Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez bbartek 2009-11-10, 8:06 am

Gratulacje dla Pana Szatana i ZarzÄ…du !
Wielokrotnie krytykowałem Klub za brak jakichkolwiek działań aby pozyskać sponsora(ów) i może to była krytyka na wyrost? Sorki...
Teraz tylko aby nie zepsuć tego co zostało wstępnie zbudowane ( sponsor, wejścia Miasta, realny awans do I ligi, budowa infrastruktury wokół Ludowego, dobry doping...).
Zapamietam ten dzień bo to może być początkiem powrotu na należne nam miejsce....
bbartek

Postprzez August 2009-11-10, 8:21 am

Klubowi z Sosnowca pomoże firma Cargill, międzynarodowe przedsiębiorstwo działające m.in. w branży rolno-spożywczej
- Umowa będzie obowiązywać do końca sezonu. Wszyscy jednak w klubie wierzymy, że to dopiero początek współpracy - mówi Paweł Hytry. b]Prezes Zagłębia zdradza, że sponsora nie udałoby się pozyskać, gdyby nie zaangażowanie Krzysztofa Szatana, właściciela klubu.[/b] Na razie reklamy Cargill znajdą się na stadionowych banerach. Niewykluczonej jednak, że w przyszłości trafią na koszulki piłkarzy. -Prowadzimy rozmowy z wieloma firmami. Od małych po naprawdę duże. Dobre wyniki i awans na pozycję wicelidera drugiej ligi tylko im sprzyjają - dodaje Hytry.
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... sora_.html

Jak widać, gratulacje należą się przede wszystkim naszemu Bossowi. Dobrze,że Pan Krzysztof już nie chodzi po gazetach i stęka, że nikt mu nie chce pomóc a wręcz przeciwnie. I za to szacunek. Myślę, że w dalszej kolejności wyrazy uznania należą się tym anonimowym osobom związanym z klubem, a z pewnością takie były, które doprowadziły sprawe tak dobrze, iż skończyło się to podpisaniem umowy. I już nie chodzi w tej chwili "za ile" tylko o to, że dają one nadzieje na to, że coś pod tym względem zaczęło się w klubie zmieniać, no i przyciągnięcie sponsora takiego formatu ułatwi rozmowy z kolejnymi. W każdym razie brawo Panie Krzysztofie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2009-11-10, 11:07 am

Zastanawiałem się, gdzie pisać o nowej stronie zaglebie.eu. W końcu pomyślałem, że jednak - w przyszłości Zagłębia! Teraz jeszcze dodatkowo dochodzi sprawa z Cargillem. Jednym słowem - można powiedzieć, że zaczynają się jaskółki dobrych zmian! Niemniej, nie popadajmy od razu w euforię, jak niektórzy Koledzy. Weźmy tak. Strona zaglebie.eu. Wreszcie coś, co spełnia podstawowe wymogi żywej strony, nie trupa - co stać się może elementem, ale dopiero bodaj pierwszym polityki medialnej - co znów jest jednym z elementów marketingu, jakkolwiek nie jest tylko "podrzędnym elementem marketingu". Niemniej - daleka jeszcze droga. Droga, która zaczyna cieszyć. Jak się popatrzy bowiem na to, że jednak pojawiają się codziennie wiadomości, są releacje na bieżąco itp - rzeczy, które tu były postulowane od hoho, jednak są. Zarazem jednak, są wciąż rzeczy, które mogą niepokoić. Np. brak jeszcze na stronie w "strefie sponsora" Cargillu, choć jest już umowa - albo wrażenie pewnego "boczenia się wzajemnego" serwisu oficjalnego i amatorskiego (brak np. wzajemnych linków, o ile dobrze dostrzegłem - a przynajmniej "dość długo występujący ich brak" mogą o tym świadczyć) - czy w końcu wciąż przejawy pewnych zapóźnień mentalności, które z trudem przebijały się w serwisie "amatorskim" a pozostające wciąż w "profesjonalnym", tym bardziej dziwią (np. multimedia, to tylko zdjęcia i video a już zapomina się choćby o radio, choćby o tekstach, choćby o konsekwencji, by nazwać ZagłębieTV to video. Tak więc, nawet tutaj wciąż widać niepokojące zagrożenie, że "stare tkwi". Jakkolwiek - jednak realnie stwarzają się nadzieje na dalszy rozwój, jak to napisałem wyżej...
Cargill. Też - dopiero pierwsza randka. Między innymi - trzeba też wyzbyć się niebezpiecznych przekonań, "żem jedyna i najpiękniejsza panna na świecie". Co prawda - absolutnie jestem zdecydowanie przeciw, nie do tego zmierzam, by Zagłębie popełniło błąd Polski w negocjacjach z UE, która to Polska zaraz na wstępie zasygnalizowała Unii "jesteś jedyną drogą moją nie tylko do szczęścia, do przeżycia", "zrobię wszystko, by być z Tobą" - podczas gdy to w dodatku nie tyle zakochaniowa sprawa była, co ekonomiczna - a nawet w zakochaniowej, to przy takim starcie trzeba baczyć, czy druga strona szczerze to samo powie... Tak więc, pamiętając, by tego błędu nie popełnić, z drugiej strony trzeba zdać sobie sprawę z tego, że Zagłębie Sosnowiec SA to ledwie Kopciuszek przy potentacie światowym, jakim jest Cargill. Absolutnie koniecznym jest - przepoczwarzenie się Kopciuszka, jeżeli chce się myśleć o podtrzymaniu sponsoringu, nawet jeżeli dla nich akurat Zagłębie jest ciekawe, bo chcą wejść w region. Przy przepoczwarzaniu się oczywiście, konieczne jest pamiętanie o tym, co wcześniej pisałem, by nie była to głupia naiwność, konieczne jest więc i nie stawianie sobie żądań, by natychmiast stać się potentatem rangi Cargillu, bo to zupełnie inne wymiary. Niemniej - konieczne jest też zrozumienie, że pozostając w jakichś siermiężnych czy zapyziałych wymiarach, nie otwierając się na inne perspektywy myślenia, trudno będzie liczyć na pozostanie dłuższe w jakichś rozwojowych relacjach.
Jest wszakże jeszcze jedna pocieszająca sprawa. Wydaje się, że to właśnie też zaczyna docierać do "Ekipy". Tak Właściciel (choć kto wie, czy nie dużo wcześniej niż niektórzy Kibice) - zaczął tak myśleć; tak też Prezes, Zarząd, ci ludzie zaangażowani w Klub, czy choćby w zaglebie.eu... Jest więc zaczątek, jaskółki - ale naprawdę zaczyna się wierzyć, że to niezłudne nadzieje...
PS. Aha, ale, ale... Coś mi jeszcze brzęczy w głowie... Klub Kibica? Albo nie, tylko Kibice są jedyni i niepowtarzalni, najlepsi na świecie i do niczego nie muszą dorastać, wystarczy poziom i grupki jakie są?
Blajpios

Postprzez django 2009-11-10, 11:51 am

LucasUSA napisał(a):I uwaga - firma zatrudnia 160 tysiecy pracownikow na calym swiecie i ma roczne obroty 120 MILIARDOW dolarow, z zyskiem na czysto 3.64 MILIARDA dolarow! Jesli bylaby publiczna firma (notowana na gieldzie) to zajela by miejsce w pierwszej dziesiatce najwiekszych kompanii wedlug listy Forbesa. Firma odpowiada za eksport 25 % amerykanskiego zboza. Wszystkie jajka ( ;-) ) ktore sa uzywane w sieci McDonalds w USA, pochodza z tej firmy
No to troche mnie ta informacja zaszokowala :)

Dla porównania głównym sponsorem Rakowa Częstochowa jest koncern ISD, firma jeszcze większa i bogatsza niż Cargill. I nic z tego nie wynika, bo piłkarze grają tam za darmo, a klub jest poważnie zadłużony. Rzeczywisty poziom zaangażowania nowego sponsora poznamy dopiero wtedy, gdy skończy się eldorado z Krakowa.
django

Postprzez August 2009-11-10, 12:01 pm

Jeżeli już patrzeć na to w taki sposób jak opisał Lucas to trzeba podkreślić, że - jak mniemam - umowę sponsorską nie podpisał amerykański gigant tylko polska spółka należąca do niego i trzeba by patrzeć na to własnie przez pryzmat obrotówi przychodów oraz zysków osiąganych przez Cargill Polska bo raczje stąd będą pieniążki na sponsoring Zagłębia. Niemniej jednak efekt marketingowy całkiem niezły. Szkoda tylko, że jak wspominałem wcześniej , zabrakło przy tym pompy.
August

Postprzez LucasUSA 2009-11-10, 12:19 pm

Pelna zgoda z kolegami django i August, jestem jak najbardziej realista i zdaje sobie sprawe, ze nie chodzi tu o koncern macierzysty. Po prostu sie mocno zdziwilem wielkoscia tej firmy, o ktorej zapewne niewielu slyszalo (ja nie slyszalem). Na liscie Forbesa np. taki Boeing jest 23, a zapewne wszyscy mocno by sie ucieszyli, jesli zostalbym sponsorem, nawet jego polski oddzial ;-) . Lista Forbesa: http://www.forbes.com/lists/results.jht ... Click=true
Jak na polskie warunki, to wyglada na to, ze Cargill Polska tez jest duza i znaczaca firma.
Oczywiscie, wszystko sie okaze w przeciagu paru miesiecy, ale pozyskanie takiej firmy to na pewno sukces.
LucasUSA

Postprzez django 2009-11-10, 12:47 pm

August napisał(a): Niemniej jednak efekt marketingowy całkiem niezły. Szkoda tylko, że jak wspominałem wcześniej , zabrakło przy tym pompy.

Pompy nie ma również po stronie firmy Cargill. Np. na ich oficjalnej stronie nie ma nawet wzmianki o tym, że nawiązali współpracę z Zagłębiem. Nie mówiąc już o tym, że w samym Cargillu ludzie o tym nie wiedzą. Mimo wszystko jest to sponsor z olbrzymim potencjałem i jeżeli po ich stronie będzie wola poważnego zaangażowania się to klub będzie miał naprawdę solidne fundamenty finansowe.
django

Postprzez August 2009-11-10, 12:53 pm

django napisał(a):Pompy nie ma również po stronie firmy Cargill. Np. na ich oficjalnej stronie nie ma nawet wzmianki o tym, że nawiązali współpracę z Zagłębiem. Nie mówiąc już o tym, że w samym Cargillu ludzie o tym nie wiedzą. Mimo wszystko jest to sponsor z olbrzymim potencjałem i jeżeli po ich stronie będzie wola poważnego zaangażowania się to klub będzie miał naprawdę solidne fundamenty finansowe.

Zrobienie tego z pompą to był przede wszystkim nasz interes. Ich stronę też przeglądałem i nic nie znalazłem. Może to świadczyć o raczej niewielkim zaangażowaniu firmy w nasz klub.Ale wcale to może nie oznaczać, że współpraca się nie rozwinie. Mam nadzieję, że ludzie z naszego klubu będą wokół tego chodzić.
August

Postprzez bbartek 2009-11-10, 12:54 pm

Nie wiem w jaki sposób Klub przekonał (? - nie ma informacji potwierdzającej z drugiej strony) Cargill a może to była prezentacja multimedialna gdzie pokazano sukcesy Zagłebia w USA ( lata sześćdziesiate) kiedy piłka nożna w USA była sportem egzotycznym ?
Jeżeli nie mamy takiej prezentacji to warto to zrobić teraz ( inwestycja !), z podkreśleniem sukcesu amerykańskiego i sukcesów w Polsce ( Puchar) , pokazaniem infrastruktury, zainteresowaniem Miasta, dużą liczbą kibiców itd.i przekazć do dyspozycji Cargill Polska, a jestem przekonany, ze taka prezentacja będzie przekazana do właścicieli w USA i może to pomóc w dalszym rozwoju współpracy z Cargill.
bbartek

Postprzez bbartek 2009-11-10, 1:23 pm

Napewno na jutro zaprosiliśmy przedstawicieli Cargill Polska .
Jeżeli tak to może Klub Kibica przygotuje specjalne powitalne , nieoficjalne, prowizoryczne, banery
bbartek

Postprzez maniek-75-75 2009-11-10, 2:38 pm

a ja napiszę...ziarnko do ziarnka aż zbierze się ......szacun za nowego sponsora, czekam tylko na wyniki.pozdrawiam
maniek-75-75

Postprzez Spiryt 2009-11-10, 7:44 pm

Jak przeczytalem o tym nowym sponsorze to nie myslalem ze to az tak powazny zawodnik ;p ale wazne ze w Zagłębiu widza nadzieje i korzystne miejsce do sponsoringu :brawo:

kolego nazwy drużyn piszemy z dużej litery!!! ostrzeżonko!!! (błąd poprawiono)
Spiryt

Postprzez kanel 2009-11-10, 9:37 pm

Nareszcie widać światełko w tunelu aby nasze Zagłębie powróciło w przyszłości do ekstraklasy.
Wygląda na to że gra w 2(III) lidze drugi sezon z perspektywy czasu medialnie przyniosła korzyści klubowi nikt nie trąbi już że Zagłębie było zamieszane w korupcje to cieszy.
kanel

Postprzez asert 2009-11-11, 9:08 am

Sponsorów ci u nas dostatek. A kasy jak nie było tak nie ma.Gdyby nie stadion i miasto to kicha.
asert

Postprzez August 2009-11-11, 9:10 am

asert napisał(a):Sponsorów ci u nas dostatek. A kasy jak nie było tak nie ma.Gdyby nie stadion i miasto to kicha.

Jak jesteś taki mądry to załatw kasę.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników