Mecze Wisły na Ludowym

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Mecze Wisły na Ludowym

Postprzez zaglebie76 2009-06-14, 11:49 pm

Tak czytam i czytam i oczom nie wierzę - Panowie ,szanujmy się.
Wszyscy kibicujemy Zagłębiu ,jesteśmy Zagłębiakami ,a jedziemy po sobie jak po - że zacytuję klasyka - "burej suce".Nie rozumiem tego.
W obecnej sytuacji Naszego Zagłębia zamiast się jednoczyć - dzielimy się na lepszych i gorszych.Lepsi to ci co nie chcą tu Wisły ,gorsi to ci ,którzy zgodzą się przełknąć tą gorycz i liczą na zastrzyk finansowy dla Zagłębia (przynajmniej ja to tak widzę ,po przeczytaniu postów).
Zapanował jakiś dziwny dyktat ,w którym niektórzy chcą narzucać innym swój? punkt widzenia - czekam , kiedy ktoś z Was Panowie stwierdzi ,że jak oglądam np.mecz LM Milan-Real ,czy przy okazji wyjazdów zagranicznych pójdę na jakieś meczyki miejscowych drużyn ,to nie jestem kibicem Zagłębia - bo do tego w sumie sprowadza się Wasza argumentacja.
Żeby była jasność -nie wybieram się na żaden mecz Wisły (oprócz ewentualnego meczu z Legią Warszawa - i proszę nie piszcie że na niego nie wejdę...) ,nie lubię ich ,ale nie oceniam kogoś kto pójdzie na ich mecz w Sosnowcu jako jakiegoś stygmatu ,czy tego że przestanie kibicować Zagłębiu.
Są różni kibice i wszyscy oni są potrzebni - kumaci,pikniki itd.Nie zgadzam się z taką opinią ,że ktoś kto kibicuje Zagłębiu od kilkunastu/kilkudziesięciu lat ,automatycznie - po obejrzeniu meczu Wisły - zostanie ich kibicem ,czy zostawi Zagłębie.

Ps:Szkoda że Panowie Admini tylko u niektórych przestrzegają pisowni nazw własnych ,a zgodnie z tą zasadą trzeba by wywalić z tematu sporo postów ;).
Sporo osób tu piszących ,dowartościowuje się pisząc nazwę jakiegoś klubu/miasta z małej litery...
zaglebie76

Postprzez LucasUSA 2009-06-15, 12:33 am

Z mojej strony obiecuje koledze zaglebie76, ze bedziemy pisowni nazw wlasnych pilnowac.

Na szybko koledze Blajpiosowi, ktory mnie nie zawiodl szybka odpowiedzia - jak dla mnie "realne" jest powiedzmy ostatnie 200 lat historii, kiedy to blizej nam bylo, niestety, do Petersburga, niz do Krakowa (chodzi mi o czas zaborow). Nie ma sensu moim zdaniem przywolywac XIII wiecznych wypadkow, kiedy ksztalt znanego nam OBECNIE Zaglebia ksztaltowal sie w drugiej polowie XIX wieku, pod wzgledem historycznym, politycznym i kulturowym.

Proponuje, zeby w temacie skupic sie na doniesieniach prasowych i aktualnosciach. Wszyscy chyba mieli juz okazje przedstawic swoje zdanie na temat ewentualnych wystepow Wisly na dotychczasowych 13 stronach watku. Jak napisal kolega zaglebie76, nie ma sensu jechac po sobie dalej jak po "burych sukach", a widac, ze zdania i tak bedziemy mieli rozne.
LucasUSA

Postprzez Blajpios 2009-06-15, 6:20 pm

Na szzbko Kol. LucasUSA, choćby dlatego, że zaczyna tu być obawa offtopikowania a tego bym nie chciał. Hm, czy w takim razie chcemy dla Polski powiedzieć, że realne jest te ostatnie 200 lat tylko i dla nas "tylko ta" historia się liczy a żadnego odkręcania, co zrobili zaborcy w tym czasie XIX i XX wieku do `89: nie ma sensu robić i nie będzie - chyba nie chcemy, nieprawdaż? To dlaczego akurat dla Zagłębia mamy tego chcieć? Czy naprawdę daliśmy się tak kłamstwom komunistycznym zniewolić w Zagłębiu, że tu już mamy się pogodzić z tym, co oni, choćby w swych szkołach narzucili - kontynuując całą wcześniejszą przemoc, poprzednich zaborców? Naprawdę, Zagłębiacy sami, tak nisko cenimy ten region, że zgadzamy się, iż w Polsce trzeba się odciąć od tego zepsucia zaborczego i odkłamać historię, korzystać z tego, że od tysiąclecia całego wiek za wiekiem ją budował a w ostatnich 200 latach cenny był opór przeciw zaborcom - ale w Zagłębiu, to ma być inaczej? Dlaczego? Nie dziwmy się potem - że w całej reszcie Polski "główny nurt" nie traktuje Zagłębia poważnie. Naprawdę warto te sprawy dogłębnie przemyśleć. Nie oznacza to bynajmiej przecież konieczności zacierania związków również z Warszawą - ani relacji dobrosąsiedzkich ze Śląskiem. Oznacza to - znów przypomnę - świadomość własnych korzeni i tę konieczność, by region nie wyskakiwał jak Filip z konopii ograniczony do jedynie 200 lat ostatnich, bo wtedy prawie nie ma szans, by Polska, która ma tysiącletnią historię potraktowała ten region jako realny.
Tak więc - także i ten aspekt ma prawo pojawiać się i w tle meczy Wisły. Choćby w tej wersji. Na pewno nie będzie się korzeni Zagłębia szukać na Śląsku. Jednak - Wodzisław wsparł Zagłębie. Zagłębie - jakieś te związki z Małopolską ma. Wziąć pod uwagę Zagłębie Wielkie, staje się to jeszcze wyrazistsze. Naprawdę "mądrość zagłębiowska" polegać będzie na niszczeniu takich związków? Proszę odpowiedzieć na to pytanie: co to da Zagłębiu? Współpraca z Wisłą idzie od pewnego czasu "choćby chyłkiem ale nieźle" a i personalia w Krakowie, w klubie Wisła to potwierdzają. Naprawdę "dowód troski o Zagłębie" - to jest nie tylko nie dbać o jej rozwój ale wręcz ją rozwalać? Naprawdę tylko niechętnie jeżdżą Zagłębiacy i Zagłębianki do tej swojej "odwiecznej metropolii", którą zamieszkują Krakowiacy i Krakowianki (nie Krakowiaczki i nie Ślązanki)? Kraków - nie jest miejscem na przykład dobrym dla studiów dla Zagłębiaków? Tak więc, rozważmy. Naprawdę warto niszczyć tę możliwość współpracy?
Blajpios

Postprzez kompan 2009-06-15, 6:42 pm

Madrze Blajpios pisze. Przecież za chwile Silesja sie staniemy K...wa jego mać. Cieszycie się z tego?
To mnie dopiero doprowadza do szału. Jak pomyślę, że Uszok i jego hanysy będą np. decydować o dotacjach na sport, to juz widze te piniądze w Sosnowcu. A do Krakowa ja przynajmniej miałem zawsze jakiś sentyment i nie chodzi mi tylko o piłkę.
kompan

Postprzez August 2009-06-15, 10:11 pm

Na tivipi3 sport news red. Jaroszewski poinformował o podpisaniu umowy z Wisłą na jej wystepy w elimiancjach LM. Oczywiście na Ludowym.
Ostatnio edytowano 2009-06-16, 7:48 am przez August, łącznie edytowano 1 raz
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez LucasUSA 2009-06-16, 12:01 am

Tak zeby juz na mega-szybko odpowiedziec koledze Blajpiosowi - ja wole Zaglebie widziec jako samodzielny region, chocby mial on istniec tylko w naszej swiadomosci. Nie widze sensu w "podpinaniu" sie po jakiekolwiek inne metropolie, w tym pod Krakow (ktory, jak dalej sie bede upieral, ma male zwiazki z nasza historia - w koncu wychodzimy "na dwor", nie "na pole" ;) ). Badzmy samodzielni, myslmy samodzielnie i pielegnujmy nasza ciekawa tradycje i historie, rowniez poprzez kibicowanie naszemu regionalnemu klubowi. I na tym koncze off-topic, przepraszam.
LucasUSA

Postprzez August 2009-06-16, 7:31 am

Ja myślę, że Blajpios powinien założyć bloga (chyba, że już zalożył) odnośnie w kwestii ogólnie związanej z Zagłębiem Dąbrowskim, jego historii, korzeni czy tożsamości. Bo chyba jednak do meczy Wisły na Ludowym to się ma nie bardzo.

Piłkarze krakowskiej Wisły z powodu remontu stadionu przy Reymonta w przyszłym sezonie występować będą poza Krakowem. Mecze ligowe oraz II i III rundy eliminacji Ligi Mistrzów rozgrywać mają w Sosnowcu. Stadion Ludowy nie został jednak dopuszczony do fazy grupowej, więc krakowianie szukają innego boiska.Najbardziej zaawansowane są rozmowy z kierownictwem Stadionu Śląskiego, na którym wiślacy chcieliby rozegrać już mecz IV rundy eliminacji Ligi Mistrzów, wyznaczonej na 18 i 19 sierpnia.

Koszt wynajmu Stadionu Śląskiego na treningi i mecz wynosi około 500 tysięcy złotych. Problemem nie powinny być pieniądze, ale stan murawy. 6 sierpnia odbędzie się na Stadionie Śląskim koncert zespołu U2. Scena stanie na środku boiska. Nie wiadomo więc, czy po jej zdemontowaniu murawa będzie nadawała się do rozegrania meczu.
http://www.11.pl/ekstraklasa/wisla_na_s ... e_slaskim/
August

Postprzez Blajpios 2009-06-16, 10:20 am

najpierw z góry przeproszę, bo ten wpis, to w znacznej części "spozatemacenie", gdyż jedynie wskazanie niżej, że kwestie regionalne mają jakiś związek z tematem meczy na Ludowym odnosi się wprost do tego tematu - ale jednak odnosi, w tym sensie, jak tu zaznaczyłem. Reszta - jest naprowadzeniem na to, że odpowiedź nie tutaj zawieram, lecz w odrębnym temacie.
August napisał(a):Ja myślę, że Blajpios powinien założyć bloga (chyba, że już zalożył) odnośnie w kwestii ogólnie związanej z Zagłębiem Dąbrowskim, jego historii, korzeni czy tożsamości. Bo chyba jednak do meczy Wisły na Ludowym to się ma nie bardzo.

Przecież nie ja ten temat tutaj wywołałem. Nawet nie pamiętam, czy w moich wypowiedziach w tym wątku wcześniejszych, nim ktoś ten temat wywołał - choć rzecz jasna myślałem i o tych odniesieniach, wprost napisałem, że ze względu na historyczne niegdysiejsze odniesienia, warto także być otwartym na ten wymiar... Dlaczego więc akurat ja mam zakładać tego bloga z uzasadnieniem, że to się nie bardzo ma do tematu? Ba. Co najmniej raz, odpowiadając na czyjeś głosy, zaznaczałem, że nie można "przegiąć pały" w proporcjach, czyli nie spozatemacić całkiem - i dodawałem wprost odniesienia do kwestii meczu. Zresztą, to nie jest tak, by w ogóle się do tematu nie miało, tylko - można zgodzić się z tym, co zauważa Kolega - "nie bardzo się ma". Niemniej lepiej zauważyć: ma się do tematu, jak najbardziej! Tyle, że w dość specyficzny sposób i na pewno nie powinny te odniesienia "historyczne", "tkwiące w tle" zdominować wątku. Tym bardziej, że przecież istnieją jeszcze inne krakowskie kluby i żaden z nich, ani Wisła ani Cracovia ani inny nie wyczerpuje odniesień do Krakowa, nie jest pełną reprezentacją problemów grodu Kraka i regionu...
Ale, ale, ciekawa rzecz. W tym czasie, gdy Kolega pisał, sprawdzałem, w jakim wątku można by odpowiedzieć Kol. LucasUSA oraz Kol. José i zastanowiwszy się ewent. nad tematem Zagłębie Dąbrowskie czy Czerwone, uznałem jednak, że założę wątek o Zagłębie jako regionie w Polsce w Hyde Parku: Zagłębie: viewtopic.php?f=13&t=7353. Własnego blogu - choć wiele już pisałem w sprawach Zagłębia, począwszy od końcówki lat 90tych, kiedy rozstrzygała się sprawa reformy a kiedy z tą perspektywą nawet w Zagłębiu i to nie tylko internecie, trudno się było "dobić do świadomości" - nie zakładam jednak, bo jak to nieraz pisałem, będąc człowiekiem od lat poza regionem nie bardzo mam prawo wpływać na to, co chcą ludzie, którzy obecnie stanowią region. To do nich należy wybór, czy chcą się głupio dać zgórnośląszczyć, czy chcą wejść w bycie Śląskiem mądrze, czy też chcą i zdołają ocalić tożsamość regionu. Do tego ostatniego - potrzeba też mądrości i przenikliwości działań i nie zaufania w stylu "mnie tam wystarczy, że dla nas samych wiem, kim jestem" czy "na pewno wróci koniunktura na węgiel i wtedy będziemy znowu kimś, znowu się z nami będą musieli liczyć (choć kopalń już nie mamy, jeżeli liczyć tylko "małe Zagłębie") więc możemy spokojnie zamknąć się w naszym kamiennogórniczo-historycznym światku". Takie blogi czy strony zagłębiowskie już zresztą od pewnego czasu powstają, choć nie do końca oddające akurat mój punkt widzenia, niemniej ciekawe, jeżeli chodzi o poznawanie historii czy tożsamości regionu, jak np. zaglebiedabrowskie.org czy http://ingner.wordpress.com/ i inne. Ponieważ jednak nie jest tam łatwo docierać pisząc tutaj, to taki wątek, jak napisałem - zakładam, choć i tak raczej będzie jak dotąd, że te sprawy regionalne pewnie "wybuchać będą od środka" co jakiś czas przy typowo klubowych tematach i tyle, że przez ten wątek będzie gdzie się "przenosić", gdy dyskusja regionalna zdominuje temat wątku za bardzo. To jest zresztą dla tożsamości zagłębiowskiej i dla życia kibicowskiego ważne: że tak "z życia" wynikają te tematy i ich związki.
Blajpios

Postprzez August 2009-06-16, 10:45 am

Blajpios , nie chodzi o to czy ten temat wytoczyłeś i czy istnieją fora dotyczące Załębia Dąbrowskiego. Podsuwam myśl co do autorskiego bloga.
August

Postprzez Smazu 2009-06-16, 11:01 am

LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez marcin19061916 2009-06-16, 9:16 pm

oby wpuszczali bendzie niezłe widowisko, oprawa to bendzie w 100% zarabista noi doping:P jestem za 8)
marcin19061916

Postprzez django 2009-06-16, 9:43 pm

marcin19061916 napisał(a):oby wpuszczali bendzie niezłe widowisko, oprawa to bendzie w 100% zarabista noi doping:P jestem za 8)

O, kolega "bendziebendzie" powrócił :-)
django

Postprzez August 2009-06-16, 9:44 pm

django napisał(a):
marcin19061916 napisał(a):oby wpuszczali bendzie niezłe widowisko, oprawa to bendzie w 100% zarabista noi doping:P jestem za 8)

O, kolega "bendziebendzie" powrócił :-)

Zapewne ten z Bendzina. Ja też się cieszę :lol:
August

Postprzez Smazu 2009-06-16, 10:55 pm

Też bardzo się ciesze , ale nie zbaczajmy z tematu
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez pawelpkibicpogoń 2009-06-20, 8:38 am

Cracovia nie jest wciąż pewna gry w nowym sezonie w ekstraklasie, bowiem PZPN w każdej chwili może zdecydować o rozegraniu spotkań barażowych, które niedawno zostały odwołane. Wiadomo jednak, że w sezonie 2009/10 "Pasy" meczów w roli gospodarze nie będą rozgrywać na swoim stadionie. Ten bowiem zostanie przekazany w ręce budowlańców już w przyszłym tygodniu i w ciągu 14 miesięcy, kosztem 157 mln złotych ma powstać obiekt III kategorii UEFA mogący pomieścić 15 346 widzów. Dla kibiców Legii dobrą informacją jest fakt, że projektanci przewidzieli na stadionie przy Kałuży większy niż dotychczas sektor gości.

Gdzie natomiast przyjdzie nam oglądać mecz Cracovia - Legia w kolejnym sezonie? Na razie działacze z Kałuży sami nie wiedzą ostatecznie. Mocno zmalały szansę na grę Cracovii na stadionie Hutnika, więc "Pasy" próbują dogadać się z MOSiR-em Sosnowiec w sprawie gry na sosnowieckim stadionie Ludowym.

To ze stronki Legialive.pl
Dla mnie osobiście :kiepsko:
pawelpkibicpogoń

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna