przez Blajpios 2008-03-04, 11:20 pm
Widzę, że wraca stara dyskusja, co do stadionu. Zresztą, w "oficjalnych", pardon, jasne, reklamowo-przedwyborczych, podawanych jako oficjalne, wypowiedziach, przewijało się, że Stadion Ludowy tylko tyle o ile będzie odnowiony, by spełniał wymogi. Natomiast w dalszej perspektywie - to mowa o nowym stadionie była. Toteż - teraz można egzekwować!
I ten nowy - to już mógłby zostawać nazywany: Stadion Ludu Zagłębia, na przykład. Z jednej strony - nawiązanie. Z drugiej strony - już nowa wizja a nie komunistyczne mrzonki o pojednaniu, robionym siłą, pod hasłem "dla ludzi" - i nie licząc się z ludźmi, tylko depcząc, choćby prawo własności.
Przy całym szacunku dla historii - bo przecież ja też już te lata mam, co to największe sukcesy Zagłębia to był Ludowy; i przy całym szacunku dla wielu Kolegów, choćby teraz Kol. sosnowieczanin ! Ludzie!: czy mnie się coś mieni przed oczami, literki skaczą inaczej, niż je na klawiaturze wystukano? Bo czytam coś jakby - że najlepsze miejsce dla stadionu, to ładna trawka. Naprawdę chcecie dalej wierzyć, że najlepsze miejsce dla stadion dla Zagłębia, to najdalsze z możliwych w Zagłębiu położenie od kibiców? To przecież jeszcze lepsze - na Brynów do Katowic przenieś. Zawsze to - i miasto duże, stolica województwa, a położenie też niezgorsze. W sam raz - dla integracji regionu, dla integracji kibiców, by mogli się dobrze czuć, jako Zagłębie. Nie wierzycie? Jakże to - pośrodku Katowic, jak się znajdą, to poczują doping, by się integrować!
Owszem, dla tych, co dojeżdżają koleją czy autobusami - należy zadbać, by lokalizacja nowego uwzględniała i ten fakt. Niemniej - wielu dojeżdża i samochodami, więc wg nich też trzeba, by było jak najbliżej. Wiadomo, że dla jakiejś tylko zaś części Sosnowiczan pozostanie możliwość dojścia piechotą. I to - pewnie wybierając najlepszą lokalizację dla całego Sosnowca i Zagłębia, to nie wybierze się dogodnej dla tych, co piechotą dotąd dochodzili. To z innego regionu miasta będą w nowej lokalizacji lepsze dojście. Jakkolwiek jednak - wybierać trzeba wg celu: by było miejsce, które można nazwać, że jest w sercu Zagłębia. Czyli - takie, które w Sosnowcu wyraźne jest wychylone ku reszcie regionu, które zaprasza resztę. To tyle o lokalizacji - tej geograficznej. Oby - nie trzeba było mówić jeszcze o tej przenośnej: "wszystko to być może, lecz ja to między bajki włożę". Oby - w ziszczone plany zdołało się rzecz tę pomieścić.
Ostatnio edytowano 2008-03-05, 12:29 am przez
Blajpios, łącznie edytowano 1 raz