Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez kaka1x 2008-11-10, 11:00 pm

Przemek26 napisał(a):
Sobotni mecz Zagłębia Sosnowiec z Pogonią Szczecin skończył się porażką, ale największymi przegranymi są prawdziwi kibice. Bandyckie zachowania doprowadziły do tego, iż właściciel klubu Pan Krzysztof Szatan poważnie rozpatruje możliwość odejścia z klubu.
Panie Krzysztofie. Siedem lat budowania wizerunku bezpiecznego stadionu, przez jeden mecz zostało zniwelowanych.
Krzysztof Szatan: Jeden mecz sprawił, iż nie widzę dalszego sensu prowadzenia tego klubu. Wszystkie swoje działania skierowaliśmy w kierunku budowy wizerunku klubu, wizerunku miasta. Wizerunek ten po raz kolejny został w sobotę zburzony i nie widzę już możliwości podniesienia się po tym nokaucie.
Jakie straty poniósł klub po sobotnim meczu?
Krzysztof Szatan: Trudno mówić o stratach finansowych, ponieśliśmy ogromne straty moralne, które są nie do wycenienia. Tego typu zachowania wpływają nie tylko negatywnie na wizerunek Zagłębia, ale także na wizerunek prowadzonej przeze mnie firmy, a to wiąże się również ze stratami finansowymi. Jeszcze nie otrząsnęliśmy się z korupcji (degradacja, kary finansowe, ujemne punkty), do której doprowadziły Zagłębie poprzednie władze, a tymczasem otrzymaliśmy kolejny cios. Cios, którego się nie spodziewaliśmy zadany przez kibiców naszego klubu.
Wyciągnął Pan rękę do Zagłębia kiedy to było w potrzebie, teraz Pan chyba żałuje tego kroku.
Krzysztof Szatan: Czy żałuję? Zagłębie to klub, któremu oddałem swe serce, jednak z perspektywy czasu, chyba gra nie była warta świeczki. Kolejny pstryczek w nos uczący, że nie warto kierować się sercem tylko rozsądkiem.

Auf wiedersehen Szatan.
Trzeba byc niezłym frajerem żeby powiedzieć a raczej zgonić sytuacje jaka miała miejsce w czasie meczu swoje odejście. Idź w pizdu bo tak byś pewnie odszedł. Idź z tego klubu juz teraz bo jeszcze narobisz większego gnoju i przed ucieczką sprzedaż Pietrzaka, Marka i Białka.

A potem co?Sam zostaniesz sponsorem Zagłębia?Będziesz szukał nadzianych gości żeby sypnęły groszem na nasz klub?Wyjdziesz z inicjatywą do klubu"100"?
Otóż nie!Nikt w Polsce ani w regionie nie zainwestuje pieniędzy na Zagłębie!
Kiedy odejdzie Szatan nastaną dla Zagłębia chude lata i bez jego skromnych bo skromnych ale pieniędzy klub sobie nie poradzi!Jeżeli wycofa się zaraz po rundzie jesiennej to klub nie będzie miał nawet pieniędzy na zimowe zgrupowanie drużyny w jakimś ciepłym kraju!Pewnie Zagłębia się wycofa i zagości w 4 lidze albo B-Klasie!Piszesz że w obu przypadkach będziesz chodził na mecze i nie opuścisz Zagłębia!Ja też tak zrobię,ale na pewno tego nie chcemy,chcemy szybkiego powrotu klubu na salony i przez przedwczorajsze wybryki stadionowych chuliganów będzie to bardzo trudne!
Pieniądze Szatana są niezbędne dla klubu.Też chciałbym żeby Zagłębia miało bogatego sponsora,bo denerwuje mnie już Szatan ,ale to jest w tej chwili niemożliwe i w drugiej lidze na pewno nie znajdziemy sponsora!
Mam nadzieje że nie będzie wysokich kar finansowych i PZPN nie zamknie nam stadionu ,bo to bardzo utrudni naszym zawodnikom walkę o awans!
kaka1x

Postprzez Przemek26 2008-11-10, 11:24 pm

kaka1x napisał(a):
Przemek26 napisał(a):
Sobotni mecz Zagłębia Sosnowiec z Pogonią Szczecin skończył się porażką, ale największymi przegranymi są prawdziwi kibice. Bandyckie zachowania doprowadziły do tego, iż właściciel klubu Pan Krzysztof Szatan poważnie rozpatruje możliwość odejścia z klubu.
Panie Krzysztofie. Siedem lat budowania wizerunku bezpiecznego stadionu, przez jeden mecz zostało zniwelowanych.
Krzysztof Szatan: Jeden mecz sprawił, iż nie widzę dalszego sensu prowadzenia tego klubu. Wszystkie swoje działania skierowaliśmy w kierunku budowy wizerunku klubu, wizerunku miasta. Wizerunek ten po raz kolejny został w sobotę zburzony i nie widzę już możliwości podniesienia się po tym nokaucie.
Jakie straty poniósł klub po sobotnim meczu?
Krzysztof Szatan: Trudno mówić o stratach finansowych, ponieśliśmy ogromne straty moralne, które są nie do wycenienia. Tego typu zachowania wpływają nie tylko negatywnie na wizerunek Zagłębia, ale także na wizerunek prowadzonej przeze mnie firmy, a to wiąże się również ze stratami finansowymi. Jeszcze nie otrząsnęliśmy się z korupcji (degradacja, kary finansowe, ujemne punkty), do której doprowadziły Zagłębie poprzednie władze, a tymczasem otrzymaliśmy kolejny cios. Cios, którego się nie spodziewaliśmy zadany przez kibiców naszego klubu.
Wyciągnął Pan rękę do Zagłębia kiedy to było w potrzebie, teraz Pan chyba żałuje tego kroku.
Krzysztof Szatan: Czy żałuję? Zagłębie to klub, któremu oddałem swe serce, jednak z perspektywy czasu, chyba gra nie była warta świeczki. Kolejny pstryczek w nos uczący, że nie warto kierować się sercem tylko rozsądkiem.

Auf wiedersehen Szatan.
Trzeba byc niezłym frajerem żeby powiedzieć a raczej zgonić sytuacje jaka miała miejsce w czasie meczu swoje odejście. Idź w pizdu bo tak byś pewnie odszedł. Idź z tego klubu juz teraz bo jeszcze narobisz większego gnoju i przed ucieczką sprzedaż Pietrzaka, Marka i Białka.

A potem co?Sam zostaniesz sponsorem Zagłębia?Będziesz szukał nadzianych gości żeby sypnęły groszem na nasz klub?Wyjdziesz z inicjatywą do klubu"100"?
Otóż nie!Nikt w Polsce ani w regionie nie zainwestuje pieniędzy na Zagłębie!
Kiedy odejdzie Szatan nastaną dla Zagłębia chude lata i bez jego skromnych bo skromnych ale pieniędzy klub sobie nie poradzi!Jeżeli wycofa się zaraz po rundzie jesiennej to klub nie będzie miał nawet pieniędzy na zimowe zgrupowanie drużyny w jakimś ciepłym kraju!Pewnie Zagłębia się wycofa i zagości w 4 lidze albo B-Klasie!Piszesz że w obu przypadkach będziesz chodził na mecze i nie opuścisz Zagłębia!Ja też tak zrobię,ale na pewno tego nie chcemy,chcemy szybkiego powrotu klubu na salony i przez przedwczorajsze wybryki stadionowych chuliganów będzie to bardzo trudne!
Pieniądze Szatana są niezbędne dla klubu.Też chciałbym żeby Zagłębia miało bogatego sponsora,bo denerwuje mnie już Szatan ,ale to jest w tej chwili niemożliwe i w drugiej lidze na pewno nie znajdziemy sponsora!
Mam nadzieje że nie będzie wysokich kar finansowych i PZPN nie zamknie nam stadionu ,bo to bardzo utrudni naszym zawodnikom walkę o awans!

Jkaie pieniądze, ile dał z własnej kasy w OE . -0 bo 0 to za dużo. Ile daje teraz???
Przejrzyj informacje o stypendiach miasta.
A o ile sobie przypominam jakiś czas temu zaczął się zastanawiać o odejściu bo go nie stac na ten klub.

Jeśli zostanie toi na bank opyli Pietrzaka, Marka Białka, i pewnie Myśliwego do I ligi. I co wtedy. 13-14 miejsce będzie CUDEM BOŻYM.
POza tym w niejednej rozmowie słychać że gdyby nie obecny zarząd byłby nie jeden kasiasty portfel.
Przemek26

Postprzez Smazu 2008-11-11, 12:01 am

Reasumując bo widzę , że nie którzy nie kapują:
Szatan nie dał ani grosza tylko Miasto, a powinien ponieważ:
Szatan dostał kasę od włochów,z praw transmisji itd.
Szatan może sprzedać Pietrzaka,Marka i Białka za grubą kase i spier*** do kurczaków.
Statystyki Szatana:
Wpłacił 0 zł, dostał grubo ponad parę milionów zł.
Niezły interes chyba nie?
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez django 2008-11-11, 12:10 am

Nie chcę być odebrany jako obrońca Szatana, ale w tym sezonie nie ma już kasy z OE ani C+, a klub za czyjeś pieniądze funkcjonuje.
django

Postprzez krzysztof 2008-11-11, 10:26 am

Smazu, Przemek26 widzę, że wasz bilans księgowy jest bardzo prosty. Koszty działalności to według was tylko pensje piłkarzy, które w całości pokrywane są ze stypendiów miasta, więc proste podsumowanie bilans wynosi 0. Szatan nie musi nic dodawać a klub może istnieć bez sponsora. Szacun dla was. Życzę powodzenia w prowadzeniu firmy. Już kiedyś było podawane ile klub otrzymał w zeszłym sezonie od oe i Ergom a ile do interesu dołożył Szatan. Nie jest też tajemnicą którzy zawodnicy dostają stypendia i ile. Jeśli więc nadal myślicie że bilans wynosi 0 to jesteście w błędzie. Ps. Skąd wiecie jakie zawodnicy mają kontrakty? Ile zarabiają trenerzy? Jakie są koszty podróży, noclegów itp. ?
krzysztof

Postprzez flex 2008-11-11, 10:48 am

Przemek26 napisał(a):POza tym w niejednej rozmowie słychać że gdyby nie obecny zarząd byłby nie jeden kasiasty portfel

Być może jednak jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
Jeśli taki chętny by był to w czym problem odbyć rozmowę z Szatanem taką samą jak między Wojciechowskim a Drzymałą ?
Jeśli byłby chętny przejąć Zagłębie to nie sądzę, aby Szatan był tutaj problemem, zapewne chętnie pozbył by się klubu.
flex
Administrator

Postprzez kaka1x 2008-11-11, 11:33 am

Szatan w ekstraklasie słyszałem że łożył milion zł,ale to nie znaczy jak sobie niektórzy myślą że wyłożył na stół 1000000 i powiedział żeby się wszyscy pierdolili!
Szatan zapewniał klubowi budżet minimum w postaci tej 7-cyfrowej kwoty pieniędzy!
W tym sezonie łoży na klub 600000 tys.zł!Może jak odejdzie to rzeczywiście wyprzeda trzech wyżej wymienionych zawodników!
Jeżeli tego nie zrobi i się tylko wycofa i klub na wiosnę nie będzie miał sponsora to według waszych obliczeń powinno być tak samo jak na jesień.A jak będzie?Zobaczymy,bo nie wydaje mi się żeby klub poradził sobie bez kasy!
kaka1x

Postprzez AdrianDG 2008-11-11, 12:34 pm

Szatan baj baj
AdrianDG

Postprzez sosnowiczanin ! 2008-11-11, 12:38 pm

kaka1x napisał(a):Idź w pizdu bo tak byś pewnie odszedł.

Dokładnie tak! On po prostu szuka dobrej wymówki na odejście (zdradę) Klubu!

django napisał(a):Nie chcę być odebrany jako obrońca Szatana, ale w tym sezonie nie ma już kasy z OE ani C+, a klub za czyjeś pieniądze funkcjonuje.

Funkcjonuje ?! To podaj chociaż jeden znaczący transfer "zawodnika doświadczonego w przeszłości grającego w ekstraklasie" przed tym sezonem...
sosnowiczanin !

Postprzez August 2008-11-11, 1:07 pm

Można na Szatanie psy wieszać do woli, ale i tak powstaje pytanie: co dalej ? Może i klub mógłby znowu poprowadzić Baczyński, ale kto przemie akcje spółki i zapewni jej dalsze finansowanie ?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez MarcelZS 2008-11-12, 6:32 pm

Dziwi mnie że nikt z Klubu nie uderzy się w pierś i nie przyzna się że nie dołożył należytych starań by staranie zabezpieczyć sobotnie spotkanie. Nie trzeba było być bardzo rozgarniętym kibicem by przewidzieć fakt pokzania flagi Pogoni i jej spalenia - a zarazem chęci rewańżu że strony Pogoni. Może wystarczałoby wzmocnić ochronę czy też poprosić policje o wejście na stadion. Nie bronie kibiców ale gdyby Pogoń nie wybiegła zdarzenia by nie miały miejśca.

Pozatym mam wrażenie że p.Szatan znalazł pretekst by się wycofać z Zagłębia, bo nie ma ani ludzi ani pieniedzy, ani też potencjału by bawić się w zawodową piłkę.

Jestem przekonany, iż decyzja Szatana już zapadła i wcale nie oznacza końca Zagłębia - ja ciagle się łudzę że kidyć będzie to klub działający w pełni profesjonalnie i nie opierający się czy to o zapleńców czy to o Urząd Miasta.

Sezon wisenny zaczniemy podobnie jak ostatni od wielkiej wyprzedaży, by tylko dotrwać do jego końca - taka polityka nie miała sensu ani poprzednio ani teraz.
MarcelZS

Postprzez django 2008-11-12, 6:40 pm

sosnowiczanin ! napisał(a):
django napisał(a):Nie chcę być odebrany jako obrońca Szatana, ale w tym sezonie nie ma już kasy z OE ani C+, a klub za czyjeś pieniądze funkcjonuje.

Funkcjonuje ?! To podaj chociaż jeden znaczący transfer "zawodnika doświadczonego w przeszłości grającego w ekstraklasie" przed tym sezonem...

eee... a co ma jedno do drugiego, bo nie rozumiem?
django

Postprzez Blajpios 2008-11-12, 7:59 pm

Nie pastwię się nad opiniami Kolegi, który zresztą bynajmniej nie wygłasza tu najskrajniejszych spośród kibicowskich opinii. Tyle, że skoro właśnie nie są to najskrajniejsze, to jest jeszcze nadzieja na dyskusję, myślenie a nie bezrozumność fanatyczną bądź samoobronę. Ponadto, skoro są to opinie, z którymi niektórzy będą chętnie się utożsamiać lub wręcz pójdą jeszcze dalej ale w tym kierunku - to korzystam z okazji, że ktoś to "zbiorczo" akurat ujął...
MarcelZS napisał(a):Dziwi mnie że nikt z Klubu nie uderzy się w pierś i nie przyzna się że nie dołożył należytych starań by staranie zabezpieczyć sobotnie spotkanie. Nie trzeba było być bardzo rozgarniętym kibicem by przewidzieć fakt pokzania flagi Pogoni i jej spalenia - a zarazem chęci rewańżu że strony Pogoni. Może wystarczałoby wzmocnić ochronę czy też poprosić policje o wejście na stadion. Nie bronie kibiców ale gdyby Pogoń nie wybiegła zdarzenia by nie miały miejśca.

To znaczy - ma się za zasadniczy stan zakładać paranoję i jest obowiązek uważać, że te imprezy są dla chuliganów, nienawistników, prowokatorów i niszczycieli organizowane a obowiązkiem jest zabezpieczyć tylko, by "nadludzie" gdy opanuje ich ten szał, nie zniszczyli wszystkiego, tylko "trochę sobie dogodzili"? To ma być stan zasadniczy, normalny? Rozbawił ale i przeraził mnie ktoś tu na forum, kto pisał, podkreślając odcinanie się u niektórych z sektorów Zagłębia od radości, że policja wodą "utemperowała" towarzystwo: że tej radości nie przejawiali na pewno "normalni fanatycy". Niestety, dla niektórych nienormalność ma być normalnością i domagają się uznania tego stanu, ba, chcą to nawet wymusić! Ktoś, kto wywali np 600 tysięcy na funkcjonowanie tego klubu jest "idiotą i złodziejem" dla nich, bo nie chce, by te pieniądze służyły burdom, nie chce się do burd przykładać swoimi pieniędzmi, to znaczy im je ukradł, tak? Tę postawę - bo nie nazwę tego myśleniem - należy jeszcze sankcjonować, zakładając, że to będzie normalne zachowanie na meczu? Nie winni - a przynajmniej nie "bardziej winni" - są ci, co prowokowali, tylko ci, co nie przewidzieli? Niestety, tu jest największa trudność: by dotrzeć do serc i umysłów tych ludzi, by zrozumieli absurd swych postaw, oczekiwań, że uznany zostanie za normalność - fanatyzm. Trudność największa - bo chodzi o to, że mówią oni przez pryzmat swoich uczuć, tego, w co się zaangażowali, bo klub, barwy łączy się z tym, co ich miłością, fanatyzm, to pójście w tej identyfikacji daleko, może do końca. Toteż - takie słowa rozsądku - uważają za atak na ich serce, sens życia. Fanatycy - to wiedzą, że wywodzi się od słowa "fan", co rozumieją przez "zaangażowanie, umiłowanie", czyli jest ich wielkością. Niełatwo jest im zrozumieć, że stają się zwolennikami nienormalności, fanatyzmu. Raczej - czują się prześladowani w miłości.
To jednak, że niełatwo im to zrozumieć - nie znaczy, że należy im ustępować, przyznawać, że mają prawo do przemocy, burd, nienawiści do innego posuniętej nie tylko do prowokacji, ale wręcz do burd i niszczenia tego, co ten inny kocha.
Pozatym mam wrażenie że p.Szatan znalazł pretekst by się wycofać z Zagłębia, bo nie ma ani ludzi ani pieniedzy, ani też potencjału by bawić się w zawodową piłkę.
Jestem przekonany, iż decyzja Szatana już zapadła i wcale nie oznacza końca Zagłębia - ja ciagle się łudzę że kidyć będzie to klub działający w pełni profesjonalnie i nie opierający się czy to o zapleńców czy to o Urząd Miasta.

Właśnie. Nieszczęście wtedy jest największe, gdy ludzie się łudzą, żyją w świecie urojonym. Miasto nie pomoże, bo wybrana do zarządu "władza" hasła sportu i Zagłębia zdaje się tylko używać dla zdobywania głosów a nie do wydawania pieniędzy. Czy to sportu czy np. szkolnictwa wyższego nie wesprze, jeżeli w nazwie jest człon "zagłębiowski", "Zagłębie" albo wręcz, jeżeli nie ma "Śląsk". Ci ludzie mimo chwilowych czy doraźnych wypowiedzi sugerujących co innego zdają się być przekonani, że najważniejsze co mogą zrobić, to zrealizować to, co panująca w sferach rządowych opcja nakazuje: dokończyć zgórnośląszczenia Zagłębia, by wreszcie nie było z tym kłopotu. I to nawet nie na zasadach mądrej integracji, czyli tak łączącej w nowy region te dwa światy, że poczują się umocnione wzajemnie i Zagłębie nie poczuje się zniewolone. Tendencja, której zdają sią służyć władze, jest właśnie taka: zgórnośląszczyć, w sposób podobny jak "zniemczani" byli Ślązacy wybierający jednoznacznie obywatelstwo niemieckie (w skrajnych wypadkach można to ująć: nie zaczynając bynajmniej od szczytów poważania i musząc okazywać wdzięczność za łaskę, jaka ich spotkała). Czyli nie jest to nawet kwestia słusznej dyskusji, ile można wesprzeć sport, gdy są jeszcze bardziej naglące potrzeby, typu edukacja, zdrowie, bieda w mieście.
To jednak nie wszystko. Co zrobić, by niektórzy skończyli się łudzić - albo jątrzyć - hasłem typu "przyjdą inni sponsorzy". K. Szatan był jedynym, jak dobrze wiadomo. Był opór względem przejęcia przez niego, w ostatnich chwilach próbowano jeszcze innych "podrzucić", ale też się wycofali; włoski właściciel wycofywał się dość pospiesznie, bo we włoskiej piłce już miał zakazy czy inne konsekwecje za korupcje w AC Torino, więc raczej szybko chciał w ogóle - przynajmniej na jakiś czas - zamknąć sprawę wspierania sportu. Jeżeli w tych warunkach był jedynym K. Szatan, to nie należy się łudzić, że "nagle gwiazdka z nieba", znajdzie się inny chętny. Realia są, jakie są. Kto przyczynił się do niechęci K. Szatana, by dalej prowadzić klub, powinien zdać sobie sprawę, jaką krzywdę wyrządził klubowi - podczas gdy on zwykle woli dalej "łudzić się", że "bronił klubu", bo "wszystko w świecie marzeń jest na odwrót". Fakt, wydaje się, jakby zagrywka właściciela teraz była trochę dziwna, nie fair. "Chciałbym łudzić się" (że sparafrazuję), że to tylko straszak, by "obudzić wreszcie" innych wokoło, m.in. kibiców, by nie żyli ułudami. Niemniej - już nie pierwszy raz "przebąkuje", więc raczej wygląda, że decyzję podjął lub jest bliski. Jeżeli podjął - rzeczywiście poczułem się i ja zniesmaczony, że wykorzystuje pretekst burd teraz, by uzasadnić. Nie zmienia to jednak faktu, że należy najpierw - w ocenie sytuacji - być realistą a nie "łudzić się".
Sezon wisenny zaczniemy podobnie jak ostatni od wielkiej wyprzedaży, by tylko dotrwać do jego końca - taka polityka nie miała sensu ani poprzednio ani teraz.

Krótko. Konkrety proszę - skąd są te miliony, które wpłyną, by można było inną politykę prowadzić? Kto już jakie kwoty zdeklarował, podpisał, wskazał datę przelewu? I bez łudzenia się, proszę.
Blajpios

Postprzez MarcelZS 2008-11-12, 9:44 pm

Blajpios ... z Toba o polemike niezwykle trudno - ale chyba sam wiesz że zasad kibicowskich, walki o flagi, trofea i podrażnione ambicje nie zmienia się łatwo, poprostu łatwo się niezmienia ludzi. Dawno w Sosnowcu nie miały miejsca zdarzenia jakie miały miejsce w sobotę. Pamiętam sezony, że niemalże każdy mecz z klubami ze śląska kończył się interwencjami Policji. Więc czas i to co się dzieje na Ludowym pokzauje że wiele się zmieniło na lepsze - a to za pomocą trendu Ultras i grupy młodzych ludzi oddanych pasji - która nie wiele ma wspólnego z wandalizmem.

Nikogo nie usprawiedliwiam ... ale poprostu czasem pewne zdarzenia łatwo przewidzić i można próbować je zniwelować. To jest normalne, że przed takimi meczami podejmuje się wszelkie środki by im zapobiec ... mediacja z kibicami, zwiększenie ochrony, czy prośba do policji o wejście na stadion przed faktem.

Odpowiedz mi na pytanie: Czy sektor kibiców Pogoni był zabezpieczony należycie???

Co do p.Szatan to daże go szacunkiem za to co zrobił, ale widać iż nie ma pomysłu na Zagłębie i pewnie chętnie by się z tego wycofał.

Sam dobrze wiesz, że Klub na dłuższą metę nie może funkcjonować w oparciu o pasję kilku ludzi, bo ta pasj (mniejsza lub większ, lub mniej lub bardziej odpłątna) z czasem stanie się przyczyną klęski i tacy ludzie jak Szatan, Hytry, Paweł czy Adam i pewnie wielu innych będą obwiniani za to że do niej doprowadzili.
MarcelZS

Postprzez Blajpios 2008-11-13, 1:50 am

Jakby tu odpowiedzieć. Po pierwsze przypomnę, że pisałem, iż nie "przywalam się do Marcela ZS", bo i tak są te jego opinie wyważone i można mówić o dyskusji. Korzystam, że akurat prezentuje "przy okazji" 3 istotne kwestie złudzeń, jakimi żyją tu niektórzy i jeszcze potem mają dziwne pretensje. Tymczasem chodziłoby o sprowadzenie na ziemię - głównie, choć rzeczywiście wykorzystywałem głównie Twój tekst, Kolego.
Nie neguję też tych wszystkich rzeczy, o których pisze MarcelZS choćby w drugim tekście, w odpowiedzi do mnie. Choć trochę akurat polemiki włączyłbym - to znaczy przypominałbym mocno, że jednak podstawową rzeczą jest, by mimo wszystko nie stawiać spraw na głowie, nie może być tak, że za normalne uzna się fanatyzm i najważniejsze jest dać szaleć "panom władcom od rozróby". Jeżeli to będzie rzeczą zasadniczą, to wszystkie dalsze "zrozumienia sytuacji" mogą funkcjonować, może nawet powinny.
Bo tak po prawdzie - to nawet też zastanawiałem się po pierwszych informacjach o wydarzeniach - czy to nie była też jakaś prowokacja, by właśnie te wszystkie pozytywne osiągnięcia Zagłębia, kibiców z ostatniego czasu podważyć? Ja już od pewnego czasu podkreślałem tę zmianę ukazując ją ludziom - choćby wskazując, że przecież jeszcze bywają burdy np na Śląsku a w Zagłębiu pozytywna zmiana. Nie wypowiadam się jednoznaczenie co do osądu wszystkich zachowań: nie wiem nic dokładnie, jak to było. Niemniej, ogólnie patrząc - naprawdę ważne byłoby, by tych ludzi dotarło, że tak rozumieć "troski o barwy" nie można; to raczej ich niszczenie. A kontekst znaczeń - choćby opinia w Polsce, choćby szukanie okazji do "przykładania" Zagłębiu wciąż na arenie ogólnopolskiej: tym bardziej domagają się takiego zrozumienia.
Myślę, że trochę więc teraz jest jaśniejsze, co napisałem, o co mi chodziło, że nie negowałem wszystkiego, tylko "zająłem się" głównymi punktami trudnymi do zrozumienia dla niektórych.
Dzięki więc za uwagę, podzrawiam!
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna