Przemek26 napisał(a):Poniżej pełny tekst z artykułu zameszczonego w Przegladzie Sportowym:
Przeszło trzy godziny spędził wczoraj na przesłuchaniu Mariusz U. Prokuratura postawiła mu kilka zarzutów korupcyjnych.Widać było‚że zrzucił z siebie olbrzymi balast. Ciężar‚ który mu przeszkadzał. Prokuratorom opowiedział o mechanizmach korupcyjnych‚
jakie funkcjonowały wZagłębiu Sosnowiec i jego byłym
klubie Górniku Polkowice. – Skoro został wypuszczony z aresztu, to zapraszam go na trening – zadeklarował trener Bełchatowa Orest Lenczyk. Ale Mariusz U. nie ma szans na grę. – Z pewnością go zawiesimy aż do momentu wyjaśnienia sprawy przez prokuraturę – mówi
Jacek Kryszczuk zWydziału Dyscypliny PZPN.
PRZEGLĄD SPORTOWY: Przyznał się pan do winy?
MARIUSZ U. (piłkarz GKS BOT
Bełchatów): Do jakiej winy? Prokuratura postawiła panu zarzuty korupcyjne. Jest pan podejrzewany o wręczanie sędziom korzyści majątkowych... Złożyłem obszerne wyjaśnienia
w prokuraturze‚ które mogą tylko pomóc rozbić to wszystko‚ o czym zresztą dawno marzyłem. Bardzo marzyłem.
Nie dawało to panu spokoju? A myśli pan‚ że miło jest być
uwikłanym w coś‚ na co się nie ma wpływu?
Dlaczego nie miał pan wpływu?
Zrozumie pan‚ jeśli zapozna się z faktami‚ które przedstawiłem już prokuraturze. To znaczy‚ że ktoś w Zagłębiu Sosnowiec zmuszał pana do takiego działania? Zostały stworzone pewne koszmarne struktury i niektórzy ludzie‚ tacy jak ja‚ zostali wciągnięci w taką właśnie maszynkę i w te potworne macki.
Czyli w korupcję?
Na szczęście teraz mogę się skoncentrować na tym‚ żeby tylko
i wyłącznie grać w piłkę. A nie schodzić z boiska zmęczonym‚ zdenerwowanym‚ oszukanym i tylko ciągle się zastanawiać‚
dlaczego jeden pan‚ czy drugi pan nie był obiektywny. Dlaczego już się nie liczy‚ że ktoś podczas okresu przygotowawczego przebiega sto‚ czy dwieście kilometrów zimą‚ że przerzuca tony na siłowni.
Oszukani mogli się czuć również kibice‚ którzy kupowali bilety na ustawione mecze? Ja też jestem za uczciwością‚ ale nie miałem nic wspólnego z organizowaniem tego typu procederu. Ja jako jeden z wielu piłkarzy byłem w to wciągnięty.
Ale dlaczego wcześniej nie zgłosił
się pan na policję‚ skoro to tak mocno pana męczyło?
Moje wyjaśnienia‚ choć pewnie pomocne‚ to nie są żadne
wierzchołki góry lodowej. To dużo‚ dużo poniżej poziomu morza.
Po prostu byłem uwikłany wpewien system. Tak jak wiele innych osób.
Psychicznie nie jest pan zdołowany wizytą w prokuraturze?
Psychicznie? Psychicznie to ja się czuję jeszcze lepiej niż przed
przyjazem tutaj. Bardzo się cieszę‚ że wreszcie zajęli się tym
kompetentni ludzie‚ którzy chcą to wszystko wyjaśnić.
Wyjaśnić również kto nakręcał ten cały proceder w Zagłębiu?
Wszystko jest w dokumentach. Prokuratorzy już o tymwiedzą.
Czy to mógł być dyrektor Wojciech R.?
Pozostawię to bez komentarza.
Niebawem wszystkiego się dowiecie.
Wielu piłkarzy może tutaj jeszcze trafić? Ten proceder był tak powszechny‚
że wszyskto jest możliwe. Ale mogą tutaj trafić również osoby‚ które spowodowały‚ że tacy ludzie jak ja i wielu innych musiało w tym funkcjonować.
Jak funkcjonować?
Jak? Tak‚ że ktoś przychodził i mówił‚ że trzeba zrobić to‚ to
i to‚ bo jak nie to ktoś‚ a jak nie chcesz... ...to nie będziesz grał?
Mniej więcej tak to wyglądało.
Gdybym był zawodnikiem pokroju Tomasza Frankowskiego‚ czy Macieja Żurawskiego‚ to grałbym w najlepszych polskich klubach‚ gdzie nie ma czegoś takiego.
ROZMAWIAŁ
PAWEŁ RUSIECKI
OJ UJO, UJO ... :shock: