Podsumujmy 1/2 rundy jesiennej

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez zgredos 2003-09-29, 12:31 pm

Spróbujmy podsumować 1/2 rundy jesiennej. Przed sezonem uważałem że Zagłębie wygra ligę w cuglach. Przedsezonowe transfery na to wskazywały pozyskanie Bugaja, Lachowskiego, Malinowskiego itd. Widać że się myliłem zawodzi przede wszystkim obrona napastnicy też nie błyszczą. Nawet wygrane mecze przez Zagłębie nie były porywającymi widowiskami przed nami trudniejsza część sezonu, ale myślę że Zagłębie zrobi wszystko żeby awansować i pokaże na co ich stać.
zgredos

Postprzez kwachu 2003-09-29, 1:10 pm

Wg. mnie nie jest tak tragicznie jak pisze zgredos. Wygrywamy wszytko u siebie, poza wpadką we Wrocławiu i remisem w Zielonej Górze (wg. mnie dobry wynik) pozostałe mecze wygraliśmy. Nie ma sie co czepiać. Optymiści którzy liczyli przed ligą na komplet punktów to fantaści! To od początku nie było możliwe - jakaś wpadka zawsze może się zdarzyć. Poza tym ta runda jest trudniejsza bo teoretycznie najsilniejszych przeciwników mamy na wyjeździe. Zobaczymy co będzie po Kietrzu i Opolu, ale jestem optymistą. Komplet punktów możemy zdobyć u siebie na Ludowym i to też byłoby osiągnięcie. A co do naszej obrony - panowie, to jest trzecia liga. Jakby nie popełniali błędów to by grali w pierwszej... Pozdrawiam.
kwachu

Postprzez Habeer 2003-09-29, 1:16 pm

W Sosnowcu byłem na każdym meczu i nie jestem zadowolony z gry.Oczywiście ważne są punkty ale jednak i sama gra jest ważna.
Nie byłem w Bytomiu,Legnicy i Zielonej Górze z różnych powodów.W meczach z Rozwojem i Śląskiem Zagłębie też nie zachwyciło.Szczególnie w tym drugim przypadku.Tak jak zauważyłeś szwankuje obrona,która niejako nie rozumie się z sobą.Grześ Kurdziel nie popełnia jakichś strasznych błędów i jest chyba z bardziej wyróżniających się zawodników.
Pomoc to taka linia,że jak idzie to idzie.Natomiast jeśli nie klei się gra to i chłopaki się gubią.Ostatnio na meczu rezerw spytałem Dawida czemu tak słabo było we Wrocławiu.Odpowiedział,że Śląsk jest lepszy.No to o co tu chodzi.Czy oni myślą,że Śląsk się położy na boisku i będzie patrzył,jak im strzelamy bramki.Nie rozumiem takiego toku myślenia.To my mamy być lepsi lecz dostajemy trzy w plecy,a Śląsk to tacy sami ludzie jak ci w Zagłębiu.Tyle,że trzeba było podjąć walkę a nie prosić,aby ten mecz w ogóle się nie rozpoczął.I właśnie najbardziej żal mi tych trzech punktów straconych w tak ważnym meczu.
Atak to w tej chwili też bardzo słaba formacja.Powiem tak:Gdyby nie było w Zagłębiu Kurdziela,Skrzypka i Ujka,to niestety ale nie mielibyśmy co marzyć o II lidze.
W pierwszym meczu w Katowicach myślałem,że Bugaj,Chwalibogowski,Malinowski,Lachowski czy Koźmiński będą jakimś wzmocnieniem.Bugaj nie potrafi się jakoś tu zaaklimatyzować,Chwalibogowski to tylko takie uzupełnienie składu,bo przecież gra niewiele,Malinowski ponad 100 minut w 8 ośmiu meczach,
Lachowski czasem zabłyśnie ale to chyba za mało,Koźmiński - kontuzja ale już udało mu się strzelić bramkę choć zagrał tylko 72 minuty.I tylko to jest chyba ten jaśniejszy punkt,chociaż trudno go ocenić po nie całym meczu.

Zauważyłem,jeszcze jedną złą rzecz.Nasi grają tylko jedną połowę dobrze.Może to być pierwsza,może to być druga.Przykłady - proszę
Miedź 2 - 0,do przerwy 2 - 0
Swornica 1 - 0,do przerwy 1 - 0
Bytom 2 - 1 ( 2 - 1 )
Walka 6 - 2 ( 4 - 0 )a tu można było ich dobić bez strat.
Lepsza druga połowa ze Śląskiem niż tragiczna pierwsza.

Podsumowując.Z taką grą długo liderami nie będziemy.Trener Tochel musi wrócić do tego stylu,kiedy grali po awansie do III ligi trzy cztery lata temu,bo będzie problem z awansem a i on straci pracę.

Nie zmienia to faktu,że w Sosnowcu mamy lidera,pytam tylko
JAK DŁUGO?
Habeer

Postprzez warchlak 2003-09-29, 1:19 pm

również uważam ze zagłębie nie grało jakiegoś olśniewającego futbolu ale grało przyzwoicie i co najważniejsze wygrywało.zdarzyły sie 2 wpadki ale wkońcu nawet najlepszym zdarzają sie wpadki.podsumuwujac jak zagłębie bedzie grało jak do tej pory to mamy duże szanse na 2 lige
warchlak
Prowokator

Postprzez WOJTEK 2003-09-29, 2:28 pm

WIDZIAŁEM WSZYSTKIE MECZE.NAJWAŻNIEJSZE SĄ PUNKTY.JAK CHCECIE OGLĄDAĆ EXTRAPOZIOM TO POLECAM POLSAT I LIGĘ MISTRZÓW.ZROZUMCIE KOLEDZY,TO JEST 3 LIGA.CZEGO WY WYMAGACIE?NAJWAŻNIEJSZY JEST AWANS.RESZTA TO BETKA.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Wally 2003-09-29, 3:53 pm

No więc podsumowanie:
:!: Rozwój - Zagłębie :!: Tu akurat lepiej zagrali w zeszłym sezonie,ale również widoczna przewaga naszego zespołu.Czerwona kartka dla gracza z Katowic uspokoiła naszych,ze mecz mają w kieszeni. Pewne zwycięstwo 2:1,choć widoczny był jeszcze brak zgrania.
:!: Miedź - Zagłębie :!: Dość długa podróż sprawiła,że pierwsza połowa minęła mi szybko i spojnie. Miedź nie pokazała nic nadzwyczajnego,rownież pewne zwycięstwo 2:0,lecz nadal gra nie taka jaką oczekiwałem.
:!: Zagłębie - Swornica :!: Jedno wielkie bicie głową w mur.K.Tochel przestrzegał przed tym meczem wspominając o meczu z Nysą. Wynik 1:0 nie odzwierciedla tego co sie działo na boisku.
:!: Polonia - Zagłębie :!: Mecz nerwów,chociaż przy stanie 2:0 można było podejrzewać,że rozniesiemy hanysów.Bramka z karnego dla Polonii. Dramatyczna 2 połowa i wielke niewykorzystana szansa dla Polonii w ostatniej minucie. Szczęsliwe zwycięstwo 2:1.
:!: Zagłębie - Walka :!: To co sie nie udało ze Swornicą udało sie z Walką. Grad bramek.Niepotrzebne odpuszczenie meczu w 2 połowi i stracone 2 gole.Zwycięstwo jednak niepodważalne 6:2.
:!: Śląsk - Zagłębie :!: Śląsk pokazał naszym miejsce w szeregu i bardzo sie dziwie czemu teraz nie wygrał z Polonią. Tragedia w obronie,zostawianie napastników Śląska na wolnych pozycjach. Niski wymiar kary,choć przy odrobinie szczęścia i koncentracji w końcówce możne było to skonczyc na 0:2,ale sie nie udało.
:!: Zagłębie - Carbo :!: Nudny mecz.Czasem ataki Carbo nie przynoszące jednak im bramki.Spokojne 2:0.
:!: Lech - Zagłębie :!: Jak do tej pory jedyny mecz,na którym byłem nieobecny,więc się nie wypowiadam,ale sądząc z relacji live przeprowadzonej przes Krzysia mogliśmy to wygrać( mecz a'la Legnica w poprzednim sezonie).

Reasumując forma i wyniki lepsze niż sezon temu.Nie spodziewałem sie 6pkt po 2 kolejkach.Lepszy wynik niż w ubiegłym sezonie w meczach z Miedzią,Carbo i Lechem. Widoczne jednak braki w obronie.Jestem dobrej myśli, bo Śląsk pokazuje,że potrafi głupio stracić punkty(Rozwój,Polonia). Lekkie zaskoczenie to Chrobry,który po fatalnym początku ma teraz świetną serie. Zagłebie powinno zdobyć komplet punktów u siebie do końca rundy jesiennej. Gorzej może byc z wyjazdami, bo będzie ciężko w Opolu,Kietrzu i Głowgowie o zdobycze punktowe.
Wally

Postprzez zgredos 2003-09-29, 5:24 pm

Wiem że to jest 3 liga polska a nie Liga Mistrzów, ale w obronie można robić mniej błędów a w ataku grać skuteczniej. Zgadzam się że liczą się punkty o stylu nikt nie będzie pamiętał ale przed nami ciężkie mecze Odra, Włókniarz, Chrobry, Ruch jeśli chcemy wygrać te mecze musimy zagrać skuteczniej i lepiej w obronie. Nie chciałem przedstawiać tu nic w czarnych kolorach takie jest moje zdanie po 1/2 rundy. Myślę że i tak awansujemy. 2 liga, 2 liga Zagłębie!!!
zgredos

Postprzez piwo 2003-09-29, 8:02 pm

Po tej polowie rundy jesienej mozna byc raczej zadowolonym. porazka, remis i reszta zwyciestwa..ogolnie dobrze...tylko ta obrona.chociaz jak na 3 ligowa obrone to w miare dobrze, ale sa w tej ldze lepsze.Blad po ktorej padla druha bramka dla zielonej gory to blad no dla mnie bardzo razonce(nie wiem jak dla was). chyba trzeba zwrocic sie z prosba do pana Tochela zeby pozodnie wypocil obrone na treningach no i jakis transfer.BO jk dobrze pamietam to same ytransfery na 2 i 3 linie.pozdro dla wszyatkich Kibicow ZAGŁĘBIA!!
piwo

Bledy obrony

Postprzez Hamer 2003-09-29, 8:12 pm

kwachu napisał(a):A co do naszej obrony - panowie, to jest trzecia liga. Jakby nie popełniali błędów to by grali w pierwszej... Pozdrawiam.

Ale grają przeciwko 3 lidze, na tym poziomie, wiec ich popełniać nie powinni!!!
Hamer

Postprzez Habeer 2003-09-30, 6:18 am

Może Tochel powinien przeprosić się z Kosterem?
Ja jestem za.Może mały ale wielki walczak.
Habeer

Postprzez rados 2003-09-30, 7:49 am

Ogólnie rzecz ujmując wyniki są zdecydowanie lepsze niż gra i to nie jest nic odkrywczego.Z drugiej jednak strony martwią mnie rezultaty osiagane z drużynami o porównywalnej klasie do naszej(tj.Zielona Góra-meczu nie widziałem ,więc się nie wypowiadam;Wrocław-totalna kompromitacja.)
Troszki mnie to martwi bowiem nie jest trudno wygrać z amatorami z Czarnowąsów(choc 1-0 to i tak wstyd)czy z beznadziejnie słabym Carbo ,ale sztuką jest pokonać Śląsk,Odre czy Kietrz.(zobaczymy jak to będzie).
Co do poszczególnych formacji :
bramkarz-Kurdziel broni dobrze i spokojnie jego umiejętnośći na II ligę wystarczą.
obrona-zdecydowanie najsłabsza nasza formacja .To co wyprawiają napastnicy rywali z Teresą z Drzymontem w 3 lidze ,to nawet nie chce myśleć ile bramek będziemy tracic (już w 2 lidze) kiedy napastnicy rywali będą oddawać troszke więcej strzałów celnych niż jeden nam mecz.
pomoc-gra dobrze ale strasznie nierówno.Liderem ma byc Łuczywek i jęsli ma dzień to jest naprawde dobrze(tylko moim zdaniem ostatnio już dawno tego dnia nie miał.)
atak-Ujek najlepszy,Stolpa-totalne nieporozumienie.
Reasumując:
Napewno cieszy fakt że wygraliśmy już 6 spotkań ,martwi fakt że są to mecze ze słabeuszami typu Carbo,Swornica,Walka ,Bytom.(wyjątek to może Legnica).Zobaczymy gdy przyjdzie nam grać z Odrą ,Kietrzem i Głogowem co wtedy nasi kopacze są warci.Oby tylko nie było powtórki z Wrocławia....
Uważam że i tak awansujemy bo Śląsk traci głupio punkty w meczach ze słabeuszami ale z tym składem to na 2 ligę to może być za mało.
P.S.Sorki za taki długi post ,ale musiałem napisać co mi na sercu leży.
rados
Zagłębiak

Postprzez Monti 2003-09-30, 8:09 am

Zagłębie w zeszłym sezonie też tą pierwszą połowę jesieni miało zdecydowanie słabszą niż reszte sezonu. W tym roku bedzie pewnie tak samo. Teraz już będzie tylko lepiej. Skoro straciliśmy tylko 3 punkty to dla mnie jest to rewelacja. Nie ma co płakać że ze słabymi wygraywaliśmy strzelając mało bramek. Zawsze to lepiej niż przegrana z MK czy Pgonią Świebodzin tak jak tamtej jesieni. Mamy lidera zespół się zgrywa dla mnie są powody do optymizmu. Obrona ? No pewnie nie najlepiej ale przypomną sobie jak grali wiosna, będzie dobrze.
Monti
Moderator

Postprzez tomi2509 2003-09-30, 8:55 am

uważam że narazie mamy troche więcej szczęścia niż umiejętności . wygrywamy ze słabymi ( po ciężkich meczach ) a jeśli już gramy z kandydatami do awansu to nie za bardzo potrafimy sobie poradzić .myśle że ta runda jest troche trudniejsza bo wszystkie teoretycznie silniejsze drużyny mamy na wyjazdach . jeśli wygramy wszystkie u siebie (w tej rundzie ) i pokusimy się o pare zwycięstw na wyjazdach to powinno być dobrze . i jeszcze jedno może potrzeba by nam było 2 niższych zwrotniejszych obrońców ???
tomi2509

Postprzez WOJTEK 2003-09-30, 10:09 am

tomi2509 napisał(a):uważam że narazie mamy troche więcej szczęścia niż umiejętności . wygrywamy ze słabymi ( po ciężkich meczach ) a jeśli już gramy z kandydatami do awansu to nie za bardzo potrafimy sobie poradzić .myśle że ta runda jest troche trudniejsza bo wszystkie teoretycznie silniejsze drużyny mamy na wyjazdach . jeśli wygramy wszystkie u siebie (w tej rundzie ) i pokusimy się o pare zwycięstw na wyjazdach to powinno być dobrze . i jeszcze jedno może potrzeba by nam było 2 niższych zwrotniejszych obrońców ???
KOGO MASZ NA MYŚLI MÓWIĄC O KANDYDATACH DO AWANSU? NIE MOŻNA GRAĆ Z SAMYM SOBĄ.WEĹšCIE,k***a NIE SIEJCIE DEFETYZMU. JEST LIDER, PRZEWAGA, WYGRYWAMY A WY SZUKACIE PROBLEMÓW. O CO WAM CHODZI?NIE PODOBA WAM SIĘ GRA?NIKT WAM NIE KAŻE JEĹšDZIĆ. TAK TRUDNO ZROZUMIEĆ?
2 LIGA, 2 LIGA ZAGŁĘBIE !!!!!!!!!!
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez tomi2509 2003-09-30, 11:49 am

do Wojtka . skoro jeżdzisz na wszystkie mecze i jesteś takim znawcą to powinieneś zauważyć to w jakim stylu Nasi grają .nie wymagam od nich bóg wie czego , starałem się tylko wyrazić swoją opinię o ich grze i moim skromnym zdaniem chciałem tylko coś zauważyć zwrócić na pewne sprawy uwagę .gra Naszych zawodników nie jest ideałem mimo to że wygrywają i tylko o to chodziło pozdro dla wszystkich z podobnymi przemyśleniami .
tomi2509

Następna strona

Powrót do Piłka nożna