TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez olim 2008-03-04, 6:16 pm

Kiedy dalszy remont Ludowego? co z przetargiem na zadaszenie i dalszÄ… instalacjÄ™ siedzisk tow. pseudo-prezydencie goorski?
olim

Postprzez PaprykarZ19 2008-03-04, 7:09 pm

olim napisał(a):Kiedy dalszy remont Ludowego? co z przetargiem na zadaszenie i dalszą instalację siedzisk tow. pseudo-prezydencie goorski?

Pozwolę sobie użyć niecenzuralnych słów...
Pierdolić dalszą przebudowę/remont Ludowego!
Trzeba albo na jego miejscu stopniowo nowy obiekt wybudować, albo na Środuli zupełnie nowiutki stadion, z któego dumne będzie całe Zagłębie! W dalsze remonty nie ma co kasy topić.
PaprykarZ19

Postprzez Bartos 2008-03-04, 7:34 pm

PaprykarZ19 napisał(a):
olim napisał(a):Kiedy dalszy remont Ludowego? co z przetargiem na zadaszenie i dalszą instalację siedzisk tow. pseudo-prezydencie goorski?

Pozwolę sobie użyć niecenzuralnych słów...
Pierdolić dalszą przebudowę/remont Ludowego!
Trzeba albo na jego miejscu stopniowo nowy obiekt wybudować, albo na Środuli zupełnie nowiutki stadion, z któego dumne będzie całe Zagłębie! W dalsze remonty nie ma co kasy topić.

niestety ... popieram
stadion trzeba calkiem przeprojektowac i zrobic z niego typowo pilkarski (najlepiej w nowym miejscu)

obecny stadion to trup i prehistoria a remont bedzie wyrzuceniem pieniedzy w błoto!

Bielsko-Biała jest podobnym miastem do Sosnowca i wielkosciowo (BB - 176 tys mieszkanców a Sosnowiec 226 tys.) i są to główne miasta regionów ale za to tradycje piłkarskie Sosnowiec ma duuuuuuzo wieksze i oni beda budowac nowy stadion a u nas Barke na Zagórzu.
Podobny stadion do Bielskiego bedzie miał też Lubin (tylko 76 tys mieszkańców) ale tam bedzie budowny z kasy KGHMu.

http://bielskobiala.naszemiasto.pl/sport/816011.html
http://www.bielsko.biala.pl/11844,aktualnosci

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bartos

Postprzez maciek123 2008-03-04, 7:35 pm

Ja z Panem PaprykarZ19 bym sie niezgodzil !! Mojim zdaniem powinno sie rozbudowywac Ludowy !! Przeciez wiadomo bylo ze jak na Ludowym zrobia murawe i oświetlenie to z koncepcji budowy nowego stadionu zrezygnuja !! Mam nadzieje ze zrobia chociarz boisko treningowe (pisalem o tym ;P) bo z budowa reszty mozemy poczekac do kolejnego awansu do OE !!
maciek123

Postprzez Bartos 2008-03-04, 7:54 pm

maciek123 napisał(a):Ja z Panem PaprykarZ19 bym sie niezgodzil !! Mojim zdaniem powinno sie rozbudowywac Ludowy !! .....................
.......bo z budowa reszty mozemy poczekac do kolejnego awansu do OE !!

rozbudowac ludowy? po cholere?
to tak jakby robic operacje plastyczna 60 latce :D i tak nikt jej nie bedzie chcial ogladac i tak jej nikt nie bzyknie wiec po cholere usuwac jej zmarszczki i robic nowe cycki?
O wiele lepiej zainwestowac w nowa lalunie :)

w Kielcach na mecze chodzilo po 3-5 tys ludzi ... wybudowali nowy stadion i przychodzi tam po 10-15 tys ludzi - czyli klub regularnie zarabia 3 razy wieksza kase z biletow.
Na Ludowy poza meczami nie ma po co przychodzic. Nowy stadion (np. na Środuli czy Zagórzu) połączony z jakimiś funkcjami usługowymi (bary, restauracje, sklepiki) może tętnić życiem przez cały rok i zarabiać pieniądze na siebie (pokrycie kosztów kredytów) i na klub - zasilając w dużym stopniu budżet.

poczekac na kolejny awans? jest to malo realne a dlaczego? bo sosnowiec (UM) juz teraz gryzie sie z kasa a ... za 4-5 lat to juz ich wogule nie bedzie stac.
kazdy wie jak w ostatnich latach poszly w gore w ceny gruntow, nieruchomosci, materialow budowlanych i robocizny.
Stadion budowany w 2-4 lata temu kielcach (na 15 tys widzow) kosztowal ok. 60-65 mln zl.
Teraz bardzo podobny stadion ktory ma powstac w Lubinie ma kosztowac ok. 100-200 mln zl
za 5-6-7 lat koszty budowy stadionu w takim miescie jak Sosnowiec bede wynosily pewnie z 300 mln. Jak teraz miasto nie moze wylozyc z 70-100 mln zl to jak za 5 lat wylozy 300 mln? :)
Bartos

Postprzez maciek123 2008-03-04, 8:15 pm

Bartos mi chodzi o to ze UM ociagal sie z budowa oswietlenia i plyty , spozniajac sie jeszcze o pol roku !! Budowali stadion na OE (najwyzsza klasa rozgrywkowa) i jesze sie spoznili i a co dopiero budowac stadion w 3 lidze !! Wiadomo tez chcialbym nowy stadion na 15tys. z hotelem itp itd. Ale spojrzmy prawdzie w oczy , miasto Sosnowiec strasznie skapi na Sport a szczegolnie na Piłke Nożną ;/ !! Ja osobiscie niewidze zeby UM mial robic stadion od nowa !! Dla mnie to jest smieszne ze niektorzy wieza ze miasto wylozy te 150 mln i zrobi stadion na miare Europy !!! Ale wiadomo warto miec marzenia tez takie mam ale .... ;) !! Pozatym jak informowali na stornie UM powiedzial ze bedzie rozbudywowany stadion co znaczy stadion Ludowy !! O ile stadion w Lubinie jest juz budowany to stadion w Bielsku jest jeszcze projektem a wiadomo po przykladzie stadionu Legii ile mozna robic przetargi itp itd !!

Pozdrawiam ;) i przepraszam za błędy ;D !!
maciek123

Postprzez zag23 2008-03-04, 9:16 pm

Każdy by chciał nowy stadion na co najmniej 15-20 tys. widzów tylko czy to jest realne. Na dzień dzisiejszy nie za bardzo. Miasto wykupiło tereny stadionu Ludowego i mieszkańców działek z Katowic po to by remontować obecny stadion Ludowy (zadaszenie + nowe sektory) a za parę lat w innym miejscu wybudować nowy stadion - ale na to musi znaleźć się inwestor, bo samo miasto nie da rady. Wydaje mi się, że odejście od modernizacji Ludowego i zajęcie się budową nowego stadionu skończyło by się tym, że nie byłoby ani nowego obiektu a Ludowy by wyglądał jak wygląda. A więc lepiej mieć 60 -latkę bez zmarszczek z dużym biustem niż 60 -latkę ze zmarszczkami z cyckami po kolana.
zag23

Postprzez sosnowiczanin ! 2008-03-04, 9:24 pm

Moim zdaniem stadion powinien powstac nowy .... ale na gruzach Stadionu Ludowego.
Lokalizacja aktualnego stadionu jest najlepsza z mozliwych : przyjemna okolica a przy tym centrum miasta , dobry dojazd.
Nie ma co bawic sie w remont Ludowego bo to nie ma najmniejszego sensu. Nie sa sie rozbudowac trybun, nie da sie usunac bieżni.
Nowy stadion powinien byc typowo pilkarski bez biezni , znacznie wiekszy i spelniajacy wszystkie wymogi.
sosnowiczanin !

Postprzez YOOSHKY 2008-03-04, 9:47 pm

TrochÄ™ nie w temacie.
Kto wie co będą robić obok Ludowego "za stodołą" przy "autostradzie"? Tam chyba miał być aqua. Wycięli wszystkie chaszcze na olbrzymim terenie. Nowy market?
YOOSHKY

Postprzez kret75 2008-03-04, 10:25 pm

Bo mieli robić aqua i pod niego wycinali ale okazało się że tereny nie miasta i postawili w Dąbrowie, z mercedesem też był kłopot o tereny. Dlatego budowa stanęła do czasu wyjaśnienia sporu z gruntami, tyle że mercedes za dużo już wybudował ;) a pod aqua tylko badyle zdążyli powycinać i zrujnować stare boisko!
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez Blajpios 2008-03-04, 11:20 pm

Widzę, że wraca stara dyskusja, co do stadionu. Zresztą, w "oficjalnych", pardon, jasne, reklamowo-przedwyborczych, podawanych jako oficjalne, wypowiedziach, przewijało się, że Stadion Ludowy tylko tyle o ile będzie odnowiony, by spełniał wymogi. Natomiast w dalszej perspektywie - to mowa o nowym stadionie była. Toteż - teraz można egzekwować!
I ten nowy - to już mógłby zostawać nazywany: Stadion Ludu Zagłębia, na przykład. Z jednej strony - nawiązanie. Z drugiej strony - już nowa wizja a nie komunistyczne mrzonki o pojednaniu, robionym siłą, pod hasłem "dla ludzi" - i nie licząc się z ludźmi, tylko depcząc, choćby prawo własności.
Przy całym szacunku dla historii - bo przecież ja też już te lata mam, co to największe sukcesy Zagłębia to był Ludowy; i przy całym szacunku dla wielu Kolegów, choćby teraz Kol. sosnowieczanin ! Ludzie!: czy mnie się coś mieni przed oczami, literki skaczą inaczej, niż je na klawiaturze wystukano? Bo czytam coś jakby - że najlepsze miejsce dla stadionu, to ładna trawka. Naprawdę chcecie dalej wierzyć, że najlepsze miejsce dla stadion dla Zagłębia, to najdalsze z możliwych w Zagłębiu położenie od kibiców? To przecież jeszcze lepsze - na Brynów do Katowic przenieś. Zawsze to - i miasto duże, stolica województwa, a położenie też niezgorsze. W sam raz - dla integracji regionu, dla integracji kibiców, by mogli się dobrze czuć, jako Zagłębie. Nie wierzycie? Jakże to - pośrodku Katowic, jak się znajdą, to poczują doping, by się integrować!
Owszem, dla tych, co dojeżdżają koleją czy autobusami - należy zadbać, by lokalizacja nowego uwzględniała i ten fakt. Niemniej - wielu dojeżdża i samochodami, więc wg nich też trzeba, by było jak najbliżej. Wiadomo, że dla jakiejś tylko zaś części Sosnowiczan pozostanie możliwość dojścia piechotą. I to - pewnie wybierając najlepszą lokalizację dla całego Sosnowca i Zagłębia, to nie wybierze się dogodnej dla tych, co piechotą dotąd dochodzili. To z innego regionu miasta będą w nowej lokalizacji lepsze dojście. Jakkolwiek jednak - wybierać trzeba wg celu: by było miejsce, które można nazwać, że jest w sercu Zagłębia. Czyli - takie, które w Sosnowcu wyraźne jest wychylone ku reszcie regionu, które zaprasza resztę. To tyle o lokalizacji - tej geograficznej. Oby - nie trzeba było mówić jeszcze o tej przenośnej: "wszystko to być może, lecz ja to między bajki włożę". Oby - w ziszczone plany zdołało się rzecz tę pomieścić.
Ostatnio edytowano 2008-03-05, 12:29 am przez Blajpios, łącznie edytowano 1 raz
Blajpios

Postprzez PaprykarZ19 2008-03-04, 11:25 pm

Nie wierzmy w cuda panowie. Nie będzie żadnego nowego stadionu, ani 'nowego' Ludowego dopóki nie zmieni nam się prezydent na jakiegoś bardziej ogarniętego gościa, który nie będzie dbał tylko o estetykę miasta, ale też o to by mieszkańcom żyło się lepiej/umilić im życie... Nie mówię, że te inwestycje są niepotrzebne, ale czasem trzeba wybrać coś co się może bardziej przydać... Bo barkę postawią i będzie stać osrana przez gołębie jak nasz biedny Kiepura...

Już kiedyś pisałem, że w miejscu Ludowego Zagłębie mogłoby mieć wspaniałą bazę treningową, jedną z najlepszych w kraju. Mielibyśmy boisko treningowe z podgrzewanym boiskiem treningowym(żaden polski klub takiego nie ma), inne boiska w tym ze sztuczną murawą. No ale to są tylko marzenia...

Faktem jednak jest, że Zagłębie potrzebuje nowego stadionu! To bardzo by nam pomogło w poszukiwaniach nowego sponsora strategicznego! Poza tym od bodajże 2009r. żeby grać w ekstraklasie będziemy musieli mieć stadion na przynajmniej 15tyś. miejsc, trzy zadaszone trybuny itp., itd. ... I jeżeli chcemy szybko wrócić do ekstraklasy to musimy zacząć działać już teraz! Ale tego muszą chcieć wszyscy, a nie tylko kibice i być może prezes klubu! I obojętne czy ten stadion powstanie na miejscu obecnego czy w nowym miejscu, ważne żeby powstał!
Amen.
PaprykarZ19

Postprzez Bartos 2008-03-05, 12:37 am

to ja Wam powiem jak ja to widze - czyli co mi sie marzy :D

Otóż, Stadion Zagłębia Dąbrowskiego powinien powstac w miejscu obecnego stadionu Czarnych Sosnowiec. Miejsce jest fantastyczne, bardzo dobry dojazd (zarowno autobusami, tramwajem, pociagiem, autami), teren pod stadion jest i nie trzeba niewiadomo co robic aby kupic grunt pod stadion.
Stadion ten powinien byc na 15-20 tys miejsc. Typowo piłkarski (bo lekkoatletyczny bylby kilkaset metrow dalej), wysoko zabudowany z czterema trybunami. A w poblizu duzo miejsc parkingowych.
Jako, ze taki stadion mialby podgrzewana murawe to wiazaloby sie to z tym (co zreszta jest obecnie), ze pilkarze mogliby trenowac na nim 1-2 w tygodniu oraz rozegrac 1-2 mecze (na wiecej nie pozwalaja gwarancje wystawiane na murawy przez takie firmy jak np. Zielona Architektura.
W zewnetrznych scianach stadionu miescilaby sie jakas galeria handlowa (miejsce jest dobre, parkingi i tak by musialby byc) - dzieki temu te okolice calymi dniami tetnilyby zyciem a stadion by na siebie (i klub) zarabial.

Obecny Stadion Ludowy stalby dalej i sluzylby do treningow pilkarzy Zagłębia a w jego okolicach powstaly by nowe boiska treningowe (słynna juz Akademia Piłkarska :D ). Na głównej płycie Ludowego grały by druzyny młodzieżowe oraz Czarni Sosnowiec (ktorzy zyskali by na zamianie porządna podgrzewana i równa murawe oraz mogliby grać przy światłach :D )

Kilka przykładów takiego stadionu:
Stadion VfL Wolfsburg - Volkswagen Arena
ObrazekObrazek

Stadion MSV Duisburg - Arena
ObrazekObrazek

Stadion Leicester City Football - Walkers Stadium
ObrazekObrazek

Tivoli Neu Stadion
ObrazekObrazek

Powyzsze Stadiony maja po 30-34 tys miejsc, wiec ten Zagłębia byłby mniejszy/niższy więc spokojnie zmiesciłby sie w miejsce stadionu Czarnych :D

dla krytykow dodam, ze to tylko moje marzenia :D
Bartos

Postprzez LucasUSA 2008-03-05, 2:39 am

Coz, lokalizacja rzeczywiscie swietna - z Dworca Glownego tez blisko na piechotke. Jeden problem to miejsce, a wlasciwie jego brak. Nawet jakby udalo sie stadion wcisnac to na parkingi nie ma szans. Poza tym obecna siec drog w tej okolicy by sie zadlawila - wyobrazasz sobie te 500 samochodow (moze nawet 1000 :) ) jadacych na Piaski i do Czeladzi i stojacych na swiatlach na Roweckiego? :D

A za pomysl wyburzenia blokow w okolicy stadionu moglibysmy sie kolegom z "najstarszej dzielnicy" narazic ;)

Jeszcze jedna uwaga. Spojrzcie na sprawe przenosin Groclinu do Wrocka. Prezez Drzymala spytany o przeslanki jasno powiedzial, ze jednym z powodow jest powstanie nowego stadionu. Te stadiony przyciagna tlumy i powstana mocne kluby (Slask, Lechia). Dlaczego nie sprobowac tego w Sosnowcu? Piekny stadion z tlumem ludzi przyciagnie sponsorow (Bartos dal dobry przyklad z Korona - tez pamietam, jak na mecze chodzila tam garstka kibicow). Nam, fanatykom, wystarczy zdezelowane krzeselko, czy nawet old school'owa drewniana laweczka (tym starszym, bo mlodzi fanatycy powinni kibicowac na stojaco :) ), ale tlumow i co za tym idzie sponsorow i sukcesow to nie przyciagnie.
LucasUSA

Postprzez CONOR 2008-03-05, 8:08 am

YOOSHKY napisał(a):Trochę nie w temacie.
Kto wie co będą robić obok Ludowego "za stodołą" przy "autostradzie"? Tam chyba miał być aqua. Wycięli wszystkie chaszcze na olbrzymim terenie. Nowy market?

z tego co wiem to bedzie tam kolejna próba zbudowania aqua parku i hotelu
CONOR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników