Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez P_M 2008-07-30, 10:01 am

STS_1906DG napisał(a):Niech se Widzew i Lubin grają gdzie chcż, ale my pokażmy honor i grajmy już w tej 2 lidze, będą lepsze wyniki, będzie przychodzić coraz więcej ludzi, w końcu wywalczymy awans, w 1 lidze będzie przychodzić ich jeszcze więcej. Z tym składem, a w dodatku -4 punktami w 1 lidze mamy praktycznie pewny spadek, a co za tym idzie kolejny rok w plecy. A tutaj spokojnie zbudujemy drużynę, która za kilka lat będzie walczyć z najlepszymi.

I z ta wypowiedzią muszę sie zgodzić w 100%... Trafiłeś w samo sedno! Mamy wielu młodych chłopaków którzy mogą nie wytrzymać presji gry w 1 lidze... Wole oglądać Zagłębie walczące o awans klasę rozgrywkową niżej niż chodzić na mecze modląc sie o utrzymanie! Jeśli zagramy w 1 lidze i spadniemy mamy sezonu w plecy jak tu ktoś już napisał! Zbudujmy od podstaw to Zagłębie bez korupcji ale z młodymi utalentowanymi piłkarzami! Tak sie buduje najlepsze drużyny!
P_M

Postprzez koniu1906 2008-07-30, 10:22 am

flex napisał(a):Ludzie nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Trzeba spojrzeć na sprawę z trochę szerszej perspektywy.
Czy na prawdę macie taką wiarę, że obecna drużyna byłaby w stanie zawojować I ligę. Czasami jak czytam posty na tym forum to mam wrażenie, że nie. Więc o co ten płacz ? Ostatnie decyzje przekonują mnie, że brakuje jeszcze w klubie doświadczenia w zarządzaniu tego typu instytucją.
Przyjmijmy więc karę na klatę, zacznijmy po raz kolejny budować klub za który nie będziemy musieli się wstydzić.
Zacznijcie namawiać ludzi do chodzenia na mecze, bo przy wsparciu kibiców będzie łatwiej.
Najpierw pokażmy na co nas stać w II lidze, a wtedy może łatwiej będzie o sponsora i wyższe ligi.
Dobra flex nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem itd. Przeczytaj moje posty wyzej o co mi chodzi bo np ja chcialem dla Nas degradacji ktora Nas oczysci. Rozumialbym to gdyby klub nie staral sie odwolywac ok, ale oni (zarzad) zaczeli i utkneli bo sa nieudolni!! Latwiej bedzie o sponsora? A kto przyjdzie wlozyc kase do tak nieudolnie zarzadzanego klubu? Naprawde nie chodzi o to w ktorej lidze bedziemy grali ale nie pisz nie placzmy nad rozlanym mlekiem bo nie udawajmy ze sie nic nie stalo- stalo sie kibice z calej Polski znajacy nasz temat smieja sie z organizacji w naszym klubie. Na koniec odwolam sie do artykulu GW Przeciez to odwolanie bylo szansa odzyskania 4pkt, i co powiesz Flex na koniec sezonu jak tych 4 pkt braknie do awansu czy chocby barazu? Czy wtedy tez powiesz nie placzmy nad rozlanym mlekiem, przeciez za rok tez jest sezon....POZDRAWIAM
koniu1906

Postprzez Blajpios 2008-07-30, 10:47 am

STS_1906DG napisał(a):Niech se Widzew i Lubin grają gdzie chcż, ale my pokażmy honor i grajmy już w tej 2 lidze, będą lepsze wyniki, będzie przychodzić coraz więcej ludzi, w końcu wywalczymy awans, w 1 lidze będzie przychodzić ich jeszcze więcej. Z tym składem, a w dodatku -4 punktami w 1 lidze mamy praktycznie pewny spadek, a co za tym idzie kolejny rok w plecy. A tutaj spokojnie zbudujemy drużynę, która za kilka lat będzie walczyć z najlepszymi.

Rzecz w tym, że teraz już nie pokaże się honoru, tylko widać na całą Polskę głupotę. Widać, co powtarzam już kolejny raz, nie tylko, że skorumpowane było Zagłębie, ale i to, że znowu chciało cwaniakować i z wazeliną wchodzić w układy a od najnowszej historii, to widać gamoniowatość, bo domagają się rozpatrzenia odwołania a nie złożyli go. Nieważne, czy to była rozgrywka z ostatniej chwili, bo wcześniej świadomie nie wpłacili tej kwoty - teraz piszę o tym, co widać na całą Polskę. Jeżeli poszło się więc w tę stronę, to teraz nie da się powiedzieć, że "honorowo" grajmy w 2 lidze. Tak można było - i należało - wcześniej mówić. Teraz, to trzeba spić to piwo. Natomiast ani nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem ani pluć sobie w gębę - z tym, że nie znaczy to, że nie należy pomyśleć i wyciągnąć wniosków. Czemu zwyciężały kompromisy, pokrętność? Czemu zdrowego rozsądku brakło, by nie pchać się w sytuacje, które nie miały szans powodzenia, tylko doprowadziły do potrójnej straty na honorze zamiast honorowego wyjścia, o której to stracie pisałem wyżej? Czemu wybrano niespójność działań - raz w tę, raz w tę, raz kompromis, wchodzenie w układy z PZPN, raz walka? To są rzeczy, nad którymi nie można powiedzieć, "nie płaczmy nad mlekiem", tylko muszą być wyciągnięte jakieś wnioski, nawet jeżeli nie konsekwencje dyscyplinarne. Cieszy, że tak właściciel powiedział, bo to słuszne. Tylko - czy nie "tylko powiedział"? Czemu tak późno? Czy to nie dalej kamuflowanie?Ba - cieszę się, że Prez. Hytry potrafił podać się do dymisji - i nie wiem, czy musi być przyjęta; najważniejsze, by przemyślano powyższe kwestie i coś realnie w działaniu zmieniono, czy z tym Prezesem, czy innym - to na pewno trudno zdecydować na Forum, szacunek za gotowość do poniesienia konsekwencji a decyzje sensowne może podjąć tylko właściciel i oby tak się stało. Nie ma co się nawet oburzać, że podjęto decyzję "na trzecią ligę" już na wiosnę tego roku. Lepiej, jeżeli w Zagłębiu myślą ekonomicznie, niżby porywać się na księżyc z motyką. Niesłuszne są oskarżenia za to. Mając kasę, jaka jest obecnie, startować od 2 ligi jest całkiem rozsądne. Pretensje można mieć o to, że potem się kłamało, twierdziło, że jest odwołanie, a nie było; nie było - a krzyczało się na PKOl, że nie robi itd. W tej chwili start z drugiej ligi z punktu widzenia rozwojowego tej kadry, ambicji awansów jest lepszy, niż z pierwszej, bo tam dwa lata byłaby walka o utrzymanie - tu w ciągu dwóch lat powinien być awans; dla ambicji młodych, to lepsze. Tyle, że nie można przejść do porządku dziennego nad tymi wszystkimi błędami, które zaistniały; nad tym - że zaszkodzono dodatkowo i potężnie honorowi Zagłębia i tradycji stuletniej, do wcześniejszego korupcjonizmu dodając zniszczenie szansy na honorowość i walkę o czystą piłkę przez wejście w układy i okazanie przed Polską w dodatku głupoty prawniczej (nawet, jeżeli brak wpłaty wcześniej był kontrolowany, tyle że teraz pretensje pokazały głupotę).
Blajpios

Postprzez flex 2008-07-30, 11:09 am

koniu1906 napisał(a):Dobra flex nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem itd. Przeczytaj moje posty wyzej o co mi chodzi bo np ja chcialem dla Nas degradacji ktora Nas oczysci. Rozumialbym to gdyby klub nie staral sie odwolywac ok, ale oni (zarzad) zaczeli i utkneli bo sa nieudolni!! Latwiej bedzie o sponsora? A kto przyjdzie wlozyc kase do tak nieudolnie zarzadzanego klubu? Naprawde nie chodzi o to w ktorej lidze bedziemy grali ale nie pisz nie placzmy nad rozlanym mlekiem bo nie udawajmy ze sie nic nie stalo- stalo sie kibice z calej Polski znajacy nasz temat smieja sie z organizacji w naszym klubie. Na koniec odwolam sie do artykulu GW Przeciez to odwolanie bylo szansa odzyskania 4pkt, i co powiesz Flex na koniec sezonu jak tych 4 pkt braknie do awansu czy chocby barazu? Czy wtedy tez powiesz nie placzmy nad rozlanym mlekiem, przeciez za rok tez jest sezon....POZDRAWIAM

Nic nie powiem, nie będę się podniecał rzeczami na które nie mam wpływu.
To, że ludzie zarządzający klubem robią to w sposób powiedzmy daleki od profesjonalnego każdy widzi, ale czy mam z tego powodu lamentować forum czy nie chodzić na mecze ?
Jestem przekonany, że gdyby się znalazł nowy sponsor, który chciałby budować silne Zagłębie Sosnowiec to zapewne chciałby też mieć swój zarząd. Jednak skoro takiego sponsora na razie nie ma to pozostaje nam zaakceptować to co mamy i kibicować Zagłębiu.
Jestem tego samego zdania co Ty, Blajpios i wielu innych na tym forum, że należało się albo pogodzić z karą albo konsekwentnie i zdecydowanie się odwoływać. Osobiście uważam jednak, że w obecnych warunkach opcja godnego przyjęcia kary byłaby dla nas lepsza i dlatego też jakoś się nie przejmuje specjalnie tym, że ktoś w klubie zawalił.
flex
Administrator

Postprzez hugon 2008-07-30, 11:31 am

Szkoda ,że się nie przejmujesz , bo to tylko dzieki mediom wyszło na jaw jacy to ''naiwniacy' delikatnie mówiąc , rządzą Sosnowieckim Zagłębiem. Uważam że tak jak właściciel tak prezes i i szeregowi działacze powinni podać sie do dymisji. W tej sytuacji to Ja nie wiem może pojawiaja sie oferty kupna klubu jego sponsorowania itp.. ale takie deklaracje potencjalnych zainteresowanych leżą głęboko schowane w szafie i przykrywa je kurz milczenia , bo np. ktoś sobie kalkuluje ile to kasy mozna zaoszczędzic lub zarobić na naszym Zagłębiu !!!
hugon

Postprzez LucasUSA 2008-07-30, 12:04 pm

flex napisał(a):Przyjmijmy więc karę na klatę, zacznijmy po raz kolejny budować klub za który nie będziemy musieli się wstydzić.

Ja uwazam, ze z tymi ludzmi nie zajdziemy daleko i nie ma sie co ludzic i snic o Wielkim Zaglebiu.
Ta niekompetencja mnie przeraza - jezeli ktos nie potrafi zalatwic tak prostej sprawy, to co tu mowic o pozyskiwaniu sponsorow, podpisywaniu kontraktow, jakiejs dlugofalowej strategii. Wygladamy jak jakis wiejski klubik w tej chwili, a nasz obraz w mediach siegnal dna.
I nie chodzi tu o to, w ktorej lidze bedziemy grac.
LucasUSA

Postprzez flex 2008-07-30, 12:09 pm

To co w związku z tym sugerujecie ?
Wykupujemy klub od Szatana ?
A może kupmy od Wojciechowskiego Polonię Warszawa (dawny Groclin jakby ktoś zapomniał) od razu będziemy grać (znaczy pauzować) w Ekstraklasie.
flex
Administrator

Postprzez adas 2008-07-30, 12:15 pm

hugon napisał(a): W tej sytuacji to Ja nie wiem może pojawiaja sie oferty kupna klubu jego sponsorowania itp.. ale takie deklaracje potencjalnych zainteresowanych leżą głęboko schowane w szafie i przykrywa je kurz milczenia , bo np. ktoś sobie kalkuluje ile to kasy mozna zaoszczędzic lub zarobić na naszym Zagłębiu !!!
Tu jesteś w błędzie. Żadna oferta kupna czy chociażby wykupu części akcji nie wpłynęła do klubu. Co więcej, gdyby takowa się pojawiła, na pewno nie została by pokryta kurzem. Chciałbym abyś wytłumaczył mi co masz na myśli mówiąc "zarobić na naszym Zagłębiu". Czy uważasz, że na polskiej piłce można zarobić? Owszem są wyjątki jak Lech Poznań, który jest firmą właściwie samofinansującą się, lecz chyba o różnicach pomiędzy Lechem a nami opowiadać Ci nie muszę. Przyznaje się, że ja również patrzę z rozżaleniem na to co stało się z Naszym Zagłębiem. Winą jednak trudno obarczać obecnego właściciela czy zarząd. Na obecną sytuację Zagłębie pracowało lat wiele i teraz co najmniej tyle samo musi upłynąć aby ten klub ponownie stanął na nogach.
adas

Postprzez LucasUSA 2008-07-30, 12:32 pm

flex napisał(a):To co w związku z tym sugerujecie ?
Wykupujemy klub od Szatana ?
A może kupmy od Wojciechowskiego Polonię Warszawa (dawny Groclin jakby ktoś zapomniał) od razu będziemy grać (znaczy pauzować) w Ekstraklasie.

Nie o to chodzi, choc moze warto by zaczac zbierac :) - 1000 zlotych (a za tyle chyba kupil) to w koncu nie tak duzo.
Chodzi mi o to, zeby kierownictwo poczulo troche presji ze strony kibicow, bo na razie robia co chca, a my to mamy akceptowac.
LucasUSA

Postprzez hugon 2008-07-30, 1:23 pm

adas napisał(a):
hugon napisał(a): W tej sytuacji to Ja nie wiem może pojawiaja sie oferty kupna klubu jego sponsorowania itp.. ale takie deklaracje potencjalnych zainteresowanych leżą głęboko schowane w szafie i przykrywa je kurz milczenia , bo np. ktoś sobie kalkuluje ile to kasy mozna zaoszczędzic lub zarobić na naszym Zagłębiu !!!
Tu jesteś w błędzie. Żadna oferta kupna czy chociażby wykupu części akcji nie wpłynęła do klubu. Co więcej, gdyby takowa się pojawiła, na pewno nie została by pokryta kurzem. Chciałbym abyś wytłumaczył mi co masz na myśli mówiąc "zarobić na naszym Zagłębiu". Czy uważasz, że na polskiej piłce można zarobić? Owszem są wyjątki jak Lech Poznań, który jest firmą właściwie samofinansującą się, lecz chyba o różnicach pomiędzy Lechem a nami opowiadać Ci nie muszę. Przyznaje się, że ja również patrzę z rozżaleniem na to co stało się z Naszym Zagłębiem. Winą jednak trudno obarczać obecnego właściciela czy zarząd. Na obecną sytuację Zagłębie pracowało lat wiele i teraz co najmniej tyle samo musi upłynąć aby ten klub ponownie stanął na nogach.

Szanowny Adamie dziwi mnie ta Twoja pewność , skąd ją masz że oferty kupna , sponsorowania itp... nie wplyneły, Jeszcze dwa dni temu ''wlodarze '' klubu byli święcie oburzeni na opieszałość komisji odwoławczej ( i to za pośrednictwem twoich ust) a tu nagle taki blamaż , sytuacji temu podobnych w tym klubie zapewne mozna by mnożyć ale po co jeszce kopać leżącego , takie ataki i osmieszanie klubu bolą tak naprawdę tylko jego wiernych Kibiców , a ci co na klubie robia kaskę mają etaty , posadziki , bileciki itp.... spływa to po nich jak woda po kaczce.Tak na piłce można zarobic tak nawet na takiej marnej jak polska , bądż pewien altruistów właścicieli klubów nie ma i to począwszy od IV ligowych klubików, raz to sa pieniążki raz pieniądzory, ale tak naprawdę jest to duża kasa która można rozdysponowywać według własnego uznania. Ja nie winię obecnej ekipy o szambo korupcji tylko ,że nie potrafia profesjonalnie sie od niej odciąc , zarządzać klubem.
hugon

Postprzez Blajpios 2008-07-30, 1:44 pm

adas napisał(a):

Myślę, że nie ma wątpliwości, iż mój głos nie należy do emocjonalno-tromtodrackich "romantycznych" a de facto czasem np. leczących kompleksy zarzutów w stylu, "co ten właściciel robi", "niszczy", "na pohybel", "jakim prawem ma tylko 2 miliony na klub" itd. Nieraz przecież pisałem w duchu starania o obiektywizm - począwszy od przypominania zasługi, że jednak to p. Szatan kupił dla uratowania Zagłębie, zdobył się na to nawet w takim momencie, gdy klub padał i to mimo, że chciano mu do samego końca robić na złość ("dwudniowy" zakup Zagłębia przez firmę z Katowic). Itede itepe.
Tak więc, proszę zważyć powyższe, czyli że nie piszę z takich naiwnych czy niesprawiedliwych pozycji.
Niemniej, zdecydowanie nie zgadzam się z opinią Kolegi adas.
Właśnie - że jest winą właściciela i/lub zarządu klubu sytuacja cała, o której wyżej było napisane już nieraz. Ponadto - wmawianie, że nie jest winą, jest chyba kpieniem z ludzi? ze zdrowego rozsądku? z kolejnego szargania imienia stuletniego Wielkiego Zagłębia? Czy też wszystko razem? Dlatego, ciesząc się, że z Kol. flex i innymi myślimy podobnie, to jednak w jednym szczególe nie jestem tak koncyliacyjny jak oni: powinno się przejmować sytuacją, nie tym, że gra się w tej III lidze - tylko tym, że tak rzecz przeprowadzono, kompromitując dodatkowo Zagłębie. Zgadzam się - nieraz to pisałem - że należy mieć cierpliwość, poczekać, aż zostanie odbudowana marka Zagłębia. Dawałem czas nawet na "przystosowanie się do branży" dla Właściciela. Przestrzegałem przed "hurraoptymizmem", że natychmiast trzeba. Przypomnę też, jak wskazywałem na plusy "długofalowości", że budując odnowione Wielkie Zagłębie, można myśleć i o nowym stadionie a nie położonym jak najbliżej dla kibiców ze Śląska i jak najdalej dla kibiców z Zagłębia. Znowu: itede itepe.
Niemniej, jeżeli pozwoli się na to, by zwyciężyła ta groźna opcja wyrażona przez Kol. adas, że "trudno winić właściciela bądź zarząd za to smutne, co teraz się stało, bo to lata na to pracowały": to będzie katastrofa; będzie katastrofa, bo to przesądza, że niewiele się zmieni. Jeżeli bowiem nie zrozumie Właściciel czy Zarząd, że niedopuszczalne było takie rozegranie sprawy, by znów ucierpiał przez obecne a nie dawne działania prestiż Zagłębia - to jaka perspektywa? Jeżeli do tych ludzi nie dotrą szkody, jakie poniósł Klub, czyli także i Właściciel i Zarząd, ale w ogóle całość, łącznie z mieszkańcami Zagłębia i kibicami - to skąd nadzieje, że mądrzej będą ponosić odpowiedzialność za tę markę? Niewielkie mogą być te nadzieje, jeżeli nie dotrze do nich, że to oni przyczynili się, współsprawili, względnie wręcz sami sprawili szkody następujące:
⇒ potwierdzenia w ogólnopolskiej opinii, że wciąż Zagłębie jest jakoś związane z korupcjonizmem i bynajmniej nie chce ponieść kary, tylko kombinuje, jak by się wymigać
⇒ odejścia - przynajmniej w warstwie "świadomości publicznej" od zdecydowanej linii antykorupcyjnej,
⇒ zrezygnowania z liderowania w obozie oczyszczania piłki
⇒ wykazania opinii ogólnopolskiej, że Zagłębie to klub, dla którego nie liczy się morale, tylko jak np Widzew za wszelką cenę utrzymanie się "pańskiej klamki"
⇒ wykazanie opinii ogólnopolskiej, że Zagłębie jest "jak dziecko we mgle", najdelikatniej pisząc, jeżeli chodzi o prawo - i bezczelne, bo domaga się załatwienia odwołań, jakich nie złożyło
⇒ a może jeszcze nawet taką szkodą jest rozbijanie morale drużyny, bo chwilowa perspektywa gry w II lidze zamiast III ściąga z nich potrzebę walki o awans, skoro może wystarczać (mentalnie) klubowi utrzymanie, jeżeli bocznymi drzwiami weszłoby się wyżej a nie naszą walką - mogą myśleć młodzi zawodnicy.
⇒ być może też i w tym kontekście zaistniało i należy wymienić więc - osłabienie więzi z kibicami i środowiskiem Zagłębia przychylnym klubowi, choćby jeżeli miało miejsce działanie pozorujące z tym "odwołaniem złożonym (dla kibiców) ale niezapłaconym (dla nie mieszania nam szyków z III ligą)".

Wszystkie powyższe szkody dla prestiżu i sytuacji Zagłębia, to nie wina poprzedników, tylko taki wydźwięk miały działania obecnej ekipy. Dlatego nie mogę zgodzić się, że "trudno winić właściciela bądź zarząd". Nie twierdzę, że działania te, które powodowały powyższe i inne szkody, to były działania w pełni zamierzone w celu osiągnięcia takich szkód. Raczej przypuszczam, że to wynik działań nieskoordynowanych i chaotycznie podejmowanych z racji bardzo trudnej sytuacji, z której kibice nie zdają sobie sprawy i stąd czasem wiele zarzutów jest niesprawiedliwych. Stąd też - nie twierdzę bynajmniej, że na pewno należy przyjąć dymisję Prez. Hytrego czy innych.
Niemniej, jeżeli wszystkie "decyzyjne" osoby, lub niektórzy z nich pozostaną w przekonaniu, że trudno ich winić, nie dostrzegą, że to skutkiem ich błędu w działaniu, popełnionego choćby w dobrej wierze, były te szkody - to naprawdę: jaka przyszłość?
Blajpios

Postprzez mayday77 2008-07-30, 3:40 pm

Moja przyszłość jest w rękach Rady Nadzorczej - rozmowa z Pawłem Hytrym, prezesem Zagłębia Sosnowiec

Zagłębie Sosnowiec pół roku temu wniosło do Trybunału Arbitrażowego przy PKOL odwołanie od kar dyscyplinarnych nałożonych przez PZPN. Sprawa nie została rozpatrzona do dzisiaj, bo... klubowi działacze nie zapłacili wymaganej kaucji, wynoszącej 4 tys. złotych. Oto co na temat ma do powiedzenia prezes klubu Paweł Hytry.
Piotr Tafil: Kiedy dowiedział się pan o tym, że termin uiszczenia kaucji już dawno minął?

Paweł Hytry: - W zeszłym tygodniu.

I jaka była pańska pierwsza reakcja?

- Powiedziałbym, że niefajna. Byłem bardzo zaskoczony tym, czego się dowiedziałem.

Zarząd zareagował, wydając oświadczenie, w którym jako winnych wskazuje pośrednio reprezentującą klub kancelarię prawniczą.

- Ta kancelaria reprezentowała nas w tej sprawie. Samo nasuwa się to co pan powiedział.

Czy zamierzacie podjąć kroki prawne przeciwko tej kancelarii?

- To jest jeszcze za świeża sprawa. Zastanawiamy się nad tym. Decyzję podejmie Rada Nadzorcza i właściciel.

Kiedy poznamy tą decyzję?

- Planowane jest moje spotkanie z Radą Nadzorczą. Szczegóły będę znał w tym tygodniu.

A nie zastanowiło was to, że przy składaniu tego typu wniosków czy to w sądach powszechnych, czy sportowych, przeważnie płaci się za rozpatrzenie sprawy?

- To był okres tuż przed rozpoczęciem ligi. Mieliśmy do załatwienia mnóstwo innych spraw. Wszystkie prawne rzeczy oddaliśmy w ręce profesjonalnej kancelarii prawniczej, która miała nas na bieżąco informować.

W jaki sposób zarząd prowadził deklarowaną walkę o dobre imię Zagłębia, nadszarpnięte po aferze korupcyjnej?

- Przede wszystkim pozbyliśmy się z klubu ludzi, którzy byli podejrzani o ten proceder. Próbowaliśmy też przyciągnąć kibiców. A byliśmy jedynym klubem, na którym nikt, łącznie z mediami nie pozostawiał suchej nitki. Ciężko było walczyć z wiatrakami.

Czy wytoczyliście procesy osobom, które przez swoje działania naraziły na szwank dobre imię klubu?

- Czekamy na decyzje sądów jeśli osoby te zostaną skazane, wtedy my wytoczymy sprawy.

Ile razy drużyna wychodziła na mecze w koszulkach z napisem "Nie dla korupcji"?

- Nie pozwolono nam na to. Ekstraklasa nie wyraziła zgody.

Na wywieszenie tego hasła na Stadionie Ludowym, też wam nie pozwolono?

- Tą sprawą zajmował się pan Grzegorz Baran, ale z tego co wiem, wszystkie nasze próby kończyły się brakiem akceptacji ze strony Ekstraklasy. W tej kwestii są bardzo duże obwarowania. Groziły nam poważne kary finansowe.

Deklarowaliście również organizowanie różnego rodzaju turniejów i konferencji pod hasłem walki z korupcją. Na to zgoda nie była chyba potrzebna?

- Ciężko mi mówić na ten temat, bo ja się tym nie zajmowałem, tylko prezes Grzegorz Baran.

Pan Grzegorz Baran odszedł z klubu pół roku temu, a sprawa dalej stoi w miejscu.

- Tak to wygląda. Nikt się tym później nie zajął.

Dlaczego?

- Mieliśmy bardzo ciężki rok. Cały czas coś się działo pozasportowego. Choćby sprawa meczu z ŁKS-em. Wyszedł Widzew, wyszedł Lubin, a Zagłębie dalej pozostawało tym najgorszym klubem.

Może atmosfera wokół klubu nie była najlepsza właśnie przez brak tego typu akcji?

- A proszę mi powiedzieć co zorganizował Widzew, czy Zagłębie Lubin?

Widzew podjął współpracę z Amnesty International, międzynarodową organizacją zajmującą się min. walką z korupcją.

- Powiedzmy, że ja o tym nie słyszałem, ale to pan jest dziennikarzem i mam pan prawo być lepiej poinformowany.

Czy możliwość uiszczenia tej kaucji przepadła już definitywnie?

- Kaucję uiściliśmy już w ostatnich dniach. Teraz pracujemy nad tym, żeby nasze odwołanie zostało rozpatrzone. Mamy nadzieje, że te minusowe punkty zostaną nam zwrócone.

Oddał się pan do dyspozycji zarządu. Rozważał pan możliwość rezygnacji z piastowanego stanowiska?

- To równoznaczne. Rozmawiałem już z właścicielem, teraz muszę się spotkać z Radą Nadzorczą, która podejmie decyzję.

Źródło:www.SportoweFakty.pl
mayday77

Postprzez psv 2008-07-30, 6:09 pm

No i dowidzenia panie Hytry. Nikt za panem nie będzie płakał, a Właściciel powinien rozpisać profesjonalny konkurs na stanowisko prezesa i menedżera klubu (nie taki jak ostatnio, że z góry było wiadomo kto wygra). Dla nieudaczników mówimy stanowcze NIE - panie Hytry
psv

Postprzez OLiver 2008-07-30, 6:37 pm

Tak zgadza sie !! powinien rozpisac nowy konkurs na prezesa Zaglebia.Tylko czy znalazla by sie taka osoba ,z gory wiadomo ,ze calym klubem rzadzi p.Szatan. Mozna by np. zatrudnic jakiegos bylego pilkarza ,ktory sie zna na pilce (bo to chyba jest najwazniejsze).
Z drugiej strony jak sie na to wszystko patrzy ,skoro wszystkim rzadzi p.Szatan to po co prezes???
OLiver

Postprzez Raul75 2008-07-30, 7:08 pm

w całym tym bałaganie i fali krytyki pamiętajmy o tym, że nasze Zagłębie nie jest wymarzonym miejscem do pracy dla prawdziwych menadżerów. Taka rzeczywistość i na dzień dzisiejszy jak widzę nic tego nie zmieni. Momentami wydaje mi się, że osoby odpowiedzialne za decyzje związane z klubem traktują swoje obowiązki jak robotę po godzinach i w ramach wolnego czasu. A tu niestety potrzeba pełnego zaangażowania, bo to nie jest prowincjonalny klub B klasy. Póki władze i właściciel klubu tego nie zrozumieją trudno o pozytywny obraz Zagłębia na rynku piłkarskim. Z drugiej strony pamiętajmy o tym, że wciąż trudno kogokolwiek przekonać do mocnego, finansowego zaangażowania się w nasz klub. I tak źle i tak niedobrze
Raul75

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna