lilo!

Być może w meczach wiosennych w barwach Zawiszy Bydgoszcz nie zagra Marcin Sobczak. Wypożyczony na sezon 2009/10 z Ruchu Chorzów napastnik ma zapis w kontrakcie, że chorzowski klub może w każdej chwili zażądać powrotu zawodnika do swojego klubu.

22-letni Marcin Sobczak, który w przeszłości grał między innymi w barwach Lecha Poznań czy GKS'u Bełchatów w obecnym sezonie jak dotąd zagrał w dziesięciu spotkaniach i strzelił pięć bramek.

Tymczasem wczoraj informowaliśmy, że Zagłębie Sosnowiec jest zainteresowane pozyskaniem Brazylijczyka Murilo Rufino Barbosa, znanego jako "Lilo". Chęć pozyskania tego pomocnika wyraża także Ruch Radzionków.

Przypomnijmy, że 26-letni zawodnik przed rundą jesienną tego sezonu wypożyczony z Ruchu Chorzów. Obecnie Ruch zażądał pieniędzy za transfer definitywny zawodnika. Brazylijczyk ma już umówione z Zawiszą warunki indywidualnego kontraktu i to bydgoski klub ma prawo jako pierwszy do rozmów z menadżerem zawodnika. Jednak kiedy bydgoszczanie nie będą mogli sprostać żądaniom finansowym chorzowskiego klubu, to walkę o tego zawodnika prawdopodobnie stoczą Zagłębie Sosnowiec i Ruch Radzionków.

Źródło:www.www.2lz.ubf.pl
mayday77

Postprzez patrios91 2009-12-04, 7:05 pm

No ....nareszcie potwierdzony konkret. No to teraz mozna powiedziec ze pozamiatane...chyba ze Ruch zarzada pieniedzy jakimi nie dysponuje Zawisza...ale czy Zaglebie finansowo lepiej stoi niz klub z Bydgoszczy ? Nie rozumiem jednego....Lilo jest wypozyczony z Ruchu do Poloni Slubice...z Poloni Slubice do Zawiszy...i to Zawisza ma latwiej w kupnie Lilo. Kto czerpie zyski za sprzedarz i za konczace sie wypozycznie ? Ruch i Polonia czy tylko Ruch ?
patrios91

Postprzez zaglebie123 2009-12-04, 7:28 pm

Bernaś do Ruchu Lilo do Zagłębia !
zaglebie123

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna