przez Habeer 2003-09-29, 1:16 pm
W Sosnowcu byłem na każdym meczu i nie jestem zadowolony z gry.Oczywiście ważne są punkty ale jednak i sama gra jest ważna.
Nie byłem w Bytomiu,Legnicy i Zielonej Górze z różnych powodów.W meczach z Rozwojem i Śląskiem Zagłębie też nie zachwyciło.Szczególnie w tym drugim przypadku.Tak jak zauważyłeś szwankuje obrona,która niejako nie rozumie się z sobą.Grześ Kurdziel nie popełnia jakichś strasznych błędów i jest chyba z bardziej wyróżniających się zawodników.
Pomoc to taka linia,że jak idzie to idzie.Natomiast jeśli nie klei się gra to i chłopaki się gubią.Ostatnio na meczu rezerw spytałem Dawida czemu tak słabo było we Wrocławiu.Odpowiedział,że Śląsk jest lepszy.No to o co tu chodzi.Czy oni myślą,że Śląsk się położy na boisku i będzie patrzył,jak im strzelamy bramki.Nie rozumiem takiego toku myślenia.To my mamy być lepsi lecz dostajemy trzy w plecy,a Śląsk to tacy sami ludzie jak ci w Zagłębiu.Tyle,że trzeba było podjąć walkę a nie prosić,aby ten mecz w ogóle się nie rozpoczął.I właśnie najbardziej żal mi tych trzech punktów straconych w tak ważnym meczu.
Atak to w tej chwili też bardzo słaba formacja.Powiem tak:Gdyby nie było w Zagłębiu Kurdziela,Skrzypka i Ujka,to niestety ale nie mielibyśmy co marzyć o II lidze.
W pierwszym meczu w Katowicach myślałem,że Bugaj,Chwalibogowski,Malinowski,Lachowski czy Koźmiński będą jakimś wzmocnieniem.Bugaj nie potrafi się jakoś tu zaaklimatyzować,Chwalibogowski to tylko takie uzupełnienie składu,bo przecież gra niewiele,Malinowski ponad 100 minut w 8 ośmiu meczach,
Lachowski czasem zabłyśnie ale to chyba za mało,Koźmiński - kontuzja ale już udało mu się strzelić bramkę choć zagrał tylko 72 minuty.I tylko to jest chyba ten jaśniejszy punkt,chociaż trudno go ocenić po nie całym meczu.
Zauważyłem,jeszcze jedną złą rzecz.Nasi grają tylko jedną połowę dobrze.Może to być pierwsza,może to być druga.Przykłady - proszę
Miedź 2 - 0,do przerwy 2 - 0
Swornica 1 - 0,do przerwy 1 - 0
Bytom 2 - 1 ( 2 - 1 )
Walka 6 - 2 ( 4 - 0 )a tu można było ich dobić bez strat.
Lepsza druga połowa ze Śląskiem niż tragiczna pierwsza.
Podsumowując.Z taką grą długo liderami nie będziemy.Trener Tochel musi wrócić do tego stylu,kiedy grali po awansie do III ligi trzy cztery lata temu,bo będzie problem z awansem a i on straci pracę.
Nie zmienia to faktu,że w Sosnowcu mamy lidera,pytam tylko
JAK DŁUGO?