Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez August 2008-06-07, 2:07 pm

jestem ciekaw o kogóż to chodziło bo b. zawodnika klubu i prężnego biznesmena nie kojarzę (oprócz straganów Rudego).
August

Postprzez viking 2008-06-07, 10:19 pm

Profesjonalizmem to śmierdzi od początku jak czytałem ten teks już mną rzucało i się nie pomyliłem - styl jest zenujący i załatwianie spraw jak w knajpie lub w hurtowni z bułkami gdzie przychodzi się z gadżetem i załatwia temat a czytanie o stażach zagranicznych to nawet już nie ubaw płakac się chce nad fachowcami i ich obietnicami - prywatnie do 2 nie potrafią zliczyć :(

Trener z nominacji. A prezes wyłoniony w drodze konkursu - tak stwierdził właściciel spółki, Krzysztof Szatan.

W ciągu zaledwie kilku godzin w Zagłębiu Sosnowiec wydarzyło się tak wiele, że można dostać kolorowego zawrotu głowy. Zarząd we wtorek wieczorem podał się do dymisji i już wtedy było wiadomo, iż los trenera Szukiełowicza był przesądzony. Po krótkiej rozmowie właściciela klubu, Krzysztofa Szatana z Andrzejem Orzeszkiem ten drugi otrzymał nominację na „pierwszego”. To jeszcze nie wszystkie nowości. Nowy prezes zarządu zostanie wybrany w drodze... konkursu.

REKLAMA Czytaj dalej

- Nikt z nas nie szczędzi czasu, a w moim przypadku też pieniędzy - uśmiecha się Krzysztof Szatan. - Miasto wyremontowało stadion i teraz możemy gościć piłkarzy na zupełnie innym obiekcie. Z tego też powodu wszyscy oczekiwaliśmy lepszych wyników, ale rzeczywistość okazała się inna. Nadszedł czas zmian. Zarząd podał się do dymisji, ale chyba niektórzy tego oczekiwali. Jeden z wiceprezesów, Grzegorz Baran, już wcześniej sygnalizował swoja rezygnację. Były zarząd nie dawał gwarancji dobrych rezultatów. Ot, cała tajemnica tych zmian.

W internecie można przeczytać różne komentarze o decyzjach rady nadzorczej, jedni wychwalają właściciela, zaś inni go ganią. - Gdybym przejmowałbym się opiniami, nie mógłbym prowadzić przeróżnych interesów - ripostuje właściciel.

Warto zadać pytanie, jak przebiegał będzie konkurs na nowego prezesa Zagłębia. - Zapewniam nie będzie żadnego przetargu. Nowy prezes musi spełniać kilka podstawowych warunków - mówi tajemniczo Krzysztof Szatan.

Na oficjalnej stronie internetowej Zagłębia pojawiło się ogłoszenie, jakie warunki musi spełniać nowy prezes (patrz niżej). Gdyby konkurs nie spełnił oczekiwań rady nadzorczej, wówczas właściciel - jak przekonuje - ma przygotowane wyjście awaryjne. Na tę chwilę klubem zarządza przewodniczący rady nadzorczej Łukasz Sławczyk.

Piłkarze, choć przebywają na urlopach, pilnie śledzą doniesienia o klubie. Wiadomość o nominacji Orzeszka przyjęli z zadowoleniem i nadzieją, że urlopy zostaną trochę wydłużone. - Musiałem się rozstać z trenerem Szukiełowiczem, bo nie gwarantował nowej jakości, a tego oczekuję od jego następcy - kwituje właściciel spółki.

Andrzej Orzeszek przez kilka dni był już pierwszym trenerem, ale potem musiał ustąpić miejsca... Romualdowi Szukiełowiczowi. U jego boku pełni rolę asystenta. - Niepodobna wstąpić po raz drugi do tej samej rzeki - rzekł grecki filozof. Pan jednak wstąpił - zaczynamy rozmowę z trenerem.

- Ale ja wcale z niej nie wychodziłem! Tkwiłem w niej aż po uszy - śmieje się Andrzej Orzeszek. - Nie będę mówił, o czym rozmawiałem z właścicielem spółki, bo byłoby to niezbyt eleganckie. Liczy się efekt finalny, czyli nominacja na stanowisko. Teraz potrzeba mi dwóch-trzech dni czasu, by opracować plan przygotowań do wiosennej rundy. Te zaś rozpoczną się 5 stycznia, a nie jak planowano 27 grudnia. To pierwsza decyzja tercetu trenerów: Orzeszek - Michał Juda (asystent) - Grzegorz Kurdziel (trener bramkarzy).

- Za wcześnie mówić o zmianach personalnych - uważa szkoleniowiec. - Rozumiem, że wcześniej podjęte decyzję to nic innego, jak wystawienie piłkarzy na listę transferową. Na tę chwilę nie potrafię powiedzieć czy skorzystam z któregoś z zawodników na niej umieszczonych. - Trener Orzeszek niebawem wybiera się na staż zagraniczny, który zapewni mu niezbędną licencję - zdradził Krzysztof Szatan.

Włodzimierz Sowiński/Sport

[ Dodano: 2008-06-07, 10:24 pm ]
August napisał(a):jestem ciekaw o kogóż to chodziło bo b. zawodnika klubu i prężnego biznesmena nie kojarzę (oprócz straganów Rudego).

W Będzinie - Łagiszy jest zakład produkcyjny nawet byłych 2 piłkarzy - byc moze zbudowlai drugi kto to wie i to o nich chodzi ?
viking

Postprzez LucasUSA 2008-06-10, 2:43 pm

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... _Euro.html

"Wszystkie śląskie kluby dostały od PZPN-u bilety na mistrzostwa Europy. Sprawdziliśmy, jak je wykorzystały. (...)

Zagłębie Sosnowiec

- Na początku dostaliśmy z PZPN-u bodaj po cztery bilety na mecz, ale potem przyszła jeszcze dodatkowa pula wejściówek i okazało się, że spotkania z Chorwacją i Austrią może obejrzeć nawet dziesięć osób związanych z Zagłębiem. Do Austrii wybrali się i wybierają ludzie ściśle związani z klubem - działacze, sponsorzy, trenerzy. Nie było specjalnych zapisów, kto pierwszy ten lepszy - tłumaczy Paweł Hytry, prezes klubu.

I tak - oprócz prezesa Hytrego - Zagłębie będą reprezentować podczas Euro Krzysztof Szatan (właściciel), Grzegorz Baran (były wiceprezes), Piotr Pierścionek, Grzegorz Kurdziel i Michał Juda (wszyscy trenerzy), Adam Makar (rzecznik prasowy), Paweł Kręgiel (dyrektor ds. marketingu). - Oczywiście każdy zapłacił za bilet. Bilety z dodatkowej puli były tańsze, bo po 191 zł - dodaje Hytry."

Przynajmniej wiemy, dlaczego w klubie i na stronie tak cicho.

Adam, napisz chociaz jakas ciekawa relacje, bo na biezace informacje z klubu juz nie licze ;).
LucasUSA

Postprzez Bartos 2008-06-10, 3:53 pm

LucasUSA napisał(a):....Paweł Kręgiel (dyrektor ds. marketingu)....

to w Zagłębiu jest specjalista od marketingu????
to chyba jakies jaja bo, zaden znany klub nie ma tak kiepskiego marketingu i public relations jak Zagłębie :(

co ten człowiek zrobił?
czym on sie zajmuje?
Bartos

Postprzez August 2008-06-10, 4:05 pm

Mam nadzieję,że znalazło sie miejsce dla tego przyszłego sponsora, o którym się pisze. Szkoda, że choć 2 wejściówek nie rozlosowano wśród kibiców, jak w Gieksie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2008-06-10, 4:15 pm

W GKSie dwie wejściówki to sobie zostawili działacze. Reszta poszła dla kibiców i na aukcje, z których dochód ma być przeznaczony na chore dzieci. U nas na aukcje wystawia się co najwyżej koszulki. Taka różnica. Skoro już Szatan postanowił nagrodzić swoją świtę za dobrze wykonaną robotę to mógł to zrobić na własny koszt, a bilety przekazać nawet nie dla kibiców, ale na cele charytatywne. Chociaż ja to bym tego specjalistę od marketingu wysłał raczej na bezrobocie niż na Euro, ale cóż - widocznie zdaniem właściciela nie ma problemu.
django

Postprzez LucasUSA 2008-06-10, 4:36 pm

August napisał(a):Mam nadzieję,że znalazło sie miejsce dla tego przyszłego sponsora, o którym się pisze. Szkoda, że choć 2 wejściówek nie rozlosowano wśród kibiców, jak w Gieksie.

August, u nas wedlug klubu to kibic ma maslo kupowac, a nie po Euro sie szlajac.

Bartos, mnie tez zszokowalo, ze mamy specjaliste od marketingu :D
LucasUSA

Postprzez August 2008-06-10, 5:01 pm

Krótka piłka: będziemy mieć zamożnego sponsora, nie ma tematu. Jeśli nie, to o tyłek rozbić takie towarzystwo.
August

Postprzez Misaki 2008-06-11, 1:19 pm

LucasUSA napisał(a):http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,5294647,Klubowi_dzialacze_pojechali_na_Euro.html

"Wszystkie śląskie kluby dostały od PZPN-u bilety na mistrzostwa Europy. Sprawdziliśmy, jak je wykorzystały. (...)

No właśnie! Inne śląskie kluby zachowują się w porządku np GKS przeznaczając wejściówki dla kibiców. Czemu nasz śląski klub nie!? ;)
Misaki

Postprzez YOOSHKY 2008-06-11, 3:30 pm

django napisał(a):Skoro już Szatan postanowił nagrodzić swoją świtę za dobrze wykonaną robotę to mógł to zrobić na własny koszt, a bilety przekazać nawet nie dla kibiców, ale na cele charytatywne.

LucasUSA napisał(a):[...]Oczywiście każdy zapłacił za bilet. Bilety z dodatkowej puli były tańsze, bo po 191 zł - dodaje Hytry.[...]

Czytania uczą już w zerówce....
YOOSHKY

Postprzez clawien 2008-06-11, 3:31 pm

Misaki napisał(a):
LucasUSA napisał(a):http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,5294647,Klubowi_dzialacze_pojechali_na_Euro.html

No właśnie! Inne śląskie kluby zachowują się w porządku np GKS przeznaczając wejściówki dla kibiców. Czemu nasz śląski klub nie!? ;)

proste bo nie jest slaski ;)
clawien

Postprzez Raul75 2008-06-11, 7:35 pm

nie róbcie cyrków. Za co wam się te bilety należą... Kupcie sobie pierwszoligowy klub; vide: Zagłębie Sosnowiec; w roku mistrzostw swiata lub europy i bilety pewne jak nic! A z drugiej strony kto miałby pojechać z klubu na Euro jak nie wlaściciel i jego świta. Dla mnie nic dziwnego w tym nie ma, dziwi mnie krytyka. Mam tylko za złe włodarzom klubu kompromitującą politykę informacyjną, która wzmaga glosy krytyki wobec nich. A sporadyczne pojawianie się wpisów adasia na forum to przejaw ignoracji stosowanej. Albo jest aktywnym uczestnikiem wymiany poglądów na forum i poprzez forum podaje info o klubie albo zajmuje się prawdziwie rzetelną informacją o klubie na OFICJALNEJ stronie klubu. Nie robi ani tego ani drugiego. Czy to jest w porządku???
Raul75

Postprzez Smazu 2008-06-11, 7:45 pm

Raul75 napisał(a):nie róbcie cyrków. Za co wam się te bilety należą... Kupcie sobie pierwszoligowy klub; vide: Zagłębie Sosnowiec; w roku mistrzostw swiata lub europy i bilety pewne jak nic! A z drugiej strony kto miałby pojechać z klubu na Euro jak nie wlaściciel i jego świta. Dla mnie nic dziwnego w tym nie ma, dziwi mnie krytyka. Mam tylko za złe włodarzom klubu kompromitującą politykę informacyjną, która wzmaga glosy krytyki wobec nich. A sporadyczne pojawianie się wpisów adasia na forum to przejaw ignoracji stosowanej. Albo jest aktywnym uczestnikiem wymiany poglądów na forum i poprzez forum podaje info o klubie albo zajmuje się prawdziwie rzetelną informacją o klubie na OFICJALNEJ stronie klubu. Nie robi ani tego ani drugiego. Czy to jest w porządku???

To jest tylko człowiek... Większość z Was nie spisała by się lepiej, zresztą Adam z tego co wiem jest na Euro więc trudno było by mu informować nas co się dzieje skoro sam nie wie.
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez August 2008-06-11, 8:30 pm

Według mnie to nie kwestia czy sie komus nalezy czy nie, ale ukłon wobec kibiców i jakiś element poiltyki marketingowej, aby tych kibiców było coraz więcej.
August

Postprzez Waluś 2008-06-11, 8:46 pm

Nie będzie fuzji Śląska i Dyskobolii
Nie będzie fuzji piłkarzy Śląska i Dyskobolii, a Zbigniew Drzymała nie zainwestuje we wrocławski klub. - To moja decyzja, wszystko biorę na siebie - mówi Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia.

Sensacyjna decyzja zapadła w środę późnym popołudniem. Prezydent spotkał się wówczas z szefami największych klubów rady miasta. Po godzinnej rozmowie ustalono, że miasto wycofuje się z planów połączenia drużyn piłkarskich Śląska i Dyskobolii. W nowym sezonie Śląsk i Dyskobolia osobno będą grały w piłkarskiej ekstraklasie.

Rafał Dutkiewicz: - Podkreślałem, że do fuzji nie doprowadzę na siłę, bez porozumienia i zgody największych klubów rady miasta. Okazało w tej kwestii nie ma politycznego porozumienia, dlatego rezygnuję z fuzji. Za chwilę zadzwonię do Zbigniewa Drzymały oraz prezesa PZPN i poinformuję ich o wszystkim. Równocześnie z czwartkowej sesji rady miasta wycofujemy uchwałę o przeznaczeniu 25 milionów złotych na dofinansowanie Śląska - tłumaczył się Rafał Dutkiewicz.

Negocjacje władz miasta z właścicielem Dyskogolii Zbigniewem Drzymałą prowadzone były od kilku miesięcy. Podpisano już nawet umowę wstępną o połączeniu pierwszoligowych drużyn piłkarskich Śląska i Dyskobolii. Drzymała miał zostać prezesem wrocławskiego klubu, tu przenieść swoich graczy i zainwestować pieniądze. Tak się nie stanie. Co ciekawe Drzymała wycofał już swój zespół z rozgrywek Pucharu UEFA, bo koniecznie chciał budować silny zespół we Wrocławiu. Zamiast Dyskobolii w UEFA zagra Lech Poznań.

Za fuzją wcześniej opowiedział się klub radnych prezydenta Dutkiewicza, PiS oraz lewica. Wczoraj klub PO stwierdził, że będzie głosował za przeznaczeniem przez radę miasta 25 milionów złotych na Śląsk. Pieniądze miały być przekazane na wykup większości akcji w spółce, której udziały miał mieć Drzymała. Jednak Dutkiewicz chciał zdecydowanej deklaracji od wszystkich sił politycznych, że są za fuzją. Wieczorem stwierdził, że jednoznacznie i zdecydowanie czegoś takiego nie usłyszał.

Jak szefowie klubów zareagowali na decyzję prezydenta?

Tomasz Hanczarek z PO: - Już wcześniej ogłosiliśmy, że jesteśmy za przekazaniem 25 mln złotych na klub. W sprawie fuzji podkreślaliśmy, że jeśli prezydent jest do niej przekonany, to ją poprzemy.

Szef klub PiS Piotr Babiarz: - Ze spokojem przyjmujemy do wiadomości decyzję prezydenta, choć zdecydowanie byliśmy za fuzją.

Jarosław Krauze przewodniczący klubu prezydenta stwierdził krótko, że w stu procentach popiera decyzję Rafała Dutkiewicza.

Wszystko wskazuje, że trenerem zespołu pozostanie Ryszard Tarasiewicz. Zespół ma szybko otrzymać pieniądze na wzmocnienia. Głosowanie w tej sprawie zostanie przeprowadzone podczas lipcowej sesji rady miasta.

- Pan Tarasiewicz przedstawił wizję wielkiego Śląska i zapewnił, że wie jak to uczynić - opowiadał Rafał Dutkiewicz. - Dlatego szybko przekażemy klubowi od 5 do 7 mln zł na transfery, aby wzmocnić skład. Chcemy aby zespół po pierwszej części sezonu zajął miejsce w górnej części tabeli, nie gorsze niż 7-8. Jeśli tak się nie stanie, będziemy chcieli, aby pan Tarasiewicz sam odszedł - kończy Dutkiewicz.

Drzymała już wcześniej zapowiadał, że w przypadku fiaska rozmów we Wrocławiu na jeden sezon zostanie jeszcze w małym Grodzisku. Ale i tak przeniesie się do innego dużego miasta, bo jego zdaniem tylko w takich ośrodkach jest szansa na zbudowanie silnego zespołu piłkarskiego. Ma oferty z Łodzi, Gdyni i Szczecina.

Nie udało się uzyskać komentarza Zbigniewa Drzymały, który w środę wracał samolotem z Monachium do Polski.

źródło: Gazeta.pl

To chyba na tą wiadoność czekaliśmy odnośnie naszej dalszej przyszłości. Jak widac nikt inny nam nie pomógł dlatego musimy skład i finanse szykować na nową 2 ligę.
Waluś
kumaty

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna