Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez OLiver 2009-01-22, 1:54 pm

Wzorem wielu renomowanych klubów w Zagłębiu powstaje dział scoutingu. Wyszukiwaniem młodych utalentowanych zawodników, którzy będą mieli szansę zrobić pierwszy krok na drodze do wielkiej futbolowej kariery zajmą się Jerzy Dworczyk i Janusz Koterwa. - To ludzie bardzo związani z Zagłębiem. Ich celem jest budowa komórki scoutingu w klubie. Jerzy Dworczyk udowadniał w przeszłości, że ma nosa do wyszukiwania utalentowanych graczy, wystarczy wspomnieć Przemka Pitrego czy Przemka Oziębałę - powiedział prezes Zagłębia Paweł Hytry. Zagłębie raczkuje w dziedzinie scoutingu, stąd też obawa, iż początki będą trudne. - Jeżeli nie będziemy jeździć i szukać, to nie znajdziemy odpowiedzi na to pytanie. Nie obawiam się tego, że inne kluby podkupią nam piłkarzy. Najpierw musimy ich znaleźć - mówi Jerzy Dworczyk. Przez Zagłębie przewinęło się wielu utalentowanych piłkarzy, jedni jak Przemysław Pitry zostali dostrzeżeni w Zagłębiu inni jak chociażby Ireneusz Jeleń, nie zyskali uznania w oczach naszych działaczy. - Za swojej kadencji trenerskiej postawiłem na Marcina Drzymonta. Był też Adrian Marek, do dziś grający w Zagłębiu. Są to nasi wychowankowie. Z zawodników spoza naszego okręgu wyszukałem Przemka Oziębałę - dodaje Dworczyk. link

Mozna by powiedziec , w koncu!!Sami pilkarze do nas nie zapukaja ,potrzebny jest wlasnie scouting.Tylko takie jezdzenie i szukanie talentow powinno objac caly kraj a tu w gre (tak mi sie wydaje) wchodzi okreg slaski i moze malopolski.Zobaczymy jak bedzie,zycze powodzenia w szukaniu panu Dworczykowi!!
OLiver

Postprzez mayday77 2009-01-22, 3:20 pm

OLiver napisał(a):Kryzys uderza w piłkarskie kluby

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... kluby.html

Paweł Hytry, prezes Zagłębia: - Oczywiście, że odczuwamy kryzys. Bardzo liczyliśmy, że naszym sponsorem zostanie włoska firma z branży motoryzacyjnej. Niestety, to właśnie ta branża ponosiła w ostatnich miesiącach największe straty i z naszej współpracy nic nie wyszło. Klub szuka oszczędności, m.in. dlatego rozwiązaliśmy bądź nie przedłużyliśmy kontraktów z kilkoma piłkarzmai. Będziemy mocniej stawiać na naszych wychowanków.

Kryzys kryzysem ,ale czy stawianie na wychowankow to dobra mysl(posuniecie)???? chcac awansowac do 1 ligi?

Czy Balul,Wróbel,Masarczyk,Dorobek i Hustava to wychowankowie???
4 z tych piłkarzy grało jesienią w obecnym liderze naszej ligi,więc nie sądzę że będziemy grać samymi wychowankami.
Poza tym widząc wzmocnienia pozostałych zespołów to gołym okiem widać że tylko my chcemy walczyć o awans i ściągając trenera który widać że umie poukładać zespół i grać ofensywnie(patrz-pozycja Gawina i ilość zdobytych jesienią bramek).
mayday77

Postprzez mayday77 2009-01-23, 5:31 pm

Rafał Pietrzak dla 11.pl

Rafał Pietrzak jest uznawany za jeden z największych talentów młodego pokolenia. Mimo 17 lat, dwukrotnie gościł w Feyenoordzie Rotterdam, a także w Hercie Berlin. Dostaje również powołania do młodzieżowej kadry Polski.
Jak upłynął Ci wyjazd do Holandii?
Bardzo dobrze. Świetne warunki treningowe, bardzo dobry klimat do gry w piłkę. Jestem bardzo zadowolony, bo to kolejny już wyjazd na zachód.

Dostałeś jakąś propozycję z Feyenoordu?
Nie. Żadnych oficjalnych propozycji nie było. Choć Michał Janota, z którym się kontaktowałem mówił, że Feyenoord był bardzo zadowolony z mojego pobytu.

Rozmawiałeś z Janotą na temat jego pobytu w Holandii?
Tak. Zarówno za pierwszym, jak i drugim razem. Michał mówił, że czuje się tam bardzo dobrze. Jest zadowolony, a holenderska piłka mu służy.

Byłeś dwa razy w Holandii, byłeś również w Niemczech. Czym różnią się treningi i sama baza?
Baza treningowa w obu przypadkach byłą świetna. Dużo boisk, można bez przeszkód trenować. Treningi również się różnią. Głównie kładzie się nacisk na ćwiczenia z piłką. Rzadko są siłownie, lub bieganie. Na boisku za to stawia się na pressing. Michał Janota w trakcie tego wyjazdu radził nam, żebyśmy na boisku nigdy nie odpuszczali.

Masz 17 lat. Jak godzisz treningi, mecze i wyjazd ze szkołą?
Wiadomo, że czasu jest bardzo mało. W szkole staram się jakoś to załatwiać z nauczycielami. Teraz będę miał indywidualny tok nauczania, co zapewne również mi pomoże. Klub również mnie wspiera.

Jak układa się współpraca z drużyną?
Bardzo dobrze. Mam duże wsparcie ze strony klubu, trenera, a także zawodników.

Nie czujesz czasem presji?
Nie, raczej nie. Przed wyjściem na boisko staram się mobilizować. Koledzy mi pomagają, zawsze mówią "Rafał graj swoje" i tak jest. Może wydaje się, że jestem pod presją, ale ja tego nie czuję.

2008 rok był przełomowy dla Ciebie...
Tak. Zarówno Ekstraklasa jaki i kadra. Do reprezentacji dostałem już wcześniej powołanie, ale nie wykorzystałem tej szansy. Na szczęście trener o mnie nie zapomniał i będę mógł mu już wkróce udowodnić swoją wartość.

Jaki cel ma Zagłębie na tą rundę?
Oczywiście awans do I ligi. Nie ma innej możliwości.

A plany na przyszłość?
Na razie nie ma co o nich mówić. Gram w Zagłębiu, walczymy o awans i tak zostanie. Może kiedyś w przyszłości, kiedy pojawi się jakaś oferta, ale póki co, nie ma o czym myśleć.

Źródło:www.11.pl
mayday77

Postprzez mayday77 2009-01-30, 6:50 pm

W Sosnowcu zaczynają myśleć o marketingu sportowym

Zarząd Zagłębia chce ściągnąć więcej kibiców na Stadion Ludowy. Zadanie to ma zostać powierzone firmie zajmującej się marketingiem. Tymczasem sosnowiczanie grają w sobotę sparing młodymi piłkarzami Górnika Zabrze.
Trener Zagłębia przyzwyczaił się już chyba do tego, że w meczach kontrolnych nie może korzystać ze wszystkich piłkarzy. W drużynie trwa epidemia przeziębień i kontuzji. Chorzy na grypę są: Tomasz Łuczywek, Krzysztof Myśliwy i Dawid Ryndak. W spotkaniu z Odrą Wodzisław stłuczenia stopy doznał Arkadiusz Kłoda i co najmniej do poniedziałku nie będzie mógł trenować. Do tego trzeba dodać leczących kontuzje Adriana Marka i Grzegorza Dorobka. - Niestety, tak się złożyło, że sobotnim meczu z Młodą Ekstraklasą Górnika Zabrze będę miał do dyspozycji tylko czternastu graczy z pola - rozkłada ręce Janusz Kudyba. Na szczęście wyleczyli się już Adrian Masarczyk i Wojciech Białek, którzy wystąpią na boisku w katowickich Szopienicach, gdzie Zagłębie rozgrywa swoje mecze kontrolne.

W Sosnowcu pojawiły się ostatnio pogłoski, zgodnie z którymi wspomniany już Tomasz Łuczywek miałby zostać asystentem Kudyby. Wychowanek Zagłębia ukończył właśnie kurs trenera II stopnia i teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie, by objął tę funkcję - Nie miałbym nic przeciwko. Jeżeli Tomek wyraziłby taką wolę, to myślę, że współpraca wyszłaby nam obu i całej drużynie na dobre - mówi Kudyba. Do tego pomysłu nie zapala się jednak zarząd Zagłębia. - Może w przyszłości. Na pewno nie będzie tak, że w razie jakiejś kontuzji zostawimy Tomka na lodzie. Na razie, z tego co mi wiadomo nie planuje zakończenia kariery piłkarskiej, a pomysł z grającym asystentem chyba by się nie sprawdził - mówi dyrektor Zagłębia Jerzy Lula.

Zmiany szykują się też w klubie. Trwają negocjacje z osobą, która ma odpowiadać za marketing. - To człowiek, który zajmuje się tym profesjonalnie. Jeżeli rozmowy znajdą pomyślny finał, to w poniedziałek podpiszemy umowę - twierdzi Lula. Klub chce się promować w lokalnych mediach. Najprawdopodobniej w jednej z gazet pojawi się dodatek poświęcony Zagłębiu. Zainteresowani tym pomysłem są także sosnowieccy hokeiści, więc niewykluczone, że pismo będzie promować obie dyscypliny sportu. Poza tym Zagłębie planuje nawiązać współpracę z regionalną rozgłośnią radiową, która w zamian za reklamę na stadionie, miałaby zapewniać klubowi odpowiedni rozgłos.

Na zmiany powinni się też przygotować fani drużyny. Zagłębie najszybciej jak to możliwe zamierza wprowadzić karty kibica. - Jeżeli tylko pozwoli na to stadionowa infrastruktura, chcemy wystartować z tym już od rundy wiosennej. Mielibyśmy większą kontrolę nad tym, kto ogląda mecze. Kibice mieliby też możliwość kupowania za jej pomocą pamiątek klubowych i posiłków - mówi Lula. Zarząd nalega, by fani Zagłębia zorganizowali się w stowarzyszenie. Temu między innymi na być poświęcone planowane na czwartek spotkanie przedstawicieli władz klubu z jego sympatykami. Wiosną na Stadionie Ludowym zostanie wyznaczony sektor rodzinny. Miejsca dla rodziców z dziećmi znajdą się pod wybudowanym niedawno dachem.

Źródło:www.SportoweFakty.pl
mayday77

Postprzez maciek123 2009-01-30, 8:02 pm

No ładnie to wygląda. Zaczyna sie wszystko układać. Jak narazie to w 2009r. możemy tylko chwalić Zarząd i Pana Szatana.
maciek123

Postprzez dziejus 2009-01-30, 8:37 pm

Gdyby jeszcze udalo sie zalatwic dobrego napastnika-egzekutora .Są bramki,są zwyciestwa,są ludzie na stadionie.I tego zaden marketingowiec nie zmieni.Chyba ze jest cos o czym nie wiem.
dziejus

Postprzez mariusz2109 2009-01-31, 10:32 am

Na stronie Przyszłość Zagłębia czytam /Wzorem wielu renomowanych klubów w Zagłębiu powstaje dział scoutingu./Sory ale czy pan Hytry podzieli się zarobkami z panami Dworczykiem i Koterwą ,wątpie.Panie Prezesie niech pan zacznie od młodzieży z własnego podwórka.W całym sezonie jesiennym nie było pana nawet na boiskach treningowych /klepiskach treningowych/zobaczyć narybek Zagłębia który za parę lat może zrobić pierwszy krok na drodze do wielkiej futbolowej kariery.To na nich można zarobić pieniądze a nie na następnych pasożytach :czerwona:
mariusz2109

Postprzez uzielone 2009-01-31, 11:54 am

Marketing sportowy to podstawa aby zachęcić sponsorów oraz kibiców do klubu. Niestety marketingiem jak do tej pory zajmują się sami kibice tworząc ulotki oraz plakaty a także transparenty informujące o meczach piłki nożnej i hokeja. Czas najwyższy pomóc w tym kibicom a najlepiej wyręczyć bo tym powinien zajmować się klub. Swego czasu jakiś radny deklarował udostępnienie banerów reklamowych na miejskich budynkach dla klubu więc należy to zrealizować. Myślę, że w każdej dzielnicy by się coś znalazło a to już by była profesjonalna reklama. Po za tym można rozklejać plakaty, co jest na pewno o wiele tańsze i dotrzeć z nimi także do innych miast Zagłębia Dąbrowskiego. Dobrze by też było w innych miastach uruchomić punkty sprzedaży biletów aby fani nie musieli po nie jeździć do Sosnowca. Co do gazetki czy też dodatku "Zagłębie Sosnowiec" to bardzo dobry pomysł, info w radiu również. Do dzieła!
uzielone

Postprzez hellboyek 2009-02-01, 10:36 pm

Fragmenty wywiadu z Krzysztofem Markowskim (Odra Wodzisław Śląski) dla portalu 11.pl:

Wygraliście dwa dotychczas rozegrane sparingi. Który z nich był trudniejszy?
Tu decydowały głównie warunki na boisku. W Bielsku boisko było w fatalnym stanie. Przy wielu akcjach decydowało szczęście. Trener nakreślił nam pewne założenia, które próbowaliśmy realizować. Niestety boisko nie na wszystko pomogło. Mecz z Zagłębiem był rozgrywany w lepszych warunkach. Na pewnym etapie przygotowań nie da się być w idealnej dyspozycji, tym bardziej, że dopiero zaczynamy. Mnie jako obrońcę bardzo cieszy fakt, że oba mecze zagraliśmy na zero z tyłu.

Kontakt z GKS-em nadal jest?
Tak, oczywiście. Cieszę się, że chłopaki pojadą na obóz. Trener Nawałka znalazł sponsora, który wyłożył fundusze na wyjazd. Dobrze, że teraz będą mogli się przygotować w ten sposób. Niestety latem przygotowania pozostawiały wiele do życzenia i wyglądaliśmy tak, a nie inaczej. Bardzo chciałbym, żeby GKS się utrzymał. Żal byłoby takiego klubu. Na pewnym poziomie organizacja był w porządku, jednak klub awansował do I ligi i tutaj potrzeba już profesjonalistów. Niektórzy ludzie są po prostu na niewłaściwych miejscach.

całość: http://www.11.pl/rytm_pilki/krzysztof_m ... dla_11_pl/

I tu konkluzja. GKS miał problemy z przygotowaniem i gdzie teraz jest? Czemu większość klubów wyjeżdża za granicę, żeby się przygotować? Ilu wywiadów nie przeczytałbym na temat przygotowania do sezonu, każdy zawodnik twierdzi: "sztuczne boisko nigdy nie zastąpi przygotowania na normalnej trawiastej murawie". Wyjazd GKS-u do "naszego" Dzierżoniowa kosztował 30 tysięcy złotych... Żal ściska, że nie znaleziono tylu pieniędzy.
hellboyek

Postprzez phz 2009-02-07, 2:53 pm

Nie wiem gdzie napisać, więc napisze tu:

Czy zarząd nie myślał o wprowadzeniu akcji 1% ? Myśle że ta kasa by im się przydała
phz

Postprzez PawełK 2009-02-07, 3:11 pm

phz napisał(a):Nie wiem gdzie napisać, więc napisze tu:

Czy zarząd nie myślał o wprowadzeniu akcji 1% ? Myśle że ta kasa by im się przydała

Jakiej akcji 1%? Chodzi Ci o 1% podatku przy rozliczeniu rocznym? Jeżeli tak, to klub jest spółką akcyjną a ta nie może być OPP czyli Organizacją Pożytku Publicznego dlatego niestety nie można czegoś takiego wprowadzić.
PawełK
pyszałek

Postprzez django 2009-02-07, 3:25 pm

Można by zrobić OPP z Akademii Piłkarskiej. Były już nawet takie pomysły, ale jak zwykle na gadaniu się skończyło.
django

Postprzez mwy 2009-02-07, 4:52 pm

Dokładnie, w innych klubach jest taka możliwośc. Nie orientuje się dokładnie, ale chyba APN moze takie coś zrobić.
Wie ktoś cos wiecej ?
Ostatnio edytowano 2009-02-07, 6:46 pm przez mwy, łącznie edytowano 1 raz
mwy

Postprzez PawełK 2009-02-07, 4:59 pm

mwy napisał(a):Dokładnie, w innych klubach jest jesta możliwośc. Nie orientuje się dokładnie, ale chyba APN moz etakie coś zrobić.
Wie ktoś cos wiecej ?

Można. Najpierw trzeba ją zarejestrować w sądzie jako Stowarzyszenie a do tej pory z tego co wiem nie jest to zrobione. Przy rejestracji można od razu nadać mu charakter OPP lub można to zrobić później.
PawełK
pyszałek

Postprzez uzielone 2009-02-22, 11:47 am

Panowie aby ożywić Nasz Klub należy ostro rozkręcić marketing, podobno zarząd zatrudnił już jakiegoś fachowca. Dobry marketing ma szansę na przyciągnięcie sponsorów i tu należy upatrywać szansy. Nikt nie zainwestuje w klub, który czeka na sponsora siedząc w gabinecie. Klub musi być widoczny w mediach (radio, prasa,tv regionalna, internet), na ulicach (billboardy, plakaty) a jak do tej pory to na mieście nie widać nawet plakatów reklamujących mecze, nie mówiąc już o innych miastach Zagłębia Dąbrowskiego. Druga sprawa to ilość kibiców, jak będzie nas dużo przychodzić na mecze to i klub będzie miał więcej pieniędzy i potencjalni sponsorzy będą widzieć w kibicach potencjał. Dlatego na meczu z Rakowem powinniśmy zapełnić Ludowy.
uzielone

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna