Mecze Wisły na Ludowym

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Mecze Wisły na Ludowym

Postprzez pawelpkibicpogoń 2009-07-07, 11:11 am

Cytat ze stronki sportowefakty:
"Sosnowiecki obiekt był w poniedziałek wizytowany przez delegatów UEFA, którzy wydali pozytywny werdykt w sprawie możliwości grania przez Wisłę meczów w eliminacjach do Ligi Mistrzów w Sosnowcu. Zgodę na rozegranie meczu z Levadią przy ulicy Kresowej, wydała także policja."
Jeżeli nasz stadion spełnia wymogi UEFA nie mówiąc już nawet o krajowych to dlaczego nie można obejrzeć rozgrywanych na nim sparingów ?
Jak beznadziejnie popie****lona decyzja :kiepsko:
pawelpkibicpogoń

Postprzez flex 2009-07-07, 11:27 am

Nie podniecajcie się już tą decyzją policji. Jakkolwiek by nie była głupia to dla policji nie liczy się jaką rangę ma spotkanie tylko jaka publika i w jakiej ilości będzie to widowisko oglądała. Chcieli być kryci i są, jeśli coś się będzie działo podczas sparingu to będą wiedzieli na kogo winę przerzucić.
Dla mnie też jest mało prawdopodobne aby obie ekipy kibicowskie umawiały się na "pokaz możliwości" akurat z okazji sparingu, bo tych ludzi akurat piłka jako taka średnio interesuje (no chyba, że ta spalinowa).
flex
Administrator

Postprzez August 2009-07-08, 11:58 am

Pozytywna opinia przedstawicieli UEFA dopuściła Stadion Ludowy w Sosnowcu do eliminacyjnych rozgrywek Ligi Mistrzów. Już w najbliższą środę krakowska Wisła podejmie w stolicy Zagłębia estońską Levadię Tallin. Zgodę na to wydał zastępca prezydenta Sosnowca Zbigniew Jaskiernia, choć sosnowiecka policja wyraziła sprzeciw. Czy w tej sytuacji mieszkańcy mogą czuć się bezpieczni i kto weźmie na siebie odpowiedzialność za ewentualne ekscesy zwaśnionych kibiców?
Pomimo negatywnej opinii policji, zastępca prezydenta Sosnowca Zbigniew Jaskiernia podpisał zgodę na rozegranie meczu w ramach eliminacji Ligi Mistrzów pomiędzy Wisłą Kraków a Levadią Tallin. -Do środy z policją będzie już wszystko ustalone i odpowiednia zgoda zostanie wydana. Trzeba jednak zaznaczyć, że będzie ona miała charakter warunkowy. Prezydent zdawał sobie sprawę z ryzyka, ale pamiętajmy, że my też kiedyś potrzebowaliśmy stadionu. Dlatego Sosnowiec nie chciał stwarzać Wiśle Kraków problemów. Dla nas to z jednej strony prestiż, a z drugiej także korzyści finansowe - przekonuje Grzegorz Dąbrowski, rzecznik Urzędu Miejskiego w Sosnowcu.

Czy w takim razie mieszkańcy mogą czuć się bezpiecznie? -Wisła Kraków rozmawiała ze swoimi kibicami. Oni również zdają sobie sprawę, że konieczny jest spokój, ponieważ w razie jakichkolwiek zamieszek, stadion w Sosnowcu zostanie zamknięty. Wtedy krakowski klub będzie miał duży problem, ponieważ w ligowych wymaganiach licencyjnych podał właśnie obiekt Zagłębia Sosnowiec. Jeśli zabraknie „Ludowego", to nie będą mieli gdzie grać - uspokaja Grzegorz Dąbrowski.

Na dziś stanowisko policji jest jednoznaczne. -Naszym zdaniem Stadion Ludowy nie nadaje się do rozgrywek na tym szczeblu - tłumaczy asp. Paweł Warchoł z Komendy Miejskiej Policji w Sosnowcu. -W połowie czerwca organizator złożył dokumenty dotyczące możliwości rozgrywania meczów na obiekcie Zagłębia z udziałem krakowskich kibiców. 29 czerwca policja wydała negatywną opinię i do tej pory decyzja nie została zmieniona.

Warchoł dodaje: -Każde spotkanie Wisły Kraków to mecz podwyższonego ryzyka. Zawsze w takiej sytuacji siły policyjne są wzmocnione, ale za bezpieczeństwo na samym stadionie odpowiada organizator.

Organizatorem meczu eliminacyjnego jest Zagłębie Sosnowiec i to ono będzie musiało zapewnić spokój podczas spotkania. Chcieliśmy zapytać władze klubu o to, jakie działania zabezpieczające zostaną podjęte, aby zapobiec ewentualnym ekscesom i kto będzie je finansował. Dyrektor Zagłębia Jerzy Lula nie chciał jednak rozmawiać na ten temat i odesłał nas do Jarosława Mędrzyka, który odpowiada za bezpieczeństwo na „Ludowym". Niestety, jego telefon milczał.

Informacji musieliśmy zatem szukać w Krakowie. Według Adriana Ochalika, rzecznika prasowego Wisły Kraków za bezpieczeństwo będzie odpowiadała głównie sosnowiecka policja, a na obiekcie firma ochroniarska. Koszty jej wynajęcia spoczną na klubie z Krakowa. -Dla nas jako gospodarza meczu najważniejsze jest zapewnienie bezpieczeństwa kibicom naszym i kibicom gości, zarówno na stadionie, jak i poza nim. Cały czas działamy w porozumieniu z przedstawicielami Zagłębia Sosnowiec i sosnowieckiego MOSiR-u. Wszelkie możliwe środki bezpieczeństwa zostały przez nas podjęte - zapewnia rzecznik krakowskiego klubu.

Arkadiusz Kaczor
Piotr Celej
http://www.e-sosnowiec.pl/index.php?dan ... 2936&num=1
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Dobromir01 2009-07-08, 11:46 pm

http://zaglebie.info/sosnowiec,mecze-na ... ncow,11777

Najlepiej zwalić wszystko na pseudokibiców. Autorzy takich gniotów powinni się wstydzić albo zasilić redakcje dziennika FAKT lub Super expres
Panie Cichy niech Pan nie szuka taniej sensacji kosztem kibiców zagłębia, jak i samego klubu.
:zolta:
Dobromir01

Postprzez bimber 2009-07-09, 7:58 am

Przeczytałem w/w artykuł i posty w tym temacie i widzę że mało kto zwrócił uwagę że na mecze w Sosnowcu oprócz zagorzałych kibiców (wśród których również nie ma jednomyślności co do relacji odnośnie kibiców Wisły) przychodzą również tzw. jednostrzałowcy łebki szukający przygód i o zadymę nie trudno. Obawiam się że mecze Wisły w Sosnowcu będą doskonałą okazją do pokazania się BKS-u i L. Nie zapominajcie o Ruchu zza miedzy który morze dorzucić 5 gr. A teraz to co najważniejsze organizatorem meczy Wisły w Sosnowcu jest ZAGŁĘBIE!!! co za tym idzie wszelkie straty wynikające z rozrób pokryje klub(organizator) a nie Wisła!!! w rezultacie jedna zadyma może doprowadzić do tego że Zagłębie dopłaci do interesu a w efekcie może nie dotrwać do końca sezonu. Przypomnę tylko że pieniądze od Wisły idą na długi klubu ZUS U.Skarbowy itd. Te mecze to stawianie wszystkiego na jedną kartę i liczenie na cud że nic się nie stanie.
p.s. Gratulacje dla tych którzy Wiśle wynegocjowali taką umowę hehe
bimber

Postprzez August 2009-07-09, 8:24 am

bimber napisał(a):p.s. Gratulacje dla tych którzy Wiśle wynegocjowali taką umowę hehe

Nie zamierzam w żaden sposób bronić klubowych włodarzy, niemniej jednak ocenianie zawartej umowy na podstawie li tylko prasowych doniesień bez znajomości jej zapisów jest po prostu bez sensu.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez bolo73 2009-07-09, 8:51 am

Wg mnie nie może być mowy o tym,że organizatorem meczów Wisły jest klub Zagłębie Sosnowiec ponieważ jest to zapis bez sensu.Zagłębie wynajmuje Wiśle stadion za określoną kwotę natomiast organizacja meczów i ich zabezpieczenie powinno spoczywać na klubie z Krakowa (chodzi mi tutaj o zabezpieczenie przez specjalistyczną firmę ochroniarską).Kto sprzedaje bilety?Wisła czy Zagłębie?Kto będzie rozgrywał mecze na stadionie?Wisła czy Zagłębie?Zagłębie może jedynie odpowiadać i ponosić konsekwencje za zachowanie kibiców podczas swoich spotkać rozgrywanych na "Ludowym" (np. mecz z Pogonią) natomiast nie może być karane za wszelkie ewentualne awantury mające miejsce podczas meczów Wisły.
bolo73

Postprzez PawełK 2009-07-09, 8:54 am

bimber napisał(a): Przypomnę tylko że pieniądze od Wisły idą na długi klubu ZUS U.Skarbowy itd.

Jak nie wiesz to nie pisz... klub Zagłębie nie ma długów w ZUS i US.
PawełK
pyszałek

Postprzez bimber 2009-07-09, 9:05 am

PawełK nie chcę się spierać komu i ile zalega klub może masz świeższe info. nie to było jednak istotne w poście i nie na to chciałem zwrócić uwagę. I obym był złym prorokiem...
bimber

Postprzez PawełK 2009-07-09, 9:32 am

bimber napisał(a):PawełK nie chcę się spierać komu i ile zalega klub może masz świeższe info. nie to było jednak istotne w poście i nie na to chciałem zwrócić uwagę. I obym był złym prorokiem...

Świadectwo o niezaleganiu wobec US odbierałem osobiście, jeszcze jak pracowałem w klubie, zaświadczenie z ZUS też widziałem osobiście - o niezaleganiu - a nie żadne ugody itp. jak to robią kluby (rozkładają zobowiązanie na raty) aby otrzymać licencję na grę w następnym sezonie...

Podałeś konkretne przykłady, na które Ci odpowiedziałem... nie siej plot, jak nie wiesz!
PawełK
pyszałek

Postprzez bimber 2009-07-09, 11:07 am

W poniższym artykule jest wypowiedź Krzysztofa Smulskiego przewodniczącego komisji ds. licencji II ligi z dnia 26.06.09

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3503 ... encji.html

czytałem jeszcze art. w którym Smulski wypowiadał się że tak źle sporządzonego wniosku licencyjnego od Zagłębia komisja jeszcze nie otrzymała. Jak sądzę wcześniejsze braki zaświadczeń dotyczących spłat zadłużenia wobec ZUS i US nie wynika z braku kompetencji ludzi którzy sporządzają wnioski licencyjne dla Zagłębia i to raczej dziwny zbieg okoliczności że miesiąc temu ich jeszcze nie było a teraz kiedy lada dzień Wisła ma u nas grać wszystko się zgadza ??? (GDZIE TU PLOTKI???) PawełK skoro jesteś tak dobrze poinformowany to wyjaśnij reszcie na jakiej zasadzie Zagłębie organizuje mecze Wisły w Sosnowcu i jakie niesie to ze sobą konsekwencje, może tobie uwierzą.
Po co te domysły,wróżenie z fusów itd.?Zagłębie nie ma długów,mamy licencje i kropka.Póki co to ostrzeżenie :!: // Smazu
bimber

Postprzez Blajpios 2009-07-09, 11:32 am

August napisał(a):
bimber napisał(a):p.s. Gratulacje dla tych którzy Wiśle wynegocjowali taką umowę hehe

Nie zamierzam w żaden sposób bronić klubowych włodarzy, (...)

A i dlaczego? Nawet bez zastanawiania się cokolwiek i nie bacząc, czy mają czy nie mają racji? I tak zresztą po części Kolega w drugiej części zdania to robi, ale w gruncie rzeczy można tę drugą część zdania nie widzieć w sprzeczności do pierowszej. To może być tylko troska o innego kolegę, by nie "podpadł komuś" przez błąd w wydawaniu ocen opartych na niewłaściwym materiale - podczas gdy "mocne postanowienie nie bronienia nic a nic, nawet gdy mają rację", trwa i tak w najlepsze.
Czy to aby nie ulegnięcie forumowej modzie, przystosowanie się do głosu "obowiązującego ustalenia jak reagować, gdy szwagra biją? Niezależnie, racja czy nie, tu musi panować błogie przekonanie, że kibice są cacy a K. Szatan zły i basta? Czy to jednak nie za mało? Czy nie za daleko idzie - nawet gdy to po stronie drugiego jest racja, to nie zamierzam go bronić? Czy rzeczywiście tak jest źle z Klubem, że nawet gdy coś robią dobrze, to uczciwym jest nie bronienie ich?
Żeby było jasne - przycytowałem ten jeden fragment, konkretnego autora, bo doskonale dało się pewną rzecz ująć; niemniej jednak nie jest to skierowane tylko do jednego, nie jest to atak na Kol. August. Myślę, że dobrze byłoby rozważyć w szerszej perspektywie te kwestie.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2009-07-09, 11:39 am

bimber napisał(a):W poniższym artykule jest wypowiedź Krzysztofa Smulskiego przewodniczącego komisji ds. licencji II ligi z dnia 26.06.09

czytałem jeszcze art. w którym Smulski wypowiadał się że tak źle sporządzonego wniosku licencyjnego od Zagłębia komisja jeszcze nie otrzymała. Jak sądzę wcześniejsze braki zaświadczeń dotyczących spłat zadłużenia wobec ZUS i US nie wynika z braku kompetencji ludzi którzy sporządzają wnioski licencyjne dla Zagłębia i to raczej dziwny zbieg okoliczności że miesiąc temu ich jeszcze nie było a teraz kiedy lada dzień Wisła ma u nas grać wszystko się zgadza ??? (GDZIE TU PLOTKI???) PawełK skoro jesteś tak dobrze poinformowany to wyjaśnij reszcie na jakiej zasadzie Zagłębie organizuje mecze Wisły w Sosnowcu i jakie niesie to ze sobą konsekwencje, może tobie uwierzą.
Po co te domysły,wróżenie z fusów itd.?Zagłębie nie ma długów,mamy licencje i kropka.Póki co to ostrzeżenie :!: // Smazu

widzi Kolega, z prasą, to trzeba ostrożnie. Np. taki Sport, GW, trudno mi przypomnieć sobie, jak to było po kolei, ale weźmy prasa, Sport w obu wypadkach chyba też: jak była kwestia nie przyznania licencji Zagłębiu, to kilka linijek poświęcił płakaniu, jak to źle Zagłębie robi, cytował Smulskiego, jakie zaniedbania i "przy okazji" też poinformowali o GKS Tychy. Teraz, jak Zagłębie dostało licencję i Smulski chwalił (gdzieś się to dało wyczytać) Zagłębie za wniosek i za to, że bodaj jedyne na tę ligę jest całkowicie bez zarzutu wniosek, łącznie z zaświadczeniami z ZUS i US, że wszystko OK bez ugód - to ani słowa Sport o tym nie pisze, tylko wspomina, że GKS Tychy pechowo nie dostał licencji i potem coś o Zagłębiu...
Tak więc, trzeba być ostrożnym. Jeżeli Kol. PawelK pisze, że osobiście coś zrobił, to chyba to sprawę wyjaśnia co do istnienia tego faktu. Dlaczego tego zaświadczenia na czas nie podano, na co liczono, jakie rozgrywki stosuje się, czego chce PZPN to bardzo wiele innych faktów. Naprawdę, należy ostrożnie czytać prasę czy podchodzić do mediów. Dla nich zawsze pierwsza podstawa jest "wzbudzić poruszenie". Niektóre, lepsze, to mają jako drugi cel, obok informowania, niektóre jako równorzędny - a dla niektórych informacja, zwłaszcza obiektywna, nie ustawiająca wrażeń czytelnika jak im się podoba - to cel dalekorzędny... Niestety.
Blajpios

Postprzez hellboyek 2009-07-09, 1:24 pm

11.pl: Tak będzie wyglądał nowy Stadion Ludowy w Sosnowcu?

W czwartek doszło do roboczego spotkania między firmą Zwarts en Jansma, a władzami miasta ws. budowy nowego stadionu w Sosnowcu. Holendrzy przedstawili projekt "nowego Ludowego", który wywarł niezwykle pozytywne wrażenie.

Firma zaprezentowała projekt stadionu o pojemności 18 tysięcy widzów wraz z wielkim kompleksem sportowym. Całość liczy prawie 5 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni i ma powstać w tym samym miejscu, w którym stoi obecnie Stadion Ludowy.

Według prezentacji, stadion miałby trzy, do czterech pięter i pełen kompleks sportowo- rozrywkowy, w skład którego weszłyby sale do tenisa, ping ponga, a także kręgielnia, salony spa i pomieszczenia biznesowe. Przed stadionem znajdowałby się parking na ponad 800 samochodów. Oczywiście nie zabraknie tzw. sky boxów, których miałoby być kilka.

Prezentacja zakłada, że budowa stadionu będzie miała cztery fazy, co nie przeszkodzi w rozgrywaniu na nim spotkań (budowa każdej trybun następowałaby po sobie). Całkowita suma budowy wynosi ponad 52 miliony euro (wraz z kompleksem sportowym), jednak cena nie obejmuje kwot administracyjnych.

Sam stadion to koszt od 32 do 39 milionów. Czemu taka rozbieżność? - Koszt wybudowania stadionu wynosi 32 miliony 883 tysiące euro, jednak, aby móc rozgrywać na nim mecze, budowa musi postępować etapami, a to zwiększa cenę o 10% do 20% - powiedziała przedstawicielka holenderskiej firmy.

Co ważne, nowy obiekt będzie spełniał wszelkie wymogi UEFA. Budowa zakłada, że zostaną wykorzystane wały ziemne, na których obecnie stoi Stadion Ludowy oraz umożliwia wkomponowanie budynku klubowego do nowego obiektu.

Po prezentacji dużo dobrego o nowy stadionie powiedział prezydent Sosnowca Kazimierz Górski. - To bardzo ładny obiekt, który zachowuje naszą historię i tradycję - powiedział i dodał: - Jednak gdy usłyszałem cenę, serce mocniej mi zabiło.

Koszta jak zapewnili przedstawiciele firmy są do uzgodnienia, jak i sam zakres prac oraz budowy. - Musimy także pomyśleć o dojazdach - dodał wiceprezydent Ryszard Łukawski. Tym jednak Holendrzy również się zajęli. Jak zapewnił prezydent Górski, wkrótce mogą zniknąć tory znajdujące się za Stadionem Ludowy, a Katowice planują przeprowadzić w tamtym miejscu kilka inwestycji. - Dobrym pomysłem byłoby skoordynowanie obu inwestycji, aby ze sobą współgrały - powiedział.

Koszt budowy samego stadionu, nie wliczając etapów, to niecałe 33 miliony złotych. Kwota jest zbliżona do tej, którą pochłonęła budowa Dialog Areny w Lubinie. Na chwilę obecną tamtą inwestycję wycenia się na 130 milionów złotych, jednak "miedziowy" obiekt będzie miał o prawie 2 tysiące krzesełek mniej, niż zakłada prezentacja stadionu w Sosnowcu, a także w trakcie jego budowy nie były rozgrywane na nim spotkania. Dopiero prace przy czwartej trybunie będą miał miejsce już w trakcie sezonu.

Zarówno przedstawiciele MOSiR-u jaki i Urzędu Miejskiego zgodnie stwierdzili, że oprócz przestrzeni typowo sportowych stadion powinien, na wzór holenderski czy niemiecki, mieć również przestrzenie handlowe. - W Niemczech mamy salon samochodowy na stadionach. Również o tym powinniśmy pomyśleć - powiedział wiceprezydent.

Kolejne spotkania w sprawie stadionu zapowiadane są wkrótce, jednak już dziś władze miejskie mówią, że jest to duży krok w stronę powstania nowego obiektu. - To może być obiekt nie tylko dla Sosnowca, ale i całego Zagłębia - zakończył prezydent Górski.

Tekst
http://www.11.pl/aktualnosci/tak_bedzie ... _sosnowcu/

Fotogaleria: http://www.gazetasosnowiec.pl/gazetasos ... dion_.html

Nie ten temat//PawełK
hellboyek

Postprzez PawełK 2009-07-09, 1:32 pm

bimber napisał(a):W poniższym artykule jest wypowiedź Krzysztofa Smulskiego przewodniczącego komisji ds. licencji II ligi z dnia 26.06.09

Ten artykuł pojawił się 25 czerwca 2009 a dziś mamy 9 lipca 2009 - od tego czasu wiele się zmieniło... owszem były niedociągnięcia wcześniej we wniosku i to zostało wytknięte, po czym poprawione. Jak już wczoraj pisaliśmy na stronie głównej w klubie jest pismo potwierdzające otrzymanie licencji (wniosek został uzupełniony o brakujące dokumenty). I co w tym dziwnego, że się wszystko zgadza? To chyba dobrze, czy też nie? Gdzie tu plotki? Żyjemy w XXI wieku gdzie można zrobić przelew albo pojechać do banku wpłacić pieniądze (chodzi o ZUS i US) a nie trzeba zamawiać dyliżansu. Ty jasno określiłeś, że pieniędzmi od Wisły będą pokrywane długi wobec wyżej wymienionych pomiotów. Może jednak wiesz coś lepiej ode mnie... nie ma się o co spierać.

Co do umowy z Wisłą - to nie ja ją negocjowałem, nie miałem do niej wglądu (chociaż część tej umowy była związana stricte z moimi obowiązkami w klubie i o nich to już akurat dowiedziałem się od przedstawicieli Wisły Kraków), nie jestem już pracownikiem klubu a tym bardziej nie jestem uprawniony do udzielania takich informacji (nawet jeśli takowe posiadam)... z resztą nigdy nikomu nie udzielałem żadnych informacji dotyczących spraw organizacyjno-finansowo-księgowych, aczkolwiek jedna osoba tego nie potrafiła zrozumieć...
PawełK
pyszałek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna