Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez cyfron24 2007-02-10, 11:49 pm

Po pierwsze ktory z "kumpli'' Zubana protestowalby po jego ewentualnym zwolnienu? Rozumiem z twojej wypowiedzie ze oprocz Zubana jako najslabszych wywalilbys Skrzypka i Lachowskiego ?

Celem mojej wypowiedzi nie było oczernianie Zubana, czy innych piłkarzy, tylko pokazanie pewnej prawidłowości, że budowanie zespołu nie wygląda tak, jak gra w Football Menager'a. Decyduja różne czynniki, najważniejszy to oczywiście kasa. Ale to tylko jeden z nich.

Celowo wymieniłem te nazwiska, bo wiem, że wiele osób się identyfikuje z Lachą i Skrzypkiem i chciałem jakąś dyskusje wywołać, co się nie udało za bardzo :wink: widać wszyscy sie zgadzają, że ci piłkarze powinni odejśc z Zagłębia.
Jest pewnym utrudnieniem dla nas w zrozumieniu jak wyglądaja relacje w zespole, to, że oficjalnie nie bardzo wiadomo ile który piłkarz zarabia, a juz to, czemu ktos ma taki kontrakt, a ktosiek taki to juz czarna magia niemal (kontrakty medialne, itp. itd.). Podejrzewam, że gracze nasi kochani miewają podobne rozterki i teraz niech mi ktoś powie, co ma mysleć taki Kościukiewicz, który zarabia połowę tego co Skrzypek? (Oczywiście nie wiem tego na pewno ile oni zarabiają, ale powiedzmy że może tak być). I teraz np. taki Trela zapyta sie swojego kolegi Huberta, jak mu sie tam podoba w tym Zagłębiu, to co mu Hubert powie? Sedno tego jest takie, że chyba w naszym klubie nie są najważniejsze umiejetności piłkarzy i zaangażowanie, a jakiś układ koleżeński i to kogo Dzenan lubi, a kogo nie. Chciałbym sie mylić w tych czysto teoretycznych rozważaniach i troche żałuje, że są one wynikiem takiej zasłony dymnej, którą sie tworzy wokół klubu, ale niestety, dopóki nie będzie pełnej transparencji w finansach polskich klubów, to nie będzie profesjonalizmu. Ani w tranferach, ani w zarżądzaniu, ani w grze. U nas nawet nie wiadomo oficjalnie jaki klub ma budżet... Ja nie chcę nic insynuować, ale takie "tajemnice", to raczej niczemu dobremu nie służą, a tylko dają szanse na różne machlojki.

Tak sie zastanawiamy i dziwimy, czemu jakis grajek z trzeciej ligi nie chce przyjśc do Zagłębia? Może to nie jest wcale tak piekne jak nam sie wydaje?
cyfron24
Żółta kartka

Postprzez Socio 2007-02-11, 9:25 am

Coz wydaje mi sie ze racji do konca nie masz ale poruszyles wazny problem. Mnie tez zastanawia czemu ci 'konkretni' grajkowie a czasami nawet z III ligi nie chca przyjsc do Zaglebia ? Nie wiem. Moze nie chca bo atmosfera nie taka, bo Zaglebie przewija sie w 'aferze' ( w to najmniej wierze bo pilkarz to czlowiek, ktoremu jak odpowiednia sume zaplacisz to przyjdzie grac, bo z tego zyje) albo po prostu moze my ich nie chcielismy. Wloch wydal kupe kasy na transfery w poprzedniej rundzie i tyle. Patrzac realnie - prawie cala poprzednia runde na zmiane nie grali - Kloda, Skrzypek, Lacha, Wirzchowski. Bez ich w skladzie mamy obecnie (po wycofniu sie hydro) 3 miejsce i pkt start do drugiego. Czy jezeli oni dojda plus niech jeden z tych nowych napastnikow okaze sie bramostrzelny jak Folc i spokojnie mozemy wejsc do OE. Moze tym sie kieruje klub. Co do watku ze zawodnicy rzadza w klubie to watpliwe - ostatnio takim gosciem, ktory za duzo chcial byl Wolanski i mimo, ze poziom sportowy mial na pewno wysoki to klub z niego zrezygnowal - wlasnie dlatego.
Socio

Postprzez martinho 2007-02-11, 10:11 am

Nie zgodzę się z teorią, że ktoś nie przyjdzie grać bo w Zagłębiu mało mu oferują. Bardziej skłonny jestem stwierdzić że klub ma opinie solidnego i dobrze płacącego pracodawcy dlatego nawet przeciętniacy wel ich menadżerowie żądają honorariów ponad pewne granice. Natomiast stanowisko klubu jest jednoznaczne: my oceniamy ile jesateś dla nas wart. Taka postawa ma dwie strony: zła krótka mało wartościowa ławka rezerowych, natomiast pozytywna że nie mamy 25-30 czasamiu pseudo gwiazd sowicie opłacanych.
martinho

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2007-02-11, 1:03 pm

Nalezy obiektywnie powiedziec, iz druzyne mamy mocna zarowno wyjsciowa jedenastke jak rowniez lawke - wyjatek stanowi brak
bramkostrzelnego drugiego napastnika, pierwszym jest FOLC.

Zapowiedzi dyr.Rudego to zakup dobrego napastnika (Mezyk) i uzupe-
lnienie lewej stron po odejsciu Bartka.

Na chwile obecna ani jedno ani drugie nie zostalo zrealizowane. Repre-
zentyje poglad iz nawet jesli Zaglebie nie kupi nikogo to i tak moze
spokojnie awansowac.

Moje zdanie to AWANS lezy w rekach WLASCICIELA - BURMISTRZA
MIASTA i DRUZYNY na samym koncu- wzmocnienie badz nie.

Wlasciciela - AWANS kosztuje znacznie wieksza KASA, Burmistrza - musi
przygotowac STADION DO WYMOGOW I LIGOWYCH - musi wydac KASE
ze spolecznej kieszeni. Druzyna dostaje sygnal AWANSUJEMY zyskuje
finansowo i akcje zawodnikow rosna o jedna jakze wazna klase w gore.
Trener Reprezentacji obserwuje itd itp.

Takie mam zdanie na temat kupowania, sprzedawania i AWANSU a zatem
karty rozdaja WLASCICIEL + Burmistrz Miasta

Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Przemek26 2007-02-11, 1:08 pm

Nalezy obiektywnie powiedziec, iz druzyne mamy mocna zarowno wyjsciowa jedenastke jak rowniez lawke - wyjatek stanowi brak
bramkostrzelnego drugiego napastnika, pierwszym jest FOLC.

Zapowiedzi dyr.Rudego to zakup dobrego napastnika (Mezyk) i uzupe-
lnienie lewej stron po odejsciu Bartka.

Na chwile obecna ani jedno ani drugie nie zostalo zrealizowane. Repre-
zentyje poglad iz nawet jesli Zaglebie nie kupi nikogo to i tak moze
spokojnie awansowac.

Panie Tadeuszu chyba nie miał Pan okazji oglądać Krystiana Prymuły przy piłce.
Nie boję się powiedzieć że Mężyk nie dorasta mu do sznurówek.
Przemek26

Postprzez reprezentant 2007-02-11, 1:54 pm

Haha.Prymuli nie siega do sznurowek,dobre to.Mezyk jest czolowym strzelcem drugiej ligi,a Prymula...oby nim zostal
Hura optymizm nie wskazany.Po dwoch sparingach Prymula(czlowiek kompletnie anonimowy,bez badan,bez treningu,bez slowa)podpisuje bardzo dobry kontrakt a taki Oziebala od miesiaca gimnastykuje sie zeby dostac angaz.Czemu ?A temu ze p.Rudy ma w tym interes i nie jest to interes klubu.Menagerem Prymuli jest Kamiński-ulubiony menager p.Rudego czyli ten ktory sprowadzil nam Dzenana,Zubana i Adzema w pakiecie ale niestety nie w cenie promocyjnej.Pensje tych pilkarzy dziela sie na nich,na menagera i na Rudego i obciazaja konto nieswiadomych interesow p.Rudego wlochow.Jednak pieniadze ktore wlosi klada na Zaglebie to mooooze 1% ich obrotu to w gruncie rzeczy nikt nie wnika czy wydane pieniadze rozchodza sie jak trzeba.Oczywiscie budzet jest zamkniety wiec jesli sie z kupki wezmie i ulokuje w fajans to potem nie starczy na cos wartosciowego.Niestety pierwszenstwo w klubie maja Ci ktorzy"przypasuja"Rudemu a nie Ci co aktualnie spelniaja potrzeby klubu.Stad odpowiedz na pytanie czemu godne uwagi transfery(jesli wogole takie sie trafiaja)odbywaja sie w ostatniej chwili.Reasumujac-Jesli jeszcze jest na rynku ktos godny uwagi i nie jest czlowiekiem zaprzyjaznionego Menagera a na kupce jest jeszcze jakis ochlap to jest szansa ze ktos tej zimy nas wzmocni.Tyle
Rozwiazanie proste-awans sportowy i organizacyjny druzyny=oczyscic klub z ukladow=rozstac sie z dyrektorem Wojciechem Rudym.

Jesli ktos ma inny poglad to zapraszam do dyskusji.
reprezentant

Postprzez cyfron24 2007-02-11, 5:11 pm

Jeżeli tak jest, jak napisał reprezentant, to to wiele tłumaczy. Ale rozwiazanie takiej sytuacji powinno leżeć nie tyle w zmianach personalnych, (bo zamiast Rudego i Kamińskiego mogą przyjśc inni i robić jeszcze większe wałki) co w zmianach przepiów. Klub moim zdaniem powinien być zobowiązany, żeby rozliczać sie publicznie z każdej złotówki, tak jak ma to miejsce w Anglii, gdzie kluby (nawet z Chemiponship) muszą ogłosic ile płacą poszczególnym pracownikom, a także osobom z zewnątrz np. menadżerom, czy skautom.
cyfron24
Żółta kartka

Postprzez novack 2007-02-11, 6:15 pm

Panie Tadeuszu!
W Sosnowcu nie ma burmistrza jest prezydent.
A jeśli chodzi o porównanie Oziębały i Prymuli to najlepiej porównać statystyki.
Oziębała jak ktoś wcześniej napisał od miesiąca sie gimnastykuje i ... nic. Zero asyst , zero bramek.
Prymula zagrał trzy razy po połówce, bramka i trzy asysty. Komentarz chyba zbyteczny. Zrezygnowano z Sikory bo mimo ,iz lepszy od Oziębały to byłoby drożej. Oziębała przyjdzie grzać ławe, ale tylko za czapkę gruszek.
novack

Postprzez MarcelZS 2007-02-11, 6:20 pm

Bacznie czytam optymistyczne komentarze, w tym Przemka, ale on albo nie był na ostatnim sparingu albo był mocno zaspany. Prymula, niewiele pokazał, faktem jest że wielu piłek nie dostał do pokazania swoich umiejętności, kilkakrotnie albo żle przyjmował, albo źle odgrywał albo....
Strzelił bramke, ale kto byl to widział, mało co by jej nie strzelił - był jakiś spięty, albo zestresowany a może nie jest taki dobry.
Co do Oziębały - jak go zobaczyłem pomyślalem, że jakiś taki za malutki i sobie nie pogra z tymi warunkami w II lidze, ale chłopak umi pograć piłką, wygrać pojedynek jeden na jeden i odać strzał, a o dziwo i głową umie zagrać.
Jednemu i drugiemu życzę jak najlepiej, by nie tylko ich umiejętności okazały się spore ale by piłka zawsze leciała po dobrej stroni słupka.

A co do medżera i Rudego - to chyba nie wielu zna układy jakie panują w klubie, a swoją droga jakby wierzyć plotką to i Tochelowi trzeba było odpalać by grać - więc ostrożnie z osądami.
MarcelZS

Postprzez emdżej 2007-02-11, 8:19 pm

novack napisał(a):Oziębała jak ktoś wcześniej napisał od miesiąca sie gimnastykuje i ... nic. Zero asyst , zero bramek.

Dwie bramki w sparingu z Czarnymi Sosnowiec, jedna z BKS-em Bielsko. Radzę najpierw doczytać, potem zgrywać znawcę.
emdżej

Postprzez Gość 2007-02-11, 8:24 pm

emdżej napisał(a):
novack napisał(a):Oziębała jak ktoś wcześniej napisał od miesiąca sie gimnastykuje i ... nic. Zero asyst , zero bramek.

Dwie bramki w sparingu z Czarnymi Sosnowiec, jedna z BKS-em Bielsko. Radzę najpierw doczytać, potem zgrywać znawcę.

Popieram emdźeja.
Gość

Postprzez Przemek26 2007-02-11, 9:06 pm

MarcelZS napisał(a):Bacznie czytam optymistyczne komentarze, w tym Przemka, ale on albo nie był na ostatnim sparingu albo był mocno zaspany. Prymula, niewiele pokazał, faktem jest że wielu piłek nie dostał do pokazania swoich umiejętności, kilkakrotnie albo żle przyjmował, albo źle odgrywał albo....

Na sparingu byłem, nie zaspany, wręcz przeciwnie ,siedziałem w wesołym rzędzie :D Ale do rzeczy.
Prymuła grał w I połowie sam, komu miał zgrywać te wszystkie piłki, sam sobie? Jeśli zauważyłeś to był nawet zbyt szybki dla naszych grajków, praktycznie zero straconych piłek ,każda piłka sklejona i dograna. W drugiej połowie jak pojawił się Oziebałą miał z kim grać i to było widać.Ja jakoś nie zauważyłem żeby piłki od niego trafiały za siatkę.Ale każdy widzi co innego.
Przemek26

Postprzez MrCricket 2007-02-11, 9:27 pm

Przemek26 napisał(a):[...] Prymuła grał w I połowie sam...

Z tego co mi wiadomo w Zagłębiu gra Prymula :x
MrCricket

Postprzez MarcelZS 2007-02-11, 10:06 pm

Przemek, nie ważne kto gdzie stał czy siedział i czy był mniej czy bardziej wyspany - ja podchodze sceptycznie do tego zawodnika - to jest jeżdziec z nikąd i poza jego umiejętnościami, kórych za wiele zobaczyć nie mogłem - nie wiem czy sobie poradzi w zespole starych II ligowych polskich i mniejpolskich wyjadaczy.

A poza tym mam obawy czy Dworczyk zapanuje nad tą grupą grajków - no jest naprawdę mocna konkurecja i gdzie niegdzie moze nie raz jeszcze zaiskrzyć.

Martwi wdłużajac się kontuzja Folca.
MarcelZS

Postprzez dejotmaly81 2007-02-11, 10:20 pm

MarcelZS napisał(a): ja podchodze sceptycznie do tego zawodnika - to jest jeżdziec z nikąd i poza jego umiejętnościami, kórych za wiele zobaczyć nie mogłem - nie wiem czy sobie poradzi w zespole starych II ligowych polskich i mniejpolskich wyjadaczy. Martwi wdłużajac się kontuzja Folca.

A ja jestem pełen optymizmu i co do Prymuli i co do rundy rewanżowej...
Myslę, że duet Prymula-Folc może wiele zdziałać..Prymula szybki, przebojowy, walczący a Folc typowy egzekutor...
Tylko przydałby się jeszcze jeden napastnik na zmianę lub w razie jakiejś kontuzji...
A ogólnie to uważam, że w rundzie rewanżowej zgranie drużyny będzie naszym wielkim atutem co oczywiście powinno zaprocentować tak upragnionym awansem:-)
Pozdrawiam
dejotmaly81

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników