Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez emdżej 2007-10-10, 10:37 am

Ale za to już w 3 meczach zagrał! Rekord :D

P.S. Czy skoro widziałem Yeti to jestem nienormalny? :D
emdżej

Postprzez Waluś 2007-10-26, 9:00 pm

Były piłkarz Zagłębia zachęca do współpracy kluby z Polski i Cypru

Pamiętacie Waldemara Adamczyka? Wychowanek Górnika Jaworzno, były piłkarz Zagłębia Sosnowiec i dwukrotny reprezentant kraju, na kilka lat zaszył się na słonecznej wyspie. Teraz wrócił i namawia polskie oraz cypryjskie kluby do współpracy.
Jest już po rozmowie z Leszkiem Baczyńskim, prezesem Zagłębia. 38-letni Adamczyk przyjechał do Sosnowca z konkretną ofertą - zaprasza Zagłębie na zimowe zgrupowanie na Cypr. - Właśnie tym chcę się teraz zajmować. Organizować obozy, promować na Cyprze młodych, nieznanych piłkarzy - opowiada.

- Musimy wszystko na spokojnie skalkulować. Niewykluczone, że pojedziemy właśnie tam - mówi Baczyński.

Adamczyk trafił na Cypr dzięki znajomościom, jakie zawarł dziesięć lat temu, gdy grał jeszcze w Grecji. Powoli kończył karierę piłkarza, więc miał dość czasu, by zająć się też pracą menedżera.

Trzy lata temu pisaliśmy w "Gazecie" o historii piłkarzy Górnika Jaworzno, którzy z piątej ligi trafili nawet do cypryjskiej ekstraklasy. Pomógł im Adamczyk, oczywiście nie za darmo... Marcin Jarząbek trafił do pierwszoligowego Arisu Limassol, Paweł Kalinowski do drugoligowego Pafosu Akritas Chloraka. Na Cypr wyjechał też, ale kontraktu nie podpisał, Rafał Polański.

Jarząbek zaraz po przyjeździe był zachwycony. Jego pierwszy trening w barwach Arisu transmitowała nawet telewizja. Znakomity drybler nie był jednak tytanem pracy, nie przebił się do podstawowego składu. Jego koledzy mówią, że o Cyprze ma jak najgorsze zdanie, dziś zarabia na życie w Irlandii.

Co innego Kalinowski. - Polecam! Gdybym mógł, pojechałbym jeszcze raz. Oczywiście, że były problemy z kasą, a na koniec mój klub zbankrutował! Byłem jednak na to przygotowany, a co zobaczyłem, to moje - mówi Kalinowski, który gra dziś w V-ligowym Orle Balin i pracuje w kopalni. - Co do Waldka, to mam żal, że nie do końca mogłem na niego liczyć. Do dziś się nie rozliczyliśmy... - wzdycha.

Adamczyk zaznacza, że Cypr nie jest dla Polaka łatwym do życia krajem. - Szczególnie na początku. Zderzenie z południową kulturą bywa bolesne. Nie przywiązuje się tam wagi do dat, godzin. A to szczególnie irytujące, gdy czeka się na wypłatę. Dla chłopaków z niższych lig taki wyjazd to zawsze duża szansa. Muszą jednak pamiętać, że są z okręgówki, a nie z ekstraklasy, i na Cyprze finansowych cudów spodziewać się nie mogą. Na życie na pewno jednak wystarczy. Czy to mało dla chłopaka, który w Polsce strzygł trawę na stadionie? - pyta.

Ostatnim cypryjskim zespołem wychowanka Górnika Jaworzno był dzielnicowy klub z Larnaki. - Czwarta liga, grałem tam już tylko dla zdrowia - wyjaśnia. Jeszcze w czasie kariery Adamczyk zaczął szkolić młodzież. Pracował w Akademii Piłkarskiej Omonii Nikozja.

Wrócił, bo - jak mówi - stęsknił się za rodziną. - Miałem już dość cygańskiego życia. Muszę zająć się synem - wyjaśnia. Z piłką jednak nie zerwał, dał się namówić i został grającym trenerem Wróblowianki Wróblice z krakowskiej okręgówki. Wciąż jednak myśli o Cyprze. - Stąd pomysł na firmę, która połączy oba kraje. Już szukam w Polsce ośrodków, by latem ściągnąć do nas na zgrupowania piłkarzy z Cypru.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
Waluś
kumaty

Postprzez mike79 2007-10-26, 9:45 pm

Waldek to był kawał dobrego piłkarza. Mając aktualnie w kadrze takiego napastnika,zapewne byłoby na Naszym koncie kilka punktów więcej...
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

Postprzez Darian 2007-11-03, 12:16 am

"...Stracili za to, tuż po zmianie stron, piłkarza. W 47. minucie Mariusz Ujek nie wytrzymał nerwowo i rzucił kilka niepotrzebnych słów w stronę arbitra. Sędzia Marcin Szulc najpierw pokazał napastnikowi gości żółtą kartkę, ale po drugiej "wiązance" sięgnął od razu po czerwoną."

O to h...! Specjalnie się wykartkował bo chciał uniknąć naszych pozdrowień. ;D

Szkoda, a tak fajnie można było go przywitać. ;)
Darian

Postprzez Smazu 2007-11-06, 12:00 am

Błagam niech Ujek przyjedzie do Sosnowca !!!!!!!!!!!
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Coś o M. Ujku? ;-)

Postprzez Blajpios 2007-11-07, 10:38 pm

http://wiadomosci.onet.pl/1636796,14,pr ... ,item.html
"Przyszłość Ujka nie rysuje się w różowych barwach"
- Sytuacja Ujka w naszej drużynie nie rysuje się w różowych barwach - powiedział prezes GKS Bełchatów, Jerzy Ożóg.
- To, co zrobił w Zabrzu, to czyn absolutnie nieodpowiedzialny. Dla takiego zachowania nie ma usprawiedliwienia. Kroki dyscyplinarne? Będą. Czekam jeszcze na czwartkowe orzeczenie wydziału dyscypliny - dodał Ożóg.

Zapytany o przyszłość w Bełchatowie trenera Lenczyka odpowiedział: - W życiu różnie bywa. Nigdy nie wiadomo, kiedy się zawiśnie na włosku. Nie chcę dalej rozwijać tego tematu. Czy Lenczyk poprowadzi zespół w najbliższym meczu? Poprowadzi.
Blajpios

Postprzez Lauri 2007-11-08, 8:09 am

i tak pewnie nic nie bedzie z tego, ale patrzac z optymistycznej strony moze jakby go wyrzucili to w koncu WD by sie do niego dobralo :roll:
Lauri

Postprzez Waluś 2007-11-08, 10:49 pm

Ujek zdyskwalifikowany na trzy mecze

Komisja Ligi - organ dyscyplinarny piłkarskiej ekstraklasy, ukarała Mariusza Ujka z PGE GKS Bełchatów zawieszeniem na trzy spotkania za niesportowe zachowanie
Napastnik wicemistrza Polski wulgarnymi słowami obraził sędziego Marcina Szulca podczas przegranego 0:2 meczu z Górnikiem Zabrze w 13. kolejce. Został za to wyrzucony z boiska, ale Komisja postanowił zwiększyć wymiar kary. Dodatkowo zawodnik został ukarany grzywną w wysokości 5 tysięcy złotych.

Ujek stawił się na posiedzeniu Komisji Ligi i oświadczył, że osobiście oraz na piśmie przeprosił sędziego głównego meczu za swoje niestosowne, wulgarne zachowanie, co przyczyniło się do złagodzenia kary.

żródło: http://www.sport.pl/pilka/1,65050,4656457.html

No cóż można powiedzieć WIELKA SZKODA.
Waluś
kumaty

Postprzez mayday77 2007-11-09, 5:36 pm

Lachowski wróci do Odry?
Data: 09.11.07 14:52, Autor: Mateusz Dębowicz, Źródło: NTO

W Opolu podczas przerwy zimowej może dojść od małej sensacji transferowej. Po kilkuletnim pobycie w Zagłębiu Sosnowiec, a następnie półrocznej grze w LZS Leśnica do Odry może wrócić Marcin Lachowski, który przez wiele grał już w jej barwach. Problem polega jednak na tym, że nie cieszy się on sympatią kibiców przy ul.Oleskiej. - Wszyscy jesteśmy dorośli. Nie sztuką jest żyć całe życie w nienawiści - mówi w wywiadzie dla NTO Lachowski.

Odrę zimą prawdopodobnie czekają zmiany w kadrze, ponieważ klub musi szukać oszczędności i ograniczyć wydatki na płace. W tej sytuacji z opolską drużyna mogą pożegnać się najlepiej zarabiający piłkarze. Na ich miejsce mieliby przyjść tańsi. W tym kontekście wymieniano już wcześniej nazwisko Marcina Pontusa z GKS-u Jastrzębie. Teraz pojawiła się kandydatura Lachowskiego, który po odejściu z Zagłębia, jesienią biegał po czwartoligowych boiskach.

W przeszłości przez sześć lat występował w klubie z ul.Oleskiej, do którego przyszedł w wieku 16 lat. Przez trzy lata był podstawowym zawodnikiem drużyny. Otrzymywał także powołania do młodzieżowej reprezentacji Polski. W 2003 roku za 50 tys. złotych odszedł do Zagłębia Sosnowiec. Z tym okresem wiążą się obiekcje kibiców co do jego osoby. Oskarżano go o pocałowanie herbu Zagłębia po jego zwycięstwie na stadionie przy ul.Oleskiej oraz o śpiewanie wraz z kibicami przyjezdnych obraźliwych piosenek wobec Odry podczas ubiegłorocznego meczu sosnowiczan w Opolu. - W czasie meczu byłem wyzywany, wisiał wulgarny transparent obrażający mnie. Byłem cztery lata młodszy, wiele spraw traktowałem bardzo emocjonalnie - tłumaczy w wywiadzie swoje dawne zachowanie Lachowski.

Na jego osobie cieniem kładzie się też afera korupcyjna, w którą był zamieszany. Była ona powodem jego odejścia z Zagłębia, które jeszcze przed ogłoszeniem wyroków chciało pozbyć się osób oskarżanych o udział w tym procederze. - Nie wypieram się tego i nie biegam się żalić do dziennikarzy, że jestem niewinny. Do błędów trzeba umieć się przyznać. Myślę, że każdy powinien dostać od życia drugą szansę - stwierdza.

Taką szansę postanowili dać mu działacze Odry i -patrząc na jego dorobek w ostatnich sezonach - jest to decyzja uzasadniona. W ciągu trzech ostatnich sezonów w 65 meczach zdobył dla Zagłębia 16 bramek i był czołowym zawodnikiem drużyny.
mayday77

Postprzez uilkop 2007-11-09, 8:31 pm

Lacha..,to,ze na stronie Odry i wywiadzie,w tej..Trybunie Opolskiej,przyznajesz iz-JESTES kibicem i BĘDZIESZ zawsze ZAGŁEBIA SOSNOWIEC!!!-REWELACJA!!!!

[ Dodano: 07-11-09, 20:37 ]
JA tam rozmawiałem jakis miesiąc temu z naszymi kopaczami i mówili mi,ze w szatni brakuje Lachowskiego(był niesamowicie zżyty z Zagłębiem i regionem-faktem jest,ze sam go widziałem 1,5miesiąca temu jak przywiózł do Sosnowieckiego domu dziecka prezenty))i dałby się za nie pokroic!JEden z chłopaków mówił tez iz Lachy marzeniem największym jest zagrac ponownie w barwach Zagłębia,obojętnie w jakiej lidze!Mysle,ze popełniał w zyciu błędy....ale przeciez kto ich nie popełnia!JA tam bym chciał by ponownie u nas zagrał Marcin!k***a to był charyzmatyczny gosciu!
uilkop

Postprzez mayday77 2007-11-09, 9:20 pm

uilkop napisał(a):Lacha..,to,ze na stronie Odry i wywiadzie,w tej..Trybunie Opolskiej,przyznajesz iz-JESTES kibicem i BĘDZIESZ zawsze ZAGŁEBIA SOSNOWIEC!!!-REWELACJA!!!!

[ Dodano: 07-11-09, 20:37 ]
JA tam rozmawiałem jakis miesiąc temu z naszymi kopaczami i mówili mi,ze w szatni brakuje Lachowskiego(był niesamowicie zżyty z Zagłębiem i regionem-faktem jest,ze sam go widziałem 1,5miesiąca temu jak przywiózł do Sosnowieckiego domu dziecka prezenty))i dałby się za nie pokroic!JEden z chłopaków mówił tez iz Lachy marzeniem największym jest zagrac ponownie w barwach Zagłębia,obojętnie w jakiej lidze!Mysle,ze popełniał w zyciu błędy....ale przeciez kto ich nie popełnia!JA tam bym chciał by ponownie u nas zagrał Marcin!k***a to był charyzmatyczny gosciu!

Co Ty chłopcze małorolny masz do tego linka że został wklejony, nie wiem czy zauważyłeś że jest to dział o byłych piłkarzach Zagłębia.
Znam osobiście Lachę i wiem jaki jest osobiście jako człowiek i jako piłkarz.
To że był charyzmatyczny gościu,nie oznacza że grał czysto w nie których meczach,a tego jako kibic Zagłębia nie mogę Mu wybaczyć.

Może chcesz żeby wrócił jeszcze Ujek.
Twój debiut na forum-BEZCENNY!!!
mayday77

Postprzez Shiri 2007-11-09, 11:45 pm

..................
Ostatnio edytowano 2009-02-17, 12:21 pm przez Shiri, łącznie edytowano 1 raz
Shiri

Postprzez sanhedryn_zla 2007-11-10, 1:27 am

pierdolicie bo inaczej sie nieda tego okreslic:/ zzyty z Zaglebiem? kocha tak Zaglebie ze sprzedawal mecze? nie mial wplywu? sor ale dziennikarze co potwierdzili pozniej kibice byl widziany przed niektorymi meczami z zawodnikami z innych druzyn- to fakt nie zapzeczalny ze nie mial wplywu! pozatym ile Wy macie lat? bo ja jeszcze pamietam jak szalal dzien czy 2 dni przed meczem po knajpach nocami, zastanowcie sie co piszecie, zawodnik ktory kocha druzyne i nie sprzedaje jej!
gowniazernia ktora sie naczytala durnych tekstow a niezna prawdy:/
On mobilizowal? czym? wyszlo pare mu meczy? teo mu nikt nie odbierze to ze byl w niektorych meczach motorem napedowym Naszej druzyny, nie zaprzecze, ale czy nie zdazalo sie to raz na jakis czas innym kopaczom Naszej druzyny? a czy ktos z Was jest wstanie udowodnic ze wtedy gdy rozgrywal dobry mecz nie byl on wczesniej ustawiony i dlatego tak gral?
niech spieprza do 4 ligi sprzedajczyk tam gdzie jego miejsce, a jak wroci do Odry to juz bedzie Go czekalo gorace przywitanie od kibicow z ktorymi ponoc jest tak zzyty a ktorych robil w chuja:/
tylko debile daja sobie mydlic oczy jego dopingiem na meczu z Odra, prawda wyszla i nikt jej nie zmieni, nie zmieni sie tego jaki On jest i ze min. przez niego jestesmy ukarani, wiec zastanowcie sie co piszecie bo z jednej strony placzecie o kare a z drugiej wychwalacie tego co jest wspolwinowajca tego:/
sanhedryn_zla

Postprzez mayday77 2007-11-10, 8:27 am

sanhedryn_zla napisał(a):pierdolicie bo inaczej sie nieda tego okreslic:/ zzyty z Zaglebiem? kocha tak Zaglebie ze sprzedawal mecze? nie mial wplywu? sor ale dziennikarze co potwierdzili pozniej kibice byl widziany przed niektorymi meczami z zawodnikami z innych druzyn- to fakt nie zapzeczalny ze nie mial wplywu! pozatym ile Wy macie lat? bo ja jeszcze pamietam jak szalal dzien czy 2 dni przed meczem po knajpach nocami, zastanowcie sie co piszecie, zawodnik ktory kocha druzyne i nie sprzedaje jej!
gowniazernia ktora sie naczytala durnych tekstow a niezna prawdy:/
On mobilizowal? czym? wyszlo pare mu meczy? teo mu nikt nie odbierze to ze byl w niektorych meczach motorem napedowym Naszej druzyny, nie zaprzecze, ale czy nie zdazalo sie to raz na jakis czas innym kopaczom Naszej druzyny? a czy ktos z Was jest wstanie udowodnic ze wtedy gdy rozgrywal dobry mecz nie byl on wczesniej ustawiony i dlatego tak gral?
niech spieprza do 4 ligi sprzedajczyk tam gdzie jego miejsce, a jak wroci do Odry to juz bedzie Go czekalo gorace przywitanie od kibicow z ktorymi ponoc jest tak zzyty a ktorych robil w chuja:/
tylko debile daja sobie mydlic oczy jego dopingiem na meczu z Odra, prawda wyszla i nikt jej nie zmieni, nie zmieni sie tego jaki On jest i ze min. przez niego jestesmy ukarani, wiec zastanowcie sie co piszecie bo z jednej strony placzecie o kare a z drugiej wychwalacie tego co jest wspolwinowajca tego:/

Widzę że nareszcie ktoś zrozumiał o co chodzi w temacie.
Jak można powtórnie dać szansę piłkarzowi który jako jeden z głównych podejrzanych(od Lachy się to wszystko zaczęło)dawał w łapę innym grajkom.
Przez takich jak on i innych zamieszanych w tą cholerną aferę mam "olewające" podejście do tego sezonu,nie cieszą jak wcześnie zwycięstwa,nie ma złego humoru po porażkach.
Wszystkiemu winni są nasi sprzedawczyki.
I niech nie pieprzą głupot ludziska jakoby to on kochał Zagłębie.
Kochającemu klubowi nie sprzedaje się meczy(a w takich i on i inne po pierdółki brali udział).
mayday77

Postprzez emdżej 2007-11-10, 3:48 pm

Bardzo lubiłem Lachę i miałem do jego zaufanie. Jednak po tej aferze błyskawicznie je stracił. A pamiętajcie, że zaufanie trudno jest zyskać, łatwo stracić, a niemal niemożliwe jest je znów odzyskać. Dla niego, Ujka, Wolańskiego i innych zamieszanych w Zagłębiu mówię stanowcze NIE!
emdżej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna