Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
Poprowadzi do awansu
Jacek Berensztajn najpierw chce wprowadzić sosnowiczan do ekstraklasy, a później zostać szkoleniowcem. W przyszłości może zastąpić Jerzego Dworczyka, który nie ma jeszcze wymaganej licencji.
ÅšciÄ…ganie „Berka” do Sosnowca odbywaÅ‚o siÄ™ etapami i dopiero za trzeciÄ… namowÄ… zgodziÅ‚ siÄ™ na przeprowadzkÄ™. W Zagłębiu jest na razie liderem drugiej linii i jednym z najlepszych strzelców, zaÅ› wkrótce rozpocznie w klubie staż szkoleniowy. – Nie jestem mÅ‚odzieniaszkiem i powoli myÅ›lÄ™ o przyszÅ‚oÅ›ci – przyznaje 34-letni pomocnik. – W Pruszkowie, gdzie jest filia warszawskiej AWF, chodziÅ‚em na zajÄ™cia i mam dyplom trenera drugiej klasy. By samodzielnie prowadzić ligowy zespół, muszÄ™ jednak odbyć staż w klubie. Mam nadziejÄ™, że dostanÄ™ takÄ… szansÄ™ w Zagłębiu i później bÄ™dÄ™ mógÅ‚ starać siÄ™ w PZPN o licencjÄ™.
Najpierw awans JACEK BERENSZTAJN BĘDZIE TRENEREM
Jacek Berensztajn najpierw chce wprowadzić sosnowiczan do ekstraklasy, a później zostać szkoleniowcem.
W przyszÅ‚oÅ›ci może zastÄ…pić Jerzego Dworczyka, który nie ma jeszcze wymaganej licencji. ÅšciÄ…ganie „Berka” do Sosnowca odbywaÅ‚o siÄ™ etapami i dopiero za trzeciÄ… namowÄ… zgodziÅ‚ siÄ™ na przeprowadzkÄ™. W Zagłębiu jest na razie liderem drugiej linii i jednym z najlepszych strzelców,
zaÅ› wkrótce rozpocznie w klubie staż szkoleniowy. – Nie jestem mÅ‚odzieniaszkiem i powoli myÅ›lÄ™ o przyszÅ‚oÅ›ci – przyznaje34-letni pomocnik. – W Pruszkowie, gdzie jest filia warszawskiej AWF, chodziÅ‚em na zajÄ™cia imam dyplom trenera drugiej klasy. By samodzielnie prowadzić ligowy zespół, muszÄ™ jednak odbyć staż w klubie. Mam nadziejÄ™, że dostanÄ™ takÄ… szansÄ™ w Zagłębiu i później bÄ™dÄ™ mógÅ‚ starać siÄ™ w PZPN o licencjÄ™.
Trzech trenerów
Dworczyk nie zadbał wcześniej o papiery trenerskie i coraz częściej musi kursować do Warszawy,
gdzie bywa na zajÄ™ciach „Kuleszówki”. Do protokołów meczowych wpisywane jest nazwisko Roberta Moskala, który
dysponuje ważnÄ… licencjÄ…. Ale już wkrótce może siÄ™ pojawić ten trzeci, czyli Berensztajn. Konkurencja mobilizuje Dworczyka do wzmożonej edukacji, by nie wylÄ…dowaÅ‚ w oÅ›lej Å‚awce... – Być może „Berek” bÄ™dzie mi pomagaÅ‚
w przyszÅ‚ym sezonie, ale tak daleko w przyszÅ‚ość nie siÄ™gajmy. Ja cieszÄ™ siÄ™, że mam w drużynie kogoÅ›, kto chce siÄ™ ksztaÅ‚cić i zdobywać cennÄ… wiedzÄ™ – przyznaje Dworczyk, który w tym tygodniu pobieraÅ‚ nauki w stolicy. – Ale teraz najważniejsze dla mnie jest to, co Jacek robi na boisku. To prawdziwy przywódca, który ciÄ…gnie za sobÄ… drużynÄ™. Jak przejÄ…Å‚em jÄ… jesieniÄ… ubiegÅ‚ego roku od Janusza BiaÅ‚ka, to byÅ‚ w sÅ‚abszej formie. W moim debiutanckim meczu z Ruchem zaczÄ…Å‚ na Å‚awce, ale później byÅ‚o coraz lepiej. Szybko przekonaÅ‚em siÄ™, że szkoda takiego wirtuoza trzymać na Å‚awce.
W ostatnim meczu z Miedzią strzelił pięknego gola po rzucie wolnym. W tym sezonie Berensztajn zdobył pięć bramek i na klubowej liście strzelców ustępuje tylko Marcinowi Folcowi. Bardzo cenne są również jego prostopadłe podania, otwierające
drogÄ™ do bramki. Koledzy sÄ… mu wdziÄ™czni za siedem asyst. „Berek” chciaÅ‚by podwoić swój dorobek, ale najważniejszy dla
niego jest awans. Jedyny raz z promocji do najwyższej klasy rozgrywkowej mógÅ‚ siÄ™ cieszyć w 1995 roku, gdy wystÄ™powaÅ‚ w BeÅ‚chatowie. – W drugim awansie BeÅ‚chatowa już nie mogÅ‚em uczestniczyć, gdyż akurat wystÄ™powaÅ‚em w Austrii – przypomina.
Zaufanie cieszy
34-letni piÅ‚karz bardzo szybko mówi w towarzystwie i równie szybko myÅ›li na boisku. SÅ‚owa wyrzuca z siebie niczym karabin maszynowy, zaÅ› w trakcie gry równie szybko podejmuje decyzje. SpecjalnoÅ›ciÄ… jego kuchni piÅ‚karskiej sÄ… rzuty wolne. – Bardzo mi siÄ™ podoba futbol hiszpaÅ„ski, który preferuje grÄ™ technicznÄ… – przyznaje zawodnik.
– PiÅ‚ka nie polega tylko na bieganiu, ale również na tym, by umiejÄ™tnie jÄ… zagrywać. Sosnowiecka drużyna doceniÅ‚a
zaangażowanie Berensztajna w sprawy klubu i w trakcie przerwy zimowej przekazała mu opaskę kapitańską, którą
wczeÅ›niej nosiÅ‚ Dżenan Hosić. – W Zagłębiu jestem dopiero pół sezonu i po tak krótkim czasie koledzy obdarzyli mnie zaufaniem. To bardzo miÅ‚e wyróżnienie – cieszy siÄ™ „Berek”.
JERZY MUCHA[
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników