Niedz 22.10.2006. godz. 14:30 Zagłębie S - Polonia Bytom

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez zag23 2006-10-18, 5:56 pm

Polonia Bytom pręży muskuły ! Dzisiaj wygrała z Lomżą 3:1. Musimy uważać na Mężyka a tak w ogóle nie wiem czy wiecie ale Polonia B przegrała w tym sezonie tylko jedno spotkanie wyjazdowe z Górnikikiem Polkowice 2-1 po bramkach Damiana Dudzińskiego 67', Przemysława Mądrego 89'- Artura Rozmusa 60' Trzeba się skoncentrować przez całe 90 minut by ten mecz wygrać. Nie wiem skąd u Was ten optymizm?
Ostatnio edytowano 2006-10-18, 6:03 pm przez zag23, łącznie edytowano 3 razy
zag23

Postprzez Sir 2006-10-18, 5:57 pm

Czy na stadion wejdą wszyscy chętni, czy będzie tak jak z Jagą?

Wynik 2-0
Sir

Postprzez Warson 2006-10-18, 6:02 pm

Nio Polonia wygrala i zblizyla sie do nas na 3pkt wiec Mecz z P.B bedzie o tzw 6 Punktów!! Licze na skormne 1-0
Warson

Postprzez mezo 2006-10-18, 6:12 pm

Sir napisał(a): Czy na stadion wejdą wszyscy chętni, czy będzie tak jak z Jagą?

:shock: Tego to chyba nikt nie wie. Glupie pytanie... :roll:
Polonia chyba naprawde jest silna tej rundy, 3 punkty straty do nas o czyms swiadczą. ~!!
mezo

Postprzez wieszczu 2006-10-18, 6:56 pm

Polonia w tym sezonie osiąga nadspodziewanie dobre wyniki,czego odzwierciedleniem jest miejsce w tabeli. Ale czy to znaczy,że mamy się ich bać? Bez przesady.Oni wcześniej czy później obniżą loty, natomiast My nie możemy już zejść z wcześniej wytyczonego i jedynie słusznego celu.
Nie ma co oglądać się na innych tylko trzeba grać swoje,w każdym meczu o zwycięstwo! Od początku do końca z wiarą i na maxa,a będziemy wszyscy zadowoleni.
wieszczu
Żółta kartka

Postprzez ASTER 2006-10-18, 9:11 pm

Wkurza mnie taki przedmeczowy optymizm :evil:
Jak nasi wygrają to będziemy się cieszyć, a nie teraz.
Nie wiem czy zauważyliscie ale Zagłębie ma najwięcej strzelonych bramek, a zaraz po nas jest Bytom.
To będzie trudny mecz...

Patrząc na tabele w przypadku naszego zwycięstwa zbliżymy się na 3pkt do lidera( jakaś drużyna przed nami w ten weekend straci punkty :wink: ).

pozdro i tochę wstrzemięźliwości
Lepiej się pozytywnie zaskoczyć niż negatywnie rozczarować

Do boju Zagłębie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ASTER

Postprzez tomi2509 2006-10-18, 10:23 pm

a ja mam mieszane uczucia co do wyniku !!!!!
to bedzie bardzo wazny mecz dla nas kto wie czy nie wazniejszy niz z Jaga
tomi2509

Postprzez Krzysztof15 2006-10-18, 11:30 pm

Krzysztof15 napisał(a):
Wracając jednak do tematu : uważam, że pewne znaczenie (pozytywne dla nas) jeśli chodzi o wynik meczu może mieć to, iż Polonia rozgrywa w środę zaległy mecz z Łomżą.
Po prostu będą mieć jeden mecz w nogach więcej.
Może się wtedy także przytrafić jakaś kartka i choć nikomu źle nie życzę, także jakaś kontuzja...

Lecz, jak już pisałem, przy innej okazji, nasi piłkarze muszą zawsze pamietać o przysłowiu "Umiesz liczyć, licz na siebie"

Naprawdę, nikomu źle nie życzyłem, ale zawód piłkarza to zawód podwyższonego ryzyka i takie rzeczy się zadarzają...
Cytat z forum Polonii :

Pragne poinformowac ze wyniku oddania strzalu w 88 minucie Jarek Kupis dostal powaznej kontuzji. Na konferencji prasowej trener Fornalak niekryl oburzenia sytuacja ze na stadionie nie bylo karetki. jak mozna wywnioskowac po rozmowach dziennikarzy Kupis ma "Chyba" zlamana noge. Boisko opuszczal w asyscie Masazysty i Suchego.

Natomiast muszę przyznać, iż absolutnie nie wiem jakie znaczenie dla drużyny Polonii ma ten zawodnik :?:

Przewidywałem także, że Polonia złapie w tym meczu jakieś kartki i tak się też stało, ale nie wiem czy to bedzie miało jakieś znaczenie i spowoduje absencje jakiegoś zawodnika ?
Mamy jakiegoś statystyka co liczy kartki ?

Wiem natomiast, że trener Dworczyk był w Bytomiu, widział co i jak i znajdzie optymalne rozwiązanie, tak aby nasza drużyna odniosła zwycięstwo w tym trudnym meczu.
Krzysztof15

Postprzez emdżej 2006-10-18, 11:52 pm

Krzysztof15 napisał(a):Przewidywałem także, że Polonia złapie w tym meczu jakieś kartki i tak się też stało, ale nie wiem czy to bedzie miało jakieś znaczenie i spowoduje absencje jakiegoś zawodnika ?

Dla każdego z nich była to trzecia kartka....nie eliminują ich więc z gry
emdżej

Postprzez wieszczu 2006-10-19, 6:35 am

[quote="ASTER"]Wkurza mnie taki przedmeczowy optymizm :evil:
Jak nasi wygrają to będziemy się cieszyć, a nie teraz.
Nie wiem czy zauważyliscie ale Zagłębie ma najwięcej strzelonych bramek, a zaraz po nas jest Bytom.
To będzie trudny mecz...

To chyba normalne,że zdecydowana większość wierzy w zwycięstwo Zagłębia.Panuje powszechny optymizm,bo i nasz zespół zaczyna powoli grać to czego wszyscy oczekujemy.Nikt też nie twierdzi,że w spotkaniu z Polonią będzie lekko,łatwo i przyjemnie.Ale to tylko dobrze dla widowiska i emocji z nim związanych.
wieszczu
Żółta kartka

Postprzez Diouf39 2006-10-19, 7:39 am

To napewno będzie trudny mecz, ale do 3 razy sztuka. Znowu 3:1 przy 7 tyś ludków (oby tylko śpiewających)
Diouf39

Postprzez Przemek26 2006-10-19, 7:41 am

Sławomir Pach, rozgrywający Zagłębia, w ostatnim spotkaniu z Odrą w Opolu zagrał tylko końcowe 36 minut. Nie spodziewał się też, że kolejne dni będą dla niego wolnymi od zajęć. Piłkarzowi przyplątała się bowiem angina i do soboty musi brać antybiotyki.

- Dni kryzysowe mam już chyba za sobą i może dzisiaj pojawię się na zajęciach - dodaje Pach. - Wszystko zależy od samopoczucia, ale derby województwa z Polonią chyba rozpocznę na ławce rezerwowych.
(...)

Sport
I znów mamy piłkarski rodzynek. Po wygranej z ŁKS Łomża Polonia Bytom nabrała chyba ochoty na przeskoczenie nas w ligowej tabeli.
Pojedynek obu drużyn - bez względu na to czy pierwszo- czy drugo- czy trzecioligowy - zawsze wzbudzał i wzbudza te same emocje. Oczywiście, że najbardziej w naszej pamięci utkwiła rywalizacja obu drużyn w ekstraklasie. Niektóre kroniki odnotowały nawet, że przedwojenna Polonia Bytom swoje pierwsze zwycięstwo odniosła z „Trzynastką” Sosnowiec 5:3, a miało to miejsce w styczniu 1921 roku (rewanż w Sosnowcu wygrała „Trzynastka” 1:0).

Polonia awansowała do I ligi w 1948 roku i opuściła ją już w następnym roku. W 1952 roku zdobyła wicemistrzostwo Polski, w 1954, czyli wtedy, gdy awansowaliśmy ponownie do ekstraklasy, sięgnęła po najwyższy laur. Sukces ten powtórzyła w 1962 roku. Okres przynależności do ścisłej czołówki krajowej trwał do roku 1970, potem było już coraz gorzej. Spadek do II ligi w 1976, za rok powrót, znów okupacja dolnej części tabeli, spadek w 1980, powrót na jeden rok w 1987 i definitywne pożegnanie się z ekstraklasą. Pięć lat później ten sam los spotkał Zagłębie.

Obie drużyny spotkały się w rozgrywkach o finał Mistrzostw Polski już w 1947 roku, ale nie rozegrały między sobą ani jednego spotkania, bowiem los rzucił ich do innych grup. W 1950 roku obie drużyny walczyły na drugim froncie, w różnych grupach, i Polonia wywalczyła awans. W historycznym dla nas 1955 roku rozpoczęła się równie historyczna rywalizacja Zagłębia (Stali) z Polonią. W pierwszym meczu rozegranym 5 kwietnia w Bytomiu już w 5 minucie Krężel uzyskał pierwszego w historii pojedynków Zagłębia z Polonią gola. Prowadzenie udało nam się utrzymać do 66 minuty, kiedy to Sąsiadek wyrównał i mecz zakończył się remisem 1:1. Już wtedy w 1955 roku spotkanie obu drużyn wywołało olbrzymie zainteresowanie. Katowicki Sport tak pisał w pomeczowej relacji: Kibice stawili się na mecz w imponującej liczbie 35.000 widzów... Parking przed stadionem Polonii był całkowicie wypełniony setkami aut, a najwięcej zmotoryzowanych pojazdów przyjechało oczywiście z pobliskiego Sosnowca.

Pierwszy mecz Stali z Polonią w Sosnowcu odbył się 23 października w obecności ponad 20.000 widzów na Alei Mireckiego Stal rozgromiła Polonię Bytom 4:0, a bramki zdobyli Augustyn Pocwa 2, Uznański i Krężel po 1. Prasa pisała, że Uznański rozmontował bytomską defensywę, sprytnie ściągając na siebie dwóch a nawet trzech obrońców i idealnie dośrodkowując piłkę do Krężla i Pocwy, którzy dopełniali formalności. Podkreślano również, bardzo dobrą grą Masłonia, który umiejętnie powstrzymywał wtedy początkującego, a później legendę bytomskiego ataku Jana Liberdę. W tym sezonie Stal wywalczyła wicemistrzostwo Polski a Polonia opuściła ekstraklasę. Powróciła rok później, z kolei Stal spadła na rok do II ligi.

Od 1960 roku oba zespoły stoczyły w I lidze szereg pasjonujących pojedynków, a piłkarze poszczególnych formacji stale rywalizowali ze sobą. Polonia miała znakomitą lewą stronę ataku Liberda - Jóźwiak, ale i my mieliśmy znakomitych Mygę - Piecyka. W Zagłębiu znakomitym strategiem i kierownikiem napadu był Czesław Uznański, ale w Polonii był Kazimierz Trampisz. Polonia miała świetnych rozgrywających takich jak Henryk Kempny i Ryszard Grzegorczyk, ale u nas byli Antoni Ciszek i Witold Majewski. Później byli jeszcze Jan Banaś i Zygmunt Anczok w Polonii, a Andrzej Jarosik i Jan Leszczyński w Zagłębiu. Nie sposób nie wspomnieć o bramkarzach. My mieliśmy Aleksandra Dziurowicza i Józefa Machnika a później Witolda Szygułę. W Polonii był jeden, ale za to znakomity Edward Szymkowiak do dziś uznawany przez wielu fachowców za najlepszego polskiego bramkarza wszechczasów.

Były również i wspólne akcenty. Trenerzy Adam Niemiec, Józef Słonecki i Hubert Skolik prowadzili, oczywiście w różnym czasie, obie drużyny. Epizody trenerskie mieli w Zagłębiu także Jan Liberda i Kazimierz Trampisz.
W tabeli wszechczasów wyżej notowana jest drużyna Zagłębia (11 miejsce), ale bezpośrednio wyprzedzamy właśnie Polonię. W rankingu polskich klubów jesteśmy jeszcze lepsi, bo zajmujemy 9 miejsce a Polonia 12
W ostatnich spotkaniach Zagłębie wyraźnie dominuje nad zespołem Polonii, odnosząc zwycięstwa zarówno na Stadionie Ludowym jak i w Bytomiu. Spotykamy się na Stadionie Ludowym w niedzielę, o godz. 14:30.

Jacek Walczyński

Przemek26

Postprzez Sir 2006-10-19, 8:26 am

Szkoda choroby Sławka, ale to jest walczak więc czuje ze wejdzie okolo 60 minuty i pokaze co potrafi...

Ciekawe kto będzie sędzią tego spotkania...bo presja na arbitrze będzie duża...

Powinnismy wyjsc w ustawieniu 4-4-2...i wszystko jasne.

PS wiecie co się dzieje z Adzemem ze nie gra?
Sir

Postprzez krzysztof 2006-10-19, 8:47 am

Jak widać z dotychczasowych osiągnięć Polonii i Zagłębia, obie drużyny spisują się dobrze tej jesieni. Dlatego nie ma co popadać w huraoptymizm.
Ostatnio na ludowym graliśmy z Polonią W., która według tabeli jest słabsza od nas i on Bytomia, a mecz był wyrównany. Dopiero czerwona kartka dla Ekwueme, dała nam przewagę.

Myślę, że w tą niedziele będzie podobnie, jednak Polonia Bytom ma chyba groźniejszy atak, więc nie będzie można sobie pozwalać na wpadki w obronie.
Rozum więc podpowiada remis, ale nie będzie dla mnie zaskoczeniem jeśli wygra Polonia. Każda seria się kiedyś kończy. Oby nasza trwała jak najdłużej.
krzysztof

Postprzez derdzik 2006-10-19, 9:57 am

Z tego co wiem to Adzem ostatnio byl chory dlatego nie pojechal na mecz do opola. Ciekawe na kogo postawi w tym meczu Dworczyk: Adzem czy Paczkowski.
derdzik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna