Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :))

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Re: Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :))

Postprzez Przemek26 2008-12-16, 7:58 am

Bóg najpierw stworzył świat, potem przyszła kolej na człowieka. Postanowił ulepić go z gliny. Siedział i lepił, lepił..., a to, co mu nie wychodziło, wyrzucał za Brynicę - żartował Michał Węcel, historyk Muzeum w Sosnowcu, podczas poniedziałkowej debaty w Zamku Sieleckim.

W Zamku Sieleckim o różnicach między Zagłębiakami i Ślązakami debatowała młodzież z IV LO im. Stanisław Staszica w Sosnowcu
- Z tego samego kawału śmieją się po obu stronach rzeki. Tylko że według Ślązaków to, co gorzej Bogu wyszło, mieszka w Zagłębiu, a według Zagłębiaków - na Śląsku. Z takim właśnie myśleniem należy walczyć - proponował Węcel.

W poniedziałek ze stereotypami walczyła młodzież z IV Liceum Ogólnokształcącego im. Staszica w Sosnowcu. Na temat zatarcia różnic dzielących mieszkańców metropolii debatowały dwie drużyny.

Maciej Czerwiec z zespołu, który reprezentował opcję "różnice były, są i zawsze będą" starał się tłumaczyć je względami historycznymi: - Dzielą nas wieki. Ziemie zagłębiowskie zawsze kojarzone były z Małopolską, a Śląsk z regionem, który był pod wpływami niemieckimi. Nie da się wyprzeć korzeni. Dlatego tak trudno nawet w XXI w. stworzyć metropolię ponad podziałami - mówił.

Zespołowi, który podsycaniu antagonizmów był przeciwny, argumentów również nie brakowało. - My, jako młodzi ludzie, nie możemy bazować na przeszłości i pielęgnować w sobie starych urazów. Nie jesteśmy spaczeni tym, co było kiedyś. Musimy myśleć o przyszłości, a przyszłością jest właśnie wspólny organizm, czyli aglomeracja górnośląska - przekonywała Justyna Domagała.

- Ze stereotypami walczyć należy nie tylko ze względu na nas, mieszkańców regionu, ale ze względu na ludność napływową. Jeżeli np. warszawiak będzie widział, że sami nie możemy się dogadać, to nie będzie chciał prowadzić z nami rozmów - dodawał Artur Marzec.

Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca i jeden z gości debaty, przyznał, że różnice mocno się zaznaczają. - Dlatego trzeba o nich rozmawiać, zwłaszcza teraz, w okresie gorączki panującej wokół powstawania aglomeracji. Jestem za zacieraniem animozji, bo wrogów szukać należy na zewnątrz, a nie w środku - przekonywał. Przyznał też, że Zagłębie zawsze miało kompleksy, bo zostało stworzone m.in. jako zaplecze dla ludzi, którzy przyjeżdżali do pracy w hutach i kopalniach. Jednak dzięki wspólnej pracy wszystkich miast na poziomie metropolii może skończyć się podział na lepszych i gorszych.

Nikt z zaproszonych na debatę nie zaprzeczał, że tego, co dzieli Ślązaków i Zagłębiaków, szybko można się pozbyć. - To szczęście, że Zagłębie ma takiego sąsiada, jak Śląsk, bo tylko wielokulturowość sprzyja rozwojowi. Ustawa metropolitalna powinna być jednak skonstruowana tak, żeby wszystkie miasta miały taką sama moc decyzyjną - uważał prof. Marek Barański z Uniwersytetu Śląskiego.

Praktycznych sposobów na zacieranie różnic szukali licealiści. - Co z tego, że trochę inaczej mówimy, a czasem inaczej myślimy. Musimy wreszcie nauczyć się tolerancji. Możemy stworzyć miejsca, do których będą uczęszczać i Ślązacy, i Zagłębiacy. Takie kluby łączności, gdzie można będzie razem napić się piwa i wzajemnie poznać - proponował Paweł, licealista z Sosnowca.

Łukasz, jego szkolny kolega, rzucił pomysł zorganizowania jednodniowych wymian rodzinnych. - Jednego dnia w moim domu przebywa mój rówieśnik ze Śląska, a następnego ja pomieszkuję u niego. Można by to zrobić w ramach warsztatów lekcyjnych i współpracy z liceami śląskimi. Niektórym nauczycielom w naszej szkole taki pomysł już przypadł do gustu - przekonywał Łukasz i dodał, że to byłaby najlepsza recepta na wyzbycie się stereotypów i poznanie siebie.

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3501 ... nica_.html

Tak oto SOSNOWIECKA młodzież miesza i hańby Zagłebiowską mentalość, historię :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Przemek26

Postprzez kruchy1906 2008-12-16, 5:58 pm

żal :czerwona:
kruchy1906

Postprzez Smazu 2008-12-16, 8:29 pm

Staszic jest dla kujonów którzy się boją bluźnić więc nie dziwie się ,że takie bzdury gadają ;)
PS.- nie wszyscy w Staszicu to kujony , ale zdecydowana większość... ;-)
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez Przemek26 2008-12-16, 9:15 pm

Smazu napisał(a):Staszic jest dla kujonów którzy się boją bluźnić więc nie dziwie się ,że takie bzdury gadają ;)
PS.- nie wszyscy w Staszicu to kujony , ale zdecydowana większość... ;-)

Smazu takie podejście jest jeszcze gorsze niż cała ta sparwa.

Nie możemy pisać że to kujony tepaki więc se pierdola trzy po trzy.

Wiadomo że Staszic to kolebka kasy , prochów itp.

Niestety taka kolebka w obcenych czasach to niestety też magnez dla wielu młodych bez kasy.
Widać to niestetyy na ulicach i wśród młodzieży na ulicach.
Do Staszica chodzą też normalni ludzie , kibice którzy sraja na kasę i młode suki lecącą na szmal.
Przemek26

Postprzez manuel90 2008-12-24, 2:25 pm

Jednego dnia w moim domu przebywa mój rówieśnik ze Śląska, a następnego ja pomieszkuję u niego.

Ja pier**** żal jak ch** ... Rozumiem ze to wszystko dobre intencje są... te "kluby łączności" można jeszcze zrozumieć... ale to już przesada... :lol: :lol: :lol: :czerwona:
manuel90

Postprzez LukaszB 2009-01-07, 5:03 pm

Panowie kazdy w naszym kraju wie ze na Gś licza sie tylko 2 ekipy Ruch i MY!!!A GADANIE GIEKSIARZY ZE NIBY TAM NAS OBILI ITP.TO GORSZE GADANIE OD BREDNI.Naprawde mamy porzadna ekipe w pelni slowa tego znaczeniu.Ja osobiscie chodze od lat na Ludowy i jezdze{chociaz teraz juz rzadziej}i wiem jakie dana ekipa ma proporcje.U nas rozwija sie mlodziez,ruch kibicowski jest na b.dobrym poziomie,wiec smiesza mnie komentarze tych co pisza ze po jakies tam ustawce,znowu mialo dojsc do walki,ale nasi nie chcieli itp.koles zalosny jest twoj komentarz,pewnie jestes gieksiarzem lub sympatyzujesz z tym klubem,bo oni zawsze pisza o nas glupoty,niby po co robia uklady z Górnikiem???Zastanow sie co piszesz i nie przewyzszaj gieksy od nas bo malo widocznie wiesz...Kiedys pewien kibic madrze giekse skomentowal-Duzo,Wielu ich nic poza tym!Pozdrawiam prawdziwych fanow ZAGŁĘBIA!!!
LukaszB

Postprzez Darian 2009-01-08, 12:59 pm

LukaszB napisał(a):Panowie kazdy w naszym kraju wie ze na Gś licza sie tylko 2 ekipy Ruch i MY!!

Jak czytam taką wypowiedź to mnie dosłownie ręce opadają.

Ludzie czy wy k***a jesteście nienormalni czy co?? Na jakim Górnym Śląsku??

Sosnowiec leży w Zagłębiu Dąbrowskim!!!

Jest już naprawdę źle jak takie podstawowe informacje trzeba pisać na forum Zagłębia Sosnowiec. :kiepsko:

Jak nie wiecie co to jest Zagłębie Dąbrowskie to sobie poczytajcie żeby nie wypisywać potem głupot:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zag%C5%82%C4%99bie_D%C4%85browskie
Darian

Postprzez kruchy1906 2009-01-08, 5:17 pm

Popieram :!: :brawo:
kruchy1906

Postprzez LukaszB 2009-01-10, 5:32 pm

:brawo: Ales sie kolego pochwalil wiedza historyczna :lol:
LukaszB

Postprzez KalF92 2009-01-12, 4:12 pm

Ogólnie do Hanysów nic nie mam ale wqrwiają mnie swoją gwarą i tymi hasłami w stylu "to my naród śląski", "Polskie świnie". Dziewczyny mają całkiem ładnie ale nasze są lepsze!
A jeśli chodzi o śląskich kibiców to najbardziej nienawidzę gieksiarzy kibiców ruchu i piasta gliwice.
KalF92

Postprzez kret75 2009-01-12, 4:26 pm

LukaszB napisał(a):Dziewczyny mają całkiem ładnie ale nasze są lepsze!

hanysy nie mają dziewczyn tylko dziołchy ;-)
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez PaprykarZ19 2009-01-12, 6:59 pm

KalF92 napisał(a):Ogólnie do Hanysów nic nie mam ale wqrwiają mnie swoją gwarą i tymi hasłami w stylu "to my naród śląski", "Polskie świnie". Dziewczyny mają całkiem ładnie ale nasze są lepsze!
A jeśli chodzi o śląskich kibiców to najbardziej nienawidzę gieksiarzy kibiców ruchu i piasta gliwice.

Oni mówią 'to my naród ślonski'
Żenada.
PaprykarZ19

Postprzez LukaszB 2009-01-13, 12:41 pm

:twisted: Szczerze gieksy nie lubie,szczerze stwierdze ze nienawidze!kibicow maja sporo,ale ich przechwalanie sie co to oni nie sa itp.mnie szczerze rowniez nuzy!Ciekawie bedzie jesli my nie awansujemy{tak tylko zakladam,nie zlosliwie to robie}a gieksa czy jak jej tam,hehe spadnie z 1ligi.Na stronie forum gieksy czytalem ze musza sie nam zrewanzowac,ze maja znami do wyrownania jakies stare porachunki,no,no juz sie bac zaczynam,hehe,te ich grozby...ZALOSNY KLUBIK I JEGO MARNI KIBICE,mogacy CZYSCIC NAM BUTY!!! :niezle:
LukaszB

Postprzez emdżej 2009-01-13, 5:51 pm

Przechwalanie się jacy to oni są dotyczy kibiców wszystkich klubów w Polsce.
emdżej

Postprzez LukaszB 2009-01-13, 10:13 pm

Nie wszystkich KOLEGO :twisted: Zagłębia napewno nie!!!!!!
LukaszB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice