Jerzy Dworczyk były trener Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez PaprykarZ19 2007-05-08, 4:17 pm

Moim skromnym zdaniem mało prawdopodobne jest aby pan Urban u nas pracował.. Po pierwsze wątpię w to czy ktokolwiek u nas w klubie wpadłby na taki pomysł,a jeśli nawet to mało realne mi się wydaje aby rozmowy zakończyły się pomyślnie.. Po doświadczeniu jakie zebrał w Hiszpani będąc szefem banku informacji i bodajże 2 trenerem na pewno się ceni i powątpiewam w to czy zdecydowano by się u nas zainwestowac w jego pobory, które na pewno byłyby niemałe. A poza tym czy chciałby się podjąć pracy w naszym klubie? Może i tak, ale musielibyśmy mieć sponsora, który wiedziałby czego chce i gdyby Jan Urban to widział to może pomyślałby, że warto tutaj popracować nad sukcesem, a w obecnej sytuacji? Mało prawdopodobne.
PaprykarZ19

Postprzez MrCricket 2007-05-08, 5:10 pm

Jeżeli urban to chyba Jerzy- naczelny redaktor "NIE" ;) . Nie rozumiem tego szumu wokół Urbana. Może kiedyś był to świetny piłkarz, ale co z tego ? Jakei on ma doświadczenie w prowadzeniu profesjonalenej drużyny, co dotychczas osiągnął jako trener w dorosłej piłce ? To, że miał kiedyś swój epizod w Zagłębiu nie jest wystarczającym powodem, żeby nagle został u nas trenerem i płacić mu kokosy $. Jestem przeciwny, niech sobie go weźmei Wisełka albo ktoś inny.
MrCricket

Postprzez bolo73 2007-05-08, 7:14 pm

Mój drogi Przyjacielu może i w dorosłej piłce na razie nic nie osiągnął ale przyznasz chyba,że zdobycie mistrzostwa Hiszpanii w kategorii juniorów z zespołem pokroju Osasuny jest nie lada wyczynem i świadczy jak najlepiej o Urbanie.Zgadzam się ,że nie byłoby łatwo ściągnąć go do Sosnowca ale spróbować nie zaszkodziłoby.W końcu co mamy do stracenia?Zaprzepaszczone zostały już dwa sezony,przyszłości nie widać no bo z kim?Choćbyśmy weszli to i tak nie mamy tam czego szukać z obecnym trenerem i jego grajkami.Narazimy się tylko na ośmieszenie.Mówię to z żalem ale taka jest prawda.I jako wieloletni kibic Zagłębia chciałbym abyśmy nawiązali do naszych chlubnych tradycji.Wiadomo,że nie od razu Kraków zbudowano ale można małymi krokami osiągnąć sporo (vide nasi hokeiści).Do tego jednak potrzeba odpowiedniej myśli trenerskiej i wykonawców a tego poza nielicznymi wyjątkami na razie nam niestety brakuje.
bolo73

co do J. Urbana

Postprzez Blajpios 2007-05-08, 8:14 pm

Jak to dobrze, że nie miałem godzinę temu możliwości wpisania czegoś, bo wtedy jedynie "życzliwe" pytanie na kanwie wypowiedzi Kol. MrCricketa: czy wystarczyłby mu Rafa Benitez, lub Cappello na przykład, czy dopiero wtedy na któregoś by się zgodził, gdyby zapewnili jeszcze śp. Kazimierza Górskiego na asystenta? Ludzie, trochę realizmu naprawdę wystarczy - a jak jest niepewność nie co do tego, czy J. Urban ma szanse w Zagłębiu tylko przeciwnie, czy Zagłębie u J. Urbana ma szanse, to nie pokrywajmy tego absurdalnymi zastrzeżeniami.
Jak wspomniał kol. bolo73, zważywszy tym bardziej nie za duże pieniądze, które zapewne może Zagłębie dać, to mistrzostwo z juniorami w Hiszpanii jest nadto dobrą rekomendacją. Autorytet u piłkarzy, jakkolwiek to seniorzy, to jednak w Zagłębiu będzie miał "na starcie". Czy udowadniać? Wystarczy chyba jego osiągnięć na to uzasadnienie.
Warto jednak podkreślić przy tym więcej jeszcze: to przecież jeden z ostatnich wielkich graczy o europejskim formacie w Zagłębiu.
No i więcej jeszcze. Warte zauważenia jest jednak wyraźne przywiązanie do Zagłębia, co w dodatku ważne także z racji kwestii Zagłębia w Jaworznie. Jeszcze parę lat temu ślady tego przywiązania były, choćby jednocześnie były warunkowane dyplomacją - wszak podjął jakieś rozważania o końcu kariery w Polsce. Jeszcze wyraźniejsze było to przywiązanie przed odejściem z Zagłębia, o ile dobrze pamiętam. Zanim przeszedł do mocniejszego wtedy Górnika, który stał się odskocznią do wyjazdu - wręcz stwarzał szanse Zagłębiu, żądał, by stało się mocniejsze, to nie musi odchodzić. Niestety, to była doba początku upadku - być może w dużej mierze skutkiem takiej a nie innej mentalności działaczy - no i w końcu po roku, jak zapowiedział, zrealizował transfer dla możliwości rozwoju.
Cóż, moim zdaniem "kandydatura" J. Urbana jest nierealna dla Zagłębia obecnie. Raz - z racji kasy, której nie damy. Dwa: z racji klasy - druga liga no i brak perspektyw wyraźnych budowania choćby w perpektywie paru lat drużyny na miarę czołówki ekstraklasy. Gdyby te walory były - to sądzę, że oferta mogłaby być realna a możliwość wystartowania w dorosłej piłce, której na razie nie ma w Hiszpanii, mogłaby być dla niego kusząca. Niemniej raczej sądzę, że obecnie takich perspektyw w Zagłębiu nie ma. Mimo wszystko jednak - byłbym za wysłaniem jakiegoś pozytywnego sygnału podtrzymującego pozytywne relacje i okazującego pamięć i szacunek dla jednego z wybitniejszych graczy, o międzynarodowym sukcesie. To też inwestycja - podtrzymywanie pozytywnej historii związków. Nawet, jeżeli raczej nierealna jest praca J. Urbana w Zagłębiu.
Jeszcze dodatek co do J. Dworczyka. Uważam, że można rozważać ewentualną zmianę - ale bez poniżania i mieszania z błotem tego szkoleniowca, oddanego Zagłębiu przecież niemal przykładowo. W dodatku - trzeba pamiętać, że jego wypełnianie zadania też bynajmniej nie jest łatwe do oceny ze względu na skomplikowaną sytuację Zagłębia, niepewność przyszłości, brak strategii, nawet niepewność co do woli awansu w klubie, dyrekcji. W końcu - rozważanie jakiejś alternatywy, ma sens, gdy będzie to rzeczywiście alternatywa możliwego znaczengo rozwoju.
Ostatnio edytowano 2007-05-08, 8:16 pm przez Blajpios, łącznie edytowano 1 raz
Blajpios

Postprzez novack 2007-05-08, 8:14 pm

Jurek! Wróć do wędkarstwa. Błagam!!!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez MrCricket 2007-05-08, 9:16 pm

Prawdę mówiąc nie za bardzo mam ochotę wciągać się w tę dyskusję na temat Urbana w temacie o wciąż aktualnym trenerze Dworczyku. Tematyka jest czysto teoretyczna, powstała w wyobraźni któregoś z kibiców Zagłębia. Jestem pewien, że nikt z decydentów Zagłębia w ogóle nue brał pod uwagę Urbana i raczej nie będzie brał. Rozumiem sentyment kibiców, którzy pamietają Urbana jako jednego z ostatnich WIELKICH piłkarzy, którzy przewineli się przez nasz klub. Wyraziłem tylko zdanie na temat Urbana jako trenera w Sosnowcu (może i wkurzyłem nieco tym innych forumowiczów), ale jak dla mnie (i chyba nie tylko dla mnie) temat w ogóle nie istnieje, więc do tego wątku już nie ma co wracać.
MrCricket

Postprzez yoyo2 2007-05-08, 9:26 pm

jak z polkowicami przegramy to dworczyk poleci!!!!!
Wieczorek by byl jego godnym nastepcom wyszedl z 3ligi i zaszedl do 1ligi a jak mu zagłębie zlozy dogodna oferte to bedziemy go witac juz w sobote!!!:D:D:D
yoyo2

Postprzez MarcelZS 2007-05-09, 12:46 pm

Ja się zmian nie spodziewam, nawet po porażazce z Polkowicami, zmiana trenera to chyba najmniejszy problem Zagłębia na tą chwile;
- Zarząd jest fikcyjny - tzn. nie prowadzi spraw SSA Zagłębie, z nimi jest jak z Yeti poza Grodecką to wszyscy wiedzą że są ale nikt ich nie widział.
- Dyrektor - się bidula rozchorował i zaniemówił - wątpie by to była strategia na rozwiązanie problemu.

więc tak na dobrą sprawę nie ma kto Dworczykowi wręczyć wypowiedzenia, pozatym to jest trener za 2 tyś miesięcznie - więc nie miejcie większych oczekiwań od niego - a trenerzy I czy II ligowi to 20tyś - więc jest różnica.

Musi to dograć do końca i zrobić awans - a to gdzie zagramy za rok się rostrzygnie na szczeblu polityczno - biznesowym ... nie tylko w PZPN - bo chyba każdy wie kto się kryje za Polonią Warszawa czy Lechią.
MarcelZS

Postprzez Lars 2007-05-09, 2:23 pm

czy ktoś wie ile Dworczyk zarabia?
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez wierny do końca 2007-05-09, 9:04 pm

Muhrino: "Jeszcze raz się potwierdziło, że pięciu w pomocy to też jest jakaś recepta i zawsze strzelamy jakąś brameczkę..."

I wszystko jasne!!!

Sorry, ale to nie jest k***a trener, to jest facet, który siedzi na ławie, wpierdala słonecznik i ni chuja nie wie o co w nowoczesnej piłce chodzi!!!

Każdy, kto rozegrał choć 1 sezon w Football Manage'rze, mając do dyspozycji taki zespół ludzi, miałby lepsze efekty niż Jurek, założe się o dobrą wódkę!

Dworczyk, jak (obyyyy!) awansujesz do OE to zapierdalaj do Częstochowy czy innego Lichenia w podziękowaniu, że inne ekipy były słabsze od tego dramatu, który Ty trenujesz!!!
wierny do końca

Postprzez michał 09 2007-05-12, 6:50 pm

Widzieliście przed chwilą Dworczyka w Wiadomościach?
michał 09

Postprzez Misaki 2007-05-12, 6:57 pm

Widziałem :)
Prawde mówiąc ten materiał nie bardzoi mi się spodobał z dwóch powodów:
1.Przedstawienie Zagłębia na tle migawek chłopów biegających ze sztachetami jakieś płonące budynki masakra
2. Mecze z Ruchem to nie derby :zly2:
Misaki

Postprzez psv 2007-05-12, 7:03 pm

Niby tak ale Real - Barcelona to też niby nie derby a przez cały świat traktowane właśnie tak są
psv

Postprzez bartekcz92 2007-05-12, 7:24 pm

W wiadomosciach na TVP3 czy na TVP1??
Mozna wiedziec o czym mowil ,a moze jest na youtube??
bartekcz92

Postprzez Misaki 2007-05-12, 8:03 pm

bartekcz92 napisał(a):W wiadomosciach na TVP3 czy na TVP1??
Mozna wiedziec o czym mowil ,a moze jest na youtube??

na TVP1
w sumie o niczym ważnym
takie pierdu pierdu ogólnie "czym są derby"
Misaki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna