1906-2006: 100 lat Zagłębia czy 100 lat piłki w Sosnowcu?

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez gregor 2005-11-05, 8:18 pm

to znowu JA ,a może wzorem ...ale poczytajcie sami , ico o tym sadzicie?

http://pilka.interia.pl/liga/2/news?inf=681641
gregor

Postprzez gregor 2005-11-11, 5:40 pm

wiem,wiem ,ale jeszcze takie coś
www.cracovia.krakow.pl/index.php?option ... Itemid=129

nara
gregor

hmmm

Postprzez eMeR 2005-11-22, 1:21 am

Cytat z odnośnika podanego wyżej:

Nasz Klub - najstarszy polski klub - już niedługo, bo w 2006 roku świętował będzie swój Jubileusz 100 lat działalności.

Nie żebym sie czepiał. ;)
eMeR

Postprzez ASTER 2005-12-14, 11:27 pm

A czasem Resowia nie jest starsza???
ASTER

Postprzez Carlos 2005-12-14, 11:54 pm

jest , obchodzili juz 100 lecie
Carlos

Postprzez ASTER 2005-12-15, 12:33 am

Carlos napisał(a):jest , obchodzili juz 100 lecie

dzięki Carlos, czyli Resowia Rzeszów 1905 rok
Ciekawie czemu craxa tak sie lansuje, że "najstarsi"??
wkurza mnie to!
ASTER

Postprzez Pasta 2005-12-19, 2:19 am

ASTER napisał(a):A czasem Resowia nie jest starsza???

Tak naprawdę to najstarszym polskim klubem jest Pogoń Lwów, która powstała w 1904 roku, jednak wszyscy o niej zapominają ponieważ już nie istnieje
Pasta

Postprzez Pesto 2005-12-19, 12:31 pm

właśnie że nie , bo najstarszym klubem był ich lokalny rywal - Czarni Lwów (1903).

a Resovia powstała w 1909.
Pesto
kumaty

100 lat Zagłębia czy 100 lat piłki w Sosnowcu?

Postprzez T.K. 2005-12-20, 12:44 am

GRODECKA WYPOWIEDZIALA SIE, ZE ODPOWIEDZIALNY ZA OBCHODY JUBILEUSZU JEST RUDY, A NASTEPNIE MOTTO NA SPOTKANIU W UM SOSNOWIEC, ZE SSA ODCINA SIE OD OBCHODOW. TERAZ ORGANIZACJA ZAJMUJE SIE UM W SOSNOWCU ?
ZNOW WYPADNIEMY JAK ZASCIANEK, PROWINCJA, -COZ PROBOWALEM PORUSZYC SERCA, SUMIENIA ROZNYCH OSOB ALE NIKT NIE CHCE SIOE NA POWAZNIE ZAJAC TYMI OBCHODAMI.
TYLE MAM DO POWIEDZENIA, MOZE WW JAKIS SPOSOB ZASLUZYLISMY SOBIE ABY BYC SYMPATYKAMI TEGO KLUBU (ZAGLEBIA S-C) A NIE INNEGO I DLATEGO MUSIMY TYLE PRZECIERPIEC.
T.K.

czyż nie szkodzi każdej stronie nie weryfikowanie faktów?

Postprzez Blajpios 2006-01-02, 2:59 pm

Odnosi się to na pewno do tych, co dla propagandy np. Wisły nie uwzględniają Lwowa (choć Karpaty chyba nie działają) czy Rzeszowa, jak również Sosnowca. Odnosi się to jednak i do Zagłębia, jak sądzę - dlatego postulowałem rozszerzenie bazy historycznych badań, kolejnego historyka wciągnięcie w przedstawienie rozumowania, choć prof. Pączek już rzeczy przedstawił. Może Krawiec mógłby zebrać swoje w liście do PSu albo przesłać z serwisu niniejszego opracowanie - ale też i właściwe podejście w zagłębiowskim środowisku byłoby potrzebne, inaczej nie przeskoczy się powszechnego w niektórych środowiskach pomijania zagłębiowskiego podejścia, bo mają już ukształtowaną opinię na określonych przesłankach i zostanie "wieśniaczy" (w znaczeniu "marginalny", "niewłaściwy", lokalnych ambicyjek bez właściwego esprit jubileusz). Świadczy o tym - i pytanie kibiców przez klub i zostawienie potem dyrektorowi, bez miasta ale i bez zaplecza szerszej reakcji tego zadania.
Aha - a zaczęły się te uwagi, że jednak znów o nich piszę od odnośnika z Wirtualnej Polski (a korespondują z pomijaniem Zagłębia w śląskim sporcie ale i warszawskiej świadomości o czym w rubryce "Nie tylko Zagłębie").
Wirt PL napisała o artykule z Przegl Sport o jubileuszu Cracovii i Wisły, najstarszych:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1715,wid,81 ... omosc.html
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2006-01-02, 5:43 pm

Kol. BLAJPIOS - z calym szacunkiem, z calym uznaniem ale wiedza
w Polsce Co to jest ZAGLEBIE, Gdzie znajduje sie ZAGLEBIE jest bardzo
mala by nie powiedziec zerowa. A wynika to z bardzo podstawowj przyczyny otoz nasze Wladze Miejskie te poprzednie i obecne nic nie robia
aby Polska i Swiat wiedzialy ze Zaglebie Dabrowskie to nie SLASK.
Ile razy jade samochodem w Polske a to MAZOWSZE mnie WITA, a to
WIELKOPOLSKA mnie wita, a to ZIEMIA LOWICKA mnie wita - przez lata
cale jade do Mojego ZAGLEBIA nie chce mnie przywitac - to jest SMUTNE.
Prozaiczna sprawa a nie ma na rogatkach naszego ZAGLEBIA zadnej info
nie wiem czy sie boimy, ze jak Pan KUTZ bedzie jechal to zamaluje albo nie wiem co zrobi.
Z mojego zycia prywatnego powiadam - ilosc ludzi ktorzy wiedza co to
to jest ZAGLEBIE jest tak mala ze az wstyd, czasmi trzeba sie wyklucac
aby pewne osoby chcialy zrozumiec te drobna roznice, a co zastanawia - wiekszosc tych ludzi w rubryce wyksztalcenie wpisuje WYZSZE.

Moi Drodzy jesli MY nie powiemy SWIATU, POLSCE - ze nasze Ukochane
ZAGLEBIE to JUBILAT POSIADAJACY 100 LAT TO NIKT ZA NAS TEGO
NIE ZROBI.
Moja propozycja jest taka ABY KTOS Z NAS MAM NA MYSLI FORUM
OPRACOWAL KROTKA INFO W TEJ KWESTII I PRZEKAZAL DO WSZYSTKICH MOZLIWYCH A OBIEKTYWNYCH REDAKCJI TAKICH JAK
PRZEGLAD SPORTOWY, PILKA NOZNA I INNE MEDIA ROWNIEZ.

Osoba Kol. KRAWCA - jest najlepsza jaka mozna sobie wyobrazic.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Nie tylko do Kol. Tadeusza...

Postprzez Blajpios 2006-01-02, 6:44 pm

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź Kol. Tadeusza - a rozumiem zarazem, że była to taka poetycka forma, wzmacniająca, w zgodzie poglądów... Toż te tezy o konieczności aktywności prozagłębiowskiej i zadbania o jej wyrazistość nieraz i na tym forum podnosiłem i na innych zagłębiowskich też.
Z tym że w kwestii omawianej są dwa wątki. Ten ogólnozagłębiowski w tle - a związany główny tu temat, to jubileusz klubu. Rozszerzając kontekst, portal 90minut przypomina Cracovię http://www.90minut.pl/news.php?id=361869 (na pewno słuszniej niż WPl, bo nie jest to kontrowersyjny jubileusz, co innego Wisła, przynajmniej ewidentnie w wypadku tych, co kwestionują Zagłębie).
Podejmując jeszcze temat ogólnozagłębiowskiej świadomości i manifestacji, bo jest w tle, to napiszę, że ostatnio jednak zastanawiam się, czy Zagłębie na tyle jest rzeczywiście "mocne sobą", "cieszące się swą jednością, tożsamością" i zarazem rozumno-atrakcyjne, by ostać się jako region, choćby pozostający w województwie katowickim (nazwa narzucona wbrew faktom: śląskie procentuje już wyraźnie wzmocnieniu świadomości Sosnowiec, okolice= Śląsk). Niestety, z racji choćby zbyt małej samoświadomości atrakcyjności i zadziorności w tworzeniu zagłębiowskiej świadomości Wielkiego Zagłębia, czyli poza Zawiercie, Olkusz, Jaworzno, na których wytworzenie Zagłębia jeszcze nie do końca jest skonsolidowane,czyli choćby aktywnie lobbując na terenie "zawężonego w ścisłej tradycji 4 miast": po prostu nie wytworzy się siły wystarczającej. Napiszę więc rzecz pozytywną, w ramach nazewnictwa i autoprezentacji: przemianowano tzw. dawną autostradę od rogatek przy Katowicach aż po granice z Będzinem i Dąbrową w Sosnowcu na Aleję Zagłębia. To jednak nie wystarczy. Już nie o to chodzi, że wielu w Sosnowcu wydawało się, że i w Sosnowcu to jest ul. Roździeńskiego. Chodzi o to - że np. w odpowiedzi na apele w innym portalu, by zająć się promocją tej nazwy, czyli używać ją gdziekolwiek, nawet naciągając, gdy gdzieś w radio się mówi, czy koledze opowiada jak dojechać: to oto w tej odpowiedzi była w sosnowieckim przecie gronie na stronach sosnowieckich wielka dyskusja, że jaka to szkoda, iż nie nazwano tej ulicy ulicą Gierka. Jakże tu więc daleko do perspektywy: powitalnych tablic "Witamy w Zagłębiu" jeszcze przed Zawierciem, Olkuszem, Jaworznem aż do stolicy, czyli w Sosnowcu na granicy ze Śląskiem czy w Czeladzi? Dalej - Prezydent Miasta mówi na Forum Zagłębiowskim mniej więcej: zrozumiejmy, to jest Śląsk, jako tacy jesteśmy postrzegani i zaistniejemy tylko jako Śląsk, więc owszem, wewnątrz tego warto, trochę na zasadach folkloru, czy hobby (to już moja nie tylko interpretacja, ale i uwypuklenie) - rozwijajmy sobie Zagłębie. No i dlatego właśnie, otwieram to Forum Zagłębia. Dalej - w budżecie miasta jako dodatkowe środki jedyne uczelnie, które mogły dostać dotację: to te, które mają w nazwie "Śląsk", taka jest wymowa faktów.
Dlatego coraz bardzeij widzę. Nie ma tej energii, tej świadomości ważności i radości, dynamiki bycia Zagłębiakiem na tyle w regionie, by ochronić inny wymiar Zagłębia aniżeli ewent. folklor (dla niektórych mieszkających tutaj aborygenów, albo w ogóle historia). Z jakim nastawieniem serca to się pisze, to Pan zapewne może zrozumieć, bo my funkcjonujemy jako ludzie, którzy z dawna stąd wyjechali - niemniej nie my coś tu zmienimy. To nasze spojrzenie, choćby doświadczenie z widzenia innych miejsc Kraju czy Europy świadczące, że to wielka siła, "Mała Ojczyzna": niewiele tu się zda. Głównie - decydują ci, co są na miejscu. Tak więc, podsumowując, coraz bardziej wydaje mi się, że obserwacja tych sił społecznych wskazuje, iż po prostu jesteśmy w czasie równie historycznym jak parę setek lat temu w okolicach Bytomia, który również przecież mając źródło w Małopolsce stawał się Śląskiem. Nim jest dziś wyraźnie. Ba - kto wie. Jeżeli nie ma tej zagłębiowskiej energii: to może należy się spieszyć z wkomponowaniem w Śląsk, by zająć lepsze miejsca? Tu nie wystarczy kwestia pamiętania, że klub się nazywa Zagłębie.
Dlaczego jednak to piszę tu? Otóż - wyjaśnia to wiele w podejściu do historii klubu. Jak pisał Kol. Tadeusz: trzeba tego rozpropagowania idącego stąd, nikt tego nie zrobi. Przypomnę, że zresztą były takie akcje, niektórzy pisali tu czy tam. Czy zaś taki PS, Sport i inne gazety są uczciwe - wątpliwe. No, ale niech tam. W PZPN akcja skutek, przynajmniej na stronach przyniosła. Tylko że trzeba jeszcze czegoś innego, jeszcze pewnej innej dynamiki. Teraz - portal jakiś, gazeta napisze np. o stuleciu jedynie Wisły, Cracovii itp. W odpowiedzi w komentarzach czy listach - dodatek jednego, drugiego kibica z Sosnowca, protest: przeciw któremu zresztą i zaprotestują inni. Z opracowań naukowych, to co napisał prof. Piątek, jest przedstawiane jako stronnicze. Koniec. Świadomość ogólna wciąż pozostaje niepewna. Zwłaszcza, że czynniki oficjalne też pewności nie dają, miasto fakt omija, klub pyta kibiców co chcą obejść, to to wam zrobimy. Stąd proponowałem, by np. było oficjalne zaproszenie choćby do pracy magisterskiej dokładnie od strony formalnohistorycznej badającej ten temat. Inaczej - pozostanie wrażenie, że to są tylko emocjonalne ambicje, połączone jednak z brakiem odwagi weryfikacji. W ten sposób - nie przebije się w skali ogólnopolskiej. Owszem. Można się zamknąć w emocjach swoich - obrazić na innych. Jednak to nie zmieni faktów. Prawdę pisząc, dyskusyjne jest na pewno z chwilą, gdy nie ma ciągłości formalnoprawnej, tak jak w Cracovii. Jeżeli jednak przyjmuje się tradycję za datę powstania w Wiśle, choć formalnie powstała później - to tym bardziej pasuje to do Zagłębia. Tyle, że należałoby to formalnie wykazać. Wykazać na przykładzie kraju, że z racji burzliwej historii przyjmuje się, że niekonieczna jest ciągłość nazwy i formalnie istniejącego klubu - i wykazać w odniesieniu do Zagłębia pewnych faktów. Tym bardziej co do Zagłębia, bo ta przestrzeń czasowa do wykazania tożsamości jest dłuższa niż rok, półtora. Może też nie wystarczać ciągłość działania tych samych działaczy, bo mogli np. zbankrutować i gdzie indziej coś innego zakładać. Trzeba wykazać - że to również specyfika regionu, ściganie przez władze carskie tu inne niż w innych rejonach zaboru: miały wpływ. To były przerwania przymusowe działalności, którym się nie chciano poddać. Takie działania na forum polskim, które nie będą tylko w wypowiedziach internatów, komentarzach - mogą zmienić nastawienie. Inaczej - po części w słusznym poczuciu krzywdy, po części sami sobie będąc winni: pozostanie się w świętowaniu odizolowanym, nie uznanym i zmarginalizowanym, wstydliwym nawet w czasie i na miejscu świętowania, lub z krzykliwością demonstracyjną ale nie dochodzącą za daleko.
Znów wraca jednak sprawa tej dynamiki, o której dość dużo wyżej pisałem w perspektywie ogólnozagłębiowskiej. Właśnie dlatego o niej tu pisałem. Nie wydaje się, by by rzeczywiście ona istniała "w narodzie" na tyle, by to zagłębiowskie podejście było w stanie wyzwolić potrzebne tu do zaistnienia pełnoprawnego w skali szerszej.
Pozdrawiam - no i oczywiście jednak chcemy wszyscy, by było lepiej, niż się "zanosi".
Blajpios

Postprzez zgredos 2006-01-11, 8:55 am

http://90minut.pl/news.php?id=365107
A u nas cisza spokój...ciekawe kiedy coś jeśli wogóle ruszy się u nas
zgredos

Postprzez FIGHTER1906 2006-01-19, 2:47 pm

POWSTAŁO FORUM O STULECIU ZAGŁĘBIA, CRACOVII ORAZ WISŁY. TAM MOŻNA PRZEDSTAWIAĆ POMYSŁY ORAZ RÓŻNE PROPOZYCJĘ.

ZAPRASZAM

WWW.STULECIE.FORA.PL
FIGHTER1906
Pokemon z żółtą kartką

Postprzez keff79 2006-01-20, 9:54 am

FIGHTER1906 napisał(a):POWSTAŁO FORUM O STULECIU ZAGŁĘBIA, CRACOVII ORAZ WISŁY. TAM MOŻNA PRZEDSTAWIAĆ POMYSŁY ORAZ RÓŻNE PROPOZYCJĘ.

ZAPRASZAM

WWW.STULECIE.FORA.PL

Można też pewnie przedstawiać pomysły na naszym forum..

Nowe forum jest jakieś zaczepno-obronne już po pierwszych wpisach widać.. a po co dyskutować i udowadniać coś komuś - kto dużo piszę, stawia mnóstwo pustych literek i wyrazów - ma poglądy, a nie wiedzę i do tego po tych wszystkich "tomach" swoich przemyśleń nie przedstawił ani jednego dowodu potwierdzającego swoją tezę..

Pomysł M. Jaroszewskiego z Leszkiem Baczyńskiem jako sternikiem obchodów bardzo dobry.. bo jakoś szefostwo klubu jak i urząd umywają ręce - zresztą dla nich nasza tradycja to chyba jakieś obciążenie..
keff79

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna