Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez August 2008-05-22, 8:44 pm

Wkleiłem qw tym miejscu, bo chociaż Panowie Szatan i Hytry przede wszystkim podsumowują zakończony sezon, to jest informacja, że Marek ma jakieś zagraniczne oferty. I zdaje się, że na kasie z ewentualnego transferu chłopcy będą budować budżet klubu.

Piłkarze Zagłębia Sosnowiec zajęli ostatnie miejsce w tabeli i nie uniknęli podwójnej degradacji w związku z aferę korupcyjną. Działacze już nieco wcześniej pogodzili się z tą lokatą w tabeli, ale jeszcze się łudzili, że może losy karnej degradacji da się zmienić. Krzysztof Szatan, właściciel klubu, oraz prezes spółki Paweł Hytry po zjeździe Polskiego Związku Piłki Nożnej już nieco ochłonęli i teraz się zastanawiają jak najszybciej powrócić na godne miejsce w hierarchii piłkarskiej.

W ciągu sezonu nie miał pan ochoty powiedzieć sobie: co ja tutaj robię? A może pan żałuje decyzji o zakupie akcji spółki?
Krzysztof Szatan: - Żadne przeciwności losu nie są mi straszne. Wyniki były takie jakie były, ale nie miałem chwili zwątpienia. Inwestowałem w spółkę, inwestuję i będę inwestował. Klubowi nie grozi zapaść i to mogę ze swej strony zapewnić kibicom, którzy z nami byli na dobre i złe.
Paweł HYTRY: - Pewnie gdyby nie Krzysztof Szatan, Zagłębie byłoby teraz przedstawicielem piłki amatorskiej, bo włoska spółka - wcześniejszy właściciel - na pewno przestałaby inwestować w zespół. Może jej przedstawiciele już wcześniej wiedzieli albo domyślali się tego, co w klubie się dzieje. To jednak tylko moje przypuszczenia, nie mające żadnego potwierdzenia w rzeczywistości. Na szczęście znalazł się jeden fanatyk i Zagłębie, klub z tradycjami, istnieje.

Nie mieliście panowie żadnego doświadczenia w działalności sportowej na tak wysokim szczeblu. Co was zaskoczyło?
K. S.: - Zdecydowanie polityka najwyższych władz piłkarskich i jestem nią rozczarowany. Mnie i moich współpracowników postrzegano jako tych, którzy byli umoczeni w aferę korupcyjną. A my w tym czasie, co najwyżej, byliśmy kibicami tej drużyny. Gdy pojawialiśmy się gdziekolwiek lub szukaliśmy wyjaśnień zawsze napotykaliśmy na opór środowiska.
P. H.:- Wizerunek Zagłębia został mocno nadszarpnięty z powodu ludzi działających w przeszłości. Trudno działać w środowisku piłkarskim z „wyrokiem” - przecież my nie jesteśmy uwikłani w aferę korupcyjną, ani też nie szukamy żadnych układów i koterii. Może i stąd do nas się pochodzi z rezerwą. Ten sezon dowiódł, że mimo klopotów wyszliśmy obronną ręką z wielu trudnych spraw. Owszem, nie udało się nam utrzymać, ale to już inna historia.

Co was nie zabiło, to może was wzmocniło...
K. S.: - Tak, to prawda. Ale chciałbym jeszcze powrócić do kwestii korupcji, by ją zamknąć raz na zawsze. W piłce są działacze i zawodnicy, którzy byli uwikłani w ten proceder i im do tej pory włos nie spadł z głowy. Nas od razu ukarano degradacją oraz punktami ujemnymi. Gdy się przekonano, że sportowo nie stanowimy zagrożenia, wówczas punkty przywrócono. Teraz w nowym sezonie wystartujemy z czterema ujemnymi punktami. Gdzie tu logika? Czy wszystkie kluby traktowane są tą samą miarką?
P. H.: - Zagłębie traktowane było jako brzydkie, niechciane kaczątko. Nie wiem, skąd się to bierze. Mogę tylko snuć przypuszczenia. Nie chciałbym nad tym wątkiem dalej się rozwodzić.

Zostawmy korupcję na boku. Zajmijmy się sprawami sportowymi. Zmiany na stanowisku trenerskim drużynie nic a nic nie pomogły.
K. S.: - Były one niezbędne skoro drużyna przegrywała i widoku na poprawę nie było. Nie myśmy sprowadzali Jerzego Kowalika, lecz poprzedni prezes Leszek Baczyński. Do niego mamy pretensję za jego politykę kadrową. Sprowadził zawodników, którzy nie gwarantowali wysokiego poziomu. Zaciąg „krakowski” na pewno się nie sprawdził, a kosztował duże pieniądze. Po wygranym spotkaniu z Jagiellonią trener przed następnym meczem dokonał istotnych zmian w składzie. Trudno to było wytłumaczyć.
P. H.: - Trener Romuald Szukiełowicz może i ma charyzmę, ale i on jest na inne czasy. Wprowadził niesłychaną dyscyplinę, z którą nie wszystkim było po drodze. Andrzej Orzeszek stworzył fajny zespół Młodej Ekstraklasy i mieliśmy prawo oczekiwać od niego podobnej roboty z zespołem pierwszoligowym. Nadal uważam go za zdolnego szkoleniowca i pewnie będzie odnosił sukcesy. Nie potrafię powiedzieć, czy odejdzie z klubu, ale mamy dla niego ofertę. Czy ją przyjmie, to czas pokaże.
K. S.: Między trenerem Orzeszkiem i zawodnikami nie było do końca porozumienia i to zdecydowało o zaangażowaniu nowego szkoleniowca.
P. H.: - Chwała Andrzejowie Orzeszkowi, że udzielił niezbędnej licencji, bo mielibyśmy kłopot.

A kto wymyślił trenera Piotra Pierścionka?
K. S.: - A czy ma pana jakieś uwagi do jego pracy? Uznaliśmy, że oddajemy zespół młodemu szkoleniowcowi z myślą o przyszłości i daliśmy mu wolną rękę. W swojej pracy dowiódł, że warto stawiać na młodych i chyba się na nich nie zawiódł. Z meczu na mecz drużyna grała coraz lepiej i to jest jego zasługa. A to, że młokosy przegrywali, to już inna historia. Te porażki jednak mniej bolały.
P. H.: - W szatni doszło do porozumienia, a to przecież jest niesłychanie ważne.

Czy trener Pierścionek może się już czuć zaangażowany na nowy sezon?
K. S.: - Zdecydowanie tak! Na tę chwilę nie wyobrażam sobie, by drużynę prowadził ktoś inny.
P. H.: - Uzgodniliśmy już szczegóły przygotowań do nowego sezonu i trener przedstawił kilka propozycji wzmocnień zespołu.

Jakim budżetem musi dysponować spółka, by zespół dobrze funkcjonował w drugiej, zreformowanej lidze?
K. S.: - 2,5 mln złotych to niezbędna kwota. Aby jednak zespół mógł walczyć o awans do klasy wyższej, wówczas potrzeba minimum o pół miliona więcej.
P. H.: - Na tę chwilę staramy się stworzyć budżet optymalny, ale jeszcze go nie mamy. Adrian Marek, młody, zdolny obrońca, właśnie otrzymał dwie atrakcyjne zagraniczne oferty i pieniądze z tego transferu mocno wzmocnią naszą kasę (pod warunkiem, że do niego dojdzie). Adrian ma kilka propozycji i pewnie będzie chciał wybrać tę optymalną dla siebie.

Najprzyjemniejsza chwila w poprzednim sezonie?
K. S.: - Gra naszej młodzieży mocno mnie podbudowała i zapewniam - o żadnym krachu nie może być mowy.
P. H.: - Mnie ucieszyło zwycięstwo nad Legią. Dla takich chwil warto pracować klubie.

http://ligapolska.eu/index.php?plik=wst ... ie+ma+mowy!
August

Postprzez MrCricket 2008-05-23, 3:33 pm

Jakoś nie wierzę, że uda się zmontować budżet na poziomie 2,5 mln zł, zwłaszcza patrząc na "chojność" pana Szatana.
MrCricket

Postprzez Lars 2008-05-23, 5:52 pm

kto to jest Rafał Sikora?
gdzie grał, ile ma lat, jakie warunki itp...
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez gothblack 2008-05-26, 6:34 pm

Tak jak było do przewidzenia Folc dogadał się z Piastem,a więc początek exodusu naszych kopaczy.....,a co w zamian Panie Hytry??
gothblack

Postprzez August 2008-05-26, 7:59 pm

gothblack napisał(a):Tak jak było do przewidzenia Folc dogadał się z Piastem,a więc początek exodusu naszych kopaczy.....,a co w zamian Panie Hytry??

Nie martw się, podkupimy najlepszych plejersów z Huraganu Kocikowa i będzie git.
August

Postprzez kriss68 2008-05-26, 10:22 pm

R.Sikora to znajomek trenera Pierścionka który ściąga tu kolesi z V ligi twierdząc że zawojuje nimi ligę. Nie mogę sie doczekać kiedy w końcu wywalą go na zbity pysk bo jego poczynania to tragedia.
kriss68

Postprzez marcelino 2008-05-27, 3:35 am

Nie przesadzaj z tym wywalaniem Pierścionka.Niech się chłop wykaże,a zawodnicy z niższych lig to jedyna alternatywa.Podobno chciałby grać u nas Sebastian Gielza,którego zwolnili z Gieksy,ale ja raczej nie widziałbym go w składzie.
marcelino

Postprzez fan78 2008-05-27, 3:20 pm

Na stronach gazety przeczytalem wypowiedz dzialacza Ruchu ze Bednar i Kloda raczej u nich nie zagraja.Ruch podobno ma lepszych zawodnikow na celowniku.A Gielza juz kiedys u nas gral,chyba w III lidze?
fan78

Postprzez Deu 2008-05-27, 8:36 pm

fan78 napisał(a):A Gielza juz kiedys u nas gral,chyba w III lidze?

chyba w 2 lidze, w pamiętnych czasach Krótkiego i Baczyńskiego...
Deu

Postprzez Raul75 2008-05-27, 10:40 pm

dajmy spokój Pierścionkowi; okazał się perspektywicznym trenerem tylko czy będzie miał kim grać ?
Raul75

Postprzez Majsin 2008-05-28, 4:58 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):GKS Katowice w pozycji przychodza mozna przeczytac - Daniel Trescinski

django napisał(a):Treściński już od paru miesięcy trenuje z GieKSą, więc nie zdziwiłbym się gdyby go w końcu wzięli.

Treściński od marca trenował z Przebojem Wolbrom. W GieKSie spędził ostatnio może tydzień. Najprawdopodobniej w przyszłym sezonie zagra w nowej 2 lidze wschodniej w Przeboju.
Majsin

Postprzez Brzoza_7 2008-05-28, 5:52 pm

Jak donosi dzisiejszy „Fakt” – Górnik Zabrze jest poważnie zainteresowany najlepszym w poprzednim sezonie pomocnikiem sosnowieckiego Zagłębia – Arkadiuszem Kłodą. Zawodnikiem interesuje się także drugoligowe Podbeskidzie Bielsko Biała.

28-letni pomocnik Zagłębia był wyróżniającą się postacią w drużynie spadkowicza z Orange Ekstraklasy. Bardzo dobre wrażenia zrobił na trenerze Ryszardzie Wieczorku zwłaszcza w meczu Górnika z Zagłębiem w Zabrzu wygranym przez gospodarzy 4:2, ale Kłoda był zawodnikiem który nie tylko zajmował się rozgrywaniem piłki, a także „wyłączaniem z gry” lidera drugiej linii zabrzan – Jerzego Brzęczka i robił to bardzo efektywnie, bowiem kapitan zabrzan w tym meczu nie „szalał” na murawie tak jak zawsze.

http://ligapolska.eu/index.php?plik=wst ... G%F3rnika+
Brzoza_7

Postprzez Waluś 2008-05-29, 7:14 pm

w GW piszą, że priorytetem dla GKS Katowice jest pozyskanie obrońcy tzn. Dżenena Hosica.
Waluś
kumaty

Postprzez kriss68 2008-05-31, 10:55 am

A u nas w temacie transferów cisza.
kriss68

Postprzez tomeknh 2008-06-03, 7:24 pm

Brzoza_7 napisał(a):Jak donosi dzisiejszy „Fakt” (...)

Fakt już wcześniej donosił wiele głupot....
tomeknh

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna