Chemik Police - Zagłębie Sosnowiec 4 IV 2009 godz. 13:00

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Chemik Police - Zagłębie Sosnowiec 4 IV 2009 godz. 13:00

Postprzez Blajpios 2009-04-06, 9:07 am

waprzech napisał(a):Wszystko zgodnie z planem.W chwili obecne z tymi nieudacznikami jak Hytry,Lula, "trener" Kudyba bez sponsora i pomocy miasta Zagębie stać tylko na IV ligę.Proponuję odebrać tym panom już te zabawki, którymi się bawią.Zagłębie nie może być przedmiotem pośmiewiska na całą POLSKĘ.

świetna propozycja! Może ją przyjąć w głosowaniu tajnym? Albo jawnym, albo przez aklamację? Niech ją tylko Kolega trochę szerzej zaprezentuje. Proponuję - niech Kolega wyciągnie trochę kasy, jaką ma, wtedy zaproponuje cenę K. Szatanowi, który ten klub legalnie posiada a już "trochę się zmęczył", to i po uczciwej cenie sprzedać może. Aha, nie wystarczy, że Kolega kupi klub. Jeszcze trzeba kasę przygotować na M. Skorżę albo przynajmniej J. Zielińskiego (z Groclinu), będzie łatwiej, bo bez pracy aktualnie. No i trochę doświadczonych w marketingu sportowym działaczy, choćby z Legii podkupić, czy Wisły Kraków; trzeba na początek mieć dla trenera i działaczy gaże na około roku, trochę większą, niż mają w klubach macierzystych, bo wiadomo, że musieliby przyjechać w nowe, nieznane i coś tworzyć, to więcej zażądają. Jak już to Kolega zrobi, może być nawet z dwoma trzema innymi podobnymi, co to widzą problem i mają "dobrą drobną propozycję, co nic tylko przyjąć": to reszta pójdzie gładko, spoko!
Blajpios

Postprzez jaca661966 2009-04-06, 10:56 am

Blajpios napisał(a):
waprzech napisał(a):Wszystko zgodnie z planem.W chwili obecne z tymi nieudacznikami jak Hytry,Lula, "trener" Kudyba bez sponsora i pomocy miasta Zagębie stać tylko na IV ligę.Proponuję odebrać tym panom już te zabawki, którymi się bawią.Zagłębie nie może być przedmiotem pośmiewiska na całą POLSKĘ.

świetna propozycja! Może ją przyjąć w głosowaniu tajnym? Albo jawnym, albo przez aklamację? Niech ją tylko Kolega trochę szerzej zaprezentuje. Proponuję - niech Kolega wyciągnie trochę kasy, jaką ma, wtedy zaproponuje cenę K. Szatanowi, który ten klub legalnie posiada a już "trochę się zmęczył", to i po uczciwej cenie sprzedać może. Aha, nie wystarczy, że Kolega kupi klub. Jeszcze trzeba kasę przygotować na M. Skorżę albo przynajmniej J. Zielińskiego (z Groclinu), będzie łatwiej, bo bez pracy aktualnie. No i trochę doświadczonych w marketingu sportowym działaczy, choćby z Legii podkupić, czy Wisły Kraków; trzeba na początek mieć dla trenera i działaczy gaże na około roku, trochę większą, niż mają w klubach macierzystych, bo wiadomo, że musieliby przyjechać w nowe, nieznane i coś tworzyć, to więcej zażądają. Jak już to Kolega zrobi, może być nawet z dwoma trzema innymi podobnymi, co to widzą problem i mają "dobrą drobną propozycję, co nic tylko przyjąć": to reszta pójdzie gładko, spoko!

Niezła ironia.Ajaki jest Twój pomysł ? Pewnie się położyć i czekać aż nas zgnoją do reszty, a Pan Szatan w przerwie letniej będzie straszył niezgłoszeniem druzyny do rozgrywek. Jak go nie stać to po co się wychylał?
jaca661966

Postprzez 321 2009-04-06, 11:27 am

1) Kudyba to jeden z lepszych trenerów, jacy mogli nam się teraz trafić
2) jak już tu wielokrotnie wspominano - Z gówna bicza nie ukręcisz - czy bardziej wyrafinowanie - z pustego i Salomon nie naleje
3) Już raz pisałem - Zamiast biadolić i wypisywać wyzwiska na forum lepiej zrobić coś twórczego - np napisać list intencyjny do zarządu z prośbą o podpisanie z Kudybą umowy na 2-3 sezony, w czasie których ma stworzyć drużynę na miarę awansu. Uznać aktualny sezon za stracony i od teraz rozpocząć tworzenie nowej drużyny. Zebrać pod listem 1000 podpisów i wręczyć oficjalnie przy obecności mediów prezesowi.

Na pewno dałoby to znacznie więcej niż cotygodniowe bluzgi internetowych napinaczy. No ale żeby to zrobić trzeba ruszyć dupę z przed monitora, ale większości tu dokazujących ta przylgnęła do fotela i już tylko narzekanie (na innych oczywiście) im pozostało.

To, co? bierzemy się do roboty?
321

Postprzez Blajpios 2009-04-06, 11:39 am

jaca661966 napisał(a):
Blajpios napisał(a):

Niezła ironia.Ajaki jest Twój pomysł ? Pewnie się położyć i czekać aż nas zgnoją do reszty, a Pan Szatan w przerwie letniej będzie straszył niezgłoszeniem druzyny do rozgrywek. Jak go nie stać to po co się wychylał?

Ano, wychylał się, bo miał trochę więcej oleju w głowie, niż tego, by "zgłaszać nierealne postulaty i czekać na poklask", gdy nie stać. Rozumiem, że kibice muszą mieć trochę okazji do "rozładowania emocji, uleczenia zadr, zranionych miejsc miłości ich klubu". Nawet - chwała im za to, że wciąż tę miłość, nawet w taki sposób żywią. Tyle, że to musi też mieć jakieś granice. Nie chodziło mi o zgaszenie samego Kol. waprzech, tym bardziej, że to niedawny Forumowicz, dopiero zaczyna też pisać. Bynajmniej nie chcę stłamsić. Akurat na Niego padło. Bo zwykle po takiej wpadce przez 2 lub 3 dni nic nie piszę, nawet gdy padają bluzgi karczemne, wychodzą postawy czy wyzwiska w chuligańskim stylu kibolskim, czy odzywają się różni, żołądkujący się "zwalniacze trenerów", "mocni gębą bluzgacze na właściciela czy zarząd", "głosiciele słusznej idei, że na pewno musi być lepiej, patałachy wszyscy, bo my po prostu chcemy i to wystarczy". Niemniej - no, nie można tak w kółko się nakręcać, dochodzić do takich absurdalnych wniosków. Choć jest ironia w tym, co napisałem, to nie da się tego skwitować: "niezła ironia". Nie da się odwrócić kota ogonem, bo ta ironia, to część przedstawienia faktów i od tego nie można odwracać uwagi. Takie są fakty - trzeba mieć koncepcję sensowną, gdy zgłasza się postulat, już nawet nie opinię, że "patałachy", tylko postulat. Nie powinien być on z księżyca. Tak więc - to pytanie, co w zamian, to właśnie wcześniej ironią postawiłem - nie tylko do Kol. waprzech - bardziej jeszcze niż do niego, to do wszystkich wcześniejszych "wyzywaczy", "oskarżycieli", "zmieniaczy trenerów" i innych "Zagłębie to nie wy tylko my": zgłosiłem prośbę o realizm...
Owszem, również, może i przede wszystkim do Właściciela, Zarządu, Trenerów i Piłkarzy musi najpierw dotrzeć: "Zagłębie to my i wy". Ani tylko my ani tylko wy. Tak samo jednak - musi to dotrzeć i do Kibiców. Łącznie z tymi, co kibolskie ciągotki mają, zniszczyć, zwyzywać, kilka browarów strzelić i tak poczuwszy się mocni napływem piwnym, działać na szkodę "umiłowanego klubu", pewnie w dowód miłości. Wiem, że dużo się zmieniło, chyba już nie ma w Zagłębiu (ufam) takich, dla których jedynie kibolstwo rozumiane jako chuligaństwo, niszczenie się liczy; ufam, że tak jest i nie chciałbym więc takimi podejrzeniami obrazić tych, co wręcz serce gotowi są oddawać - niemniej jakoś jednak czasami wychodzi, jakby te ciągoty wszakże gdzieś tam jeszcze były w sercu niektórych. Krzyczeć "Zagłębie to nie wy tylko my" do właściciela, to przecież jakby wyjść po pięciu tańcach, które nam się nie spodobały na weselu i zacząć krzyczeć "to nie wy jesteście weselnikami, Panem Młodym, tylko ja". Powtarzam - uważam za słuszne pretensje w niektórych kwestiach do K. Szatana, czy tam Zarządu: ale tylko wtedy, gdy mówione w duchu "Zagłębie, prócz prawnego sensu, to w jakimś sensie nie tylko wy"; czy nawet: "Zagłębie, to także my, nie tylko wy". Nie poprawi się sytuacji Zagłębia rozwalając wszystko dookoła.
Zwracam uwagę - że przecież też i poparłem Kol. waprzech. Napisałem mniej więcej i coś takiego: trzeba iść z kasą odpowiednią, bo dobry to pomysł, że trzeba "kiepszczyznę" poprawić. Owszem, ironicznie brzmiało, bo sądzę, że dobrze faktów się domyślamy, że nie ma pokrycia finansowengo na ten zgłoszony "rewelacyjny" postulat. Nie znaczy to - że nie można nic innego. Może - postulować akcję wspólną? Może - są szanse na odkupienie przez Kibiców? Może - są wśród nich Kibice na tyle doświadczeni w marketingu sportowym, że po ewent. przejęciu klubu, gdy kasy na to odkupienie starczy: nie doprowadzą do ruiny jeszcze szybciej niż K. Szatan, bo ten jakiekolwiek chociaż pojęcie o prowadzeniu własnego interesu ma? Może - opanują się wtedy, po przejęciu, Kibice szybko przed zapędami, by znów pogonić np. Kudybę i zaczną realnie myśleć, co jest możliwe? A może, jeżeli tej kasy nie ma - zaproponują inne sensowne rozwiązania współpracy? Bo: "Zagłębie to my i wy"? Jeżeli bądą to pomysły realistyczne a K. Szatan ich nie przyjmie (nie znam człowieka, teoretycznie jest to możliwe) - to wtedy będzie rzeczywiście mowa o jego winie za brak współpracy. Póki co - jednak jakoś ktoś przegląda to Forum, czyli coś od Kibiców są gotowi przyjmować, bo np karę finansową tu podpatrzyli. Trudno zaś winić ich za to, że bezzsensowne wyzwiska lub "postulaty" nie do końca traktują na serio. Postulaty więc zgłaszane - niech będą realistyczne. To "w zamian" proponuję. Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez LucasUSA 2009-04-06, 12:07 pm

A ja bede sie upieral i powiem, ze obecna sytuacja jest wina Szatana i zarzadu. Zastal Zaglebie "murowane" (no, moze z woda w piwnicy - korupcja), a co zostawi? Nie potrafil zorganizowac sponsorow, kiedy Zaglebie gralo w OE, zaprzepascil walke o nizsze kary za korupcje, sklocil srodowisko wplywowych Zaglebiakow przychylnych klubowi ("afery" z p. Baczynskim, miastem itd.)
Kto teraz pomoze klubowi (mysle o sponsorach - zjednym wyjatkiem) kiedy nalezy on do takiego kontrowersyjnego wlasciciela? Kto bedzie dawal kase na prywatny interes pana Szatana? Ile razy bedzie znowu Szatan bedzie szantazowal nas i miasto, ze rozwiaze klub?
Wlosi mieli powazne watpliwosci, zeby mu klub oddac, woleli jakas mala firemke Kontrak. To chyba o czyms tez swiadczy. Szatan moglby byc swietnym sponsorem, jednym z wielu, ale jako wlasciciel jest po prostu "Kiepski"

Jestem ciekaw - za ile bylby gotow oddac klub w chwili obecnej, gdyby pojawil sie powazny kandydat i ktos, kto wie, jak zarzadzac klubem sportowym? Ciekawe, ile by chcial zarobic?
LucasUSA

Postprzez August 2009-04-07, 1:58 pm

LucasUSA napisał(a):A ja bede sie upieral i powiem, ze obecna sytuacja jest wina Szatana i zarzadu. Zastal Zaglebie "murowane" (no, moze z woda w piwnicy - korupcja), a co zostawi? Nie potrafil zorganizowac sponsorow, kiedy Zaglebie gralo w OE, zaprzepascil walke o nizsze kary za korupcje, sklocil srodowisko wplywowych Zaglebiakow przychylnych klubowi ("afery" z p. Baczynskim, miastem itd.)
Kto teraz pomoze klubowi (mysle o sponsorach - zjednym wyjatkiem) kiedy nalezy on do takiego kontrowersyjnego wlasciciela? Kto bedzie dawal kase na prywatny interes pana Szatana? Ile razy bedzie znowu Szatan bedzie szantazowal nas i miasto, ze rozwiaze klub?
Wlosi mieli powazne watpliwosci, zeby mu klub oddac, woleli jakas mala firemke Kontrak. To chyba o czyms tez swiadczy. Szatan moglby byc swietnym sponsorem, jednym z wielu, ale jako wlasciciel jest po prostu "Kiepski"

Jestem ciekaw - za ile bylby gotow oddac klub w chwili obecnej, gdyby pojawil sie powazny kandydat i ktos, kto wie, jak zarzadzac klubem sportowym? Ciekawe, ile by chcial zarobic?

Przynajmniej po części, jeśli nie w całości, masz rację. Tylko co z tego ? Czy wtedy był ktoś inny chętny do przejęcie klubu ? Czy teraz by sie ktoś znalazł ? Wątpię
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2009-04-07, 2:20 pm

Ja nie twierdzę, że nie ma w obecnej sytuacji winy K. Szatana, lub szerzej - właściciela i ekipy. Piszę co Innego - nie można upraszczać w ocenie, przejaskrawiając tendencyjnie - oraz nie można krzyczeć absurdów, wymieniać irracjonalne pomysły i wprowadzać fałszywą koncepcję "nie wy tylko my jesteśmy Zagłębiem", podczas gdy trzeba by wzmacniać myślenie "i my i wy jesteśmy za powodzeniem projektu Zagłębie".
Myślę przy tym - że w obecnej sytuacji gra rolę też duża presja oczekiwań Kibiców, którzy są bardzo przywiązani - i stąd są obawy, jaką wobec niej prowadzić politykę.
Swego czasu wyraźnie też pisałem - potrzebna byłaby odwaga przedstawienia sytuacji. Wydaje się, że to jeden z błędów obecnej ekipy, że tej odwagi brakło. Teraz to - wychodzi jak na dłoni. Mianowicie, czy nie należy sobie powiedzieć. Klub na pierwszą polską ligę (czyli ekstraklasę) to możemy mieć ok. 2020 roku? No, może 2015? Nie znaczy to, że ma być dno do tego 2020 roku, poziom obecnej II czy III ligi i rok wcześniej zacznie się działać. To mają być lata rozwoju, na miarę możliwości, sukcesywnego budowania podstaw. W miarę tego wzrastania - mogą przychodzić sponsorzy. Czyli - rozbudowuje się Akademię Piłkarską. Zabezpiecza warunki treningowe i rozwój kadry trenerskiej (w tym kierunku dopasowuje się pomysł tu zgłoszony nacisku na klub co do długoterminowej umowy z Kudybą po przyjęciu pewnych warunków, tak jak pisałem jeszcze wcześniej - zapytać go trzeba o to, co "gwarantuje" na dłuższą metę). Dalej - budowa świadomości w regionie klubu Całego Zagłębia - co w połączeniu w rozwinięciem zaplecza kibicowskego na wzór socios hiszpańskich czy brazylijskich. Tylko - czy Kibice tego chcą? Czy raczej: móc się powyżywać w wyzwiskach? Taki czas - daje też możlwość decyzji na potem, co do budowania Stadionu na miarę połowy XXI wieku, w miejscu Sosnowca dla Zagłębia najbardziej dogodnym...
Napomknąłem już, że jest na pewno pytanie - o tych Kibiców, ich presję. Z jednej strony: czy nie wolą bynajmniej wyładowania się, piwka, możliwości wyzywania - zamiast tego trudniejszego? Z drugiej - czy ta obawa przed presją kibiców nie paraliżuje. Z trzeciej: czy rzeczywiście tak nie jest - bo po prostu nie ma pomysłu, jak ich zagospodarować. Jeżeli ma być marazm i perspektywa do 2020, że nie ma ekstraklasy, tylko czekanie: to będzie bunt. Toteż - jest obawa, by im powiedzieć wprost, że przed 2020 jest nierealna ekstraklasa, albo - nierealna przed 2015 ale może lepiej nawet poczekać, tylko solidniejsze zaplecze wybudować. Gdyby jednak - zaproponować np. 10 proc. udziałów dla działającego twórczo Klubu Kibica lub w inny sposób zapewnić jakiś głos doradczy temu środowisku przy podejmowaniu decyzji w zamian za zaangażowanie tej społeczności w to budowanie? Jeżeli np. Kibicom powierzyć budowanie przekonania w społeczeństwie Zagłębia, wśród ludzi - i to Wielkiego Zagłębia - przekonania, że to Klub Regionu albo jeżeli współuczestniczyliby np. w skautingu, jako "społeczno-honorowi skauci z Klubu Kibica": to czy rzeczywiście takie zaangażowanie nie mogłoby być dla nich jakąś realną alternatywą dla prawdopodobnego w najbliższych latach nurzania się we frustracji, że wciąż pozostają niespełnione nadzieje?
Fakt. Do tego jednak - obie strony muszą zrozumieć, że nie jest tak: "Zagłębie to my a nie wy" (K. Szatan, patrząc na wpisy własnościowe, też chyba ten błąd popełnia, czy mógłby popełniać - tak jak popełnia go strona kibicowska).
Różne błędy K. Szatana też nieraz wytykałem, zwłaszcza w dziedzinie marketingowej oraz niekonsekwencji w stawianiu na zdecydowaną walkę z korupcją - a zarazem potem "perskie oka" do starego PZPNowskiego układu, proszenie się o punkty. I jeszcze "lepiej": w paranoiczny sposób. No i - zatrudnianie pewnych ludzi do błędów można zaliczyć, brak polityki już wyżej wspomniany itd. Tyle tylko - że mam wątpliwości co do tej całej fali wyzwisk, już pomijając sprawę kultury i oskarżeń "emocjonalno-ambicjonalnie" warunkowanych. Chodzi o ten obraz naświetlany tu jaskrawo przez niektórych, moim zdaniem fałszywy. Że niby "to był taki miód", to Zagłębie przejmowane - K. Szatan nie zrobił nic i chodziło mu tylko o zarobek i "wycyckanie" - teraz jest dno. Wydaje mi się przejaskrawione. K. Szatan - jednak po prostu również z jakiegoś przywiązania, choćby przez syna, w końcu się zaangażował, choć pewnie też i biznesowo patrząc. Ten miód był taki, że... nie wiem, o ile jest prawdą, że miasto robiło wszystko, by nie dostał klubu K. Szatan - ale pojawił się nawet marionetkowo-kabaretowy właściciel na 3 dni, jakkolwiek w końcu nie dało się i tak sprzedać komu innemu, było że albo koniec albo ten jedyny, co chciał kupić (bo nikt inny nie myślał, że to miód dla niego". Ten "miód" był taki, że... poprzedni właściciel "na gwałt" chciał się pozbyć; klimat zaś korupcyjny był faktem, choć nie tylko Zagłębie jest umoczone, w Polsce to jest system już skorumpowany, prawie wszystkie kluby. Sam poprzedni właściciel też miał sprawy korupcyjne we Włoszech, tyle że tam jest już po wyroku, o ile dobrze pamiętam, z zakazem jakimś. Dla biznesu na pewno jego nie było dobrze, by okazało się, że i gdzie indziej ma klub zamieszany, jeszcze w dodatku (chyba) bez jego udziału i na jego szkodę. To może tłumaczyć chęci - ale też pokazuje, że nie taki "miód". Jakoś dziwnym trafem - upadek był realny Zagłębia w ogóle wtedy. Tak więc - jak można twierdzić jednocześnie, że teraz jest gorzej? Oczywiście, gorzej jest jeżeli chodzi o płynność realizacji zobowiązań. Klasa rozgrywkowa. No i aktualna forma zawodników. Całościowo jednak - to jest dyskusyjne. Poza tym - jeden z realnych plusów, zupełnie nie docenianych w ocenach: chyba realna próba odcięcia od korupcji, dla mnie nie do przecenienia, bo to podstawa uczciwego biznesu. Uczciwego traktowania kontrahentów, kibiców. Chyba żaden inny klub tak zdecydowanie nie wyrzucił zamieszanych w korupcję - ba, płacąc nawet w sądzie pracy przegraniem sprawy. To trzeba mieć na uwadze, by można było mówić, że krytyka jest konstruktywna.
Tyle, że - wszystko, lub wiele, rozstrzyga się wokół tego: Będzie dalej narastać po obu stronach to samo przekonanie "Zagłębie, to ja, my ale nie oni" - czy też zrobi się to, co jedyne sensowne w kryzysie: oni i my, razem tworzymy powodzenie Zagłębia.
Blajpios

Postprzez LucasUSA 2009-04-07, 2:57 pm

Kol. August - zgadza sie, nie bylo wtedy nikogo innego, trzeba to przyznac. Chodzi mi glownie o to, ze jezeli znajdzie sie powazny inwestor, to zeby obecny wlasciciel i zarzad potrafili sie z honorem wycofac, majac na sercu tylko dobro klubu, a nie zarobek. Bo jak wszyscy widzimy nie daja sobie rady i tyle.
Jakos Szatan nigdy publicznie nie oswiadczyl, ze gotow jest oddac klub w godne rece. Straszy tylko, ze rozwiaze, wystartuje w nizszych ligach itd. - po prostu traktuje jako swoj folwark.
LucasUSA

Postprzez KalF92 2009-04-07, 5:34 pm

tragedia ten sezon jest równie nieudany jak tamten. Mam tylko nadzieję że kiedyś będzie lepiej ale ile można żyć nadzieją ? !
Wypadało by zrobić powtórkę i znowu przyjść pod UM i o sobie przypomnieć
KalF92

Postprzez bulion 2009-04-08, 8:04 am

O Zagłębiu od 5 minuty i 55 sekundy >> http://www.tvs.pl/index.php?id_materialu=3168
bulion
Żółta kartka

Postprzez rybski 2009-04-13, 11:48 am

koniu1906 napisał(a):Kupcie bilety chlopaki i nie idzcie na mecz-to im da do myslenia. Niech ktos mi na Priv wysle numer swojego konta wysle mu kaske na 20 biletow (mieszkam w UK i nie bedzie mnie w Sosnowcu) a te porazki tez mnie bardzo bola

Szukasz naiwniaka?Kto udostępnia dziś nr konta obcej osobie?
rybski

Postprzez tymin 2009-04-13, 11:44 pm

A co się da zrobić z samym nr. konta? :|
tymin

Poprzednia strona

Powrót do Piłka nożna