PZPN - rózne

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: PZPN - rózne

Postprzez django 2009-10-23, 4:34 pm

Dobry jesteś Blajpios. Każda dyskusja z tobą kończy się tym, że strzelasz focha. Ale i tak najlepsze jest to pisanie o kimś w trzeciej osobie. :lol:
Aha, jeszcze odnośnie tych argumentów, to wszystko jest wyłożone w poprzednich postach. Nie będę tłumaczył łopatologicznie, tylko dlatego, że kolega Blajpios ma kłopoty ze zrozumieniem słowa pisanego i na wszystko potrzebuje wyjaśnienia co najmniej tak rozwlekłego jak jego eseje.
django

Postprzez Blajpios 2009-10-23, 5:16 pm

django napisał(a):Dobry jesteś Blajpios. Każda dyskusja z tobą kończy się tym, że strzelasz focha. Ale i tak najlepsze jest to pisanie o kimś w trzeciej osobie. :lol:
Aha, jeszcze odnośnie tych argumentów, to wszystko jest wyłożone w poprzednich postach. Nie będę tłumaczył łopatologicznie, tylko dlatego, że kolega Blajpios ma kłopoty ze zrozumieniem słowa pisanego i na wszystko potrzebuje wyjaśnienia co najmniej tak rozwlekłego jak jego eseje.

szkoda, że to nieprawda.
Może wreszcie np doczekamy się odpowiedzi, co zrobić z tezą, że GP zaczęła pisać dopiero po IX 2008 i wypowiedzi PiSu o sprawach kibicowskich - wobec faktu, że tak GP jak i Lisiewicz pisali o tym wcześniej?
Blajpios

Postprzez django 2009-10-23, 5:30 pm

Nie doczekamy, tylko doczekasz. Znowu masz problem z trzecią osobą. Bo jak na razie poza tobą nikogo to nie interesuje. Nie ma sensu tracić czasu na pisanie, bo znowu się obrazisz i nie przeczytasz, a dla siebie samego średnio mi się chce rozpisywać.
django

Postprzez Smazu 2009-10-23, 7:36 pm

Idźcie na priv.. Wasze prywatne sprawy nas nie interesują ;-)
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez August 2009-10-23, 8:08 pm

Nie mieszając się w polemikę zacnych kolegów chciałbym na podstawie poniższego artykułu podać przykład manipulacji przez Gazetę W.:

Antoni Piechniczek, senator PO i czołowy działacz PZPN, w swoim oświadczeniu majątkowym za 2008 r. nie umieścił informacji, że zasiadał w radzie nadzorczej Odry Wodzisław i nie napisał, czy pobierał z tego tytułu jakieś wynagrodzenie. Grozi mu za to nawet kara więzienia.

Antoni PiechniczekJako pierwsi o sprawie napisali internauci na forum koniecpzpn.pl, o czym poinformowali nas czytelnicy Alert24.

Jeszcze dziś na oficjalnej stronie internetowej klubu piłkarskiego Odry Wodzisław Antoni Piechniczek widniał jako członek rady nadzorczej. Po południu jego nazwisko zostało ze strony usunięte.
Andrzej Rybicki, szef rady nadzorczej klubu powiedział nam, że Piechniczek jako członek rady "raczej" dostawał wynagrodzenie. Ani prezes klubu Ireneusz Serwotka, ani pracownicy księgowości, nie chcieli udzielić nam informacji, czy senator pobierał w ubiegłym roku jakiekolwiek wynagrodzenie z tytułu zasiadania w radzie.

Jest, czy nie jest w klubie?

W rozmowie z Gazeta.pl, Antoni Piechniczek powiedział, że nie zasiada już w radzie nadzorczej klubu Odry Wodzisław. - Mam na to stosowne dokumenty - zapewnia, ale konkretnej daty swojej rezygnacji były selekcjoner polskiej reprezentacji nie chce podawać. - W swoim czasie to złożyłem - tłumaczy.

Piechniczek: Nie jestem w radzie nadzorczej "Wodzisław"

Zaskoczeni faktem, że Antoni Piechniczek nie jest członkiem rady nadzorczej są pracownicy klubu, a nawet rzecznik prasowy Odry Wodzisław. - Antoni Piechniczek był na ostatniej radzie i był członkiem - mówi nam Sebastian Meisner. Ostatnie posiedzenie rady nadzorczej odbyło się 1 października 2009 r.

Dwie godziny później rzecznik prasowy wydał oświadczenie, że Antoni Piechniczek jednak złożył rezygnację. Kiedy? - Nie potrafię tego powiedzieć. Jest pismo do przewodniczącego rady nadzorczej. Przewodniczącego na razie nie ma i dlatego nie odebrał tego pisma - tłumaczy w rozmowie z Gazeta.pl Sebastian Meisner.

Internauci wszczynają własne śledztwo

Na pytanie jednego z forumowiczów o nicku Harry1012, Kancelaria Senatu odpisała, że z informacji, jakie uzyskała od senatora Piechniczka, "nie należy on już do rady Nadzorczej MKS Odra w Wodzisławiu Śląskim" oraz "uczestniczył w tej radzie krótko, w bieżącym roku".
"Skoro Pan Senator brał udział w pracach rady nadzorczej klubu wyłącznie w roku bieżącym, nie było możliwe ujawnienie tego faktu w oświadczeniu majątkowym (...) według stanu na dzień 31 grudnia 2008 r." - czytamy w oświadczeniu.

Tymczasem, zgodnie z danymi z Krajowego Rejestru Sądowego, Antoni Piechniczek zasiada w radzie nadzorczej klubu od 12 sierpnia 2008 r. do dnia dzisiejszego. Skoro zasiadał w radzie także w ubiegłym roku, senator powinien zawrzeć taką informację (oraz podać ewentualne wynagrodzenie z tego tytułu) w swoim oświadczeniu majątkowym. Nie zrobił tego.

Za poświadczenie nieprawdy kara więzienie

Zgodnie z art. 35 ust. 9 ustawy o wykonywaniu mandatu posła i senatora "podanie nieprawdy w oświadczeniu o stanie majątkowym powoduje odpowiedzialność na podstawie art. 233 § 1 Kodeksu karnego".

Artykuł ten brzmi: "Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."

Źródło: Alert24.pl
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... owym_.html

Otóż abstrahując od ewentualnych problemów prawnych szanownego Pana Antoniego w związku z brakiem informacji o zasiadaniu w Radzie zwłaszcza płatnej trzeba zaznaczyć, że facet mógł i miał prawo 1 października uczestniczyć w posiedzeniu organu a złożyć rezygnację (na ręce Prezesa a nie szefa Rady) i przestać pełnić mandat z dniem złożenia papierku. (chyba, że w rezygnacji zawarł inną datę). I KRS nie ma tu nic do tego bo zanim Sąd wykreśla gościa to mija trochę czasu.
Ot taki sobie , może nudny , ale zawsze przykładzik "rzetelnej inaczej" gazety.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2009-10-24, 11:55 am

Hm. A to zgryz... Już miałem bowiem przycytować wypowiedź Kol. Smazu - z prośbą o doprecyzowanie, "do kogo i o co chodzi". Jeżeli chodziłoby o ostatnie wpisy - i na ich tle powstał apel o "priv", to wśród nich były mojego autorstwa. Ale z kim na priv? Jak choćby django zauważył, tylko nie zrozumiał - nie pisałem do niego, tylko do wszystkich PT Czytelników tego wątku, komentując teksty, które ostatnio pojawiały się w tym wątku, czyli m.in. prostując pewne fakty czy domagając się naprostowania lub lepiej, rozszerzenia perspektywy spojrzenia. Czy miałby to być tymczasem apel, by wszyscy do mnie pisali na priv? Czy może inni mieli pisać, lub ja - do tych innych z kolei czytelników na ten temat? Jeżeli dostałbym większą ilość wiadomości - musiałbym wszystkim na priv, być może tak samo odpowiedzieć? Ale - rzecz jasna zrozumiałem też intencję Kol. Smazu, by nie ciągnąć przepychanek, bo i po co. Tak samo zresztą myślę - i jak widać, ostatniego wpisu nie komentowałem i nie komentowałbym, gdyby nie wpis Kol. Smazu... Tak sobie pomyślałem czytając rzeczoną zachętę do priva.
No, ale tu zaraz - powiększył się ambaras. Bowiem Kol. August też chciał przyjść z pomocą, jak sądzę, między innymi w kierunku zaprzestania niepotrzebnych przepychanek, jednocześnie też pokazując zręcznie, że problem pewnych manipulacji jest szerszym problemem, niż jednej tylko gazety (jakkolwiek, nie wykluczam wręcz, że bynajmniej nie jest "najbliższą mu" sama Gazeta Polska, o ile dobrze odczytuję, choćby na podstawie tego wątku, z jaką prasą ma styczność i nam te cytaty podrzuca; zręcznie pokazał swoim wpisem, że problem jest szerszy niż jedna gazeta - przy okazji więc dziękuję za ten krok).
Niemniej, jak wspomniałem, abaras powstał, bo dwa już głosy mamy zwracające uwagę na jedną rzecz, domagające się też pewnej elastyczności. Toteż niniejszym informuję, potwierdzam, jaką linię przyjąłem nie podejmując wczoraj wpisów ciągnących ten temat. Ufam, że sytuacja zaistniała będzie dla nas wszystkich - samemu też tu się widzę - przypomnieniem, że na tak szerokim forum, to musimy trochę optykę "parlamentarną" zachować, to znaczy mają prawo obywatelstwa na forum ludzie i takiej opcji i innej i jeszcze innej, jeżeli chodzi np o sprawy społecznościowe, zapatrywań światopoglądowych itd. Jest to zresztą przypomnienie kwestii, o które o ile pamiętam, forum dbało od początku. Nie ma szans, by w ogóle nigdy to nie wychodziło na jaw - zresztą i nie chodzi o kastrowanie świadomości ludzi, co rusz gdzieś tam ktoś się przejawi ze swoim patrzeniem na świat. Niemniej, skoro chce się podzielić czymś, co np. wyczytał, wskażmy i obawy, że to "pochodzi od tych a tych", niemniej nie kasujmy za coś "bo jest tak u nich", gdy tak podobnie jest po "stronie Kalego". Nie żądam uwierzenia na słowo każdemu artykułu choćby w GP (bo i sam nad niektórymi rzeczami się zastanawiam) czy w GW (tu też się zastanawiam zwykle, jak ich teksty rozumieć). Nie kasujmy tylko z góry wszystkiego, czy to w GW czy w GP napisane. (Jak napisałem - jedynie chyba co do "NIE" byłbym skłonny, z racji fundamentalnych, stawiać wątpliwości co do cytowania, skoro ich jakby naczelną zasadą jest "gnoić". Niemniej - też nie zakładam bynajmniej, że w każdym wypadku nie poruszają kwestii realnych faktów.)
Myślę, że sprawa jest po prostu taka, iż czy to społeczności Forumowej Zagłębia Sosnowiec, czy w ogóle Zagłębiu - taka optyka jest potrzebna. Łatwiej jest "gromadzić się w gronie ściśle myślących podobnie", "wykopując poza nawias innych". Niemniej: dla spraw takich, jak Zagłębie, więcej da podejście trudniejsze a szersze - i sama natura tych rzeczy podpowia konieczność takiej postawy. Zagłębiu, sprawom zagłębiowskim - więcej pomoże, gdy porozumieją się ludzie z wszystkich nurtów, niż z jednego czy kilku całkowicie podobnie myślących.
Przepraszam, bo znów dość się rozpisałem, ale mam nadzieję, że przypomnienie tych kwestii nie zostanie odebrane jako napaść, tylko szukanie dróg wyjścia, o które apelowali Kol.Kol. Smazu, August. Myślę też - mam nadzieję - że udało mi się też tak to sformułować, iż również Kol. django (któremu udało się w końcu, by koleżeńskie określenie wreszcie wyszło mu spod klawiatury) - będzie się mógł podpisać pod takimi założeniami. W każdym razie, takie miałem inencje. Na pewno bowiem nie potrzeba wciąż zaogniać konfliktu, co delikatnie chyba sugerowali Koledzy.
Wracając zaś do sprawy PZPN. Naprawdę - nie wiem, za czym bym optował. Czy rozwalać go czy nie? Radykalna opcja, rozwiązania związku i powołania nowego, na pewno stwarza większe szanse na przełom. Czy to jednak wystarczy? I tak musi się nowy oprzeć na tych samych środowiskach. Niemniej, możliwość w miarę łatwego przy rozwiązaniu odrzucenia najbardziej "przeżartych starym" jest kuszącą możliwością. Gwarancji wszakże nie daje - moim zdaniem, i tak byłoby konieczne coś w rodzaju tego, co proponuję, czyli: 1) apelu wszystkich środowisk, czyli skierowanego do kibiców przeproszenia ze strony prominentnych w ostatnich dziesięcioleciach działaczy, piłkarzy, sędziów 2) zawieszenia na rok rozgrywek wszystkich szczebli i przez ten rok "eliminacje do nowych lig" 3) dopiero wtedy jakaś "gruba kreska, jakby abolicja" byłaby możliwa. Nie wiem, czy do tego dojdzie - raczej wątpliwe. Bez tego zaś, czy to nastąpi rozwiązanie PZPNu czy nie - podobna przyszłość. Sama zaś historia, należenie do związków założonych w miarę w początkach organizowania światowego piłkarstwa, jednak też ma swoją wartość. Zagłębie, mające tyle perypetii z uznaniem swego stulecia, powinno też to nieźle rozumieć. Stąd - uważam, że konieczne jest hasło "koniec działania takiego, jak dotąd PZPNu". Jak to przeprowadzić - między innymi drogą, o której pisałem. Reszta - jest do dyskusji...
Blajpios

Postprzez Szakal 2009-11-24, 4:22 pm

Chętnie podzielę się wiadomosciami które są w moim posiadaniu na temat obecnej sytuacji PZPN.
Jest zawiązanych kilka frakcji w PZPN i tak:

Borek razem z Kołtoniem maja chrapkę na wysokie stanowiska w tzw nowym PZPN-ie , lecz jest to słaba kandydatura i raczej im się to nie uda. Natomiast miesiąc GRUDZIEŃ ma być decydujący w sprawie obecnego prezesa Pana Laty . Kolejna grupka to Szpakowski razem z Engelem - Engel podobno byl aktywnym członkiem grupy lobbującej aby Listkiewicz nie został ponownie prezesem , i zrobi nadal wszystko aby Lato tez był out ( Chociaż Lato ma silne poparcie Piechniczka)
Natomiast NAS kibiców co może najbardziej zainteresować to pozycja trenera ... układ ( modne słowo ) jest taki ze Smuda ( mianowany bardziej przez kibiców niż przez szczerze poparcie dziadów z PZPN u ) dostanie 2 dobrych przeciwników typu Anglia, Brazylia, PZPN da pieniądze na to , ponieważ trenerem ma zostać Paweł Janas , a wtedy przy porażce Smudy będą mieli powód ku temu.
Szakal

Postprzez KalF92 2009-11-28, 1:31 pm

Szakal napisał(a):Chętnie podzielę się wiadomosciami które są w moim posiadaniu na temat obecnej sytuacji PZPN.
Jest zawiązanych kilka frakcji w PZPN i tak:

Borek razem z Kołtoniem maja chrapkę na wysokie stanowiska w tzw nowym PZPN-ie , lecz jest to słaba kandydatura i raczej im się to nie uda. Natomiast miesiąc GRUDZIEŃ ma być decydujący w sprawie obecnego prezesa Pana Laty . Kolejna grupka to Szpakowski razem z Engelem - Engel podobno byl aktywnym członkiem grupy lobbującej aby Listkiewicz nie został ponownie prezesem , i zrobi nadal wszystko aby Lato tez był out ( Chociaż Lato ma silne poparcie Piechniczka)
Natomiast NAS kibiców co może najbardziej zainteresować to pozycja trenera ... układ ( modne słowo ) jest taki ze Smuda ( mianowany bardziej przez kibiców niż przez szczerze poparcie dziadów z PZPN u ) dostanie 2 dobrych przeciwników typu Anglia, Brazylia, PZPN da pieniądze na to , ponieważ trenerem ma zostać Paweł Janas , a wtedy przy porażce Smudy będą mieli powód ku temu.
Czyli nie ważne co się wydarzy, PZPN i tak będzie miał swój swiat i porządek.
jedyne wyjście to całkowita likwidacja PZPNu.

PZPN, PZPN, je***, je***, PZPN
KalF92

Postprzez Szakal 2009-12-02, 12:28 pm

W kontrakcie Smudy - czytamy w "PS" ma być klauzula pozwalająca na zerwanie kontraktu z selekcjonerem niezależnie od powodów. Obowiązuje okres trzymiesięcznej odprawy. To inaczej niż w przypadku Leo Beenhakkera, którego nie dało się zwolnić bez konieczności wypłaty pieniędzy należnych za cały okres umowy.

Wiadomość o proponowanej klauzuli - jeśli jest prawdziwa - to duże zaskoczenie, bo Smuda w ostatnich wywiadach wyraźnie dawał do zrozumienia, że interesuje go wyłącznie praca z kadrą co najmniej do finałów mistrzostw Europy. Teraz okazuje się, że kontrakt wcale nie musi być dla niego korzystny, co więcej PZPN będzie mógł go zwolnić pod byle pretekstem - pisze "Przegląd Sportowy"

Franciszek Smuda zapowiada, że nie podpisze takiej umowy. - Niech podpisze ją turysta z Antarktydy albo kelner z hotelu - rzucił poirytowany. - Miesięczne, czy trzymiesięczne wypowiedzenia w ogóle nie wchodzą w grę!

Prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej Grzegorz Lato na antenie radia TokSport odniósł się do informacji "PS". - Franciszek Smuda na pewno spokojnie poprowadzi reprezentację Polski na Euro 2012 - stwierdził w programie "Na Dopingu".

I dodał: Jesteśmy na czwartek umówieni z selekcjonerem i dopiero wtedy będziemy paragraf po paragrafie analizowali kontrakt. Niektórzy dziennikarze szukają sensacji, aby kolejny raz dokopać PZPN - cytuje Grzegorza Latę Onet.pl.

http://www.sport.pl/pilka/1,65046,73215 ... 2012_.html
Szakal

Postprzez August 2009-12-08, 11:20 am

"Polski futbol leży na łopatkach, za to działacze PZPN mają się jak pączki w maśle. Co z tego, że nasza piłka stoczyła się na dno, skoro im się zgadza kasa? Im zależy tylko na tym, żeby kieszenie były pełne, a nie na reformowaniu polskiego futbolu. Wynagrodzenia, premie, nagrody – najważniejsze, że te są w PZPN na światowym poziomie" - pisze "Fakt".

Według bulwarówki prezes Grzegorz Lato nie ogranicza się jedynie do pensji 50 tysięcy złotych. Kasuje także 2 tysiące złotych za każde posiedzenie zarządu.

"Lato jest także szefem spółki Euro 2012 i z tego tytułu także otrzymuje gratyfikacje. Do tego służbowe mieszkanie w Warszawie, służbowy samochód i do dyspozycji złota karta kredytowa bez limitu na wydatki" - wylicza "Fakt".

Otoczenie prezesa Laty także nie klepie biedy. Wiceprezes PZPN Rudolf Bugdoł w samym Śląskim Związku Piłki Nożnej dostaje pensję na poziomie 8 tysięcy złotych. Według "Faktu" z tytułu umowy zlecenia w PZPN inkasuje dodatkowo 15 tysięcy złotych.

"Identyczną umowę ma też Piechniczek, który dodatkowo pobiera jeszcze z kasy państwowej 12 tysięcy diety z racji tego, że jest senatorem" - czytamy w "Fakcie".

Oto lista płac w PZPN:

Grzegorz Lato - prezes PZPN, pensja 50 tys. zł, 2000 zł za każde posiedzenie zarządu, przewodniczący spółki Euro 2012.

Rudolf Bugdoł - wiceprezes PZPN. 8000 zł pensji w Śląskim Związku Piłki Nożnej, 15 000 miesięcznie - umowa zlecenie w PZPN, 2 000 za każde posiedzenie zarządu, wiceprzewodniczący spółki Euro 2012.

Antoni Piechniczek - wiceprezes PZPN, 15 000 zł miesięcznie umowa zlecenie z PZPN, 2000 zł za każde posiedzenie zarządu.

Stefan Majewski - członek zarządu, kontrakt trenera kadry do lat 23 – 35 tys. zł miesięcznie, 2000 zł za każde posiedzenie zarządu.

Adam Olkowicz - wiceprezes zarządu, 20 000 zł kontrakt, 2000 zł za każde posiedzenie zarządu, wiceprzewodniczący spółki Euro 2012.

Jan Bednarek - wiceprezes PZPN, umowa zlecenie w PZPN 4 000 zł, 2 000 za każde posiedzenie zarządu.

Edward Potok - członek zarządu PZPN, umowa zlecenie w PZPN 4 000 zł, pensja prezesa Łódzkiego Związku Piłki Nożnej 5 000 zł, za każde posiedzenie PZPN 2 000 zł.

Zdzisław Drobniewski - członek zarządu, 2 000 zł za każde posiedzenie zarządu, zasiada w Radzie Nadzorczej Ekstraklasy SA, jest delegatem PZPN na spotkania ligowe - 800 zł za mecz.

Mirosław Malinowski - członek zarządu. 2 000 zł za każde posiedzenie zarządu, delegat UEFA (wynagrodzenie we frankach szwajcarskich), w komisji rewizyjnej spółki Euro 2012.

http://www.dziennik.pl/sport/pilkanozna ... ledzy.html
August

Postprzez kiełbacha 2009-12-08, 11:44 am

czy ktos wie co stalo sie z kasa za sprzedanz mecy z argentyna w 1974
kiełbacha

Postprzez August 2009-12-08, 11:48 am

kiełbacha napisał(a):czy ktos wie co stalo sie z kasa za sprzedanz mecy z argentyna w 1974

Raczej za zwycięstwo nad Włochami, było tego jak pamiętam z 10 tys. zielonych. O tylu mówili Argeńtyńcy. Ponoć wszystko wziął Gadocha.
August

Postprzez Szakal 2009-12-08, 12:08 pm

Pan Lato miesiecznie dostaje na czysto ok 90 tys zlotych ;-)

Zaczyna sie walka o stołki , idzie EURO 2012 , ogromne pieniądze dla działaczy...
Szakal

Postprzez Szakal 2009-12-22, 9:57 pm

Woahahahaa idzie zima zła ,ale jak pokazał niedzielny zjazd PZPN nie dla wszystkich !

PZPN kupił ziemie i bedzie budował nową siedzibe dla związku !! A najlepsze jest to , że jednym z głównych wykonawcó nowej siedziby będzie firma z którą jest związany do niedawna jeden z członków w tzw opozycji do starego PZPNU ;-) obiecali mu zlecenie to od razu przestał wspierać grupe "reformatorów".
Szakal

Postprzez patrios91 2010-02-08, 5:57 pm

8 lutego 2010, 17:34:59 - elenril
PZPN umorzył sprawę Jerzego Engela juniora

Wydział Dyscypliny PZPN umorzył sprawę Jerzego Engela juniora podejrzewanego o udział w procederze korupcyjnym. Jak powiedział PAP przewodniczący WD Artur Jędrych, 30-letni szkoleniowiec może wykonywać swój zawód.

- Bazowaliśmy na orzeczeniu Sądu Najwyższego z 10 czerwca 2009 roku oraz ostatnich orzeczeniach Związkowego Trybunału Piłkarskiego. Zgodnie z nimi sprawy pojedyncze, nie mające charakteru czynu ciągłego, jakie mogły wydarzyć się przed 21 kwietnia 2004 roku, uległy przedawnieniu. W sytuacji, gdy dysponujemy konkretną wykładnią, nie mogliśmy postąpić inaczej. Umorzyliśmy postępowanie dyscyplinarne - powiedział Artur Jędrych.

Przy okazji przewodniczący WD PZPN wyjaśnił, skąd wzięła się data 21 kwietnia 2004. - Wówczas zarejestrowano statut związku, w którym wprowadzono uregulowania dotyczące przedawnienia czynów korupcyjnych.

Engel junior został zatrzymany przez Centralne Biuro Antykorupcyjne na początku czerwca 2008 roku. Po przewiezieniu do Wrocławia syna byłego selekcjonera reprezentacji Polski postawiono mu zarzut dotyczący korupcji. Jak mówił wówczas prokurator Edward Zalewski, chodziło o nakłanianie i udzielanie pomocy w korupcji sportowej trzem osobom w sezonie 2003/2004.

Jerzy Engel junior nigdy nie przyznał się do zarzutów. Podkreślał, że nie ma nic wspólnego z ustawianiem meczów.

- Czyn związany z panem Engelem juniorem miał charakter pojedynczego zdarzenia. Chodziło o spotkanie w domu Dariusza Wdowczyka, podczas którego poruszano tematy o charakterze korupcyjnym - powiedział Artur Jędrych.

- Ten przypadek jest pierwszym, w którym bazowaliśmy na konkretnym uregulowaniu, mówiącym o pojedynczym zdarzeniu. W innych prowadzonych przez nas sprawach byłoby to niemożliwe, ponieważ mamy do czynienia z korupcją o charakterze ciągłym - dodał przewodniczący WD PZPN, przyznając jednocześnie, że Engel junior może podejmować pracę w swoim zawodzie.

Prokurator Jerzy Kasiura z prowadzącej śledztwo Prokuratury Apelacyjnej we Wrocławiu nie chciał w poniedziałek komentować decyzji Wydziału Dyscypliny.

- Nie znam uzasadnienia tego orzeczenia i wewnętrznych przepisów, jakie obowiązują w Wydziale Dyscypliny. W żaden sposób nie wpłynie to jednak na prowadzone przez prokuraturę śledztwo. Będziemy dążyli do tego, żeby Jerzy Engel junior został ukarany przed sądem - przyznał Kasiura.

Prokurator zapewnił także, że decyzja Wydziału Dyscypliny nie ograniczy ani nie wpłynie na dotychczasową współpracę PZPN z prokuraturą.

źródło: PAP
-> http://www.90minut.pl/news/115/news1153 ... niora.html

Jak dla mnie skandal..."bedziemy dazyli",a sprawa za miesiac sie rozplynie..
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna