Piotr Pierścionek - były trener Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez jls 2008-09-12, 2:33 pm

Felieton: Dlaczego Pierścionek się nie sprawdził?

Już jutro Nasze Zagłębie o godzinie 16:00 zagra pierwszy mecz pod wodzą nowego szkoleniowca, Miroslava Čopjaka. Czy Czeski trener sprawi, że Sosnowiczanie zaczną wreszcie grać na miarę swoich możliwości oraz aspiracji ? Zanim jednak poznamy odpowiedź na to pytanie pokusiłem się o krótką refleksje na temat pracy jaką w tym sezonie wykonał Piotr Pierścionek w Sosnowcu. Początek był znakomity. Nasi piłkarze rozpoczęli tegoroczne rozgrywki od dwóch kolejnych zwycięstw, potwierdzając najwyższe aspiracje oraz przewidywania bukmacherów, którzy w przed sezonowych prognozach właśnie w klubie z Sosnowca upatrywali największego faworyta do awansu z grupy Zachodniej 2 ligi.

Straty punktów na własnym boisku z Elaną Toruń w trzeciej kolejce, niczym malutki i niepozorny kamyczek rozpoczęła lawinę niepowodzeń drużyny, a co za tym idzie jej trenera.

Młody i obiecujący Piotr Pierścionek, z dużymi ambicjami, dostał od klubu olbrzymią szansę. Niestety, nie wykorzystał jej w najmniejszym stopniu. Już na samym starcie zrezygnował z wychowanka Zagłębia, Dawida Skrzypka, którego doświadczenie i umiejętności na tym szczeblu rozgrywek byłyby nieocenione. Jednak prywatne animozje wzięły górę nad wyważoną polityką kadrową i Skrzypek zmuszony był wyjechać zarabiać na chleb w 2 lidze norweskiej. Szachowanie składem w kolejnych meczach, nielogiczne przestawianie zawodników na kompletnie obce im pozycje na boisku oraz nie wystawianie w wyjściowej jedenastce najbardziej doświadczonych zawodników, takich jak Cygnar czy ostatnimi czasy Łuczywek obnażały słabości trenera. Pierścionek w końcu się pogubił i choć zawsze stwierdzał, że bierze porażkę na siebie to przy okazji wylewał żale na wszystkich dokoła, poczynając od kibiców a kończąc na bogu ducha winnemu, rzecznikowi prasowemu. Dyżurnym tłumaczeniem stało się stwierdzenie: „taka jest piłka” podkreślane bezradnym wzruszaniem ramionami. Czara goryczy przelała się jednak w minioną niedzielę w Królewskiej Woli, kiedy to po zaciętym meczu Zagłębie uległo miejscowemu Gawinowi Królewska Wola, a zarząd mógł z czystym sumieniem przyjąć rezygnację Pierścionka. Obecnie czeka na niego posada w nowo utworzonej Akademii Piłkarskiej i to zdaje się jest póki co najwłaściwsze miejsce dla tak ambitnego, ale i mało doświadczonego trenera...

mab
jls

Postprzez novack 2008-09-12, 3:06 pm

Po tym jak Pierścionek w ostatnich wywiadach opluł wszystkich, myślę, że nie powinien zostawać w klubie. Trzeba radykalnie oczyścić atmosferę, a w sytuacji, gdy będzie musiał współpracować z ludźmi, na których wcześniej publicznie wieszał psy, to raczej niemożliwe. Wcale nie wykluczam, że mógłby kiedyś wrócić, już jako wielki trener do jeszcze większego wtedy Zagłębia. Moim zdaniem pozostawienie go i jego asystenta teraz w klubie to błąd. Mam nadzieję, że jeśli jednak pozostanie, to nikt nikomu nie będzie „podkładał świń” po to, by udowadniać, kto miał rację i wreszcie wszyscy zagrają w jednej drużynie.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez neti 2008-09-12, 4:48 pm

tylko ze Pierscionek odszedł a Juszczak pazyrami trzyma się posady, oby nie na długo bo jego "cenne" wskazówki pogubią i Copjaka
neti

Postprzez Blajpios 2008-09-12, 5:03 pm

Cóż, nie wiem, czyżby można mieć nadzieję, że atmosfera na Forum zostanie radykalnie oczyszczona, bo znikną wszyscy ci, którzy dotąd zajmowali się głównie opluwaniem upatrzonych, w stylu "bo zupa była za słona"? Cóż, nie bardzo chyba można się tego spodziewać, bo wiadomo, "kibic przeżywa i stąd jest przekonany, że ma prawo wyzywać". Może jednak chociaż dotrze do niektórych tego typu, że sami sobie wystawiają świadectwo próbując "wcisnąć" śmieszne wrażenie, że kumulowanie epitetów może zastąpić sensowność wypowiedzi.
Pomińmy jednak tego typu głosy. Pozostałym odpowiadając, sądzę, że nie tylko nie należy niszczyć postaci Pierścionka, co do przyszłości, jako że być może będzie miał dane, by kiedyś znów wrócić, przyczyniając się do rozwoju, postępu w Zagłębiu. Także jednak z racji oceny tego, co zaprezentował, raczej nie podzielam opini totalnie deprecjonujących tego, co trener dokonał - chodzi o opinie typu "Pierścionek nie wykorzystał szansy w najmniejszym stopniu", czy nie znajdujące żadnego pozytywu a każdą decyzję krytykujące. Na przykład decyzję postawienia na młodszych, ogrywających się w I lidze w zeszłym sezonie, moim zdaniem można i chyba należy obronić choćby przykładem, że takie są koleje losu, kiedyś Beenhakker zyskiwał zachwyty, że odstawił nawet młodszych po meczu z Finlandnią - i nawet presji ze "złotym Dudkiem" się nie poddał... Czy zaś D. Skrzypek stracił wyjeżdżając - czy raczej wdzięcznie będzie wspominał, że miał okazją pozarabiać na zachodzie? Nie wiem. Na pewno to są bolesne decyzje, zwłaszcza gdy chodzi o "swojaka" i być może można było to lepiej rozegrać; niemniej z punktu widzenia drużyny niekoniecznie musiało to być błędem. Przypomnieć warto sobie komentarze o grze starszych, typu właśnie D. Skrzypek, T. Łuczywek, R. Berliński. Odwaga uporządkowania szatni, nie pozwolenia na przesadni dyktat "repów" - to jak najbardziej bywa uznawane za sukces. Tym bardziej, że - powoływałem się na przykład doświadczonego Beenhakkera - cóż więc powiedzieć o młodym trenerze, który jako podstawową sprawę musi potraktować zadanie utrzymania przywódctwa w szatni dla siebie. Inna sprawa - z tym przywódctwem, mimo trudnych decyzji i sytuacji nie było jednak chyba też tragicznie; moim zdaniem świadczy o tym choćby to, że bezprzecznie - do końca chcieli zawodnicy grać, by wygrywać, gdy wiadomo było, że zagrożona jest pozycja trenera: czyli nie grali przeciw niemu. Sądzę, że z takich pozytywów może jeszcze by należało coś dodać - ale to już inna sprawa. Wydaje mi się, że wystarczy to, co napisałem, by wykazać, że to nie było takie tragiczne nieporozumienie, po prostu przegrał - zachowując szanse na przyszłość, gdy nabierze doświadczenia. Z powodu zaś błędów, ewent. nadmiernych ambicji itp - już to wystarczy, by nie mnożyć zachwytów, tylko "zostawić pole do poprawy". Bezsprzecznie bowiem - pogubić to się pogubił, choćby "za daleko" idąc w "dyskusji" z kibicami i przyznam, że czekałbym na jakąś reakcję jego w tym kierunku, nawet jeżeli co do niektórych osób z kierownictwa, jeżeli takie były, ma podstawy, by im wytykać "radość z tego, że mu nie wyszło" a nawet kopanie dołków. Jednak co do opinii względem kibiców - choćby co do tego - pogubił się też.
Blajpios

Postprzez Przemek26 2008-09-12, 8:01 pm

Blajpos mysląłem że masz inne zdanie ale sie pomyliłem.
Nie uznajesz tych którzy jechgali po Zagłębiu i Pierścionku.Wybacz, ale każdy przegrany mecz był frajerski , bez ambicji , bez walki, bez niczego. To była kupa gówna nic więcej. Jeden dobry meczw Częstochowie i punkty w Słubicach , czy wymordowane zwycięstwo na początek może cieszyć , Gawin, Koronowo, czy Grodzisk. A my nie jesteśmy takimi wsiami z tradycja 10 letnią.

Gdy przegrali po walce, po ambitnej walce, nikt by pewnie tych pomyj nie wylewał. A tak ...

TO JEST ZAGŁĘBIE nie jakas zasrana wiocha, i ta nazwa zoobiązuje do walki do upadłego w każdym meczu a nie skurwienie się . A oni sie skurwili razem z Pierścionkiem i tego nikt nie zmieni.
Przemek26

Postprzez flex 2008-09-12, 8:51 pm

Przemek26, ja troszeczkę Blajpiosa inaczej zrozumiałem.
Przesłanie było takie, że my Zagłębiacy powinniśmy się szanować wzajemnie.
Pierścionkowi się nie udało - trudno - też nie wierzyłem w jego sukces, potrzebuje widocznie jeszcze doświadczenia. Nie jest to jednak powód, aby go teraz obwiniać za wszystko zło i wypędzać z Sosnowca.
flex
Administrator

Postprzez Blajpios 2008-09-12, 9:26 pm

flex napisał(a):Przemek26, ja troszeczkę Blajpiosa inaczej zrozumiałem.
Przesłanie było takie, że my Zagłębiacy powinniśmy się szanować wzajemnie.
Pierścionkowi się nie udało - trudno - też nie wierzyłem w jego sukces, potrzebuje widocznie jeszcze doświadczenia. Nie jest to jednak powód, aby go teraz obwiniać za wszystko zło i wypędzać z Sosnowca.

Dzięki za te słowa, bo oddają to, o co mi chodziło. Plus może jeszcze, że szacunek dla wielkości Zagłębia, prawdziwe dorastanie do poczucia tej wielkości dla mnie zaczyna się tam, gdzie umie się być wielkimi, gdzie nawet przy porażkach, albo zwłaszcza przy nich nie ma pogardy i poniżania tych, co okazali się lepsi, jak i tych, co okazali się gorsi, jak i tych, co np. ze wsi pochodzą, mają krótszą tradycję itp. Już choćby na zdrowy rozum trzeba by mieć szacunek: jeżeli oni tacy gnoje, to jakimi są ci, co przegrali z nimi? Jak napisałem jednak - niezależnie od tego, nawet we wściekłości na siebie, złości na swoich jak również napawając się własnym zwycięstwem: pogarda wobec innych, zawsze zaprzecza Wielkiemu Zagłębiu, poniża je samo. Ja tam rozumiem gorycz, jaką wyraża Przemek26, więc się nie czepiam, tak samo słów do mnie skierowanych, przyjmuję je przede wszystkim jako wyraz szczerości i troski, zaangażowania, niemniej tak myślę, co do tych spraw, łącznie z tymi, od których zaczęliśmy, że rzeczywiście nie ma co teraz "zabijać Pierścionka" ani nie dostrzegać żadnego pozytywu. Co nie znaczy, że aż "nie uznaję wszystkich, co jechali". Jak napisałem przed chwilą - rozumiem emocje i przez ich pryzmat chcę wypowiedzi przyjmować, jakkolwiek zdecydowanie wolałbym, by wypowiedzi nie dochodziły poziomu pogardy i nędzy, tylko godności. Wszakże to, że nie zgadzam się z jakąś postawą - nie znaczy, że ludzi tych przekreślam całkowicie, "nie uznaję". Ba - skoro wprost piszę, co nie pasuje - to moim zdaniem jakoś ich uznaję i szanuję, mówię, na czym mi zależy, bo zależy mi na tym, by akurat oni nie pozostawali w tym, co uważam za niewłaściwe. Cóż. Nie wymuszę - to od nich zależy; ale jeżeli pomogę przemyśleć, cieszył się będę. Choć wiem, że może być i inaczej. Jakkolwiek będzie, czy się nawet uda przemyślenie tych spraw - nie zmienia faktu, że - jak sądzę - przeżywam podobnie jak wielu, jak Koledzy flex i Przemek26: sprawę porażak Zagłębia, oraz nadziei na wychodzenie z dołka. Na miarę realnej wielkości stuletniego klubu, jak i regionu Zagłębia Wielkiego.
Blajpios

Postprzez neti 2008-09-12, 11:28 pm

Szkoda Pierścienia, trochę się zagubił w tym wszystkim, ale można (trzeba) mu wszystko wybaczyć choćby z tego względu, że to młody trener i po prostu zabrakło mu doświadczenia, a o tym, że to dobry trener może świadczyć fakt, że zawodnicy byli za nim. "Ciężko było nam się z tym pogodzić, że trener odszedł" jak to powiedział w wywiadzie na naszej stronie internetowej choćby Krzysztof Myśliwy. Widać że zawodnicy byli za nim, my kibice niestety nie. Ale teraz z perspektywy czasu należą się Pierścionkowi podziękowania choćby za to, że napewno przygotował zespól dobrze pod względem fizycznym i motorycznym. Prawda jest taka, że nowy trener musi tylko to wszystko poukładać, a wówczas miejmy nadzieję będzie odnosił z tym zespołem sukcesy, które tak naprawdę w 70% będą należały się Pierścionkowi. Ale tego chyba nikt już nie będzie pamiętał... Zauważmy jeszcze jedno, otóż Pierścionek na obecne finansowe możliwości klubu "sklekocił" mocny personalnie zespół". Na lawce rezerwowej mamy nawet zawodników, którzy jeszcze tak niedawno grali w ekstraklasie. "Siłe zespołu poznaje się po ławce rezerwowych" - jak to ktoś powiedział. A przecież powiedzcie czym ten zespół różni się od tych nieudaczników którzy grali rok temu w ekstraklasie? Tylko tym, że zawodnicy zarabiają kilkakrotnie mniej niż tamci, a jak wejdą na właściwe tory to pewnie niektórzy z nas jeszcze się zdziwią, że mamy zespół, który naprawdę potrafi grać i chce walczyć, i wywalczy upragniony awans. Wtedy wszyscy będziemy ich chwalić. Więc poczekajmy jeszcze trochę z oceną. Ja myślę, że będzie dobrze, a wszystko co dobre zacznie się już od meczu z Lechią.
neti

Postprzez hugon 2008-09-16, 10:22 am

neti ty jakaś rodzina z Pierścionkiem ? czy pieniądze ci pozyczył >?
hugon

Postprzez neti 2008-09-16, 11:14 am

poje...Cie hehehhe
po prostu uważam, że nie jest taki zły, jak wszyscy trąbią dookola. Trochę się pogubił, no i za bardzo czasami słuchał tego artysty z Małopolski...
neti

Postprzez hugon 2008-09-16, 11:24 am

Pewnie masz prawo jazdy ?

Ale czy ktoś kto potrafi kierować autem ma predyspozycje do tego by występować w WRC lub F 1
porwał sie chłopak z motyka na księżyc i tyle !
Zastanów się czy mierzy się siły na zamiary czy zamiary na siły
hugon

Postprzez Blajpios 2008-09-16, 12:29 pm

A Zagłębie to teraz formuła 1? To może ;-) po prostu: miał problem w drugą stronę, nie umiał się przesiąść z tej formuły 1, do której się szykował ucząc zawodu: na realia klubiku trzecioligowego? Jeszcze tak można podejść do sprawy.
A tak poważnie pisząc, to prócz tego, że to taka typowo polska postawa poddawania się kompleksom - a Zagłębiacy zwłaszcza w negatywach to ekstrapolscy się wręcz okazują zazwyczaj - to naprawdę trudno mi pojąć, czemu akurat wciąż jego tak tu flekować, jakby się nie flekowała, jak mi się zdaje, na tym forum żadnego innego, który na przykład na podbonych warunkach przyszedłby do Zagłębia w trudnej sytuacji spoza regionu... Tymczasem - nie pamiętam, by to było negowane gdy zaczynał pracę - podejmował ją chyba także dlatego, że chciał pomóc Zagłębiu w trudnym momencie, "grania niby jeszcze na pierwszoligowych papierach, ale ze świadomością, że to już trzecia liga a potem nie wiadomo co, więc nikt na poważnie z trenerów czy zawodników tu się nie będzie pchał". W tej sytuacji, przywiązany do Zagłębia, miał dodatkową ochotę. Czy on coś zepsuł, w znaczeniu, że pogorszył możliwości, gdyby nie on, graliby tu jakiś np. R. Lewandowski czy choćby P. Małecki? On spowodował spadek? Jego wina, że stał się to klub trzecioligowy? Owszem, nie zdołał utrzymać tego ciśnienia, nie zrobił też cudów z drużyną - ale czy łatwo będzie go znaleźć, takiego cudotwórcę? Natomiast - chyba z całego regionu, nawet Zagłębia Wielkiego, czyli od Sosnowca poza Zawiercie, Olkusz, Jaworzno, jest najlepiej zapowiadającym się trenerem młodego pokolenie. Tak więc, stąd moje pytanie.
Co da - Zagłębiu, piłce, jemu- to uparte flekowanie go tutaj? Komu co to da? Tylko to "leczenie kompleksów" - ale poza tym, cośkolwiek innego?
Blajpios

Postprzez django 2008-09-16, 1:16 pm

neti napisał(a):Szkoda Pierścienia, trochę się zagubił w tym wszystkim, ale można (trzeba) mu wszystko wybaczyć choćby z tego względu, że to młody trener i po prostu zabrakło mu doświadczenia, a o tym, że to dobry trener może świadczyć fakt, że zawodnicy byli za nim.

Nie wierz do końca w to co się oficjalnie mówi. Murem stali za nim młodzi piłkarze, choć też nie wszyscy. Choćby sprawa Skrzypka pokazuje, że ze starszyzną nie dogadywał się już tak dobrze. Moim zdaniem wielu ze starszych piłkarzy po prostu go tolerowało, bo nie był to zbyt wymagający trener i mieli spokój.

[ Dodano: 2008-09-16, 2:19 pm ]
neti napisał(a): Ale teraz z perspektywy czasu należą się Pierścionkowi podziękowania choćby za to, że napewno przygotował zespól dobrze pod względem fizycznym i motorycznym.

Nie jestem przekonany, czy zespół jest rzeczywiście tak dobrze przygotowany fizycznie jak zarzekał się Pierścionek. Ciekawy jestem opinii Copjaka w tym temacie.

[ Dodano: 2008-09-16, 2:29 pm ]
neti napisał(a):Zauważmy jeszcze jedno, otóż Pierścionek na obecne finansowe możliwości klubu "sklekocił" mocny personalnie zespół". Na lawce rezerwowej mamy nawet zawodników, którzy jeszcze tak niedawno grali w ekstraklasie.

Zespół wydaje się mocny kadrowo, ale tak naprawdę o jego sile stanowią bardziej ci co w klubie zostali (Marek, Białek, Kłoda), a nie ci co przyszli. Na + transfery Myśliwego i Smolca, którzy są autorskim pomysłem Pierścionka, on ich wypatrzył, zawziął się żeby ich sprowadzić i tu rzeczywiście miał nosa. Niewypałem jest zaciąg z Krakowa (tu "zaowocowały" kontakty Hytrego z Wisłą) i Błażejewski, który moim zdaniem zdaniem jest totalnie nieprzygotowany do sezonu.
django

Postprzez Raul75 2008-09-16, 9:08 pm

chyba za szybko obrączka zaczął zarządzać czymś co go troszeczkę przerasta. Uważam drogi trenerze, że kariera stoi otworem ale na początek proponuję poterminować u kogoś, kto ma więcej doświadczenia w pracy trenerskiej. Szacunek za wolę ale to wszystko przypominało trochę drogę z motyką na słońce. Nie wystarczy wszystkiego przyjmować na swoje barki; to nie droga do wytłumaczenia porażek. Trzeba czasem przyznać się do błędów.

[ Dodano: 2008-09-20, 9:36 pm ]
Remis 1:1 w derbowym spotkaniu
Podziałem punktów zakończył się mecz Szczakowianki z Górnikiem. Goście objęli prowadzenie na początku spotkania. W 11. minucie prawą stroną popędził Tomasz Kowalski, który wykorzystał niezdecydowanie Polańskiego i obrońców i posłał piłkę w długi róg.

Później Szczakowianka próbowała odrobić straty, ale skutecznie funkcjonująca defensywa Górnika skapilutowała dopiero w 80. minucie. Po rzucie wolnym głową piłkę do bramki skierował Bartłomiej Sałapatek.
żródło: szkakowianka.pl
debiut Pierścionka na remis i myślę, że spokojnie w tej lidze można zdobywać trenerze doświadczenie. Na kolejne sczeble kariery przyjdzie pora
Raul75

Re: Piotr Pierścionek - były trener Zagłębia

Postprzez Darian 2009-04-14, 5:26 pm

Pierścionek reaktywacja czyli kabaretu ciąg dalszy. :kiepsko:
Już wolałbym Dworczyka na stanowisku trenera Zagłebia no ale widać że zarządowi nie leży na sercu dobro tego klubu. Przyszłość widzę w czarnych kolorach

p.s. proszę o zmianę w temacie i wykasowanie "były" ... niestety
Darian

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna