Czarni Żagań - Zagłębie Sosnowiec 31.10.2009 14:00

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Czarni Żagań - Zagłębie Sosnowiec 31.10.2009 14:00

Postprzez django 2009-10-31, 10:56 pm

August napisał(a): Zdziwiłem się tylko ieco parą stoperów, myślałem że po ostatnich numerach Marka Pierścień postawi na Balula.

Też tak myślałem, ale Marek ma jedną przewagę nad Balulem - jest młodzieżowcem. I pewnie to zdecydowało.
django

Postprzez Darian 2009-11-01, 12:56 am

No i po raz kolejny w ostatnim czasie Zagłebie wygrywa pewnie 1 połowę (wyjątkiem mecz z Tychami) co w ostatecznym rozrachunku okazuje się decydujące. Nareszcie gramy w środku optymalnym zestawieniu i to przynosi wymierne skutki. Oby Pierścionek trzymał się tej koncepcji w 2 ostatnich meczach. Bo jednak jesteśmy skazani by grać do przodu jako jedni z faworytów tych rozgrywek.
Cieszy też poprawa skuteczności i to nie kosztem tyłów. Bardzo dobry występ Dżenana.Filipowicz idzie w 2 lidze jak burza jeżeli chodzi o popisy strzeleckie.Oby tak dalej panowie. 8)
Darian

Postprzez LucasUSA 2009-11-01, 3:08 am

Sluchajcie - druzyna pokazala, ze ma potencjal i potrafi duzo. Przydala sie ta sportowa zlosc po porazce z Tychami. Nam nie pozostaje nic innego jak zapomniec o dawnych niedociagnieciach, bledach i naszych osobistych preferencjach i tylko skupic sie na wspieraniu tej druzyny z calej naszej mocy.
Marzy mi sie, zeby trener Pierscionek zostal naszym zaglebiowskim Alexem Fergusonem :).
Bede sie powtarzal, ale kolejny raz dzieki dla chlopakow za film z meczu.
Z tego skrotu wygladalo, ze Kozminskiego rozsadza pozytywna energia - dobra szybkosc i ciekawy drybilng w tej sytuacji, kiedy nie porozumial sie z Lacha.
Bramka Bednara swietna - co doswiadczenie to doswiadczenie.
LucasUSA

Postprzez classic 2009-11-01, 9:57 am

LucasUSA napisał(a):Marzy mi sie, zeby trener Pierscionek zostal naszym zaglebiowskim Alexem Fergusonem

Popieram i oby utrzymał taką formę chłopaków do końca sezonu. Naprawdę nie pamiętam takiej serii zwycięstw i w takich rozmiarach (liga i puchar), do tego na zero z tyłu. Co do składu są dni lepsze i gorsze także nie skreślajmy zawodnika po jednym meczu. Wynik z Czarnymi super sprawa - poprawia humor w to smutne święto (1 listopad)
classic

Postprzez banre666 2009-11-01, 3:23 pm

kolejny dobry występ zaliczył Konrad Kozmiński pokazał trenerowi że warto na niego stawiać . :brawo:
banre666

Postprzez KalF92 2009-11-01, 4:21 pm

Klaarek napisał(a):Bramki ze Stalową wolą..

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=sa3t0ZDrlJU">http://www.youtube.com/watch?v=sa3t0ZDrlJU</a><!-- m -->
Pomyliłeś wątek.

Miło że Koźmiński dostał szansę i ją wykorzystał. Jego dobra dyspozycja oznacza że mamy kolejnego napastnika na którego można liczyć.
KalF92

Postprzez schotti 2009-11-01, 9:41 pm

classic napisał(a):
LucasUSA napisał(a):Marzy mi sie, zeby trener Pierscionek zostal naszym zaglebiowskim Alexem Fergusonem

Popieram i oby utrzymał taką formę chłopaków do końca sezonu. Naprawdę nie pamiętam takiej serii zwycięstw i w takich rozmiarach (liga i puchar), do tego na zero z tyłu. Co do składu są dni lepsze i gorsze także nie skreślajmy zawodnika po jednym meczu. Wynik z Czarnymi super sprawa - poprawia humor w to smutne święto (1 listopad)

Piotrek tylko tak dalej,a kiedys jeszcze bedziesz "Wielki"i moze twoi najwieksi krytycy przejda tez na twoja strone :brawo:
schotti

Postprzez StrooÅ› 2009-11-01, 9:59 pm

spokojnie niech każdy robi swoje to znaczy, trener co do niego należy, zawodnicy co do nich należy, włodarze klubu co do nich należy i my kibice co do nas należy, a wszystko będzie się układać w sensowną całość i końcowy sukces jakim będzie awans. Teraz najważniejsza jest koncentracja na te dwa ostatnie mecze w tym roku i zdobycie w nich kompletu punktów.
Co do Konrada Koźmińskiego to mam takie wrażenie, że trener Pierścionek przygotowuje tego zawodnika na takiego Dżokera, który może wejść i zdecydować o końcowym wyniku meczu. Niektórzy zawodnicy nie sprawdzają się jako wychodzący w podstawowej jedenastce natomiast są niesamowicie skuteczni wchodząc z ławki rezerwowych. Wielkość niejednej znanej europejskiej marki polega właśnie na tym, iż posiadają w swojej kadrze takich właśnie zawodników (zachowując oczywiście przy tym porównaniu stosowne proporcje)

pozdrawiam
StrooÅ›

Postprzez Blajpios 2009-11-02, 12:37 am

schotti napisał(a):
classic napisał(a):

Piotrek tylko tak dalej,a kiedys jeszcze bedziesz "Wielki"i moze twoi najwieksi krytycy przejda tez na twoja strone :brawo:

Hm. Jak by to napisać. Oczywiście, że życzę rozwoju P. Pierścionkowi, by przekroczył i swojego "bezpośredniego mistrza", jakim był K. Tochel, trener, który jednak w rozwoju stanął swego czasu, miał pewne "stałe wytrychy" i na tym koniec. Na pewno jest to niebezpieczeństwo i u P. Pierścionka, że pochłonięty "bieżącą walką" nie będzie miał możliwości czy sił, by gdzieś tam jeszcze wyjeżdżać, podpatrzeć itp. Już widzę pewne niepokojące też kwestie u niego, jak dość nieszczęsne operowanie kilkoma hasłami, "wytrychami", za pomocą których stara się wypowiadać sprawiając wrażenie obytego trenera. Cieszy mnie, że np. nie chce postponować przeciwników, ich trenerów - bynajmniej nie krytykuję tego; niemniej każda drużyna, czy z czołówki, czy z dołu tabeli ligę niżej nawet, jeżeli tak samo słyszę, "to dobra drużyna, mają dobrego trenera" - jednak jestem trochę zażenowany, można by poszerzyć repertuar. To w mowie; gorzej - jeżeli przejdzie na pracę trenerską, że skończy się na paru schematach. Ponadto - są jednak wyraźne czasem znaki, jakby "był w stanie uznać i demostrować innym, że pozjadał więcej rozumów". Myślę, że mam prawo zauważyć te rzeczy - nie złośliwie jednak, tylko ku refleksji: skoro bynajmniej nie byłem jedynie "najeżdżającym na niego", delikatnie rzecz określając. Zarazem też chcę zauważyć rzecz - budzącą nadzieję, także co do minusów wyżej zaznaczonych. Przede wszystkim bowiem, wydaje się, że jednak jednocześnie reflektuje nad pewnymi rzeczami, np. owego nieszczęsnego bynajmniej jest mniej, jak również chyba i "pięknego dźwięcznego yyyyyyy". Tak więc - budzi to nadzieje, że w tych jeszcze trudniejszych wyzwaniach, zwłaszcza rozwoju naprawdę trenerskiego, będzie chciał tym bardziej pokusić się o dużą ale skuteczną pracę. Życzę mu tego zresztą, w tym duchu także nieraz pisałem. Jakkolwiek największą chyba próbą będzie - nie "utknąć w grajdołku polskiej prowincji".
Tak więc, w dużej mierze pisząc podobnie, jak cytowani tu Koledzy... zupełnie nie rozumiem, co tak Koledzy się uparli na wzór A. Fergusona... Owszem, w jednej mierze - dla samego P. Pierścionka, jako życzenie rozwoju na same szczyty, popieram takie życzenia. Niemniej, jako taki wzór powtarzany akurat na Forum Zagłębia??? Kiedyś już pisałem, iż takim naturalny wzór, to owszem, Guy Roux, jak najbardziej. W dodatku - chyba bardziej realny. Nie chodzi już tu nawet o to, że - choćby przez "przykład Tochela" szkoła francuska bardziej pasuje. Nie chodzi też o to, że w polskich realiach, biorąc pod uwagę, jak kiepsko stoi dzisiaj polska piłka i jak z dalekiego nawet tej polskiej piłki zaplecza startuje Pierścionek: to po prostu nawet kariera na miarę Auxerre wydaje się niewyobrażalna i niebotyczna. Niemniej - ona jest w ramach marzeń jeszcze "dla wariatów dopuszczalnych". Natomiast MU - naprawdę niepradopodobne to zestawienie dla perspektyw Zagłębia. Jeżeli Zagłębie rozwinie się jak Auxerre a Pierścionek jak Guy Roux - to i tak stanie się nieprawdopodobne faktem. W tym moim - w końcu - zdziwieniu porównaniami do Fergusona ważną, ale jeszcze nie decydującą rolę stanowi nawet fakt, że u P. Pierścionka, trochę naciągając, można podobną drogę pokazać: kończy karierę w Auxerre G. Roux i zaraz zaczyna trenować ten klub grający bodaj w III lidze, będąc chłopakiem z tego regionu. Ciut inaczej u P. Pierścionka, ale w gruncie rzeczy niedługo jest "w trzecioligowych klubach swego regionu" - i ląduje w sztandarowym klubie regionu. Ferguson zaś - o ile mi wiadomo - nigdy nie był trenerem klubu, w którym grał, cóż dopiero, którego jest wychowankiem!
Ale tak "do końca", to nie rozumiem Kolegów, że piszą takie rzeczy na Forum Zagłębia. Rozumiem, że dla P. Pierścionka może być marzeniem przejście do jakiejś Wisły Kraków, która wreszcie zacznie wygrywać Ligę Mistrzów. Ale - skoro już Pierścionek trafił do Zagłębia - pokazywać mu na Forum drogę, by po paru latach jak Ferguson, poszedł do innego klubu po jeszcze większe sukcesy? Podczas, gdy przecież mógłby "w swoim jak Auxerre klubie" przez te 44 lata dochodzić do europejskich pucharów poprzez zdobycie raz mistrzostwa kraju i 4 razy Pucharu?! Dlatego właśnie ;-) nie bardzo Kolegów rozumiem. Ferguson odniósł wiele sukcesów w małej Szkocji - ale wielkie, to były po przejściu gdzie indziej! Z punktu widzenia więc Zagłębia - to może lepszy byłby wzór, jaki dał G. Roux, trwając przy "rodzinnym Auxerre" ;-) :-)
Blajpios

Postprzez August 2009-11-02, 2:14 pm

Tutaj do ściągnięcia materiał z meczu TVP Gorzów (od ok.7:50). I nie chodzi o samą relację bo tych mamy pod dostatkiem ale o to jak grę Zagłębia w tym meczu widzieli inni:
http://ww6.tvp.pl/16094,20091102940050.strona
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Sir 2009-11-02, 2:31 pm

Naprade trzeba PODKRESLIC wyjsciowa jedenastke na ten mecz. Obrona Strojek skrzydolo >Bedbar...srodek Bodzio z Pachem....atak Filip Jaro - ktory naprawde mial niemaly wplyw przy zcdobytych bramkach....

.....na lawie Szatan

I efekt 4 0.;...duzo sytuacji podbramkowych.

Zobaczymy czy nasi pilkarze beda miec na tyle motywacji zeby z takim zebem zagrac ostyatnie dwa mecze....

....; a Rywale gubia punkty
Sir

Postprzez LucasUSA 2009-11-02, 11:46 pm

Kolego Blajpios, podjac przyklad Fergusona chodzilo mi glownie o jego pobyt w MU, bez zglebiania sie w poczatki jego kariery. Po prostu marzy mi sie stabilizacja i jeden trener na wiele dekad :)
LucasUSA

Postprzez Blajpios 2009-11-03, 11:32 am

LucasUSA napisał(a):Kolego Blajpios, podjac przyklad Fergusona chodzilo mi glownie o jego pobyt w MU, bez zglebiania sie w poczatki jego kariery. Po prostu marzy mi sie stabilizacja i jeden trener na wiele dekad :)

Przecież pisałem "pół żartem pół serio", "puszczając ;-) perskie oko". Oczywiście, że zrozumiałem, iż jest tym samym marzenie nas obu, jak i pewnie wielu - stabilizacja! Bynajmniej też nie chodziło mi o "przycinanie" głosu Kolegi... Jakkolwiek, prócz tego "pół żartem pisania" :-) to trochę serio też pisałem, rzeczywiście. W każdym razie, dekad, jakie miał G.Roux w Auxerre, też by chyba było dość? Chyba ponad 40 lat trenerki w tym klubie. A "niebezpieczny" przykład z A. Fergusonem - w dodatku będącym przeciwieństwem "pożądanego" przykładu G. Rouxa - był nie tylko, jeżeli chodzi o początki kariery trenerskiej obu tych wzorów. Również - co do dalszego przebiegu kariery. Porównując bowiem do Fergusona - Pierścionek obecnie jest co najwyżej w fazie Aberdeen, czyli za parę lat odchodziłby dalej, by zacząć wielką karierę gdzieś indziej... Nie o tym chyba marzą kibice - bardziej pasowałby Roux, chyba? (znów żartobliwe przekomarzanie) Oczywiście, osobiście P. Pierścionkowi życząc, to życzyłoby się obojętnie czy ta kariera czy ta, albo nawet na miarę "większej niemożliwości", czyli jak Ferguson! Dla kibiców Zagłębia, chyba jednak ciekawsza byłaby kariera na wzór Auxerre wciągniętego przez trenera z szarzyzny - do poziomu klubu znanego w Europie. Można powiedzieć, Pierścionek ma już łatwiej, 4 Puchary kraju zdobyto wcześniej, brakuje tylko tytułu mistrzowskiego - Roux w Auxerre musiał to wszystko zdobyć sam (Auxerre za niego zdobyło 1 tytuł krajowy, 4 razy puchar krajowy, raz półfinał PUEFA i raz ćwierćifnał LM i żadnych ). Gdyby do tych rzeczy udało się dojść Pierścionkowi z Zagłębiem (pucharów krajowych może być mniej, bo już są) - to byłoby chyba na miarę marzeń kibiców? On może też byłby więc usatysfakcjonowany... Kto wie...
Ale oczywiście, to wszystko piszę w duchu przekomarzania trochę, żartów a nie zażartej polemiki; piszę jakby "ku pokrzepieniu serc", "z opcją" na "ewentualne wykonanie"... :-) Jakkolwiek, prócz tego - również może i warto by było sobie bardziej na poważnie taki punkt odniesienia znaleźć, bardziej dopasowany: Auxerre - dający być może nawet jakąś szansę na współpracę, np. korzystając z kontaktów K. Tochela dla stworzenia także jakichś relacji, więcej niż tylko porównania... Nawet zaś, gdyby to nie wyszło - to samo mentalne "zauważenie" trafności tego porównania do Auxerre w "marzeniach o wielkiej stabilizacji": też pozostanie wtedy jako przydatne.
Blajpios

Postprzez django 2009-11-03, 11:46 am

Ferguson na początku o mało nie spuścił MU z ligi. U nas forumowi znawcy od razu by go zwalniali, wyzywali od pseudotrenera i wymyślali różne teorie spiskowe tak jak to jest z Pierścionkiem. Dlatego raczej nie ma szans, żeby w Zagłębiu, czy w ogóle w polskiej piłce jakiś trener przepracował w jednym miejscu choćby połowę tego czasu co Ferguson w Manchesterze.
django

Postprzez Blajpios 2009-11-03, 12:09 pm

Przypuszczam, że "forumowa opozycja" nie istniała na początku czasów Fergusona - a przynajmniej nie tak mocno. Na pewno, gdy zaczynał Roux przygodę z Auxerre - nie istniała w ogóle, bo internet jeszcze nie funkcjonował. Później, gdy już zaistniał - pewnie jeden i drugi podobne sytuacje mieli. Fakt, że Roux był już "bardziej w siodle", Ferguson na początku nawet swej kariery w MU już jakieś początki wolnej dyskusji internetowej miał. Natomiast - na pewno jeden i drugi od początku spotykali się z krytyką "ówczesnych for internetowych", czyli w pubach itd. Ważny jest - "mocny kark" samych trenerów, ale także i właściciela, jak również i sensowność poczynań krok za krokiem. Z szemraniem tłumów i Mojżesz miał kłopoty - dając jednak odpowiedź także w faktach zmieniających się ku rozwojowi, przy świadomości, jaką drogą się chce iść, konsekwencji i wytrzymałości psychicznej - można iść do przodu. Niemniej to szczera prawda, że takie szemranie, to kula u nogi - a możliwości na forach internetowych, to wręcz podniesienie co najmniej do kwadratu tej uciążliwości. Ale też może - jakiś wentyl, gwizdek do upuszczania pary?
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: PiotrK