Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Postprzez django 2009-05-19, 8:35 pm

Albo w Turku nie ma takiego piłkarza jak Krzysiu Myśliwy, który asystował przy większości jego bramek.
django

Postprzez Smazu 2009-05-19, 8:36 pm

A Bałecki pił w Zagłębiu ? Może następny Igor Sypniewski? [odpukać] ;-)
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez django 2009-05-19, 9:11 pm

Smazu napisał(a):A Bałecki pił w Zagłębiu ? Może następny Igor Sypniewski? [odpukać] ;-)

Nie wiem jak Bałecki, ale Bartos to już przyszedł do nas z opinią takiego, co lubi sobie dać w szyje. Zresztą nawet ton głosu miał jak zaprawieni w boju panowie spod Sosnowiczanki ;-)
Ale piłkarza z jego boiskowym charakterem właśnie teraz brakuje w Zagłębiu najbardziej. Potrafił krzyknąć na kolegów, postawić ich do pionu, a jak trzeba było to ostro ich zjebać. Pamiętam jak kiedyś w przerwie meczu schodząc do szatni w taki sposób wyjaśniał jednemu z naszych piłkarzy, jakie błędy popełnił, że tamten prawie się popłakał. W tym względzie lepszy od Bartosa był tylko Peskovic.
django

Postprzez yahaya 1906 2009-05-20, 6:18 pm

http://www.weszlo.com/fotonews/1242833807_artykul.jpg

zobaczcie

:czerwona:Jest o tym na poprzedniej stronie... Smazu
yahaya 1906

Postprzez August 2009-05-20, 8:12 pm

Wóda wódą, ale Bartos tymi groźbami przegiął pałę. Alkohol chyba mu kompletniw wyżarł mózg. No i tak naprawdę przyniósł wstyd dla hanysom.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Mathof 2009-05-21, 8:30 am

A ch** z nim mam nadzieje że bedzie sprawa w sądzie. Jak im polecą po kiesach to skończy się chlanie nieroby pier******
Mathof

Postprzez jls 2009-05-21, 11:46 am

Panowie, tak ciężko wkleić cały materiał ?
Nie wszystkie linki działają.
jls

Postprzez Smazu 2009-05-21, 3:53 pm

Ile razy można wklejać ten sam link gdzie nie ma nic nowego ? :zolta:
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez August 2009-05-26, 7:46 pm

Zmarł Teodor Wieczorek. Legenda przede wszystkim chorzowskiej piłki, ale moim zdaniem również sosnowieckiej. Oto najbardziej nas interesujący fragment wspomnien o zmarłym z Gazety Wyborczej:

Wieczorek furorę zrobił także w Sosnowcu, choć początki nie były łatwe. - Przejmowałem klub krótko po Ewaldzie Cebuli - też Ślązaku. Ewald wytrzymał w Zagłębiu bodaj sześć tygodni. Działacze przynieśli mu wymówienie na boisko. Nie należę do bojaźliwych ludzi, ale okrzyki: "Ciebie też wywieziemy! Już mamy dla ciebie taczki!" - do przyjemnych nie należały. Najgorzej było na początku - część kibiców nie nazywała mnie inaczej jak "Niemiec" - opowiadał nam Teo.

Z kibicami lekko nie było, a jak przyjął go zespół? - Piłkarze chcieli wygrywać i nie miało dla nich znaczenia, kto jest trenerem. Czy bramki strzelał Ślązak, czy Zagłębiak. W szatni czasami ktoś krzyknął: "Ty hanysie". W odpowiedzi usłyszał: "Ty gorolu!". I było po sprawie. Od początku wiedziałem, że zespół, kibiców, mogą zjednoczyć tylko zwycięstwa, i tak się stało - relacjonował Wieczorek.

- Pierwszy raz spotkaliśmy się w roku 1962. Stal Sosnowiec została właśnie przemianowana na Zagłębie - wspomina Zbigniew Myga, były piłkarz, a potem trener Zagłębia. - Teodor Wieczorek miał nas poprowadzić do wielkich sukcesów. I poprowadził! To było piękne pięć lat. Czołowe miejsca w lidze, dwa razy Puchar Polski. Bez niego to nie byłoby możliwe. W 1962 roku był jeszcze młodym człowiekiem, a mimo to stał się dla nas wielkim autorytetem. Nigdy nie mieliśmy go dosyć, to był nasz Alex Ferguson. Mogliśmy z nim pracować latami. Potrafił stanąć przed piłkarzem twarzą w twarz i wykrzyczeć mu w oczy, co o nim myśli. Nikt się jednak nie obrażał, bo też w swoich sądach był sprawiedliwy - opowiada Myga.

- Pamiętam jak pojechaliśmy na wyjazdowy mecz do Warszawy i dwóch naszych czołowych piłkarzy [Andrzej Jarosik i Władysław Gzel - przyp.red.] poszło nocą w miasto. Teo ich namierzył i odsunął od drużyny. Wolał zaryzykować porażkę, niż przymknąć oko na ich występek. Takim ruchem zyskał nasz szacunek, a my odwdzięczyliśmy mu się wygraną. Nie zamykał się tylko na piłkę, chociaż o sporcie mógł rozmawiać godzinami, wiedział jakie problemy ma każdy z piłkarzy - jakie lubi filmy, jakiej słucha muzyki. Jego odejście było dla nas wielkim zaskoczeniem. To była dziwna wymiana. Wieczorek poszedł do Ruchu, a z Chorzowa przyszedł do Sosnowca Artur Woźniak. Na Ludowym plotkowano, że trener Wieczorek poczuł się za pewnie, powiedział słowo za dużo i tak za to zapłacił. Piłkarze go żałowali, bo to był superczłowiek - kończy Myga.
Całość:
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... &startsz=x

I jeszcze fragment z tegoż artykułu (ku pokrzepieniu serc):
Z kolei z sosnowiczan uczynił jedną z najsilniejszych drużyn w kraju. Na występach w Pucharze Ameryki w 1964 roku jego Zagłębie Sosnowiec potrafiło rozbić 4:0 Werder Brema, w sezonie 1964-1965 mistrza NRF!

Dzisiaj, kiedy dostajemy baty z Koronowem brzmi to jak science- fiction. W każdym razie nieraz miałem okazję sie przekonać jakim szacunkiem cieszył się Wieczorek wśród starszych kibiców nawet wiele lat po odejściu.
August

Postprzez RISS 2009-05-26, 11:24 pm

Dziękuję Ci August za przypomnienie o Teodorze Wieczorku . Śmiem twierdzić że był to najlepszy trener jakiego miało Zagłębie a sukcesy z jego udziałem największe w historii .Tylko przykro , że redagujący stronę nie wspomnieli o jego śmierci . A zespół Zagłębia pod jego kierownictwem był wyśmienity - J. Gałeczka , R. Bazan , J.Machnik , W.Śpiewak , J. Szyguła W.Majewski , F.Skiba , Cz. Uznański ,A. Fulczyk , R. Kosider , Z.Myga , G.Piecyk , Krawiarz , A.Jarosik , R.Strzałkowski - to tylko Ci najwięksi . Miałem to szczęście że mogłem ich oglądać na żywo i P. Teodora też . Tym Naszym obecnym " Orłom " chyba nic nie mówią te nazwiska bo nie starają się choć w minimalnym stopniu im dorównać . A nie są w stanie niestety choćby gryżli trawę jak najnowszej generacji kosiarka . Przydał by się P. Teodor . Szkoda , że nie mamy trenera na miarę jego talentu .
RISS

Postprzez August 2009-05-27, 8:12 am

RISS napisał(a):Dziękuję Ci August za przypomnienie o Teodorze Wieczorku . Śmiem twierdzić że był to najlepszy trener jakiego miało Zagłębie a sukcesy z jego udziałem największe w historii .Tylko przykro , że redagujący stronę nie wspomnieli o jego śmierci . A zespół Zagłębia pod jego kierownictwem był wyśmienity - J. Gałeczka , R. Bazan , J.Machnik , W.Śpiewak , J. Szyguła W.Majewski , F.Skiba , Cz. Uznański ,A. Fulczyk , R. Kosider , Z.Myga , G.Piecyk , Krawiarz , A.Jarosik , R.Strzałkowski - to tylko Ci najwięksi . Miałem to szczęście że mogłem ich oglądać na żywo i P. Teodora też . Tym Naszym obecnym " Orłom " chyba nic nie mówią te nazwiska bo nie starają się choć w minimalnym stopniu im dorównać . A nie są w stanie niestety choćby gryżli trawę jak najnowszej generacji kosiarka . Przydał by się P. Teodor . Szkoda , że nie mamy trenera na miarę jego talentu .

No to jesteś szczęściarz, ja tych czasów nie mogę pamietać choć i tak jestem szczęściarzem w porównianiu z młodszym pokoleniem ponieważ jeszcze pamiętam czasy kiedy Zagłębie i regularnie grało w I lidze i zdobywało Puchary Polski (pod koniec lat 70) i w związku z tym zagrało w PZP.
Pamiętam też z jak ogromnym szacunkiem i estymą wspominali starsi kibice (np. mój tata) czasy kiedy trenerem był właśnie Wieczorek. NIe przypominam sobie też żeby w jakimkolwiek pejoratywnym sensie wypominali że był On Ślązakiem z Chorzowa. Wielki Człowiek. I tak prawdę powiedziawszy to tacy ludzie jak Wieczorek czy Wszołek powinni być upamiętnieni choćby jakąś najskromniejszą tablicą na Ludowym. Ale w naszych sosnowieckich realiach to raczej neimożliwe.
August

Postprzez August 2009-05-28, 5:01 pm

Dawid znowu wolny. Ja bym go zatrudnił z miejsca. Ale juz nie do grania ale do op....nia zawodników.

Tur Turek rozwiązał dziś kontrakty z dwoma zawodnikami - Dawidem Bartosem i Petrem Kaspřákiem.
Obaj piłkarze kilka dni temu zostali przyłapani na libacji alkoholowej.
źródło: Tur Turek
http://www.90minut.pl/news/93/news93158 ... akiem.html
August

Postprzez zaglebie76 2009-05-28, 7:31 pm

Piszesz ,że Dawid byłby od op... zawodników - z dobrze poinformowanych źródeł wiem ,że Dawid nie ma takich cech"motywacyjnych" ,podobno nie ten charakter.
Chociaż pewnie by się przydał ,w końcu to chłopak z Zagłębia i biorąc pod uwagę aktualny poziom grajków z Sosnowca ,byłby pewnie wzmocnieniem.Nawet biorąc pod uwagę ,to że często nie grał pełnych meczów.
zaglebie76

Postprzez August 2009-05-28, 7:36 pm

zaglebie76 napisał(a):Piszesz ,że Dawid byłby od op... zawodników - z dobrze poinformowanych źródeł wiem ,że Dawid nie ma takich cech"motywacyjnych" ,podobno nie ten charakter.
Chociaż pewnie by się przydał ,w końcu to chłopak z Zagłębia i biorąc pod uwagę aktualny poziom grajków z Sosnowca ,byłby pewnie wzmocnieniem.Nawet biorąc pod uwagę ,to że często nie grał pełnych meczów.

Bartos z Zagłębia ? :lol: Info był o nim ale chyba Ci sie za Skrzypkiem pomyrdało
August

Postprzez wojtal 2009-05-28, 10:49 pm

Riss do tych najwiekszych niewątpliwie należał też Jasiu Leszczyński nie można też zapomniec o bramkarzu Patole. Pamiętam jak roman Bazan chodził po podwórkowych boiskach na Pogoni iwybierał do trampkarzy tych najlepszych. Robil to sam od siebie nie tak jak dzisiaj za kapuche. ZAGŁĘBIE było dla nas jak rodzina.Łza sie w oku kręci.
wojtal

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna