Piłkarze Zagłębia nie chcą mniej zarabiać
Zagłębie rozpoczyna we wtorek obóz w Dzierżoniowie, ale przeciągające się rozmowy w sprawie renegocjacji kontraktów powodują, że trener Jerzy Kowalik wciąż nie jest pewny na kogo będzie mógł liczyć w ekstraklasie
- Negocjacje mogą trwać do późnych godzin nocnych, a może i do rana - przyznał w poniedziałek Leszek Baczyński, prezes klubu. Z naszych informacji wynika, że piłkarze solidarnie nie godzą się na zmianę wysokości kontraktów.
Na nowych warunkach umowę podpisał na razie Grzegorz Kaliciak. - Wierzę, że jeszcze mogę być wzmocnieniem dla Zagłębia. Mogę zagrać na boku obrony albo na środku. To już zostawiam trenerowi - mówił.
Na obóz jadą też Dariusz Gawęcki z Kmity Zabierzów i Tomasz Owczarek z Górnika Polkowice. - Ostatnie pół roku to był dla mnie stracony czas. Mam nadzieję, że w Sosnowcu pokażę na co mnie stać - tłumaczył Owczarek.
Trener Kowalik zabiera też na zgrupowanie bramkarza z Litwy Artura Siemierza. - Jeżeli Siemierz zostanie, to jeden z bramkarzy może być wypożyczony - mówił szkoleniowiec. Kto jednak wie, czy sam nie odejdzie Borys Pesković, którym interesuje się Odra Wodzisław. Do Dzierżoniowa nie jedzie też Adam Bensz, bo zmaga się z anginą.
Kontuzję barku wyleczył już za to David Topolski. Gorzej ma się sprawa z kolanem Daniela Treścińskiego. Zdaniem trenera obrońca Zagłębia w nadchodzącej rundzie nie wybiegnie na boisko!
Coraz bliżej zespołu jest Tomasz Łuczywek. Działacze Zagłębia wysłali już do GKS-u Bełchatów pismo z prośbą o wypożyczenie piłkarza.
Baczyński potwierdził nasze informacje, że po obozie do drużyny może dołączyć Grzegorz Kmiecik z Wisły Kraków oraz fakt, że rozmawiał z Marcinem Drzymontem. - Tyle, że Marcin walczy na razie o miejsce w Koronie Kielce - przyznał prezes.
Kowalik przyznał, że przez ostatnie dni miał propozycje zakontraktowania piłkarzy od tylu menedżerów, że obdzieliłby nimi całą ligę!
Klub przedstawił też w poniedziałek trenerów Młodej Ekstraklasy - Andrzeja Orzeszka i Michała Judę. Ich zespół też jest w trakcie budowy, planuje wyjazd na obóz i grę na stadionie Czarnych Sosnowiec (na czas remontu Ludowego). - Chcemy, żeby wszystkie zespoły Zagłębia grały według tego samego systemu. Tak, by piłkarz mógł bezproblemowo przechodzić z jednej drużyny do drugiej - mówił Kowalik. Trener chwalił też sobie współpracę z Pawłem Ryngierem, który będzie m.in. odpowiedzialny za przygotowanie kondycyjne zespołu.
Prezes Baczyński zdradził, że klub musi jeszcze uzupełnić wniosek licencyjny (m.in. o umowy o pracę z trenerami czy rzecznikiem prasowym), ale zaraz dodał, że jego zdaniem otrzymanie uprawnień na grę w Orange Ekstraklasie nie jest zagrożone.
Co ważne, nie ma też protestów w sprawie przetargu na montaż oświetlenia. Umowa ma zostać podpisana już w środę.
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,4282903.html