TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Postprzez SO_1906 2009-05-14, 2:34 pm

Żeby nie było bójki kiboli AKS-u i Czarnych :) Ja jestem za KKS-em !! :brawo: :-)
SO_1906

Postprzez uzielone 2009-05-14, 3:07 pm

Tak Ludowy oceniają kibice Wisły

"widzieliście ten stadion..???? tragedia,wały ziemne bez krzesełek ..boisko z końca lat 60!!! czas tam zatrzymał sie na dobre!!! TAKI ZESPÓŁ JAK WISŁA NIE POWINIEN TAM GRAĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
haver, 14.05.2009, 11:08
http://wislakrakow.com/www/showarticle. ... leid=20964
uzielone

Postprzez August 2009-05-14, 4:48 pm

Widzę, że sosnowieccy działacze to niezwykle dowcipni ludzie. Tym razem błysnął Lula:
Działacze krakowskiego klubu oceniali obiekt. - Stadion bardzo im się podoba. Zresztą nie ma co ukrywać, iż nasz obiekt spełnia wszystkie wymogi, dlatego krakowianie zdecydowali się na Sosnowiec. Myślę, że chociaż tyle damy naszym kibicom, żeby mogli obejrzeć ekstraklasę i może nawet eliminacje do europejskich pucharów. Na pewno jest przykro, że to nie Zagłębie gra na tym poziomie, ale mam nadzieję, że niedługo to się zmieni i wrócimy tam gdzie nasze miejsce - wyjaśnia dyrektor sportowy Zagłębia, Jerzy Lula. - Rozmowy trwają, ustalamy szczegóły. Decyzja zapadnie do końca przyszłego tygodnia, wtedy będzie wiadomo czy krakowianie zdecydują się na nasz obiekt - dodaje prezes Hytry.

Sternik Zagłębia odniósł się również do zapowiadanej przez kibiców petycji, którzy chcą, by pieniądze zarobione na krakusach zostały przeznaczone na remont „Ludowego”. - Środki te będą dzielone między klub i MOSiR, więc będzie pula pieniędzy na remont - krótko ucina Hytry.
Komentarz:
Nie jestem zwolennikiem wynajmowania stadionu Wiśle, czy innemu klubowi. Nie uśmiecha mi się wizja oglądania, jak na Stadionie Ludowym grają kluby spoza Sosnowca. Jednak jest okazja do zarobienia pieniędzy i to nie małych, jest to bardzo mocny argument. Ktoś i tak zarobi na Wiśle, więc dlaczego akurat nie my? Ponieważ Zagłębie straci cenne godziny korzystania z głównej murawy; ponieważ może dojść do starć między kibicami. Jednak te argumenty nie są na tyle silne, by przełamać jeden - KASĘ. W sprawie remontu „Ludowego” jednak będę upierał się przy swoim - lepiej zaplanować budowę nowego stadionu, który będzie zachęcał do przychodzenia na mecze. Wszędzie dookoła chcą budować nowe obiekty. Nawet Bytom, miasto dużo biedniejsze od Sosnowca, ma takie plany. Wiecznym odnawianiem wiele się nie zdziała, czego najlepszym przykładem jest Stadion Śląski, który pomimo wpakowania grubych milionów (ponad 250), przegrał rywalizację o Euro 2012. Nie ma co się dziwić, na legendzie jest słaba widoczność, a obiekt jest nieatrakcyjny wizualnie. Dlatego wolałbym, by w stolicy Zagłębia Dąbrowskiego wreszcie coś ruszyło w sprawie budowy sportowego obiektu z prawdziwego zdarzenia.
http://www.sportowezaglebie.pl/poza-gra ... -ogladali-„ludowy”,1,4,817

I jeszcze jedno. Rozumiem że to Pan Hytry jest decydentem jeżeli chodzi o podział kasy pochodzących z ewentualnego wynajmu i jesli on się nie zgodzi to Wisłą nie będzie mogła grać na Ludowym tak ? Ciekawe, co na to władze Miasta.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez uzielone 2009-05-14, 5:44 pm

Nikt tak naprawdę nie wie jak ma przebiegać modernizacja stadionu i jakie pieniądze ma pochłonąć. Miasto jako właściciel Stadionu Ludowego powinno taki dokument ujawnić i opublikować. Na dzień dzisiejszy nie ma żadnej wizualizacji, która można by ocenić i według której przeprowadzić ewentualne przetargi, więc tak naprawdę nawet nie wiadomo na co mogą zostać wydane pieniądze od Wisły Kraków? Aktualnie dla naszego klubu nie ma takich perspektyw jak choćby dla Wisły, która będzie miała jeden z najnowocześniejszych stadionów w Polsce http://www.stadionwisly.info/strona_glowna więc powinniśmy myśleć nad stadionem choćby nawet na 10 tys ale w miarę współczesnym. Można oprzeć się na trybunie krytej do której jest przypisany budynek klubowy i ją pozostawić a resztę wyburzyć i zacząć stawiać 3 nowe trybuny na miarę możliwości miasta.
uzielone

Postprzez August 2009-05-14, 6:01 pm

W tej chwili to chyba nie czas myśleć o stadionie tylko o klubie. Do szeskiej pasji doprowadzają człowieka słowa Luli, który w momencie, gdy dostajemy baty od największych słabeuszy w lidze i zagraża nam spadek, pieprzy w stylu propagandy komunistycznej o powrocie na piłkarskie salony.
August

Postprzez Blajpios 2009-05-14, 8:18 pm

Oczywiście, że gra Wisły na Ludowym nie jest absolutnie nadrzędnym celem, czyli np. takim, dla którego należałoby przeprowadzać nowe modernizacje tak dalece posunięte, że ich skutkiem oddali się np. perspektywa budowy nowego stadionu. Niemniej, nie zmieniam też zdania: uważam, że zagranie Wisły na Ludowym warte jest nawet pewnego zabiegania - i to także ze względu na kasę - ale i z innych racji, tutaj wyłuszczanych, pozapieniężnych: jak najbardziej też. Co nie zmienia faktu - że trzeba też wyluzować. Na razie żadnych decyzji przesądzających nie ma. Wiślacy, jeżeli tymi negocjacjami uda się im "podbić cenę w mieście" i doprowadzą do remontu stadionu Hutnika na koszt miasta tak, by i jesienią i zimą, wiosną Wisła mogła tam grać: to tam pójdą i jest to zrozumiałe. I Zagłębie nie umrze z tego powodu. Jednak, to inna sprawa - i niech Kraków wtedy żałuje, że niepotrzebnie następną kasę ładuje: a nie, żeby Sosnowiec, Zagłębie żałowały potem straty możliwości promocji, pocieszenia się piłką ekstraligową, jak również straty kasy: gdy swoją postawą zniechęci Wisłę do zagrania w Sosnowcu. Ze strony sosnowieckiej powinno być nawet jakieś - adekwatne - zabieganie, bo racji wypożyczenia Wiśle stadionu jest dużo i ekonomicznych i innych, jak pisano. Owszem, w pierwszej chwili może się też wydawać, że "z drugiej strony" byłby pewien ból, iż "na domowym naszym podwórku" pojawia się ktoś inny; tak po prawdzie jednak, to zamiast bólu - taka sytuacja może być radością. Pokazał Wodzisław, ratując Zagłębie niegdyś, że to się da, ustąpić komuś placu i pomóc - to i Sosnowiec może się zrewanżować innemu w potrzebie a nawet pójść dalej: przeżyć to z radością, do czego argumenty już tu padały.
Przy okazji - ktoś tu cytował opinie kibiców wiślackich o Ludowym. Są dwie korzyści dodatkowe, jeżeli ktoś chce pomyśleć, z tej opinii: 1) może pomoże ona wstrzymać się z poniżaniem Koronowa i innych podobnych - bo oni stadion mają jaki mają na miarę nie dwustutysięcznego miasta. 2) Może to uzmysłowi komuś że - już pomijając kwestie nienajszczęśliwszej dla Zagłębia lokalizacji Ludowego - mrzonkami i wrzucaniem pieniędzy w błoto jest jakaś ambicja czy chęć uczynienia z Ludowego stadionu na XXI wiek, ekstraklasę itp. Modernizacje i tak nie zmienią go bardziej, niż dadzą poziom ledwo łapiący się na wymagane standardy a de facto, ot, pozostanie on i tak jedynie na poziomie dobrej bazy treningowej w zapleczu np. ME. Toteż - jeżeli chodzi o stadion, to nie modernizacje tego Ludowego są priorytetem, tylko mądre go zagospodarowanie a docelowo Nowy Stadion Ludu (Społeczności) Zagłębia.
Z tym, że - jak to już zauważył Kol. August: nie Stadion najlepszy też jest teraz "nadpriorytetem" - ale sam w sobie klub, Zagłębie.
Blajpios

Postprzez August 2009-05-15, 7:59 am

Podniecamy się tą grą Wisły na Ludowym, dzielimy kasę za wynajem, kupujemy bilety na ich mecze, a tu proszę:

Zima wypędza Cracovię i Wisłę z Krakowa
Piotr Jawor2009-05-14, ostatnia aktualizacja 2009-05-14 22:29

Podpisano umowę w sprawie montażu oświetlenia na stadionie Hutnika. - W przyszłym sezonie Wisła i Cracovia zagrają na tym obiekcie - ogłosił prezydent Jacek Majchrowski. Tyle że już w listopadzie drużyny czeka kolejna przeprowadzka, bo na Hutniku nie będzie podgrzewanej murawy

Fot. Mateusz Skwarczek / AG
Stadion Hutnika KrakówPrzez kilka miesięcy sprawa przebudowy stadionu na Suchych Stawach stała w miejscu. Urzędnicy potknęli się już na pierwszej przeszkodzie, bo opactwo Cystersów w Mogile nie zgodziło się na zamontowanie słupów oświetleniowych. Sprawą w końcu zajął się sam prezydent Majchrowski i już po pierwszym spotkaniu podpisał umowę z dr. Piotrem Chojnackim, opatem klasztoru. - Chodziło o ustalenie takich warunków, by chronić zabytkowy obiekt klasztoru wraz z krajobrazem, a jednocześnie umożliwić ludziom oglądanie i uprawianie sportu - zaznaczył Chojnacki.

Majchrowski: - Podpisaliśmy ugodę i już nic nie stoi na przeszkodzie, by Hutnik został przystosowany do wymogów ekstraklasy.

Oba kluby do Sosnowca

Przebudowa ma kosztować około 2,5 mln zł. Obejmuje zamontowanie oświetlenia (zgodnie z umową z cystersami do końca 2012 roku zostaną obniżone) oraz rozbudowę trybuny krytej (jupitery i dach będą przeniesione ze stadionu Cracovii). Oprócz tego muszą powstać m.in.: stanowiska dla telewizji, drogi dojścia, kołowroty i odpowiednie zaplecze. - Na połowę lipca [wtedy startuje sezon - przyp. red.] wszystko będzie gotowe - zapewnia Krzysztof Kowal, dyrektor Zarządu i Infrastruktury Sportowej.

Jeśli do tego czasu uda się wykonać wszystkie prace, to Polski Związek Piłki Nożnej udzieli Hutnikowi licencji, ale tylko na grę do końca października. Później wymagana będzie podgrzewana murawa, której na stadionie nie przewidziano. - W tym wypadku kluby od listopada do marca włącznie muszą grać na obiekcie zastępczym. I nie ma tu żadnych odstępstw, np. w przypadku ładnej pogody - wyjaśnia Krzysztof Smulski, członek Komisji Licencyjnej PZPN-u.

To oznacza, że Wisła i Cracovia zagrałyby na Hutniku połowę z blisko 10 kolejek (utrzymując terminarz z tego sezonu), później na podobną liczbę meczów wyniosłyby się poza Kraków, a następnie wróciłyby na Suche Stawy. W podobnej sytuacji był w tym sezonie Ruch Chorzów (też nie ma podgrzewanej murawy), który korzystał z gościny Stadionu Śląskiego.

Kowal: - Kiedyś na Hutniku będzie podgrzewana murawa, ale najpierw musimy zakończyć przebudowę stadionów Wisły i Cracovii.

Na taką ewentualność oba kluby zabezpieczyły się już wcześniej. Podpisały umowy wstępne na wynajem obiektu Zagłębia Sosnowiec i zgłosiły go do Komisji Licencyjnej PZPN-u. Nie wiadomo jednak, czy sosnowiczanie zgodzą się na rozgrywanie meczów na ich obiekcie tylko w zimowych miesiącach, które najmocniej eksploatują murawę.

Fotele czy siedziska?

W poniedziałek władze Krakowa mają spotkać się z przedstawicielami krakowskich klubów, by ustalić harmonogram prac i podział kosztów. Zdecydowaną większość wydatków pokryje miasto, ale do kieszeni sięgną też kluby. - Pewne kwoty na pewno będzie trzeba wydać, ale ich wysokość musimy jeszcze ustalić. Bo jak np. dla VIP-ów trzeba będzie przygotować wyściełane fotele, to za taki komfort trzeba zapłacić więcej niż za zwykłe siedziska - wyjaśnia Andrzej Szmyt, wiceprezes Hutnika.

Władze trzecioligowca z Suchych Stawów mają nadzieję, że dzięki porozumieniu z cystersami w ciągu najbliższych dwóch miesięcy uda się zrobić duży krok do stworzenia obiektu godnego XXI wieku. - Zapalono nam zielone światło do inwestycji. Po zainstalowaniu oświetlenia zostaną do wykonania rzeczy prostsze, ale czasochłonne - podkreśla Szmyt. - Niektórym kibicom nie podoba się, że na naszym stadionie będzie grała Wisła i Cracovia, ale jest też sporo ludzi, którzy wiedzą, że Krakowowi ekstraklasa jest potrzebna. Zresztą nikogo nie zmuszamy, by chodził na mecze Wisły czy Cracovii.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35800, ... akowa.html
August

Postprzez Blajpios 2009-05-15, 10:12 am

no, właśnie. O tym też pisałem - podejrzewając, że to forma nacisku. Ba - i tak jest nie najgorzej. Spodziewałem się, że dwa kluby - to wymuszą nawet i założenie od razu podgrzewanej murawy. Trochę chyba im przeszkodził rozsądek Hutnika (nie chcą na "chybcika")? Czyli - jeżeli to rzeczywiście jest już pewne, że nie będą "na szybko podgrzewać płyty", to teraz mi się zmienia opcja. Nagle (co wolę) - trzeba kibicować Cracovii, by nie spadła. Bo dotychczas, to wychodziło na to, że lepiej by leciała, bo inaczej wzrasta presja na pełny remont Hutnika. Ale, tak naprawdę, to wciąż jeszcze nic nie jest pewne do końca. Należy "nie zasypywać gruszek w popiele", zadbać o sosnowiecko-zagłębiowskie interesy, ale też i nie dać się zwariować, jakby to było jedynym głównym celem.
Blajpios

Postprzez August 2009-05-15, 12:03 pm

Blajpios napisał(a):no, właśnie. O tym też pisałem - podejrzewając, że to forma nacisku. Ba - i tak jest nie najgorzej. Spodziewałem się, że dwa kluby - to wymuszą nawet i założenie od razu podgrzewanej murawy. Trochę chyba im przeszkodził rozsądek Hutnika (nie chcą na "chybcika")? Czyli - jeżeli to rzeczywiście jest już pewne, że nie będą "na szybko podgrzewać płyty", to teraz mi się zmienia opcja. Nagle (co wolę) - trzeba kibicować Cracovii, by nie spadła. Bo dotychczas, to wychodziło na to, że lepiej by leciała, bo inaczej wzrasta presja na pełny remont Hutnika. Ale, tak naprawdę, to wciąż jeszcze nic nie jest pewne do końca. Należy "nie zasypywać gruszek w popiele", zadbać o sosnowiecko-zagłębiowskie interesy, ale też i nie dać się zwariować, jakby to było jedynym głównym celem.

Ja myślę, że sytuacja może się jeszcze zmienić ponieważ wcale nie jest pewne, że Cracovia się utrzyma, wręcz przeciwnie ma "większe szanse " na spadek. Jeśli się tak stanie, nie wierzę że Pan Filipiak będzie "skłonny" bulić kasę na Hutnika bo równie dobrze będzie mógł grać na Wawelu albo (w najgorszym przypadku) w Zabierzowie. A współfinansowanie jest jednym z warunków postawionych przez Majchrowskiego. Poza tym jeszcze może być tak, że Majchrowski (z Sosnowca) nie zdąży z inwestycjami, a Smulski (też z Sosnowca :) nie wyda licencji. I wtedy będą musieli grać w.... Sosnowcu.
Ale tak na poważnie, bardziej średnio uśmiecha mi się gra dwóch krakowskich drużyn na Ludowym bo:
- co za dużo to niezdrowo,
- gdzie tu miejsce dla Zagłębia
- jak piszą okres od listopada do marca jest najgorszy dla murawy
- kibole Cracovii cieszą się dużo gorszą sławą niż ci z Wisły.
Mój wniosek: najlepiej jak Cracovia spadnie. :niezle: I może będzie po kłopocie.

Własnie dzwonił do mnie kumpel z Krakowa (taka krakowska "wiewiórka") i powołując się na swoje kontakty w Wiśle powiedział mi, że (ponoć) przesądzona jest w ogóle gra w Sosnowcu. Powiedział mie też że - wbrew pozorom - jak na przeprowadzkę to ludzie kibicujący Wiśle są zadowoleni, w tym sensie że wolą Sosnowiec aniżeli Kielce czy wręcz Tarnów. W dużej mierze ze wzgędu na lepszy dojazd ale też i na to, że kupa ludzi (kibiców Wisły) ma jakiekolwiek powiązania z Załebiem (regionem).
August

Postprzez maciek123 2009-05-15, 2:49 pm

Niemiecki klub Union Berlin nie może się nachwalić swojej publiczności. Zespołu nie stać na modernizację stadionu, więc poprosił fanów. Wykonali pracę wartą miliony i przygotowują stadion do rozgrywek. Poświęcenie bez precedensu – czytamy na FourFourTwo.com.

Na rynku kryzys, a Union Berlin może zaśmiać się w twarz rywalom. Nie dość że jako beniaminek wywalczył awans do drugiej ligi, to jeszcze wyremontował stadion za darmo. Wszystko dzięki kibicom. Nie dość, że frekwencja stale rośnie, to jeszcze fani wykazali się poświęceniem i sami remontują stadion.

Stadion Alte Forsterei (Stare Leśnictwo) był w opłakanym stanie i klub musiał grać na obiekcie odwiecznego rywala, Dynama. W przeciwnym razie musieliby ograniczyć drastycznie pojemność z 18 tysięcy do zaledwie kilku. Union nie mógł sobie pozwolić na remont, a prace musiały się rozpocząć, bo po latach starań klub dostał pozwolenie na modernizację. Dlatego w czerwcu ubiegłego roku zaapelował do kibiców o pomoc. Od 260 dni trwa pospolite ruszenie.

Początkowo przychodziło kilkaset osób. Teraz liczba wolontariuszy sięga 1600. Dorośli biorą urlopy i przychodzą na budowę. Studenci poświęcają czas w przerwach semestralnych. Pracują pod kierownictwem zaledwie sześciu profesjonalnych robotników budowlanych. Tylko do najtrudniejszych prac wzywane są specjalistyczne firmy. Codziennie od prawie roku pracuje od 30 do 100 osób. W sumie za darmo poświęcili na budowie 75 tys. roboczogodzin, czyli pracę wartą ponad 2 miliony euro. Drugie tyle dołożyli prywatni sponsorzy w materiałach budowlanych. Władze podkreślają, że dzięki wkładowi społeczności historyczna wartość stadionu jest znacznie wyższa.

W ramach prac nowe betonowe wylewki zastąpiły stare pokruszone trybuny. Teraz trwają prace nad zadaszeniem. Do przebudowy pozostanie jeszcze trybuna główna, ale jej projektu jeszcze nie ma. Wszyscy wolontariusze będą mogli za darmo obejrzeć towarzyski mecz z Herthą 8. lipca. więcej w Portalu Kibica.

A może sami sobie wyremontujemy stadion tak jak bedziemy chcieli ;P
maciek123

Postprzez RISS 2009-05-15, 7:01 pm

Mam pytanie - kto jest właścicielem stadionu Zagłębia - miasto czy klub ? Kto prawnie może podpisać umowę o przyjęciu Wisły na nasz stadion i komu należą się pieniądze tzn. komu klub Wisła Kraków zapłaci za swą grę na Ludowym ?
RISS

Postprzez August 2009-05-15, 7:37 pm

RISS napisał(a):Mam pytanie - kto jest właścicielem stadionu Zagłębia - miasto czy klub ? Kto prawnie może podpisać umowę o przyjęciu Wisły na nasz stadion i komu należą się pieniądze tzn. komu klub Wisła Kraków zapłaci za swą grę na Ludowym ?

Miasto, a w jego imieniu jedostką do podejmowania tego typu czynności prawnych MOSiR.
August

Postprzez RISS 2009-05-15, 11:24 pm

Też myślałem że miasto - ale otrzymałem dzisiaj wiadomość ,[ nie chcę siać " paniki " ] bo może to plotka ale raczej nie bo to wiadomość od osoby bardzo znanej w Zagłębiu . Wisła Kraków ma zapłacić miastu za grę na naszym stadionie ale właśnie tak nie do końca -bo miasto w osobie P. Górskiego zrzekło się z tych profitów i pieniądze od Wisły Kraków mają być przekazane na konto P . Szatana ,a ponoć pieniądze za wynajem Ludowego miały pójść na jego modernizację . Jeżeli to prawda to " szatan "dzięki miastu stanie na nogi. Z tej informacji widać jakie my kibice mamy małe szanse by cokolwiek starać się zmienić . Układy , układziki i tak to się kręci .
RISS

Postprzez PawełK 2009-05-16, 2:39 am

RISS napisał(a):Też myślałem że miasto - ale otrzymałem dzisiaj wiadomość ,[ nie chcę siać " paniki " ] bo może to plotka ale raczej nie bo to wiadomość od osoby bardzo znanej w Zagłębiu . Wisła Kraków ma zapłacić miastu za grę na naszym stadionie ale właśnie tak nie do końca -bo miasto w osobie P. Górskiego zrzekło się z tych profitów i pieniądze od Wisły Kraków mają być przekazane na konto P . Szatana ,a ponoć pieniądze za wynajem Ludowego miały pójść na jego modernizację . Jeżeli to prawda to " szatan "dzięki miastu stanie na nogi. Z tej informacji widać jakie my kibice mamy małe szanse by cokolwiek starać się zmienić . Układy , układziki i tak to się kręci .

To jak do końca nie wiesz to po co ploty siejesz...?
PawełK
pyszałek

Postprzez CZaRnYY 2009-05-16, 5:35 am

Kto chce zostać "nowym Drążkiewiczem" i wcielić w życie kolejne absurdalne modernizacje na Ludowym?

http://zaglebiedabrowskie.org/?q=node/692

Można się pobawić trochę paintem i wygrać parę gadżetów ;)
CZaRnYY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna