PIŁKARZE, KTÓRZY UTKWILI CI W PAMIĘCI

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

PIŁKARZE, KTÓRZY UTKWILI CI W PAMIĘCI

Postprzez adas 2005-07-20, 9:55 am

Jako, iż mamy nadal przerwe w rozgrywkach, chciałem założyć temat pt. LEGENDY ZAGŁĘBIA. Proszę najlepiej o wpisywanie zawodników, których pamiętacie z Ludowego.
Ostatnio edytowano 2005-07-20, 10:26 pm przez adas, łącznie edytowano 1 raz
adas

początek jest na stronie: "nasze sławy" - więc co

Postprzez Blajpios 2005-07-20, 11:32 am

To jest pytanie, jak sensownie ustawić ten wątek? Bo powielanie tego, co już jest na stronach - to chyba nie o to chodzi. Ale na pewno najpierw trzeba zacytować tam podaną "wyliczankę":
Józef Gałeczka, Roman Bazan, Wojciech Rudy, Andrzej Jarosik i Włodzimierz Mazur

Do tego dodam, że na pewno R. Strzałkowski moim zdaniem, W. Szyguła, w pewnym sensie J. Urban, W. Szaryński?
czy ten wątek będzie dyskusją kogo dopisać do tego wykazu ze stron, jaką charakterystykę dopisać? Czy to swoisty ranking - czy może raczej anegdoty?
Blajpios

Postprzez adas 2005-07-20, 11:49 am

Chodzi mi raczej o piłkarzy, których pamiętamy z wsystępów w Zagłębiu,a nie tych o których wiemy, że byli wspaniali, ale z opowiadań starszych kolegów. Domyślam się,iż Pana Galeczke mało który z forumowiczów pamięta.
adas

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-07-20, 4:32 pm

Chcialem przypomniec, iz Kol. KRAWIEC kilka miesiecy temu otworzyl temat bardzo zblizony a wg mnie identyczny i zatytuowal "Wspaniale lata 60-te" oprocz tekstow pisanych mozna bylo zamieszczac zdjecia z tamtych lat a dotyczace naszej druzyny i jej zawodnikow.
Moze nalezy odkurzyc tamten temat i kontynuowac go dalej ?
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

właśnie, jak sprecyzować sensownie ten wątek?

Postprzez Blajpios 2005-07-20, 4:48 pm

Kol. Tadeuszu - ależ to dla nas "bezpośredni kontakt osobisty" może oznaczać lata sześćdziesiąte :-) Młodszy - jak można mniemać - Kolega zdaje się optować za przedstawieniem bezpośrednich, osobistych odniesień do czasów bliższych sobie... Jeżeli pisze
Domyślam się,iż Pana Galeczke mało który z forumowiczów pamięta.
a wcześniej było
Chodzi mi raczej o piłkarzy, których pamiętamy z wsystępów w Zagłębiu,a nie tych o których wiemy, że byli wspaniali, ale z opowiadań starszych kolegów.
- to raczej nie jest to wątek tożsamy z "wspaniałe lata sześćdziesiąte" ;-) Cóż, musimy się pogodzić, prawa przyrody.
To nie zmienia jednak faktu, że powstaje pytanie o to jak ukształtować temat, by był sens, chęci wypowiadania się, głosy ludzi. Rzeczywiście też - chodzi o wrażenia bezpośrednie, przekaz z tego, co się doświadczyło, niemniej ograniczanie do czasów późniejszych niż Mazur, to może z kolei koledować z określeniem "legendy": mało będzie "legend", jeżeli chodzi o jeszcze grających. Po prostu - jeszcze ich historia kariery wciąż się tworzy. Może bardziej jednak: wątek anegdot poświęconych wszystkim sławom, wątek łączący i ten temat założony przez Krawca i ten, który założył adas?
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-07-20, 5:00 pm

Jesli dobrze zrozumialem to incjatywa i okreslenie czasu, wydarzen nalezy do Kol. ADASA .
Od kiedy mlodzi Kol. chcieliby rozmawiac na stronie FORUM, bo przeciez ten Jozef GALECZKA to sa odlegle czasy.
Czekamy na GRUBA KRESKE w wykonaniu Kolegow Mlodszych.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez twari 2005-07-20, 6:16 pm

Potraktuje ten temat nie jako o legendach ale jako o pilkarzach ktorzy wywarli na mnie dobre wrazenie i ktorych dobrze pamietam!
Z tych ktorzy juz nie graja a kojarze ze cos potrafili zdzialac to pierwsze nazwisko jakie mi sie nasuwa to Adamczyk! Oczwiscie Waldek! :) Nie Marek! Hehehe :)
To samo nalezaloby powiedziec o Robercie Stanku!
A i z wczesniejszych nalezy Bebna wymienic!
Na razie to tyle... :)
twari

Postprzez MarcelZS 2005-07-20, 7:58 pm

Co do R.Stanka, to pomimo dobrej gry tego zawodnika, to przynajmniej 3 mecze można uznać za problematyczne w jego wykonaniu, no ale każdy wie swoje... no i zostawmy to bez komentarza.
MarcelZS

Postprzez mike79 2005-07-20, 8:12 pm

Był pare sezonów temu w ZAGŁĘBIU niejaki Bogusław Sierżęga. Piłkarz może nie jakiś wybitny ale takiego pierd......... jakiego miał ten gośc to może mu pozazdrościć wielu.
PS. Okazuje się że po tułaczce w różnych trzecioligowych klubikach Małopolski i Podkarpacia, został ściągnięty do Stali Rzeszów z którą to zawitać ma w przyszłym roku na drugoligowe salony. Może się jeszcze pokaże kiedyś w Sosnowcu ... ?!?!
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

Postprzez adas 2005-07-20, 9:01 pm

Fakt lat sześćdziesiątych nie pamiętam (bo i nie mam prawa), ale dobrze pamiętam 1 ligę w Sosnowcu. Szczególnie utkwił mi w głowie mecz Zagłębie-Lech 4:1. Zagłębie walczące o ligowy byt, pokonało jednego z pretendentów do mistrzostwa. Prym wtedy w naszym zespole wiódł Marek Koniarek. Strzał Adama Kucza, prawie z połowy boiska (zaznaczyć warto, iż zawodnik ten silnym uderzeniem nie dysponował), po którym padła bramka, również utkwił w mej pamięci. Tak więc z "tamtych" czasów, na moje wyróżnienie zasługują Marek Koniarek, Adam Kucz i KArol Kordysz.
Pozdrawiam
Adam
adas

Postprzez IQ 2005-07-20, 10:50 pm

Z dawnych czasów to R.Czerwiec, a z tych najnowszych to zdecydowanie Robert Rosiński - bardzo dobry strzał z dystansu (piękne bramki w Stalowej Woli i Łodzi) oraz mądra gra w środku pola. Po meczu z Jagiellonią zachwycał się jego grą ówczesny ich trener W.Łazarek. Szkoda że kłopoty zdrowotne oraz nepotyzm który wtedy panował w Zagłębiu nie pozwoliły mu rozwinąć swojego talentu w naszym klubie. Obecnie gra (czasami) w Śląsku Wrocław.
Pzdr.

A tak przy okazji to nie wiem dlaczego temat karnetów w zasadzie nie zaistniał na naszym forum (w przeciwieństwie np. do strony Legii, Wisły itd). Zawsze wydawało mi się, że ilość sprzedanych karnetów świadczy o popularności danego klubu.
IQ

Postprzez YOOSHKY 2005-07-20, 10:53 pm

kucz, koniarek, bęben
YOOSHKY

Postprzez Sebastian 2005-07-20, 11:02 pm

Wielu zawodników Zagłębia w akcji nie widziałem i w pamięci utkwił mi tylko jeden grajek ( w sumie to tylko nazwisko bo imienia nie jestem pewien ) Wojtek :?: Sączek. Pamiętam jego występy w Zagłębiu z czasów kiedy graliśmy w V lidze. Jak dla mnie był numerem jeden w Zagłębiu w tamtym okresie. Jestem ciekaw czy komuś jeszcze przypadł ten zawodnik do gustu...
Sebastian

Postprzez Wembley1981 2005-07-21, 6:46 am

Razakowski,Kubica,Churek,Jajeśniak,Bałaga,Miszczak,Sączek,Sięrżęga,Harasiuk,Stanek,W.Adamczyk,Tomsia :lol:
Wembley1981

Postprzez adas 2005-07-21, 6:51 am

jeszcze dodam do tego rok 1996, w którym to najlepszym zawodnikiem naszej drużyny byli kibice :). Pamiętny wyjazd do Libiąża
adas

Następna strona

Powrót do Piłka nożna