I liga 2007/2008

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez mictatencuhtli 2007-07-19, 4:45 pm

przeciez to wszystko jest na tyle oczywiste,ze nikt nie powinien byc zaskoczony.

w koncu musial znalezc sie jakis pretekst, zeby wepchnac do 1 ligi plock.. w koncu nie na darmo caly czas szykowali sie na gre w ekstraklasie..

wywalili ruch, ale jak w podobnej sytuacji o licencje ubiegal sie kiedys widzew, czy polonia warszawa, to przepychali jak sie da; a teraz nagle "porzadkow" im sie zachcialo..

zlodzieje, korupcja na calego. i tyle.
mictatencuhtli

Postprzez MarcelZS 2007-07-19, 5:14 pm

Danuta Drabik z TVP3 - rzecznikiem prasowym Ruchu .... no to jak "trójeczka" ma być obiektywna ????

PS. A tan nasz "Jarosz" taki przyczajony ... że niby go Zagłębie nie interesuje :/

Ciekaw jestem czy jakby Zagłębie nie otrzymało licencji czy też by się Ziemia trzesła, by się odwołać, sprawdzić wniosek itd.... - pewnie nie.
Ostatnio edytowano 2007-07-20, 6:50 am przez MarcelZS, łącznie edytowano 1 raz
MarcelZS

Postprzez marcin___ 2007-07-19, 5:18 pm

marcin___

Postprzez Liberał 2007-07-20, 7:43 am

Powiem tyle, że trafiło do mnie co tam koleś napisał:D
Taki bojkot byłby świetny, ośmieszyłby cały PZPN.
Liberał

Postprzez MarcelZS 2007-07-20, 7:59 am

Sosnowiec jednak bez ekstraklasy?

Chociaż Zagłębie Sosnowiec otrzymało licencję na grę w Orange Ekstraklasie, Wydział Dyscypliny PZPN może jeszcze zdegradować klub za działania korupcyjne w poprzednich sezonach. - Prawdopodobnie już w najbliższy czwartek wydamy orzeczenie w sprawie Zagłębia - zapowiada w rozmowie z "Dziennikiem" wiceprzewodniczący WD PZPN Robert Zawłocki

Jeszcze w piątek, a najpóźniej w poniedziałek rano Wydział Dyscypliny ma otrzymać z wrocławskiej prokuratury dowody na udział Zagłębia w korupcyjnym procederze. Materiał dowodowy w sprawie klubu z Sosnowca jest już przygotowany. - Potwierdzam, że dostaniemy te dokumenty i prawdopodobnie już w czwartek wydamy orzeczenie w tej sprawie. Musimy zobaczyć, jaki kaliber mają te dokumenty, by określić karę dla klubu - mówi Zawłocki. Dodaje, że z jego wiadomości wynika, iż zarzuty wobec zagłębiowskiego klubu mają być podobne, jak przy "pierwszej transzy" ukaranych. - Dlatego Zagłębiu grozi kara degradacji do niższej ligi - ostrzega Zawłocki.

Liga rusza już w przyszły weekend, ale WD ma nadzieję wydać werdykt jeszcze przed startem rozgrywek. - Jest szansa, żeby zamknąć postępowanie już w czwartek. By uzyskać prawomocny wyrok, prawdopodobnie zaproponujemy Zagłębiu dobrowolne poddanie się karze - mówi wiceprzewodniczący WD. W przypadku, gdyby nie udało się uzyskać prawomocnego wyroku w czwartek, ewentualna kara mogłaby obowiązywać od początku kolejnego sezonu.

W Sosnowcu dobrze o tym wiedzą. - Kara jest nieunikniona, ale z tego, co wiemy z PZPN, decyzje o karach mają zapaść już w trakcie sezonu i obowiązywać w następnych rozgrywkach. We władzach PZPN zdają sobie sprawę, że w klubie są nowi ludzie, nie mający nic wspólnego z korupcją, a wręcz walczący o oczyszczenie z niej klubu - mówią działacze Zagłębia, podkreślając, że klub otrzymał licencję na grę w pierwszej lidze.

- Licencja nie ma nic wspólnego z postępowaniem w sprawie korupcji. To zupełnie niezależne od siebie sprawy - mówi Zawłocki. - Wiemy, że Zagłębie wyrzuciło z klubu piłkarza oskarżonego o korupcję [chodzi o Marcina Lachowskiego - red.], ale nie odpowiedziało na nasze apele o zgłoszenie się z wnioskiem o dobrowolne poddanie karze - zaznacza wiceprezes WD. Niedługo z wrocławskiej prokuratury do WD ma trafić "druga transza" dowodów na korupcję. Jak podaje "Dziennik", na "czarnej liście" znajdują się jeszcze Zagłębie Lubin, Pogoń Szczecin i Cracovia.

www.gazeta.pl
MarcelZS

Postprzez jad 2007-07-20, 8:21 am

Jaja sobie robią!!
Pewnie jak Ruch dostanie licencje to nas wywalą w czwartek. Paranoja.
Orlen zrównać z ziemią!!
jad

Postprzez tomi2509 2007-07-20, 4:59 pm

duzo miejsca zajmuje ten artykul wklejam tylko linka
http://sport.onet.pl/0,1248675,1575633,wiadomosc.html
tomi2509

Postprzez Osman 2007-07-20, 5:17 pm

nie moge!!
poprostu nie moge już!!

HAHA pieprzą żę jeszcze w czwartek nas zdegradują!?

hahaha!! a po co sie śpieszyć!?
Najlepiej w sobote przed meczem z Lechem o 17.50!!

Kurw* jedyny taKI NARÓD na świecie - POLSKA!!
Osman
Żółta kartka

Postprzez remwal 2007-07-20, 5:37 pm

no paranoja
nas wyrzuca za korupcje
a do 1 ligi za korupcje bedzie znow leczna (to juz bedzie przegiecie) i moze tez arka i oczywiscie mistrz polski z lubina i cracovia
chory kraj
remwal

Postprzez fan78 2007-07-21, 2:03 am

W lidze zapanował taki bałagan, że kluby zarobią znacznie mniej na transmisjach niż dotychczas. Po prostu sprzedajemy coś, co jest niepoważne - mówi szef piłkarskiej Orange Ekstraklasy Andrzej Rusko
ZOBACZ TAKŻE

* Minus 10 puntków dla Sosnowca (21-07-07, 01:00)
* Piłkarski Superpuchar z niedosytem (20-07-07, 20:38)
* Kiedy Wisła zagra z Górnikiem (20-07-07, 19:51)
* Polonia podpisała umowę ze Stadionem Śląskim (20-07-07, 19:20)
* Jakie drużyny w Orange Ekstraklasie? Nie wiadomo (20-07-07, 17:56)

Artur Brzozowski: Czy liga wystartuje w terminie?

Andrzej Rusko: Sam już nie wiem. Gdyby inauguracja została zakłócona albo przesunięta, byłaby to największa kompromitacja polskiej piłki.

Na tydzień przed rozpoczęciem rozgrywek nadal nie wiadomo, kto w nich zagra?

- Jestem bezradny, większość rzeczy dzieje się poza Orange Ekstraklasą. To PZPN przyznaje licencje na grę w I lidze, ale robi to na ostatnią chwilę. To jakieś totalne nieporozumienie. Już od kilku tygodni powinniśmy na sto procent wiedzieć, które kluby zostaną dopuszczone do gry. Mam nadzieję, że PZPN przynajmniej przeprosi za tę dezorganizację.

Ruch Chorzów zagra?

- Nie wiem. PZPN twierdzi, że decyzja o nieprzyznaniu licencji jest ostateczna, ale dochodzą do mnie informacje, że być może to się zmieni. Mam tylko nadzieję, że w poniedziałek wszystko będzie jasne. Odmową przyznania licencji właśnie Ruchowi jestem nieco zaskoczony, bo sądziłem, że ten klub ma największe szanse na jej uzyskanie. Poza tym wywalczył awans w sportowej rywalizacji, był najlepszy w II lidze. Wydawało mi się, że szybciej licencji nie dostanie na przykład Polonia Bytom.

Z Polonią i Zagłębiem Sosnowiec też są problemy. Sosnowiec chce grać w Wodzisławiu, Polonia najpierw na stadionie Ruchu, a teraz na Stadionie Śląskim. Totalny bałagan.

- Tylko w pewnym stopniu winię za to kluby. Sprawy stadionów, całej infrastruktury powinny należeć do władz miast. Jak to jest, że w Bytomiu i Sosnowcu przez lata prawie nic nie zrobiono na obiektach Polonii i Zagłębia, a teraz w kilka dni znajdują się miliony złotych na modernizację? Przecież jak ktoś idzie do filharmonii, to ubiera się w smoking i muszkę, a nie trampki i podarty sweter. W tych miastach wiedzieli, że mają szansę na awans i dawno powinni przygotować stadiony, by spełniały wymogi licencyjne. Mam tylko nadzieję, że w przyszłości już nigdy gorzej nie będzie. Musimy wkrótce usiąść z działaczami PZPN i ustalić zasady przyznawania licencji na kolejne sezony, by nigdy więcej nie dochodziło do takiego zamieszania.

Niejasna pozostaje też przyszłość Zagłębia Sosnowiec, bo Wydział Dyscypliny może ten klub zdegradować za udział w aferze korupcyjnej.

- Mam nadzieję, że skończy się dużą karą finansową i ujemnymi punktami dla Sosnowca. Bo jeśli i oni zostaną wyrzuceni z I ligi, to nie wiem, co zrobimy.

Polonia Bytom też nie ma jeszcze licencji.

- To niech mi pan powie, kto za Polonię czy Zagłębie miałby grać? Pierwsza w kolejności jest Wisła Płock, a dalej Pogoń Szczecin, ale ona też nie ma licencji, bo nawet nie wie, w jakim mieście będzie grać [chciałaby w Stargardzie Szczecińskim]. I co? Wziąć Lechię Gdańsk, bo w II lidze zajęła miejsce tuż za zespołami, które awansowały do ekstraklasy?

Ale Lechia na razie nie ma licencji nawet na występy w II lidze. Kolejna w tabeli była Polonia Warszawa...

- Tak?! No to nie wiem, jak z tego wybrnąć. Może rzeczywiście Polonia? Ale co będzie, jak Lechia po swoim odwołaniu tuż przed rozpoczęciem sezonu otrzyma licencję? Wszystko jest strasznie zagmatwane. tym bardziej że otrzymałem właśnie informację, że Trybunał Arbitrażowy przy PKOl w poniedziałek ma wstrzymać decyzję o degradacji Górnika Łęczna.

Co to oznacza?

- Łęczna chyba zagra w I lidze. Chyba kosztem Ruchu Chorzów, ale nie jestem pewien.

Czy w pierwszej kolejce - o ile do niej dojdzie - Wisła zagra z Górnikiem Zabrze? Krakowski zespół wyjeżdża na turniej do USA i chce przełożyć mecz...

- Zgody od Orange Ekstraklasy nie dostał, nie sądzę więc, by wyjechał.

A jeśli wyjedzie?

- Powtarzam: myślę, że Wisła jest profesjonalnym klubem i podporządkuje się.

A co z niedzielnym meczem o Superpuchar? Groclin odmówił gry przeciwko Zagłębiu i w końcu lubinianie zmierzą się z Bełchatowem. Rzecznik prasowy PZPN Zbigniew Koźmiński powiedział, że nie będzie to pojedynek o Superpuchar, ale mecz towarzyski. To prawda?

- Nie wiem, w czyim imieniu wypowiada się pan Koźmiński, bo nie PZPN jest organizatorem spotkania, lecz OE. To zwykła złośliwość świadcząca o jego braku profesjonalizmu i niechęci do mnie. Mecz Zagłębia z Bełchatowem będzie oficjalnym spotkaniem o Superpuchar. Nie rozumiem zachowania Groclinu. Termin był znany od dawna, udało nam się załatwić bezpośrednią transmisję w TVP 2. Chcemy, by jak najwięcej futbolu było w stacjach otwartych, a spotykają nas takie problemy. W Europie gra się co trzy dni. Groclin mógł zregenerować siły po spotkaniu Pucharu UEFA i spokojnie zagrać przeciwko Zagłębiu.

Czy bałagan wpłynie negatywnie na sprzedaż praw do transmisji [przetarg w grudniu]?

- Tak. Już dziś można się spodziewać, że kluby dostaną znacznie mniej pieniędzy niż dotychczas [dotąd najsłabsi dostawali 1,5 mln, a najlepsi ponad 3 mln złotych za sezon]. Niestety, sprzedajemy coś, co jest mało poważne, więc trudno sprzedać to drogo.

Źródło: Gazeta Wyborcza
fan78

Postprzez remwal 2007-07-21, 6:02 am

no to juz jestesmy niestety praktycznie w 2 lidze
mam nadzieje ze nie zapomna w tym sezonie jeszcze ukarac cracovie i mistrza z lubina bo to bedzie oszustwo i zlodziejstwo jak jasna cholera nie mowiac juz o powrocie lecznej
remwal

Postprzez czamar75 2007-07-21, 9:51 am

Przełożenie inauguracji Orange Ekstraklasy jest... jak najbardziej możliwe - przyznaje odpowiedzialny w spółce za terminarz Marcin Stefański. Jan Tomaszewski wręcz postuluje odłożenie rozgrywek na dwa miesiące i usunięcie w tym czasie z ligi skorumpowanych klubów.
Stan wyjątkowy - oto szczególne uprawnienie Prezydenta RP, umożliwiające „ograniczenie wolności i prawa człowieka i obywatela”. Pojęcie ma dość ścisłą definicję konstytucyjną. Nie zmienia to jednak faktu, iż określenie „stan wyjątkowy” można również - w kontekście publicystycznym - odnieść do obecnej sytuacji w polskiej piłce. Co stanie się w poniedziałek?
Na niespełna tydzień przed - zapisaną w kalendarzu - inauguracją rozgrywek Orange Ekstraklasy nie ma jasności co do niemal 1/3 jej składu. Nie ma też pewności, kto, z kim i gdzie zagra w pierwszej kolejce. I w każdej następnej. - Przełożenie rozpoczęcia ligowej rywalizacji jest... jak najbardziej możliwe - przyznaje odpowiedzialny w „Ekstraklasie” SA za terminarz Marcin Stefański. Przynajmniej do poniedziałku wstrzymuje się on jednak z jakimikolwiek konkretami i ogłaszaniem ewentualnych zmian.
Marcin Stefański zakłada, że w przyszłym tygodniu może zapaść decyzja o zmianach w terminarzu. - Potrzebna jest akceptacja klubów, ale przecież obecny „stan wyjątkowy” uzasadnia także rozwiązania nadzwyczajne - dodaje. I przypomina, że wszelkie przekładania spotkań to wyłączna kompetencja kierowanego przez niego Departamentu Logistyki Rozgrywek! Ważniejsza od zgody klubów jest tu raczej konsultacja z Canal+. - Wstrzymuję się na razie do poniedziałku z rozmowami ze stacją, ale... naprawdę nie wykluczam niczego - podkreśla.
czamar75

Postprzez Osman 2007-07-21, 10:24 am

Andrzej Rusko: Niejasna pozostaje też przyszłość Zagłębia Sosnowiec, bo Wydział Dyscypliny może ten klub zdegradować za udział w aferze korupcyjnej.

- Mam nadzieję, że skończy się dużą karą finansową i ujemnymi punktami dla Sosnowca. Bo jeśli i oni zostaną wyrzuceni z I ligi, to nie wiem, co zrobimy.

ja już po ty jestem pewny żę nas czekają minusowe punkty...
Popatrzcie sami na jego dalszą wypowiedź jesli byśmy zostali zdegradowani... poprostu powstałby koszmarny bałagan i nie wiadomo by bylo kogo za nas dopuścić...

Ciekawe jak nasi grajkowie by sie zmobilizowali mając -10pkt :D
Jedego jestem pewien emocji w tym sezonie w Orabge na pewno nam nie zabraknie!! :) :) :) :)
Osman
Żółta kartka

Postprzez marcin___ 2007-07-21, 10:42 am

osman z czego to cytat gdzie jest caly artykul?
marcin___

Postprzez buli11 2007-07-21, 11:26 am

Powiem tak-na podstawie tego wszytskiego co sie dzieje w tym roku w polskiej pilce musi powstac film.Hit wszechczasow gwarantowany.
buli11

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna