Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-08-02, 9:16 am

Racja Greno , racja PAWELK - tak nalezy cieszyc sie ze własnie te Kluby chca grac u nas
to sa kluby ktore w przeszlosci pomagały druzynie Zagłebia - młodzi nie pamietaja ale
z Cracovii mielismy wspaniałego stopera KONOPELSKI, skrzydło HAUSNER a Wisła po naszym
upadku - przygarneła wszystkich naszych zaodnikow braci Kulawikow, bramkarza - nie pamietam
nazwiska i chyba jeszcze wiecej. TO MAŁO - sa po prostu nastawieni kolezensko - to przeciez
jest MALOPOLSKA - to samo co MY i ONI.
Po prostu nalezy zmienic nastawienie do tych Klubów i nie przeszkadzac - a nasz Klub skorzysta
materialnie na tym rozwiazaniu i bedzie szansa na AWANSE.
Ogladałem wczoraj mecz Wisła - Ruch powiem wprost ze cieszyłem sie jak Kibice Wisły spiewali
na LUDOWYM. Mam taka cicha nadzieje ze z kazdym meczem Wisła bedzie sie czuła lepiej na
naszym Stadionie tzn druzyna i Kibice - zycze tego wszystkim. NIE PRZESZKADZAC BEDZIE WIECEJ
KRAKUSÓW NA LUDOWYM- ZADNYCH ZACZEPEK, ZADNEJ AGRESJI, PRZCIEZ TO SA NASI ZIOMOLE
MALOPOLSCY,
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez zaglebie76 2009-08-02, 10:06 am

Tadeusz Wisniewski napisał(a):(...)Mam taka cicha nadzieje ze z kazdym meczem Wisła bedzie sie czuła lepiej na
naszym Stadionie tzn druzyna i Kibice - zycze tego wszystkim. NIE PRZESZKADZAC BEDZIE WIECEJ
KRAKUSÓW NA LUDOWYM- ZADNYCH ZACZEPEK, ZADNEJ AGRESJI, PRZCIEZ TO SA NASI ZIOMOLE
MALOPOLSCY,
Pozdrawiam Tadeusz

To chyba jakiś żart primaaprilisowy ?
Żadnych zaczepek ,żadnej agresji - rozumiem że tylko z naszej strony ,bo nożownicy mogą robić co chcą ,choćby zaczepiając ludzi na stawikach w czasie swoich meczów ?
Moi ziomale to na pewno nie są.
zaglebie76

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-08-02, 10:28 am

Zaglebie 76 - to dobrze ze piszesz ze Twoi nie sa, ale takich ktorzy ich chca jest siedemdziesiat kilka procent. Po prostu rozumiem iz jestes mlodym kibicem Zagłebia i z biegiem lat nabierzesz doswiadczenia tego Kibicowskiego i zyciowego.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Blajpios 2009-08-02, 2:16 pm

zaglebie76 napisał(a):
Tadeusz Wisniewski napisał(a):(...)Mam taka cicha nadzieje ze z kazdym meczem Wisła bedzie sie czuła lepiej na
MALOPOLSCY,
Pozdrawiam Tadeusz

To chyba jakiś żart primaaprilisowy ?
Żadnych zaczepek ,żadnej agresji - rozumiem że tylko z naszej strony ,bo nożownicy mogą robić co chcą ,choćby zaczepiając ludzi na stawikach w czasie swoich meczów ?
Moi ziomale to na pewno nie są.

a co znaczy ziomale? I kto są? Ziomale - to nie są tylko z "nominacji", czyli ci, których lubię... na przykład w Warszawie, na przykład w Honolulu itd. Ziomek - wywodzi się od ziemi, regionu itd. Jeżeli nie uznaje się, że ma się faktycznych jakichś ziomków - to żenujące jest szukanie ich "na pół gwizdka", czyli dalej. Bo, owszem, w jakiejś mierze ziomkami są - i Ślązacy, z perspektywy Europy patrząc, są Wielkopolanie, Warszawiacy; bo z tej samej ziemi-kraju. Ostrożnie można pokazywać, że w jakimś sensie są nimi - np. Warszawiacy, z tym że jeszcze bardziej Kielczanie (bo bliżej, bo też "od Małopolski, jak i Zagłębie od niej). Ostrożnie - dlatego, by nie popełniać błędu, że podział przez okupantów dokonany, rozbiory uznajemy. Przeciwnie, nie uznajemy tego, co namieszali. Cóż, uznawanie, że gdzieś mam ziomków (ziomali) ale nie w Małopolsce: w zasadzie może zdradzać, że do Zagłębia się przyjechało góra dwa pokolenia wstecz (dłużej, jeżeli więzy rodzinne były silniejsze) - i stąd oczuwa się jeszcze ziomkowstwo dalszej ziemi. Biorąc jednak fakty, region sam w sobie pod uwagę - wyjścia są dwa. Albo - Zagłębie nie ma żadnych ziomków, wzięło się z księżyca, nie ma ani na Śląsku ani w Małopolsce. Co to daje temu regionowi, że wziął się z księżyca? Jakie szanse nie bycia wyobcowanym w Polsce? Albo - uznanie faktów historycznych, Zagłębie jest Małopolską Zachodnią - a najlepiej byłoby dla Zagłębia w rozumieniu Zagłębia Wielkiego się zintegrować, cenny okręg ze skonsolidowanymi tradycjami górnictwa i przerobu, jakkolwiek to jedynie kawałek tej tradycji Zagłębia Wielkiego, od Sosnowca poza Zawiercie, Jaworzno, Olkusz. Nie dać sobie wmówić, że podziały okupantów podzieliły skutecznie tę historię.
Zaznaczam - nie jest to domaganie się jakiejś wojny ze Śląskiem, nie rozstrzyga to przyszłości. Jak głupio Zagłębie będzie nawet "niby walczyć o swoje śliczne malutkie i odrzucone Zagłębie, z nikim się nie łączymy, z nikim ziomale" - to uda się odciąć od wszystkich i da się ześląszczyć na głupich warunkach, takich, jakie już przez państwo zostały zadekretowane. Jak będzie mądrzejsze, to choćby z tym samym zamysłem, jaki niektórym przy decyzji ześląszczania im przyświecał (wiązania z Polską Śląska, bo to się historycznie należy choćby Powstańcom) - jednak zrobi się tę integrację mądrzej. Jak będzie naprawdę mądrze walczyć o specyfikę regionu, to uda się zbudować sąsiedztwo dobre i współpracę z polskim, czy słowiańskim Śląskiem, pozostając i rozwijając, dookreślając to, czego historia tych ziem nie ułatwiała: jako swoste Zagłębie, w czym rzeczywiście dobrze można zafunkcjonować, jeżeli się sięgnie do historii i jako historycznie Małopolska Zachodnia, zbuduje np. wspomniane Zagłębie Wielkie.
Zaznaczam też - moje wyjaśnienie jest szerszej natury - lecz ono też ma wpływ na to, jak się kibice odnajdują, kim są itd... Warto przemyśleć. Niemniej - nie oznacza to, że np. z wszystkim polemizuję. Bo jakkolwiek smutkiem mnie napawa taki "historyczny misz masz", "odkrywanie jako żart" najczystszej prawdy historycznej, że Zagłębie to ma korzenie w Małopolsce, to nie znaczy, że oponuję wobec wszystkiego. Owszem, smuci mnie też - że nawet piłkarska i kibicowska historia - którą pięknie przypomniał Kol. Tadeusz Wisniewski, dzięki - o współpracy historycznie naturalnej z piłką krakowską. I boli mnie chyba nie tylko z mojej perspektywy, no, już nie młodzika, co wspomina własną młodość. Z racji regionu, Zagłębia mnie smuci - bo "narórd, region, co nie zna własnej historii, jest bez korzeni, czy jakoś tak to szło - cóż to za korzenie w przeszło tysiącletnim narodzie, dwadzieścia lat pamięci?
Niemniej, by było jasne, choć krócej piszę o tym: tak samo też mocno, jak przypominałem historię wyżej - jak najbardziej popieram Kol. zaglebie76, że absolutnie nie może być jednostronności, że należy popierać "rozbisurmanienie" np Krakusów, pogardę ich czy panoszenie. Byłoby dobrze - gdyby był Klub Kibica - np. przekazać takie treści Klubom Krakowskim. No, ale cóż - to jest pewnie niepoprawne marzycielstwo i fantazja. Jakkolwiek - nie powinno być tak, by oni mogli wyrażać agresję, czy mieć przewagę przywilejów nad sosnowieckimi Kibicami (przewagę, w ogólnym rozrachunku; bo szczegółowo, w jakiejś sprawie, może być jakaś nierówność, tak jak będąc gospodarzami w domu, gościom czasem i udziela się jakiegoś przywileju - co może i np. do Ślązaków też się odnosić, choć inaczej, jak do Sąsiadów). Niemniej - oczywiście, że musi być wiadomo, kto ma prawa "gospodarza", także i kibicowsko. Jakkolwiek - na ziomkostwie budując (Ślązacy tu mistrzami) - warto i mądrze na tę sprawę popatrzeć.
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-08-02, 3:45 pm

Kol. Blajpios - nie sadzilem ze wywalisz tak wiele i tak z pewnymi sprawami sie zgadzam w innych
mam odmienne zdanie - ale generalnie football krakowski jest mi bliski nie jestem wrogiem
KRAKUSÓW - no trudno abym poszedl i walil sie z pierwszym spotkanym sympatykiem Wisly czy
Cracovii, to jest nie wchodzi w gre. W momencie kiedy Wisła gra na Ludowym - to ona jest
gospodarzem w tym meczu - moje NIE PRZESZKADZAJMY własnie dotyczy tego czasu, nie sadze aby
Krakusy zamierzali przenieść LUDOWY do Krakowa. A co sie tyczy zaczepek to jest od tego POLICJA
i PRAWO. Przypomne tylko ostatni występ Legii w Danii - była policja i było PRAWO.I tak byc musi
gdy ludzie traca panowanie nad swoim rozumem i zaczyna ich ponosić.
I tutaj zacytyje Kol. Blajpiosa "i madrze na te sprawe popatrzec" -
Zakoncze zagadka dla młodszych KTORY KRAKOWSKI PILKARZ MIAL KSYWE " MESSU" ?
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Blajpios 2009-08-02, 4:36 pm

oj, zagadka ;-) niezła, bo to rzeczywiście był gracz nad gracze! :-) co na niejednym "messu" brylował... Dobrze też, że Kol. Tadeusz Wisniewski nie wspominał wszyscy, co ich "ratowała Wisła po craksie Zagłębia" - bo nie wszystki wspominają dobrze z racji wpadki, jaką mieli - albo że byli kozłami ofiarnymi. Bo to co najmniej we trójkę, licząc z Kulawikiem byli, m.in. bramkarz, co przywędrował z Bydgoszczy, ale bronił do 40 i kończył w zagłębiowskiej drużynie niższej klasy, czy to obrońca rodzony w Sosnowcu, którego syn broni teraz śląskich barw...
A że wywalę aż tyle, to i ja nie sądziłem na początku, tylko tak wychodziło. Zresztą - i tak "nie wyszło do końca", bo po prostu nie zdążyłem wszystkiego wówczas napisać, myślałem, że nawet zdążę nim ktoś napisze odpowiedź wyedytować wpis i dodać jeszcze jeden akapit, trochę idący po linii wypowiedzi Kol. zaglebie76, co jednak wypada dopisać, by nie wyszło, że "staruchy wykorzystując przewagę wiedzy o przeszłości pastwią się - zresztą nad człowiekiem, po nicku sądząc, też już nie nastolatkiem, tylko poważnym mężczyzną. Mianowicie - w samym "ziomalstwie" jest też pewne wewnętrzne rozróżnienie. Jest ziomkiem człowiek dokładnie z tej samej dzielnicy, wioski, czy nawet większej "jednostki": miasta - i jest ziomkiem z tego samego regionu, szerzej lub wężej rozumianego. Toteż - na pewno jest też rozróżnienie, co do "ziomków zagłębiowskich". Jeżeli o to tylko chodziło Kol. zaglebie76 - to oczywiście, że to rozróżnienie należy honorować i jeżeli nie wyśmiewałby jako żarty primapriliosowe, to pewnie by mnie "nie doprowadziło do wywodów długich" ;-) Bo "ziomal - Zagłębiak" i "ziomal - Małopolanin", to mniej więcej jak "krajan - rodak" i "krajan - pobratymiec", choć rzecz jasna nie jest to precyzyjna analogia, tyle że trochę pokazuje różnice emocjonalne. Czyli, gdyby ktoś wkurzał się, że to "pobratymcy ale nie rodacy z dzielnicy" - to już sprawa wygląda inaczej.
Oczywiste zaś jest, że nie musimy się we wszystkim zgadzać, jakkolwiek dla mnie bolesne jest, że tak powoli docierają do ludzi rozróżnienia czasem podstawowe i rzeczy niezbędne i jakoś nie mogą pojąć, że z racji sytuacji choćby, jeżeli inne względy nie pasują - to maleńkie (zwłaszcza wobec sąsiadów znaczących) Zagłębie - szansę powinno widzieć w konsolidacji jako Zagłębie Wielkie. Do zaistnienia tego: to logiczne wydaje się nastawienie, by z wszystkimi, co się w Wielkim odnaleźć mogą - się łączyć (nie anektować, jak robią z Nowym Śląskiem pruskim, czyli Zagłębiem w Śląsku) a nie odcinać od tegoż Zagłębia wszystko, i zniechęcać, co mogłoby jakoś być w łączności ale "za mało jest aryjskie". To zupełnie jak mądrość Dmowskiego, który jeszcze głęboko na początku XX wieku mówił, że Polska mając takich sąsiadów, jakich ma - w tamtych latach, I poł. XX wieku: powinna mieć 70 mln. mieszkańców, to będzie realnym partnerem a nie piłką w grze. Podobnie - czy Zagłębie, mogące w koncepcji "Wielkiego" dojść góra do ok 1 mln. mieszkańców, rzeczywiście ma działać tak, by obcinać sobie liczby do góra 400 tys (bo w opcji obcinania, to nawet nie wszyscy mieszkańcy Czwórmieścia czują się Zagłębiakami)??? Czy naprawdę trzeba - mogąc mieć te parę milionów sąsiadów w Śląsku i ziomali w Małopolsce - antagonizować sobie, spychając np. Ślązaków na "Niemców" a Małopolan na "niechętnych sąsiadów", samych siebie ograniczając, jak wspomniałem, do "góra 400 tysięcy". Czy jest to logiczne? No, nie bardzo.
Nawet jednak, jeżeli się nie zgadzamy we wszystkim, to jest ważne umieć zauważyć to - ale nie odcinać w związku z tym, nie puszczać w niepamięć: tych rzeczy, w których akurat się zgadzamy... Tak więc, z tego się cieszę i za to dzięki...
Otóż, ktoś może powiedzieć - a cóż to wszystko ma do Zagłębia Sosnowiec, czy nie należy tego gdzieś "wyekspediować w kosmos", do odrębnego jakiegoś wątku itp? Ano, moim zdaniem - ma to coś wspólnego z tematem «Przyszłość Zagłębia» jak najbardziej. Bo jednak - i od tego zrozumienia "co w korzeniach mentalności piszczy" - zależy ta przyszłość Zagłębia Sosnowiec. Czy będzie to - Zagłębie Sosnowiec, śląski klub o nazwie nawiązującej do prehistorii, jak - nie przymierzając - nazwa Polonia. Czy też - będzie to główny zagłębiowski klub, Duma Zagłębia, regionu w dobrosąsiedzkich relacjach pielęgnującego swe tradycje.
Blajpios

Postprzez August 2009-08-02, 6:43 pm

Nawiasem mówiąc to o ile pamiętam piłkarze, którzy przeszli z Zagłębia do Wisły byli głównymi podejrzanymi o sprzedanie pamiętnego meczu z Legią (0:6 w 1993 r.) Co do Messu to nie wiem ale stawiam na Czerwca.
A w ogóle to czas już skończyć sprawy krakowskie bo jest ich juz zdecydowanie za dużo i nie w tym miejscu i zaczyna to wyglądać na fobię. A co do przyszłości to wolałbym żeby zależała od Zagłębiaków a nie stosunku Zagłębiaków do Krakusów. Amen.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-08-02, 7:29 pm

Kol. August juz nie bede pisal o Krakusach - tylko powiem Tobie ze ksywe MESSU w Wisle
Kraków mial jeden z najlepszych napastnikow po wojnie Pan Mieczysław GRACZ.Reprezentant
Polski. Gral w ataku z G.Cieslikiem. np w meczu ze Szwedami w 1947.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez August 2009-08-02, 7:36 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Kol. August juz nie bede pisal o Krakusach - tylko powiem Tobie ze ksywe MESSU w Wisle
Kraków mial jeden z najlepszych napastnikow po wojnie Pan Mieczysław GRACZ.Reprezentant
Polski. Gral w ataku z G.Cieslikiem. np w meczu ze Szwedami w 1947.
Pozdrawiam Tadeusz

A dzięki za info. Zasugerowałem się tym, że chodzi o kogoś z sosnowieckiej kolonii w Krakowie stąd Czerwiec.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Darian 2009-08-02, 8:10 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):
PRZCIEZ TO SA NASI ZIOMOLE
MALOPOLSCY,

To jest TWOJE ZDANIE więc nie inklinuj i nie wyjeżdżaj z jakimiś 70% poparcia dla "ziomali małopokich) bo się jeszcze grubo zdziwiłbiś jaka jest u nas na Zagłębiu rzeczywista relacja do krakusów. W Krakowie traktują nas jak..... hanysów.

Tadeusz Wisniewski napisał(a): W momencie kiedy Wisła gra na Ludowym - to ona jest
gospodarzem w tym meczu - moje NIE PRZESZKADZAJMY własnie dotyczy tego czasu, nie sadze aby
Krakusy zamierzali przenieść LUDOWY do Krakowa.

No 70 krzesełek z Ludowego wzieli ze sobą :lol:

Tadeusz Wisniewski napisał(a):A co sie tyczy zaczepek to jest od tego POLICJA
i PRAWO. Przypomne tylko ostatni występ Legii w Danii - była policja i było PRAWO.I tak byc musi
gdy ludzie traca panowanie nad swoim rozumem i zaczyna ich ponosić.

To powiedz mi dlaczego na 150 osób zatrzymanych zarzuty usłyszały raptem 5 osób???
Poza tym ciekawi mnie twój stan gdybyś przebył 1000 km i dowiedzieć się na miejscu że nie dostaniesz biletów bo jesteś..... Polakiem?

A tak generalnie widać że za bardzo pojęcia o sprawach kibicowskich na Zagłębiu masz mikre pojęcie. Może to dlatego że tu nie mieszkasz.
Darian

Postprzez Blajpios 2009-08-02, 9:04 pm

Blajpios napisał(a):oj, zagadka ;-) niezła, bo to rzeczywiście był gracz nad gracze! :-) co na niejednym "messu" brylował... (...)

Mieczysław Gracz, czyli "gracz nad gracze", co "na niejednym messu brylował" - bo wg mojej wiedzy, "ksywka" wzięła się stąd, że miał trochę niewyraźną czy wadliwą wymowę i słowo "mecz, meczu" brzmiało mniej więcej tak właśnie... "messu".
Blajpios napisał(a):(...)Dobrze też, że Kol. Tadeusz Wisniewski nie wspominał wszyscy, co ich "ratowała Wisła po craksie Zagłębia" - bo nie wszystki wspominają dobrze z racji wpadki, jaką mieli - albo że byli kozłami ofiarnymi. Bo to co najmniej we trójkę, licząc z Kulawikiem byli, m.in. bramkarz, co przywędrował z Bydgoszczy, ale bronił do 40 i kończył w zagłębiowskiej drużynie niższej klasy, czy to obrońca rodzony w Sosnowcu, którego syn broni teraz śląskich barw... (...)

mniej więcej =
August napisał(a):Nawiasem mówiąc to o ile pamiętam piłkarze, którzy przeszli z Zagłębia do Wisły byli głównymi podejrzanymi o sprzedanie pamiętnego meczu z Legią (0:6 w 1993 r.) Co do Messu to nie wiem ale stawiam na Czerwca. (...)
Nie chciałem podawać nazwisk, ale początek mieli bardzo dobry i wszyscy trzej wbili się do znaczących pozycji w składzie. Później wszakże - też twierdzili że byli kozłami ofiarnymi, przy czym nie można z góry tego wykluczyć, bo chyba nie łudzimy się, że korupcja nagle zaistniała w polskim futbolu, gdy wprowadzono jej zakaz do kodeksu? System rozgrywek oparty na korupcji już wtedy funkcjonował. A bramkarz ten - z pięć lat temu kończył karierę w Błękitnych Sarnów, o ile dobrze pamiętam.
Darian napisał(a):
Tadeusz Wisniewski napisał(a):
PRZCIEZ TO SA NASI ZIOMOLE
MALOPOLSCY,

To jest TWOJE ZDANIE więc nie inklinuj i nie wyjeżdżaj z jakimiś 70% poparcia dla "ziomali małopokich) bo się jeszcze grubo zdziwiłbiś jaka jest u nas na Zagłębiu rzeczywista relacja do krakusów. W Krakowie traktują nas jak..... hanysów.(...)

Z faktami jednak - trudno dyskutować. Nie ze Śląska wywodzi się Zagłębie, tylko z Małopolski, jako Małopolska Zachodnia. Jeżeli to do Zagłębiaków nie dociera - to czemu denerwować się na Krakusów? Jeżeli Zagłębiacy nie rozumieją, że prawdziwe jest odniesienie do Małopolski - to jak ich nie rozumieć jako Ślązaków? Rozumiem, że niektórzy przyzwyczajają się do tego w co kazał wierzyć PRL, w co kazali wierzyć zaborcy, dzieląc Małopolskę - ale jak tak ochoczo chce się wierzyć, to pora już się nastawić na to, co Prusacy ustalili: Nowy Śląsk i basta (tak nazwali wcielane do nich Zagłębie jeszcze przed III Rzeszą, bo w czasach odwetu nad Napoleonem - i teraz realizując pomysł ten sam, Mitteleuropy, pod nazwą obecną - na pewno zadowoleni są z takiego obrotu historii).
August napisał(a):(...)A w ogóle to czas już skończyć sprawy krakowskie bo jest ich juz zdecydowanie za dużo i nie w tym miejscu i zaczyna to wyglądać na fobię. A co do przyszłości to wolałbym żeby zależała od Zagłębiaków a nie stosunku Zagłębiaków do Krakusów. Amen.

Gdyby to tak łatwo się dało prowadzić historię, jak to sobie pomarzą ludzie... Rzecz w tym, że historia nie zależała od tego jedynie, co sobie na przykład woleli Polacy, gdy powstawały układy rozbiorowe, pakty Ribbentrop-Mołotow czy jak sobie wyobrażali Polskę powojenną - tylko zależały losy również (czasem bardzo) od stosunku jaki mieli np. ościenni przywódcy. A jeżeli Zagłębiacy chcą, by zalażało to od nich - to muszą realistycznie zdać sobie sprawę z sytuacji i prowadzić odpowiednią do tego politykę, na pierwszym miejscu rzecz jasna umieszczając swoje cele, swoje "chcenia", swoją rację stanu - realistycznie jej częścią czyniąc współbycie z innymi.
Blajpios

Postprzez django 2009-08-02, 10:19 pm

Blajpios napisał(a):Z faktami jednak - trudno dyskutować. Nie ze Śląska wywodzi się Zagłębie, tylko z Małopolski, jako Małopolska Zachodnia. Jeżeli to do Zagłębiaków nie dociera - to czemu denerwować się na Krakusów? Jeżeli Zagłębiacy nie rozumieją, że prawdziwe jest odniesienie do Małopolski - to jak ich nie rozumieć jako Ślązaków? Rozumiem, że niektórzy przyzwyczajają się do tego w co kazał wierzyć PRL, w co kazali wierzyć zaborcy, dzieląc Małopolskę - ale jak tak ochoczo chce się wierzyć, to pora już się nastawić na to, co Prusacy ustalili: Nowy Śląsk i basta (tak nazwali wcielane do nich Zagłębie jeszcze przed III Rzeszą, bo w czasach odwetu nad Napoleonem - i teraz realizując pomysł ten sam, Mitteleuropy, pod nazwą obecną - na pewno zadowoleni są z takiego obrotu historii).

Wszystko prawda, tylko ma się nijak do stosunków kibicowskich. Jeżeli pójdziemy tropem łączenia się na zasadzie pochodzenia, to Wisła powinna mieć sztamę z Cracovią ( bo są z jednego miasta), a Górnik z Ruchem (bo są z tego samego regionu). Zwykle jest tak, że kibice z jednego miasta, czy regionu właśnie najbardziej się nienawidzą. Zresztą może skończmy już ten temat, bo on jest o przyszłości Zagłębia (klubu), a nie o przeszłości Zagłębia (regionu).
django

Postprzez Blajpios 2009-08-02, 11:03 pm

mógłbym ;-) przekomarzać się, że to nie jest jasno sprecyzowane, owszem, w dziale piłka nożna można znaleźć parę wątków "średnio związanych" a tytuł tego brzmi tylko: Przyszłość Zagłębia. Ale to oczywiście żart. Rzeczywiście, "na ten moment" tego wątku już za dużo. Przypomnę tylko, że rozróżniałem od razu między sprawami kibicowskimi, które jedne muszą być uczciwie potraktowane, między innymi bez pomylenia, kto tu gospodarz kto gość - do czego należy i poszanowanie historii relacji. Byle tylko nie zawęzić i jej - bo historycznie i piłkarskich związków z Wisłą (Cracovią mniej) się znajdzie, co przypominał Kol. Tadeusz Wisniewski. Ale już poprzedni wpis zaimierzałem jako "ostatni w tej turze" na temat aspektów "cywilizacji zagłębiowskiej" jako elementu kibicowania.
Toteż, by jednak rzeczywiście wracać do oczywistego głównego nurtu wątku, czyli przyszłości piłkarskiej Zagłębia Sosnowiec, to zaznaczę dwie rzeczy. Najpierw - wokół cierpliwości Kibiców. Cieszy bardzo - dawany wciąż kredyt zaufania, wiara, że będzie lepiej. Co prawda - obawiam się, że to wiara "nadmiernie na wyrost". Wciąż nie ma -moim zdaniem - argumentów wystarczających do zmiany opinii, że liczyć należy na miejsca 4-7 na koniec sezonu (argumentem takim mógłby być np. wyrazisty napastnik - egzekutor "z marką sprawdzoną w tej roli). Toteż, jeżeli nawet zajmą te miejsca ale będzie widać, że zrobili postęp jako zespół, to i tak uznałbym sezon za spełniony. Tymczasem, jak to w Zagłębiu (regionie "symptomatycznym" dla Polski) - już narasta hurraoptymizm i presja wręcz, że nic, tylko awans. Stąd też - pytanie, jak długo starczy "kredytu zaufania" zagłębiowskim kibicom. Czy po drugim remisie, czy po pierwszej porażce zacznie się puszczanie gromów, wyrzucanie Pierścionka, Szatana i całego tego "bogactwa inwentarza"? Czy nie lepiej - jednak za wczasu sobie "spojrzeć prawdzie w oczy"?
Druga sprawa - to postęp w klubie. Wydaje się, że P. Pierścionek poczyna sobie coraz lepiej Ba. Nawet od strony "rozegrania transferów i przygotowań" - wydaje się, że K. Szatan leciutki postęp pokazuje, także jeżeli chodzi o myślenie godne właściciela klubu, który nie obnosi się ze swymi marzeniami kibica i nie obwieszcza ich w absurdalnej formie, za której nie spełnienie nie będzie już po tygodniu zbierać cięgów. Czy to jednak jakieś trwałe oznaki? Czy można powiedzieć, że nastąpiła rzeczywista zmiana na lepsze, choćby w wymiarze pół stopnia na 20 możliwych w skali mieszczącej również kluby klasy europejskiej?
Niestety, nie jestem tego pewien, choć też chciałbym móc mieć takie nadzieje.
Blajpios

Postprzez django 2009-08-02, 11:37 pm

Blajpios napisał(a): Tymczasem, jak to w Zagłębiu (regionie "symptomatycznym" dla Polski) - już narasta hurraoptymizm i presja wręcz, że nic, tylko awans. Stąd też - pytanie, jak długo starczy "kredytu zaufania" zagłębiowskim kibicom. Czy po drugim remisie, czy po pierwszej porażce zacznie się puszczanie gromów, wyrzucanie Pierścionka, Szatana i całego tego "bogactwa inwentarza"? Czy nie lepiej - jednak za wczasu sobie "spojrzeć prawdzie w oczy"?
.

I tu jest właśnie poważny problem. Czytam posty, że będzie awans, że jesteśmy jakimś wielkim faworytem ligi i nie mogę się nadziwić. A jak się zaczną problemy, to ci sami ludzie będą jebać Pierścionka i resztę, tylko ja się pytam za co, skoro on akurat realnie ocenia sytuację. Niektórzy ludzie w klubie nie nauczyli się na własnych błędach z zeszłego roku i znowu pompują balon. I tak jak w zeszłym roku mogą ponieść konsekwencje jeżeli on znowu pęknie.
django

Postprzez piroman 2009-08-03, 1:34 pm

Może troszkę nie w temacie ale wczoraj w nocy został pobity na śmierć wielki sympatyk Zagłębia Grzesiek Mościcki ps "Mustik". Starsi kibice pewnie pamiętają tego barwnego gościa któremu niestety życie potoczyło się w taki sposób a nie inny... Szkoda go...
piroman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna