najpierw z góry przeproszę, bo ten wpis, to w znacznej części "spozatemacenie", gdyż jedynie wskazanie niżej, że kwestie regionalne mają jakiś związek z tematem meczy na Ludowym odnosi się wprost do tego tematu - ale jednak odnosi, w tym sensie, jak tu zaznaczyłem. Reszta - jest naprowadzeniem na to, że odpowiedź nie tutaj zawieram, lecz w odrębnym temacie.
August napisał(a):Ja myślę, że Blajpios powinien założyć bloga (chyba, że już zalożył) odnośnie w kwestii ogólnie związanej z Zagłębiem Dąbrowskim, jego historii, korzeni czy tożsamości. Bo chyba jednak do meczy Wisły na Ludowym to się ma nie bardzo.
Przecież nie ja ten temat tutaj wywołałem. Nawet nie pamiętam, czy w moich wypowiedziach w tym wątku wcześniejszych, nim ktoś ten temat wywołał - choć rzecz jasna myślałem i o tych odniesieniach, wprost napisałem, że ze względu na historyczne niegdysiejsze odniesienia, warto także być otwartym na ten wymiar... Dlaczego więc akurat ja mam zakładać tego bloga z uzasadnieniem, że to się nie bardzo ma do tematu? Ba. Co najmniej raz, odpowiadając na czyjeś głosy, zaznaczałem, że nie można "przegiąć pały" w proporcjach, czyli nie spozatemacić całkiem - i dodawałem wprost odniesienia do kwestii meczu. Zresztą, to nie jest tak, by w ogóle się do tematu nie miało, tylko - można zgodzić się z tym, co zauważa Kolega - "nie bardzo się ma". Niemniej lepiej zauważyć: ma się do tematu, jak najbardziej! Tyle, że w dość specyficzny sposób i na pewno nie powinny te odniesienia "historyczne", "tkwiące w tle" zdominować wątku. Tym bardziej, że przecież istnieją jeszcze inne krakowskie kluby i żaden z nich, ani Wisła ani Cracovia ani inny nie wyczerpuje odniesień do Krakowa, nie jest pełną reprezentacją problemów grodu Kraka i regionu...
Ale, ale, ciekawa rzecz. W tym czasie, gdy Kolega pisał, sprawdzałem, w jakim wątku można by odpowiedzieć Kol. LucasUSA oraz Kol. José i zastanowiwszy się ewent. nad tematem Zagłębie Dąbrowskie czy Czerwone, uznałem jednak, że założę wątek o Zagłębie jako regionie w Polsce w Hyde Parku: Zagłębie:
viewtopic.php?f=13&t=7353. Własnego blogu - choć wiele już pisałem w sprawach Zagłębia, począwszy od końcówki lat 90tych, kiedy rozstrzygała się sprawa reformy a kiedy z tą perspektywą nawet w Zagłębiu i to nie tylko internecie, trudno się było "dobić do świadomości" - nie zakładam jednak, bo jak to nieraz pisałem, będąc człowiekiem od lat poza regionem nie bardzo mam prawo wpływać na to, co chcą ludzie, którzy obecnie stanowią region. To do nich należy wybór, czy chcą się głupio dać zgórnośląszczyć, czy chcą wejść w bycie Śląskiem mądrze, czy też chcą i zdołają ocalić tożsamość regionu. Do tego ostatniego - potrzeba też mądrości i przenikliwości działań i nie zaufania w stylu "mnie tam wystarczy, że dla nas samych wiem, kim jestem" czy "na pewno wróci koniunktura na węgiel i wtedy będziemy znowu kimś, znowu się z nami będą musieli liczyć (choć kopalń już nie mamy, jeżeli liczyć tylko "małe Zagłębie") więc możemy spokojnie zamknąć się w naszym kamiennogórniczo-historycznym światku". Takie blogi czy strony zagłębiowskie już zresztą od pewnego czasu powstają, choć nie do końca oddające akurat mój punkt widzenia, niemniej ciekawe, jeżeli chodzi o poznawanie historii czy tożsamości regionu, jak np. zaglebiedabrowskie.org czy
http://ingner.wordpress.com/ i inne. Ponieważ jednak nie jest tam łatwo docierać pisząc tutaj, to taki wątek, jak napisałem - zakładam, choć i tak raczej będzie jak dotąd, że te sprawy regionalne pewnie "wybuchać będą od środka" co jakiś czas przy typowo klubowych tematach i tyle, że przez ten wątek będzie gdzie się "przenosić", gdy dyskusja regionalna zdominuje temat wątku za bardzo. To jest zresztą dla tożsamości zagłębiowskiej i dla życia kibicowskiego ważne: że tak "z życia" wynikają te tematy i ich związki.