Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
Radosław Matusiak, Tomasz Kuszczak, Łukasz Madej, Rafał Grzelak, Łukasz Mierzejewski oraz Michał Janicki i jeszcze kilku innych - co ich łączy? Wicemistrzostwo Europy juniorów do lat 16 zdobyte na stadionach w Czechach pod kierunkiem Michała Globisza. Różnie potoczyły się ich losy, ale wielu z nich nie może narzekać. (...) Tylko Janicki, od miesiąca napastnik Zagłębia, liczy na odwrócenie losu. Czy tak będzie, zależy od niego samego oraz jego organizmu, który czasami się buntuje.
Wójcik mój wróg
Michał kopał piłkę ile wlezie w podkrakowskich Słomnikach i - jak każdy chłopak w tym wieku - marzył o zagranicznej karierze. Szybko zrobiło się głośno o talencie małolata. Trafił do Szkoły Mistrzostwa Sportowego. Tam się uczył, zaś występował w krakowskim Wawelu. Szkoła szybko okazała się za ciasna i ówczesny trener oraz wychowa w klasie Albin Mikulski namówił rodziców Michała, by podpisali notarialne pełnomocnictwa i w rezultacie od 15. roku życia to on reprezentował interesy piłkarskie chłopaka (...).
Michał po 7 miesiącach opuścił krakowską SMS i za namową Mikulskiego wyjechał do słynnej szkółki Ajaksu Amsterdam. Tam po 15 miesiącach sielanka jednak się zakończyła, bo... - Polska nie była w Unii Europejskiej i klub z Amsterdamu musiałby wyłożyć sporo kasy, bym mógł go reprezentować - wyjaśnia.
(...) W końcu wróciłem do kraju i trener Mikulski ściągnął mnie do Pogoni. Sytuacja dość szybko się zmieniła, bo trenerowi podziękowano za pracę, zaś rządy objął trener Janusz Wójcik. A z tym panem na pewno nie mógłbym dojść do porozumienia.
Polska kolonia
Michał jako 18-latek wyruszył w kolejną podróż. - Wybrałem Wolfsburg, bo wydawało mi się, że tam jest duża polska kolonia (...) - wyjaśnia swój wybór. - Choć występowałem w drugiej drużynie “Wilków”, to miałem podpisany kontrakt profesjonalny i nie mogłem na nic narzekać. Poza jednym: zdrowiem. (...)
Po pierwszym zabiegu już niby było wszystko w porządku. Janicki znalazł się w szerokiej kadrze Wolfsburga, grał w meczach kontrolnych, Pucharu Niemiec i Intertoto. Ba, ma nawet dwa epizodyczne występy w Bundeslidze. Jednak druga operacja dała się we znaki, bo rehabilitacja po niej trwała aż 16 miesięcy.
- Wówczas podjąłem decyzję o przenosinach do Eintrachtu Brunszwik, bo myślałem, że w II-ligowym klubie odbuduję formę - wyjaśnia Michał. - Ustaliłem ze swoim menedżerem, że może spróbujemy to zrobić w kraju i dlatego znalazłem się w Zagłębiu. Klubie po pierwsze: z ambicjami, a po drugie: blisko Krakowa, gdzie na stałe mieszkam.
Gol między kontuzjami
Czy Janicki przypadkiem nie żałuje swojego wyboru, czyli wczesnego wyjazdu za granicę? - Niczego nie żałuję, bo poznałem życie codzienne i piłkarskie od podszewki - akcentuje Michał. - No, może poza jednym. Gdy wchodziłem już do drużyny Wolfsburga i byłem blisko kadry meczowej, to wówczas uderzyła mi woda sodowa do głowy. (...)
W Sosnowcu zaliczył kilka treningów, bo wcześniej leczył uraz mięśni brzucha. - Nawet nie wiedziałem, kiedy się ten ból przyplątał - dodał piłkarz. W miniony weekend zagrał już w meczu rezerw, strzelił nawet bramkę i... Znów doznał kontuzji, która może wykluczyć go z gry do końca tej rundy!
Warson napisał(a):http://sport.interia.pl/pilka-nozna/2-liga/druzyna/zaglebie-sosnowiec,2249,30824
Ni Nie wiedzialem ze W Naszych szeregach jest Zakupiony Elokan :):)
Użytkownicy przeglądający ten dział: novack