Czy już czas na Stowarzyszenie Kibiców - Powrót tematu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Czy już czas na Stowarzyszenie Kibiców - Powrót tematu

Postprzez Blajpios 2009-07-20, 8:17 pm

Minion napisał(a):W Zagłebiu ludzi cieszących się POWSZECHNIE i NA OGÓŁ szacunkiem jest raptem kilku: Wojtek z AG, Darek Kisiel i inni których imion nie pamiętam. Jesli ktoś taki się zdecyduje ( w co wątpię, bo pamiętam co wyrabia się na (niektórych) wyjazdach, ze Wojtek, spokojny człowiek, potrafił wyjść z siebie ) to szansa na przetrwanie stowarzyszenia będzie jako taka. Moze uznany zagłebiowski piłkarz-kibic? W innym przypadku marnie to widzę, bo i jakaż miałaby być jego atrakcyjna formuła? A kredyt zaufania na początek mieć musi. Tym bardziej ze to same kłopoty. I to za darmo. Liderem musi być ktoś, kto ogólnym darzony sympatią/szacunkiem (jak zwał tak zwał) będzie łaczył a nie dzielił rozbite Zagłębiowskie środowiska. I przede wszystkim: jaki byłby nadrzędny stowarzyszenia CEL? Reprezentacja w mediach? Organizacja wyjazdów? Wywieranie presji na klub/piłkarzy? Moim zdaniem Stowarzyszenia Kibiców Zagłębia jeszcze dłuuugo nie będzie.

Bardzo dużo trafnych obserwacji Kolega podaje, z niektórymi zgadzam się "niestety", z innymi z radością. Na przykład - bardzo dobry pomysł z wciągnięciem szanowanych piłkarzy- kibiców, którzy obecnie nie są zatrudnieni wprost w klubie, ale mogli by się przysłużyć swym autorytetem, począwszy od najstarszych już zasłużonych emerytów, od których oczywiście nie wolno by wymagać jakichś nadmiernych obciążeń działania, lecz wystarczy poparcie. Wśród tych aktywnych natomiast - na pewno potrzebni są przynajmniej niektórzy liderzy wspomnianych działających już nieformalnych grup. Kierunki pracy przez Kolegę podane, jak najbardziej też pasują - reprezentacja w mediach, organizacja wyjazdów, wywieranie presji na klub/piłkarzy odpowiedniej, nie tak głupiej jak ostatnio kibice Górnika wymyślili... Do tego dodałbym np. "ligę antydyfamacyjną", reprezentację u władz samorządowych, innego rodzaju pomoc kibicom, także z ochroną przed "zagalopowaniem się w złym kibicowaniu", tworzenie prozagłębiowskich sympatii wśród młodych, w części społeczeństwa niechętnej klubowi czy kibicom, szczególna troska o "kulturę i historię Zagłębia", zwłaszcza w kontekście stawania się Klubem całego regionu Zagłębia Wielkiego, od Sosnowca poza Jaworzno, Olkusz, Zawiercie itp. Tych celów - jeszcze trochę można wymienić.
Istotne jest jednak także - jak ustalić cel nadrzędny, który ujmie wszystkie powyższe, przez nas obu tu teraz i wcześniej wymienione - jak i inne, jakie inni podawali, jakie się łączą w sensowną całość.
Niestety, jak wspomniałem, nie wszystkie obserwacje Kol. Minion podzielam z radością. Niektóre - ze smutkiem. Tak mianowicie, że również i ja, niestety, obawiam się, że jeszcze dużo czasu upłynie, nim takie stowarzyszenie powstanie. Przy czym - wciąż jednak nadal kibice Zagłębia będą uważać, że są bezbłędną czołówką krajową a taka Wisła i jej kibice, to dno i ani się nie umywa... Pewnie, łatwiej sobie znaleźć i zawłaszczyć odnogę i mieliznę i na niej ogłosić się rekinem... Bo przecież - gdyby uwierzyli, że naprawdę to wyższa forma cywilizacji, na przykład kibicowskiej - to przecież dość mają energii, którą widać przy organizacji czy dopingu, czy plakatów przed meczami itp. Gdyby uczciwie myśleli, to nie wierzę, by przykłady Barcelony, Realu, klubów angielskich czy brazylijskich a choćby i nawet polskiej czołówki: nie były wystarczające do przekonania się, że to naprawdę postęp. Myślę, że to więc w dużej mierze jest pewnego rodzaju strach, że nie są przygotowani do tych wyższych form uoragnizowania, do rozwiązań prawniczych itp... A przecież, jeżeli będzie determinacja, bo zobaczą sensowność - to i znajdzie się pewnie odpowiednich ludzi do współpracy i odpowiednie "narzędzia".
Blajpios

Postprzez zbych12 2009-07-20, 9:13 pm

Wznowiłem ten wątek nie licząc zbytnio na zainteresowanie. Tym bardziej jest mi miło, że jest oddzew i wiele, bardzo, bardzo trafnych uwag i spostrzeżeń. Liczę, że w ogóle ten portal stanie się szeroką platformą wymiany poglądów dużej rzeszy kibiców, jako że portal jest całkowicie niezależny od nikogo i finansuje się ze śrdków własnych i mam nadzieję taki pozostanie. Myślę, że z czasem zbliży on stanowiska róznych frakcji na tyle, że możliwe stanie się zorganizowane i formalne działanie w celu powstania Wielkiego Zagłębia. Nie można zapominać, że takie zorganizowanie zapewnia ochronę prawną i wiele skuteczniejszą obronę w przypadku bezprawnych działań agencji ochrony czy policji, co niestety już się zdarzało,zarówno na Ludowym jak i na wyjazdach. Oczywiste jest, że kilka osób bedzie sie starało storpedować działania zmierzające do powstania silnego ruchu kibicowskiego (np. wspomniane wyżej), którym nie jest on na rekę i trzeba być na to przygotowanym. Byłbym zadowolony, gdyby na początek powstał chociażby sprawnie działający klub kibica z wybranymi przywódcami i dialogiem z Zarządem Klubu. Kto wie, może w przyszłości kibice staną się integralną częścią Zarządu jeśli będzie możliwość zakupu akcji klubu. Nie bez problemów co prawda, ale udało się to w innych miastach, to niby dlaczego nie miałoby się udać w naszym. Wciąż trzeba patrzeć i podglądać tych, co działają skutecznie (patrz np. Lech Poznań) gdzie jeszcze kilka lat temu przychodziło zaledwie 3-4 tys (zdarzało się i kilkuset) a teraz potrafią w środku tygodnia sprawnie zorganizować wyjazd w 9 tys (Puchar Polski z Ruchem). Może im nie dorównamy szybko, bo region większy, brak konkurencji w Wielkopolsce itd, ale z pewnością np Górnikowi Zabrze jesteśmy w stanie dotrzymać kroku i to w krótkim czasie, czego Wam i sobie życzę.
zbych12

Postprzez corner11 2009-07-21, 7:57 am

Tomcjo napisał(a):1 Stowarzyszenie jest niezbedne. Bez niego zawsze bedziemy banda krzykaczy.
2 Powstanie tylko jesli waska grupa zapalencow je zalozy. I zaproponuje formule na tyle atrakcyjna ze tysiace ludzi sie przylaczy.
3 Pokaz mi swoj karnet a powiem ci kim jestes. W Barcelonie zadza kibice bo co roku kupuja tysiace karnetow. Lech mial ostatnio 7 tys sprzedanych. W Zaglebiu w tym roku nie bedzie karnetow bo ponoc nie ma chetnych. Wiec w tym roku nikt nie ma prawa tytulowac sie kibicem .

Popieram. Stowarzyszenie jest potrzebne.
A jeśli chodzi o karnety to zachowanie klubu jest żenujące. W całym cywilizowanym piłkarskim świecie szanuje się kibiców z karnetami bo dają stabilne źródło dochodów. I nie ma co wymyślać trzeciej drogi wystarczy spojrzeć na przykład klubów Bundesligi.
corner11

Postprzez Tomcjo 2009-07-21, 5:53 pm

Stowarzyszenia nie ma ale... Skoro jest zainteresowanie i mamy strone w necie to proponuje pierwszy w historii spis kibicow ZAGLEBIA. Jak? Potrzebna nowa strona www (licze na adminow)gdzie po rejestracji(nikt mnie nie skresli po za mna)kazdy wypelni ankiete np:*imie nazwisko (Zaglebia sie nie wstydze) *nick name(jesli dane ukryje ale i tak trzeba podac zeby spis byl wiarygodny) *data urodzenia *od kiedy kibicuje *1mecz * 1 wyjazd * stow. tak nie. itp. i poznamy ile nas jest i wiele danych do statystyk.
Tomcjo

Postprzez Smazu 2009-07-21, 6:17 pm

Po co ten spis?Mnie np. nie interesuje czy X kibicuje miesiąc,rok czy 10 lat.Ile by nie było na pewno mniej bo nie wszyscy będą mieli dostęp i chęci do zapisania się.Strata czasu...
Tak samo ten temat o stowarzyszeniu... wszyscy tylko piszą zalety,jak by to było fajnie mieć takie stowarzyszenie tylko "gadać jest komu a robić komu ni ma".Dopóki nikt się nie odważy wziąć ciężar na siebie nic z tego nie będzie, więc albo konkrety albo zamykamy temat.
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez flex 2009-07-22, 8:04 am

Tomcjo napisał(a):Stowarzyszenia nie ma ale... Skoro jest zainteresowanie i mamy strone w necie to proponuje pierwszy w historii spis kibicow ZAGLEBIA. Jak? Potrzebna nowa strona www (licze na adminow)gdzie po rejestracji(nikt mnie nie skresli po za mna)kazdy wypelni ankiete np:*imie nazwisko (Zaglebia sie nie wstydze) *nick name(jesli dane ukryje ale i tak trzeba podac zeby spis byl wiarygodny) *data urodzenia *od kiedy kibicuje *1mecz * 1 wyjazd * stow. tak nie. itp. i poznamy ile nas jest i wiele danych do statystyk.

Zrobienie takiej strony nie jest problemem, tylko tak jak zauważył Smazu jaki byłby tego sens ?
Czy każdy kibic Zagłębia jest internautą ? Co z ochroną danych osobowych ? Przechowywanie takiej ilości danych wymagałoby dużej ostrożności.
flex
Administrator

Postprzez zbych12 2009-07-22, 8:55 am

Smazu napisał(a):Po co ten spis?Mnie np. nie interesuje czy X kibicuje miesiąc,rok czy 10 lat.Ile by nie było na pewno mniej bo nie wszyscy będą mieli dostęp i chęci do zapisania się.Strata czasu...
Tak samo ten temat o stowarzyszeniu... wszyscy tylko piszą zalety,jak by to było fajnie mieć takie stowarzyszenie tylko "gadać jest komu a robić komu ni ma".Dopóki nikt się nie odważy wziąć ciężar na siebie nic z tego nie będzie, więc albo konkrety albo zamykamy temat.
zbych12

Postprzez zbych12 2009-07-22, 8:58 am

Smazu, doceniamy Twoją aktywność i zaangażowanie w serwisie, ale Ty nie bedziesz decydował czy i kiedy zamykamy jakiś temat. Być może czyta to forum przyszły "Desperado" i powinien mieć szerokie spektrum opinii i pomysłów. Wiele uwag i spostrzeżeń jest ciekawych i godnych zainteresowania. Trochę się zagalopowałes kolego :zolta:
zbych12

Postprzez tsnm 2009-07-22, 10:04 am

zbych12 napisał(a):Wznowiłem ten wątek nie licząc zbytnio na zainteresowanie. Tym bardziej jest mi miło, że jest oddzew i wiele, bardzo, bardzo trafnych uwag i spostrzeżeń. Liczę, że w ogóle ten portal stanie się szeroką platformą wymiany poglądów dużej rzeszy kibiców, jako że portal jest całkowicie niezależny od nikogo i finansuje się ze śrdków własnych i mam nadzieję taki pozostanie. Myślę, że z czasem zbliży on stanowiska różnych frakcji na tyle, że możliwe stanie się zorganizowane i formalne działanie w celu powstania Wielkiego Zagłębia. Nie można zapominać, że takie zorganizowanie zapewnia ochronę prawną i wiele skuteczniejszą obronę w przypadku bezprawnych działań agencji ochrony czy policji, co niestety już się zdarzało,zarówno na Ludowym jak i na wyjazdach. Oczywiste jest, że kilka osób bedzie sie starało storpedować działania zmierzające do powstania silnego ruchu kibicowskiego (np. wspomniane wyżej), którym nie jest on na rekę i trzeba być na to przygotowanym. Byłbym zadowolony, gdyby na początek powstał chociażby sprawnie działający klub kibica z wybranymi przywódcami i dialogiem z Zarządem Klubu. Kto wie, może w przyszłości kibice staną się integralną częścią Zarządu jeśli będzie możliwość zakupu akcji klubu. Nie bez problemów co prawda, ale udało się to w innych miastach, to niby dlaczego nie miałoby się udać w naszym. Wciąż trzeba patrzeć i podglądać tych, co działają skutecznie (patrz np. Lech Poznań) gdzie jeszcze kilka lat temu przychodziło zaledwie 3-4 tys (zdarzało się i kilkuset) a teraz potrafią w środku tygodnia sprawnie zorganizować wyjazd w 9 tys (Puchar Polski z Ruchem). Może im nie dorównamy szybko, bo region większy, brak konkurencji w Wielkopolsce itd, ale z pewnością np Górnikowi Zabrze jesteśmy w stanie dotrzymać kroku i to w krótkim czasie, czego Wam i sobie życzę.

Ten portal jest równie niezależny od "nikogo", jak moja dupa od głowy.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że jedna z kości niezgody nagle stanie się platformą szeroko rozumianego porozumienia. Poza tym odnoszę wrażenie, że niektórzy piszą tu o porozumieniu pomiędzy "frakcjami" nie dlatego, aby nie wymieniać z nazwy (czy też z imion, pseudonimów, nazwisk), ale raczej dlatego, że sami nie do końca wiedzą o jakie frakcje im chodzi. Ale przecież tak mądrze to brzmi. Ja np. nie mam zielonego pojęcia kto z kim powinien się dogadać, aby zapanował powszechny szacunek i pokój, mimo tego, że wiele różnych osób znam z nazwiska czy z twarzy, parę może nawet osobiście. Po prostu nie wiem. Serio. Wydaję mi się, że są osoby obracające się w pobliżu klubowego budynku, które chciały(by) rzeczywiście pośredniczyć pomiędzy klubem a kibicami, jednak są to mordki w oczach kibiców, zwłaszcza starszych czytaj szanowanych, skompromitowane i z tej strony nigdy nie uzyskają akceptacji, a swoim jestestwem mocno trzymają się krzesełka nie bardzo chcąc torować drogę innym, co byłoby przecież najrozsądniejszym działaniem dla kogoś, kto ma na sercu dobro klubu i przekłada je ponad własny interes.
Starsi stażem kibice sparzyli się już raz na zabawie w stowarzyszenie i pewnie się tego nie podejmą, tylko głupiec dwa razy wchodzi do tej samej rzeki.. Na młodszych trzeba poczekać, wymiana pokoleń przebiega u nas dziwnie, lepszego słowa nie potrafię znaleźć i nie będę tematu rozwijał.
Potrzebna jest oddolna inicjatywa i cierpliwość. Tak jak ma to miejsce w Dąbrowie, gdzie kibice Zagłębia organizują się nie oglądając się na nikogo i prowadząc wspólne działania od niedawna już mają się czym pochwalić i docierają z promocją klubu nawet do osób zupełnie nie zainteresowanych piłką czy sportem w ogóle, mając na tym polu niechybnie większe sukcesy niż serwis 100% , który odwiedzają głównie stali bywalcy i goście z innych klubów mających rozegrać z nami spotkanie, oraz klub ZS razem wzięte. Tego potrzeba, oczywiście na inną skalę i w nieco innym kierunku.
Nie należy takiej pięknej oddolnej, bezinteresownej inicjatywy kibiców mylić z paplaniną na forum osób, których większość kilometry przejechane za Zagłębiem może przeliczyć na bilety kzkgop. Bbez poszanowania pewnych kibicowskich zasad, nie dla wszystkich tu zrozumiałych, nie będzie poparcia ani tolerancji ze strony nikogo, kto wyznaje kibicowskie wartości takie jak tradycja, szacunek dla barw, wierności czy honor. A te zasady najprościej zrozumieć samemu udając się w wyjazd na drugi koniec Polski.
Podałeś przykład Lecha. Wiesz jak powstała Wiara Lecha, co stanowi o jej sile? Kto ją założył? Dlaczego nie można takiego stowarzyszenia założyć na forum :twisted: ?
tsnm

Postprzez krzysiu 2009-07-22, 10:28 am

Tomcjo napisał(a): W Zaglebiu w tym roku nie bedzie karnetow bo ponoc nie ma chetnych. Wiec w tym roku nikt nie ma prawa tytulowac sie kibicem .

Co za bzdura :!:
Posiadanie karnetu dla różnych kibiców w róźnych klubach może mieć odmienne znaczenie, ale na pewno nie jest wyznacznikiem czy ktoś jest kibicem czy nie :!:

1. Dla niektórych ważny jest sam prestiż z jego posiadania
dla innych
2. Obniżenie jednostkowej ceny biletu w sezonie
3. Brak konieczności kupowania biletu na każdy mecz (stanie w kolejkach do kasy, przybycie na mecz odpowiednio wcześnie w celu zakupu biletu, bądź wizyty w punktach dystrybucji biletów)
4. W niektórych klubach posiadanie karnetu to jedyna możliwość zakupu biletu na ważniejsze mecze nie objęte karnetem (np. Europejskie Puchary)
5. Numerowane miejsce na trybunie to samo w każdym sezonie.

Jeśli chodzi o Zagłębie to w tym momencie, żadna z motywacji (być może są jakieś inne) nie jest tak silna, żeby karnet zakupiła duża ilość kibiców, sądzę jednak, że mówienie, że nie ma chętnych na karnety jest przesadne. Zawsze by się chętni znaleźli, tylko może po prostu ludziom w klubie nie chce się tym zająć. Jestem pewien, że nie przeprowadzali żadnych ankiet dotyczących zainteresowania karnetami. Raczej ktoś sobie wymyślił, że nie będzie zainteresowania i podjął taką decyzję bez konsultacji z kibicami.
krzysiu
HONOROWY CZŁONEK FORUM

@tsnm

Postprzez Blajpios 2009-07-22, 10:37 am

Cóż. Mam chyba prawo uważać, że między innymi do mnie - zresztą przecież grzecznie - skierowana była w jakimś sensie część wypowiedzi, mówiąca "odnoszę wrażenie, że niektórzy piszą tu o porozumieniu pomiędzy "frakcjami" nie dlatego, aby nie wymieniać z nazwy (czy też z imion, pseudonimów, nazwisk), ale raczej dlatego, że sami nie do końca wiedzą o jakie frakcje im chodzi. Ale przecież tak mądrze to brzmi". W takim razie zacznę od oświadczenia, że przy tak ostrym przeciwstawieniu, to pudło! Jako że chodziło mi rzeczywiście w mojej wypowiedzi o ominięcie wymieniania z nazwy - i to dla tych racji, o których pisałem, one były i faktyczne i pierwszorzędne. Natomiast, jeżeli Autor sformułowałby, że prócz tych racji, jakąś również racją mojego nie wymieniania nazw było też i to, że nie do końca znam: to tak, słusznie zauważa. Faktycznie, wiem np z Forum (także jeszcze sprzed podziału Forów) o niektórych osobach, frakcjach - nie mam pewności, czy są to wszystkie osoby znaczące w środowisku. To też ma wpływ na omijanie "wymieniania z nazwy". Niemniej, nawet znając bardziej szczegółowo sytuację i poszczególne osoby, w tamtej wypowiedzi jednak chyba pisałbym podobnie. Ufam jednak, że to wyjaśnienie - nie będzie jakimś eskalowaniem konflitu z Autorem poprzedniego wpisu, ufam, że sobie wyjaśniliśmy kwestie, nie czepiam się tego, że tylko częściowo odczytał moje intencje i pominął to, co dla mnie było szczególnie ważne.
Bardziej mi chodzi o coś innego, co odbieram w tej wypowiedzi jako pewną niekonsekwencją. Ale znów - może ja popełniam błąd interpretacyjny. Nie chciałbym. Jednak mam wrażenie takie. Najpierw pisze Kol.tsnm jakby, że to wszystko nie ma sensu, cała ta dyskusja. Nawet - odbieram to jako przykre insynuacje, gdyby tak było, że rzeczywiście je chciał zawrzeć, to są chyba niesłuszne i obraźliwe dla twórców strony: pisze Kolega z dystansem o niektórych środowiskach, nazywa skompromitowanymi itp. Czyli wyklucza jakby grupę jakąś z możliwego porozumienia. No i wyraża dość zaawansowany sceptycyzm dla idei tworzenia Stowarzyszenia dzisiaj. Na koniec wszakże pisze w stylu: "ale jednak twórzmy, już działają w Dąbrowie, róbmy takie Stowarzyszenie". Przyznam, że tak odebrałem tę wypowiedź - i jak piszę, trochę widzę ją jako niekosnekwencje. Oczywiście, że od długiego czasu powtarzam tu, że przyda się Zagłębiu takie Stowarzyszenie. Nie byłoby jednak dobrze, gdyby polegało na "wykluczaniu": albo tych, co działają w Sosnowcu, albo tych, co w Dąbrowie... Naprawdę, jeżeli nawet pokłóciliście się w tych środowiskach, nie możecie zebrać się, biorąc to, co pozytywne w poszczególnych grupach - a nie wytykając tego, co różni? O to mniej więcej chodziło mi w tych wpisach, gdzie chciałem właśnie omijać takie czy inne określenia poszczególnych grup, osób itp.
Blajpios

Postprzez tsnm 2009-07-22, 12:11 pm

Wyjaśniam koledze łopatologicznie. Skoro "na górze" jest pat (szachiści wiedzą, o co chodzi :) ) i nie ma miejsca na stowarzyszenie to pozostaje, jak już wspomniałem, "inicjatywa oddolna", czyli praca u podstaw, działanie w gronie kibiców udzielających się aktywnie, acz nie mających wpływu na żadne ważniejsze decyzje. Trzeba wypracowywać nieformalne struktury z nadzieją, że za parę lub paręnaście lat to one znajdą się "u góry" (ot, naturalna kolej rzeczy), a wtedy stworzenie stowarzyszenia ograniczy się do nadania istniejącym już i prężnie działającym organizacjom osobowości prawnej. W tym celu należy jednak wyłączyć komputer :twisted: , spotkać się ze znajomymi kibicami, wybrać się wspólnie na wyjazd, pytać, pytać, pytać... a później działać, działać, działać... :)

Nie chcę się wdawać w zbyt długie dyskusje czy przepychanki słowne, bo do niczego nie prowadzą, dlatego z tym postem kończę swój udział w tej "debacie" ;)
tsnm

Postprzez Minion 2009-07-22, 12:44 pm

Ot, prosto jasno i przejrzyście.
Minion

Postprzez Blajpios 2009-07-22, 12:46 pm

czyli już wszystko załatwione? Ciekawe. Zobaczymy, co z tego wyniknie?
Blajpios

Postprzez Landryn 2009-07-22, 4:53 pm

Blajpios napisał(a):czyli już wszystko załatwione? Ciekawe. Zobaczymy, co z tego wyniknie?

Jeżeli każdy będzie tak pisał , że załatwi i załatwi i załatwi - to odpowiem kolego prosto :

NIC NIGDY NIE WYJDZIE .
Landryn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna