Aresztowanie piłkarzy ZS

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Gilardino 2006-08-23, 11:57 am

Przemek26 napisał(a):Poniżej pełny tekst z artykułu zameszczonego w Przegladzie Sportowym:

Przeszło trzy godziny spędził wczoraj na przesłuchaniu Mariusz U. Prokuratura postawiła mu kilka zarzutów korupcyjnych.Widać było‚że zrzucił z siebie olbrzymi balast. Ciężar‚ który mu przeszkadzał. Prokuratorom opowiedział o mechanizmach korupcyjnych‚
jakie funkcjonowały wZagłębiu Sosnowiec i jego byłym
klubie Górniku Polkowice. – Skoro został wypuszczony z aresztu, to zapraszam go na trening – zadeklarował trener Bełchatowa Orest Lenczyk. Ale Mariusz U. nie ma szans na grę. – Z pewnością go zawiesimy aż do momentu wyjaśnienia sprawy przez prokuraturę – mówi
Jacek Kryszczuk zWydziału Dyscypliny PZPN.
PRZEGLĄD SPORTOWY: Przyznał się pan do winy?
MARIUSZ U. (piłkarz GKS BOT
Bełchatów): Do jakiej winy? Prokuratura postawiła panu zarzuty korupcyjne. Jest pan podejrzewany o wręczanie sędziom korzyści majątkowych... Złożyłem obszerne wyjaśnienia
w prokuraturze‚ które mogą tylko pomóc rozbić to wszystko‚ o czym zresztą dawno marzyłem. Bardzo marzyłem.
Nie dawało to panu spokoju? A myśli pan‚ że miło jest być
uwikłanym w coś‚ na co się nie ma wpływu?
Dlaczego nie miał pan wpływu?
Zrozumie pan‚ jeśli zapozna się z faktami‚ które przedstawiłem już prokuraturze. To znaczy‚ że ktoś w Zagłębiu Sosnowiec zmuszał pana do takiego działania? Zostały stworzone pewne koszmarne struktury i niektórzy ludzie‚ tacy jak ja‚ zostali wciągnięci w taką właśnie maszynkę i w te potworne macki.
Czyli w korupcję?
Na szczęście teraz mogę się skoncentrować na tym‚ żeby tylko
i wyłącznie grać w piłkę. A nie schodzić z boiska zmęczonym‚ zdenerwowanym‚ oszukanym i tylko ciągle się zastanawiać‚
dlaczego jeden pan‚ czy drugi pan nie był obiektywny. Dlaczego już się nie liczy‚ że ktoś podczas okresu przygotowawczego przebiega sto‚ czy dwieście kilometrów zimą‚ że przerzuca tony na siłowni.
Oszukani mogli się czuć również kibice‚ którzy kupowali bilety na ustawione mecze? Ja też jestem za uczciwością‚ ale nie miałem nic wspólnego z organizowaniem tego typu procederu. Ja jako jeden z wielu piłkarzy byłem w to wciągnięty.
Ale dlaczego wcześniej nie zgłosił
się pan na policję‚ skoro to tak mocno pana męczyło?
Moje wyjaśnienia‚ choć pewnie pomocne‚ to nie są żadne
wierzchołki góry lodowej. To dużo‚ dużo poniżej poziomu morza.
Po prostu byłem uwikłany wpewien system. Tak jak wiele innych osób.
Psychicznie nie jest pan zdołowany wizytą w prokuraturze?
Psychicznie? Psychicznie to ja się czuję jeszcze lepiej niż przed
przyjazem tutaj. Bardzo się cieszę‚ że wreszcie zajęli się tym
kompetentni ludzie‚ którzy chcą to wszystko wyjaśnić.
Wyjaśnić również kto nakręcał ten cały proceder w Zagłębiu?
Wszystko jest w dokumentach. Prokuratorzy już o tymwiedzą.
Czy to mógł być dyrektor Wojciech R.?
Pozostawię to bez komentarza.
Niebawem wszystkiego się dowiecie.
Wielu piłkarzy może tutaj jeszcze trafić? Ten proceder był tak powszechny‚
że wszyskto jest możliwe. Ale mogą tutaj trafić również osoby‚ które spowodowały‚ że tacy ludzie jak ja i wielu innych musiało w tym funkcjonować.
Jak funkcjonować?
Jak? Tak‚ że ktoś przychodził i mówił‚ że trzeba zrobić to‚ to
i to‚ bo jak nie to ktoś‚ a jak nie chcesz... ...to nie będziesz grał?
Mniej więcej tak to wyglądało.
Gdybym był zawodnikiem pokroju Tomasza Frankowskiego‚ czy Macieja Żurawskiego‚ to grałbym w najlepszych polskich klubach‚ gdzie nie ma czegoś takiego.
ROZMAWIAŁ
PAWEŁ RUSIECKI

OJ UJO, UJO ... :shock:
Gilardino

Postprzez zaglebie76 2006-08-23, 12:20 pm

Nie rozumiem takich harcerzyków jak stani19.
Czego Ty chcesz chłopie? Ukarania Zagłębia? Zrobią z naszego klubu kozła ofiarnego i wszystko wróci do normy.Handel będzie trwał nadal (może tylko stawki wzrosną z uwagi na większe ryzyko).Jeśli cała ta afera miałaby się zakończyć ukaraniem tylko naszego klubu to w dupie mam taką "uczciwość" - wyjdziemy tylko na frajerów co się dali złapać ,a nie na "uzdrawiaczy"futbolu (patrz przykład Dziurowicza i GKS-u).

Zamiast wspierać naszych piłkarzy w tych trudnych chwilach,część forumowiczów już wydała wyrok i wyrzuciła chłopaków z drużyny.Chyba trochę nerwosolu dobrze by niektórym zrobiło...
Może jednak poczekamy na wyrok sądu?Po co teraz pisać jakieś bajki?

Jakoś w innych klubach (Zagłębie Lubin,Śląsk Wrocław,Górnik Polkowice itd.)w których pojawiły się oskarżenia o korupcję rewolucji nie było.Grają dalej.
Więc dlaczego niektórzy "publicyści" z tego forum robią za V kolumnę?
Po co ułatwiać przeciwnikom robotę siejąc u nas zamęt?
zaglebie76

Postprzez serrano 2006-08-23, 12:25 pm

Chodzi o to ze nie wiemy czy bedzie to "duza akcja" w calej lidze czy moze Zaglebie zostanie kozlem ofiarnym ku chwale rzadzacych....

Ja sie nie boje zadnego scenariusz poza tym ze "ukladzik" wystawil jednego na odstrzal na potrzeby mediow.... i tym jednym jest nasze Zaglebie
serrano

Postprzez Machel 2006-08-23, 12:31 pm

Poniżej pełny tekst z artykułu zamieszczonego w dzisiejszym Fakcie
ZADOWOLONY Z SIEBIE OSZUST
Marcin L. kupował mecze i jeszcze sie z tego śmieje
Podejrzany o handlowanie meczami i zatrzymany przez policje piłkarz Zagłębia Sosnowiec Marcin l. (25l.) wczoraj tryskał humorem. Być może jego zadowolenie bierze sie stąd że choć na boisku nie zyskał sławy to przynajmniej teraz ma swoje 5 minut. Zakuty w kajdanki zawodnik szedł na przesłuchanie we wrocławskiej prokuraturze uśmiechnięty od ucha do ucha. Dumnie prezentował twarz przed dziennikarzami. Ciekawe czy równie wesoły będzie na ławie oskatrżonych bo przyznał się przed prokuratorem do wszystkiego.
a dotego 2 wieklie na 1/3 strony zdjęcia śmiejącego sie Lachy (<-odemnie)
PIONKI Z SOSNOWCA NA WOLNOŚCI
Mariusz U. (29 l.) musiał kupować mecze??
-my byliśmy w tej machinie tylko pionkami powiedział były piłkarz Zagłębia Sosnowiec Mariusz U. (29 l.) . On i jego koledzy (podejrzani o handlowanie meczami),z którymi grał w tym klubie: Łukasz A. (31 l.) i Marcin L (25 l.) wyszli wczoraj na wolność. Czła trójka poszła na współprace z prokuraturą . - teraz chciałbym wrócić jak najszybciej do gry w piłkę. Szczerze życze każdemu piłkarzowi, aby grał w takim zespole jak GKS Bełchatów, gdzie nikt nikogo do niczego nie zmusza mówi dziennikarzą po wyjściu na wolnośń Mariusz U. Piłkarza Gks policja zwinęła tak nagle że nie zdążył on nawet zabrać swojej toyoty z klubowego parking. Auto niedługo pozostało bez opieki, bo piłkarz szybko się przyznał i został zwolniony. nie chciał powiedzieć jednak Faktowi, kto kierował procederem, w który został wciągnienty. mechanizm był taki musieliśmy z własnych pieniędzy ustawić pewne rzeczy są kluby w których pracownik musi współpracować lub grać za 600zł mówi mariusz u. wobec całej trójki prokurator zastosował porenczenia majątkowe od 15 do 25 tyś zł oraz zakaz opuszczania kraju koniec :!: :!: :!: :!:
Ostatnio edytowano 2006-08-23, 1:27 pm przez Machel, łącznie edytowano 1 raz
Machel
Żółta kartka

Postprzez milka 2006-08-23, 12:31 pm

Podobno w "sporcie" ukazał się artykuł o ponownych zarzutach postawionych Marcinowi Lachowskiemu. Teraz to "zawisza" dodała swoje 5 groszy..
czy ktoś może wie coś więcej na ten temat , bo na oficjalnej stronie pzpn nie ma takich danych.. :cry:
milka

Postprzez almot 2006-08-23, 12:38 pm

Machel napisał(a):Poniżej pełny tekst z artykułu zamieszczonego w dzisiejszym Fakcie
ZADOWOLONY Z SIEBIE OSZUST
Marcin L. kupował mecze i jeszcze sie z tego śmieje
Podejrzany o handlowanie meczami i zatrzymany przez policje piłkarz Zagłębia Sosnowiec Marcin l. (25l.) wczoraj tryskał humorem. Być może jego zadowolenie bierze sie stąd że choć na boisku nie zyskał sławy to przynajmniej teraz ma swoje 5 minut. Zakuty w kajdanki zawodnik szedł na przesłuchanie we wrocławskiej prokuraturze uśmiechnięty od ucha do ucha. Dumnie prezentował twarz przed dziennikarzami. Ciekawe czy równie wesoły będzie na ławie oskatrżonych bo przyznał się przed prokuratorem do wszystkiego.
a dotego 2 wieklie na 1/3 strony zdjęcia śmiejącego sie Lachy (<-odemnie)

Jaki ten fuckt to jeb... szmatławiec!!!!! To, ze Lacha szedł usmiechniety i nie kryl twarzy jak kazdy przestepca pod kurtka to znaczy, ze szuka slawy? Wiekszych bredni nigdy w zyciu nie slyszale. To znaczy po prostu do cholery, ze czuje sie niewinny i mial gdzies hieny dziennikarskie! Proste!! A co mial? Isc kanalami przykryty kurtka? Wtedy by dopiero bylo, ze chowa twarz bo mu wstyd po tym co zrobil. Jak ogladalem fakty i widzialem jak szedl wyluzowany, to jakos tez lepiej sie poczulem, bo wiedzialem, ze jest niewinny i wyjdzie z tego bagna, bo przeciez nie ma nic do ukrycia!!!! Spalic ten brukowiec fuckt, bo rzygac sie chce jak sie czyta takie banialuki!!!!!!!!!!

Aha i jeszcze to, ze sie do wszytskiego przyznal? buahaha, no nie wytrzymam. Nawet prokurauta jeszcze nie wydala oswiadczenia, zadna gazeta nie pisze nic pochopnie, bo po co kogos niepotrzebnie krzywdzic, ale nie fuck- zeruja na ludziach, lezacego by ukopali!!! To co wczoraj napisali na koncu artykulu, to tez jest szok, a mianowicie, ze zostanie panom postawiony rowniez zarzut dzialania w zorganizowanej grupie przestepczej :lol: No kur... nie wytrzymam... moze jeszcze z giwerami na i po meczu latali i zalatwiali wyniki meczow? Zejdzcie kur... z afiszu fuckcie pieprzony, bo swymi toksycznymi i nie popartymi zadnymi dowodami robicie ludziom krzywde... Ciekawe czy to pan Polaczkiewicz? Czy moze jednak jakis madrala z centrali? Chetnie bymz takim wdal sie w polemike, bo dostal prace w fukcie gdzie nigdzie nie jest kontrolowany i pisze co mu sie zywnie podoba. Dziwne, ze Gaztea Wyborcza, Dziennik moga pisac konstruktywne artykuly, ale tam pewnie w zyciu by sie nie zalapal, bo za wysokie progi. Wiec wielmozny auotrze artykulu- WYPIERD....!!!!!! NA ZBITY PYSK!!!!
almot

Postprzez Piru 2006-08-23, 1:23 pm

twari napisał(a):
jag napisał(a):Wydaje mi się, że skoro klub na razie milczy to może dobrze by było, żeby na głównej serwisu ukazało się oświadczenie kibiców. Coś mniej więcej takiego:

- kibice Zagłębia są wstrząśnięci posądzeniami naszych czołowych piłkarzy o handel meczami. Tak długo jak nie pojawią się niezbite dowody będziemi ufać, że jest to tylko pomyłka bądź czyjaś świadoma prowokacja. Jesteśmy solidarni z naszymi piłkarzami, pamiętami ich zasługi dla klubu, serce i zdrowie pozostawione na boisku

- kibice zagłębia nie popierali i nigdy nie będą popierać żadnych działań nie będących zgodnymi z duchem fair play, czystości i uczciwości w sporcie. Mamy nadzieję, że działania prokuratury posłużą oczyszczeniu polskiego futbolu i obejmą wszystkie kluby i środowiska piłkarskie - w tym także Zagłębie. Gdyby okazało się - w co nie wierzymy - że klub nasz bądź poszczególni piłkarze brali udział w zarzucanych im działaniach - mamy nadzieję na szybkie wyjaśnienie sprawy, ze swojej strony dołożymy wszelkich starań aby nigdy więcej podobne sytuacje nie były kojarzone z naszym klubem.

- zapewniamy wszystkich że niezależnie od rozwoju sytuacji kibice Zagłębia będą twać z klubem na dobre i na złe. Wierzymy - że na dobre. Pragniemy awansu - ale przede wszystkim pragniemy czystej i uczciwej rywalizacji. Jesteśmy przekonani, że taka była w przeszłości - i z pewnością taka będzie w przyszłości.

--
Oczywiście to tylko szkic - propozycja - wymaga pracy i edycji - ale myślę, że dobrze by było gdyby coś takiego poszło w świat.

Ot - zdanie typowego piknika któremu zależy na Zagłębiu nie mniej niż wam.

pozdrawiam

POPIERAM!! Zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomóc może!

Ja także!
Piru

Postprzez Bongo(zz) 2006-08-23, 2:24 pm

OT - Na Jowisza, ludzie, nauczcie sie cytowac, juz ktorys z kolei kierownik cytuje cala wiadomosc poprzednika, zeby dodac: Ja takze.
Bongo(zz)

Postprzez domestos666 2006-08-23, 2:38 pm

Jeżeli to co pisze Fakt uznać za pewnik, to pogratulować rozumu. :lol:
domestos666

Postprzez tommaz 2006-08-23, 2:59 pm

zaglebie76 napisał(a):Nie rozumiem takich harcerzyków jak stani19.
Czego Ty chcesz chłopie? Ukarania Zagłębia? Zrobią z naszego klubu kozła ofiarnego i wszystko wróci do normy.Handel będzie trwał nadal (może tylko stawki wzrosną z uwagi na większe ryzyko).Jeśli cała ta afera miałaby się zakończyć ukaraniem tylko naszego klubu to w dupie mam taką "uczciwość" - wyjdziemy tylko na frajerów co się dali złapać ,a nie na "uzdrawiaczy"futbolu (patrz przykład Dziurowicza i GKS-u).

Zamiast wspierać naszych piłkarzy w tych trudnych chwilach,część forumowiczów już wydała wyrok i wyrzuciła chłopaków z drużyny.Chyba trochę nerwosolu dobrze by niektórym zrobiło...
Może jednak poczekamy na wyrok sądu?Po co teraz pisać jakieś bajki?

Jakoś w innych klubach (Zagłębie Lubin,Śląsk Wrocław,Górnik Polkowice itd.)w których pojawiły się oskarżenia o korupcję rewolucji nie było.Grają dalej.
Więc dlaczego niektórzy "publicyści" z tego forum robią za V kolumnę?
Po co ułatwiać przeciwnikom robotę siejąc u nas zamęt?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Dokładnie tak - 100% poparcia i bardzo prosze co niektorych , nie srajcie w swoje gniazdo za przeproszeniem !! teraz musimy wspierac całą nasza druzyne wszyscy razem ( W JEDNOŚCI SIŁA !!! ) a na oceny poczekamy do momentu wyjasnienia wszystkiego.
tommaz
Obserwowany

Postprzez mezo 2006-08-23, 3:02 pm

Piłkarza Gks policja zwinęła tak nagle że nie zdążył on nawet zabrać swojej toyoty z klubowego parking. Auto niedługo pozostało bez opieki, bo piłkarz szybko się przyznał i został zwolniony.

:lol: Achh...
mezo

Postprzez PTAQ84 2006-08-23, 3:13 pm

reasumując: NIE MA WYROKU :arrow: NIE MA WINNYCH.

dlatego co niektórzy niech opanują burze hormonów..
PTAQ84
WOJKOWICE

Postprzez drewinio 2006-08-23, 3:17 pm

Ludzie robicie panike z niczego. Antek, Lacha i Uju zostali zatrzymani w celu złozenia wyjaśnień a nei aresztowani i oskarżeni. Jeżeli bedziecie wierzyć we wszystko co piszą brukowce typu Fuckt to wyjdzie że PRezydent i PRemier mają po 200cm wzrostu każdy; ktoś z roddziny Michała W. jest spokrewniony z osłem i koniem.

Nie było żadnego oświadczenia zarówne ze strony władz klubu jak i władz zajmujących sie korupcją w polskim sporcie.

A wierzyć Ujkowi nei ma co bo to wsza jest. Zaśmierdziało mu koło zadu to zaczyna zwalać na innych byle samemu sie wymigać od odpowiedzialnosći i kary. Pamiętam jak srał na regionalnej trójce na Nasz Klub jak odszedł do Bełchatowa że klub mu nie płaci kasy nie ma i tka dalej.

Uspokujcie sie wiara dopóki nie postawią naszemu klubowi konkretnych zarzutów i nie przedstawią konkretnych dowodów nie ma co panikować.
drewinio

Postprzez Monti 2006-08-23, 3:25 pm

Jeśli rzeczywiście przyznali się do stawianych zarzutów a wszystko wskazuje że tak jest, to nie oszukujmy się, niezależnie od tego jak sprawa potoczy się przd sądem poniesiemy tego konsekwencje. Ważne w tej chwili jest by nie zrobić z Lachy i Antka kozła ofiarnego bo co do tego że nie są to postaci kluczowe jest dla mnie oczywiste. Tak czy tak Zagłębie jest winne i musimy z pokorą odpokutować swoje, mam tylko nadzieje że "gończym" nie braknie konsekwencji.

Jest jeszcze drugi wariant, którego nikt do tej pory nie brał pod uwage. Oczywiście to tylko spekulacje, ale niewykluczone że wcale nie chodziło tu o to by wyniki były dobre dla Zagłebia a o to żeby typy weszły. Nie jest chyba wielka tajemnica że niejaki Marius U grywał często i gesto.
Ostatnio edytowano 2006-08-23, 3:27 pm przez Monti, łącznie edytowano 1 raz
Monti
Moderator

Postprzez Demono 2006-08-23, 3:27 pm

stani19 napisał(a):Czytam tak niektóre wypowiedzi i nie mogę się nadziwić jak można wypisywać takie brednie!!!
Gdyby cała sytuacja dotyczyła zawodników innego klubu chociażby Piasta a z całą pewnością zespołu naszego ulubionego pana B. to założę się że wszyscy zgodnie wieszalibyśmy ich tu na szubienicy i chcielibyśmy wyrywać takie "chwasty",ale jeżeli dotyka to naszych zawodników,szukacie jakiś chorych usprawiedliwień, a co gorsze, mam wrażenie że niektórzy to daliby im odznakę honorowego członka klubu a do tego zrobiliby im loda!!!.....

Brawo, Stani. Ciesze sie, ze jest nas tu wiecej.
Zaraz zagrożą ci banem i nazwą zdrajca.

A nie pamietaja juz, co pisali o innych gdy dochodzilo do aresztowan. Wtedy ferowanie wyrokow bylo na przadku dziennym.

Natomaist prowokatorzy, ktorzy wplatali nasz klub w sobotnia kompromitacje z baniakiem - milczą.
Ciekawe, co powiedza gdy nas na wyjazdach obrzuca banknotamii?
Demono

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna