Zagłębie Sosnowiec kontra TVP3

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez dynamitek 2005-08-11, 4:12 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Nie dajmy sie wciagnac w dyskusje - RACJA PO STRONIE NASZEGO ZAGLEBIA- JESLI TV ma ochote pokazac ZAGLEBIE (dobry towar) to prosze niech zaplaci. Inne kluby nas nie interesuja widocznie maja duzo KASY.
A dlaczego nie bylo takiego LARUM w Maju jak nasi Sympatycy nie mogli jechac do Chorzowa ?
Wlasciciel Klubu ma racje i BASTA.
Pozdrawiam
Tadeusz

Dajmy się właśnie wciągnąć w dyskusję, bo temu służy forum, Panie Tadeuszu. Właściciel nie ma racji, ale właściciel ma prawo decydować. Zatem racja po stronie silniejszego i tyle. Nikt nie próbuje wywierać nacisku, fajnie jest jednak, jeśli spojrzy się na sprawę obiektywnie... Po to właśnie jest forum kibiców! Ktoś zauważył trafnie, że właściciel może kiedyś zwinąć zabawki i zmienić piaskownicę... Ciekawe, co wtedy? Czyżby los GKS K.??? Widzicie, dopóki są pieniądze, to 1000 pln czy 5000 pln to nic... ale jak zaczyna brakować, to się na zgrupowania na stadion śląski jeździ i w zimnej wodzie kąpie... po ciemku! Dlatego pieniądze trzeba szanować, jak można je pomnożyć, nie ryzykując, to tym bardziej trzeba to zrobić. A z tym świetnym produktem to troszkę bym wyluzował... Bo Widzew ostatnio pokazał, jak to jest... I bardzo mi było przykro, że nie mogłem sobie tego w żaden sposób obejrzeć. Piłka nożna jest dla kibiców i należy pamiętać, że bez kibiców nie będzie dochodowa...
Nasza drużyna, nasz klub nigdy nie będzie medialny bez udziału mediów! Trochę tego nie rozumiem... Przecież jeśli mam świetny produkt, to chcę mu zrobić reklamę w TV. ALE MUSZĘ ZA TO ZAPŁACIĆ! Ja płacę za reklamę, a nie telewizja mnie... Inwestuję w reklamę, żeby zarabiać na sprzedaży produktu... Tak to chyba jest... no ale mogę się mylić...
dynamitek

Postprzez dynamitek 2005-08-11, 4:33 pm

trebor napisał(a):Dla przypomnienia. Raczej się nie pomylę jak stwierdzę, iż tylko dwukrotnie TVP3 transmitowała "na żywo" mecze z udziałem Zagłębia:
1. Zagłębie- Lech 4:1 oraz z Górnikiem w Zabrzu 0:0. Dawne to czasy i wówczas problem praw do transmisji praktycznie nie istniał.
Argument iż "transmisja lub w tym przypadku: żenujący skrót, ma wpływ na frekwencję" jest raczej zaczerpniety z kosmosu.
Kto był i widział w telewizji ten pamieta: słynne słowa A. Zydorowicza "kibice Zagłębia wciąż wchodzą na stadion" - a było nas ok. 2 tysiące.
Prawdziwy kibic gdy mecz jest u siebie przyjdzie na stadion i żadna transmisja nie odda atmosfery na stadionie, dlatego też niech się martwią nieobecni czyli "przyjezdni z Ruchu" że ich nie będzie. Resumując, mimo wszystko dobrze, że "towar pod nazwą Zagłębie, jest ceniony przez włodarzy klubu". To reklamodawcy powinni bić się o obecność na meczach Zagłębia ale nie w stylu I. Sekuły: "Gram z Zagłębiem w I lidze", lecz w dobrze rozumianych celach marketingowych.

Faktycznie, oba mecze widziałem na żywo, mimo relacji w TV.
Ale czy włodarze klubu nie przeceniają swojego produktu???
Właśnie, reklamodawcy POWINNI się bić o miejsce reklamowe na stadionie. Tylko po co? skoro tylko, wybaczcie szczerość, może 20% kibiców na stadionie, to lubie dorośli i trzeźwi. Pozostali przeciwnie... Reklamodawcy, aby reklama miała sens muszą kierować ją do swojego potencjalnego klienta. Im szerszy przekaz, tym większe prawdopodobieństwo dotarcia do klienta. Bez relacji w TV, bez skrótów, nikt nie kupi miejsca na reklamę. Bardziej opłaca się okleić samochód służbowy...

Podam jeszcze jeden przykład z życia... I już dam sobie spokój, obiecuję! ;) Otóż pewien średnio znany producent odzieży damskiej, ze względu na wielkość firmy, nie mógł sobie pozwolić na zakup reklamy w magazynie X, w którym jedna strona to koszt ok. 70 tyś. pln. Dogadał się jednak tak, że wraz z magazynem X realizuje strony o modzie. Magazyn robi sesje zdjęciowe z ciuchami tego producenta, nakład wynosi 200 000 egzemplarzy. I do tylu klientów trafia właśnie produkt tego producenta, rozumiecie? Zaoszczędził te 70 tyś pln, bo przecież nie zapłacił za reklamę, ale mimo wszystko reklamę sobie zrobił! Nie żądał pieniędzy od magazyny X za fotki z jego produktami!!! Rozumiecie, co mam na myśli? I teraz najlepsze - podwoił, a nawet potroił sprzedaż, rozwinął sieć sklepów, a dzisiaj Wasze kobiety mają co najmniej jeden ciuch w szafie od tego producenta... I teraz pomyślcie tak: producent to Zagłębie, magazyn X to TVP... Nie wszystko jest czarne albo białe... Nie zawsze korzyści można mierzyć w pieniążkach. Wydaje mi się, że Zagłębie dostaje za darmo czas antenowy, który może wykorzystać z korzyścią dla siebie, trochę się wypromować. I zarabiać na tym pośrednio... No ale jak ktoś powiedział, "ja się gówno znam" ;) Pozdrawiam Was serdecznie!
dynamitek

Postprzez WAB 2005-08-11, 4:44 pm

dynamitek napisał(a):[Nasza drużyna, nasz klub nigdy nie będzie medialny bez udziału mediów! Trochę tego nie rozumiem... Przecież jeśli mam świetny produkt, to chcę mu zrobić reklamę w TV. ALE MUSZĘ ZA TO ZAPŁACIĆ! Ja płacę za reklamę, a nie telewizja mnie... Inwestuję w reklamę, żeby zarabiać na sprzedaży produktu... Tak to chyba jest... no ale mogę się mylić...

I właśnie na tej zasadzie w ekstraklasie, to kluby (świetny produkt) płacą Canal+ za przeprowadzanie transmisji (bo chcą się zareklamować), a ten je pokazuje w Diabelskim Młynie albo Łapu-Capu. I TVN nie zapłacił 5 mln za pokazywanie magazynu ligowego, tylko właśnie kluby mu tyle płacą (najwięcej pewnie Polonia Warszawa z 1000 widzów na trybunach, bo chce się wylansować w Warszawie :lol: ).
Ostatno napisałem, że się gówno znasz na marketingu i widzę jak się pomyliłem. Gówno to jednak zawsze COŚ. Mniej wiecej tak jak z tymi 2 tys. w Zabrzu, które też pewnie widziałeś, no bo przecież byłeś. Bez odbioru.
WAB

Postprzez zaglebie76 2005-08-11, 4:56 pm

TVP 3 to wiocha.Co to za reklama?Chyba antyreklama.Ludzie z Zagłębia mogą przyjechać na mecz.A innych mam w du...Zresztą chyba nie sądzicie że dzięki transmisji w TVP3 zyskamy nowych kibiców na śląsku?
zaglebie76

Postprzez dynamitek 2005-08-11, 4:59 pm

WAB napisał(a):
dynamitek napisał(a):[Nasza drużyna, nasz klub nigdy nie będzie medialny bez udziału mediów! Trochę tego nie rozumiem... Przecież jeśli mam świetny produkt, to chcę mu zrobić reklamę w TV. ALE MUSZĘ ZA TO ZAPŁACIĆ! Ja płacę za reklamę, a nie telewizja mnie... Inwestuję w reklamę, żeby zarabiać na sprzedaży produktu... Tak to chyba jest... no ale mogę się mylić...

I właśnie na tej zasadzie w ekstraklasie, to kluby (świetny produkt) płacą Canal+ za przeprowadzanie transmisji (bo chcą się zareklamować), a ten je pokazuje w Diabelskim Młynie albo Łapu-Capu. I TVN nie zapłacił 5 mln za pokazywanie magazynu ligowego, tylko właśnie kluby mu tyle płacą (najwięcej pewnie Polonia Warszawa z 1000 widzów na trybunach, bo chce się wylansować w Warszawie :lol: ).
Ostatno napisałem, że się gówno znasz na marketingu i widzę jak się pomyliłem. Gówno to jednak zawsze COŚ. Mniej wiecej tak jak z tymi 2 tys. w Zabrzu, które też pewnie widziałeś, no bo przecież byłeś. Bez odbioru.

Czytać potrafisz, ale ze zrozumieniem trochę gorzej. No i z pisaniem też słabiutko... Zupełnie nie rozumiesz, co próbuję powiedzieć, ale to już Twój problem. Ja odniosłem się do zacytowanego tekstu, Ty natomiast wyrywasz zdanie z kontekstu i wypisujesz jakieś debilizmy... Próbujesz być dowcipny, czy o co chodzi? Póki co jesteś śmieszny i tyle! Twoje durne ataki do niczego nie prowadzą...
dynamitek

Postprzez Lars 2005-08-11, 5:40 pm

dla mnie polityka klubu jest conajmniej dziwna. bo jesli polsat przeprowadza dzisiejszą transmisje z meczu pucharu UEFA za symboliczną złotówke, a Groclinu i Wisły P. za darmo nikt nie chciał pokazać, to kto przy zdrowych zmysłach zapłaci za 15 minutowy skrot z 2ligowego boiska w Sosnowcu?
to nie jest 2 bundesliga a tym bardziej nie championship league lecz 2 liga polska, wiec...uwazam ze nasz klub nie ma racji a nasze argumenty są bardzo nielogiczne...bo oczywistym jest że 15 minutowy skrót z sobotniego meczu nadany o 22.00 w niedziele zmniejszy liczbe widzów na trybunach :roll:
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez keff79 2005-08-11, 5:50 pm

Są dwie strony - TVP3 i Zagłębie Sosnowiec, wiadomo, że tak na Śląsku jak i Zagłebiu taki mecz jak Ruch:Zagłębie budzi emocje i ludzie z tych regionów chętnie by obejrzeli mecz/skróty/bramki w TV - pytanie: kto więcej zarobi na reklamach? ..oczywiście, że TVP3 - nakręci temat i sprzeda czas antenowy w czasie dużej oglądalności.

A jeśli już o martjentingu.. i chŁytach majtjiengingowych :lol: to ponoć ważne są "negocjacje" - i jeśli argumentem TVP3 jest gadka o "produkcie, którego nikt nie chce zadarmo" to niech spadają, trzeba się cenić - trzeba cenić Zagłębie Sosnowiec.
keff79

Postprzez Gość 2005-08-11, 6:16 pm

A wy sie tak wszyscy podniecacie kto ma racje a kto nie, a ja mysle ze tu nie chodzi o marketking itp itd tylko o Ruch Chorzow, bo hanysy by umarli jak by nie pokazali nic o nich w TVP3, ciekawy jstem czy by TVP 3 tak byla by zainteresowana innymi skrotami meczow Zaglebia tez po 15 min. Dla mnie TVP3 to telewizja slazakow i tyle. Pozdor

PS. i poddejrzewam ze jak by doszli do porozumienia to zapewnie bylo by wiecej rozpaczy na TVP3 po przegranym meczu Ruchu a nie radosci. I pewnie w wiekszosci mowili by o Ruchu. Bez odbioru ;]
Gość

Postprzez Ruud 2005-08-11, 6:59 pm

Jakby tak było to klub przedstawiłby stanowisko że odmawia w proteście przeciw złemu traktowaniu Zagłębia w TVP3 a tak nie jest:(
Ruud

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-08-11, 7:07 pm

To co mam zamiar zaprezentowac to jest sposob na Klub ktory jest finansowo bezpieczny a Kibice czuja sie wspoluczestnikami tego przedsiewziecia. Kibice to czesc minimalna jesli chodzi o kwestie przychodow. Mam na mysli Manchester United. Na wynik finansowy tego przedsiebiorstwa nie maja wplywu ani Kibice mimo tej olbrzymiej ilosci fanow na kazdym meczu, zadna TV nie ma wplywu na wynik tej firmy
tam decydujacy wplyw maja ludzie ktorzy zarzadzaja tym klubem od poczatku powstania, uczciwosc tych ludzi - tam nie kupuje sie meczow.
Z ostanich wiadomosci wynika, ze Kibice nie zgadzaja sie na sprzedaz MU amerykanskiemu milionerowi - dochodzi do absurdu gdyz zycza mu aby zmarl - tak awazny i tak drogi jest dla nich Klub MU.
Drodzy moi my mozemy mowic o reklamach a marketingu o wszytkich sprawach zwiazanych z rynkiem - kiedy nasze ZAGLEBIE bedzie mialo STADION LUDOWY ZMODERNIZOWANY lub powstanie STADION ZAGLEBIA DABROWSKIEGO a nasze ZAGLEBIE bedzie gralo w I lidze minimum nie mowie o Europejskich Pucharach cz LM.
Wowczas mozemy mowic o reklamach i tego typu sprawach. Ja popieram decyzje Prezesa Motto - na calym swiecie TV placa Klubom za transmisje ze spotkan pilkarkich. TVP mowi nie- podajac bardzo watpliwa argumentacje. Jezeli inne Kluby nie potrafia liczyc to nasze ZAGLEBIE - potrafi a przeciez to jest b. istotne w interesach umiec liczyc bo inaczej idzie sie z torbami.
Konczac powiem tak zostawmy sprawy reklamy, TV to nie ten dzien, nie ten moment- przyjdzie pora na te sprawy za jakis blizej nieokreslony czas. Wlasnie teraz 90 minut podaje ze RUCH ukarany 6 pkt karnych za zaleglosci finansowe.Doloze jeszcze jedno zdanie czy TV CANAL + placi za transmisje ze spotkan I ligi?

Pozdrowienia
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Cygan 2005-08-11, 8:53 pm

PANOWIE!!! KONIEC BAJERY! TAK JAK W ŻYCIU: TUTAJ TYLKO CHODZI O KASE, MISIU....

Ps: a dla tych, co mówią, że źle Rudy zrobił: oddajcie coś za darmo!!!
Cygan

Postprzez Ruud 2005-08-12, 12:33 pm

Rudy to niech myśli jak zapełnić ludźmi stadion bo na Podbeskidziu sporo wolnego miejsca było i nie chce słyszeć że są wakacje bo w całym Zagłębiu ile ludzi żyje:) Moim skromnym zdaniem za drogie bilety:) Skoro mamy tak dobrą sytuację to po co tak drogie??
Ruud

Postprzez SkOwRoN 2005-08-12, 12:45 pm

Ruud napisał(a): Skoro mamy tak dobrą sytuację to po co tak drogie??

bo jakby były tańsze to by nie było dobrej sytuacji :lol: :lol: 8)
SkOwRoN

Postprzez FIGHTER1906 2005-08-13, 10:21 am

SKORO NIKT NIE CHCE KUPIĆ TOWARU ZWANEGO ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC TO PO CO TRÓJKA CHCE POKAZYWAĆ SKRÓTY? PRZECIEŻ TO NIKOGO NIE INTERESUJE. PODNIECAJĄ SIĘ, ŻE MAJĄ 100TYS. OGLĄDALNOŚCI? A CO LUDZIE MAJĄ OGLĄDAĆ? PRZECIEŻ TO JEDYNY MAGAZYN POKAZUJĄCY II I III LIGOWE MECZE W POLSCE. KAŻDY TELEWIZJA, JEŻELI CHCE MIEĆ DO CZEGOŚ PRAWA TO PŁACI, A ŻE INNE KLUBY NA TO NIE WPADŁY TO ICH STRATA. ZAGŁĘBIE NIECH TRZYMA PRZY SWOIM. NA PEWNO MOTTO'OWI NIE CHODZI O JAKIEŚ OLBRZYMIE PIENIĄDZE.
FIGHTER1906
Pokemon z żółtą kartką

Poprzednia strona

Powrót do Piłka nożna