Stadion Zagłębia Dąbrowskiego i ME 2012

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez bankier 2005-05-20, 5:21 pm

Grzesiu - z całym szacunkiem dla Ciebie, bo nie znamy sie od dziś - żal czytać to co piszesz.... Jesteś jak flaga na wietrze - ustawisz się tak aby wiało w Twoją stronę! Najpierw Stadion ZD, potem EURO2012 - a teraz najważniejszy jest Ludowy.... powodzenia.
bankier

Postprzez zgredos 2005-05-20, 5:37 pm

Już dawno pisałem, ze z takimi miastami jak Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław- Sosnowiec nie ma szans. Ci co liczyli na cud będą musieli przeprosić stary dobry Ludowy, i czekać aż władze miasta dadzą większą kase na remont zabytkowego stadionu
zgredos

Postprzez RuchCh 2005-05-20, 6:20 pm

zapomniales o Chorzowie z nami tez nie mieliscie zadnych szans 8) :lol:
RuchCh

Postprzez bankier 2005-05-20, 6:31 pm

Odpowiedz sobie na pytanie - macie duży stadion a i tak na nim nie gracie... wiec po kiego ładowac jeszcze więcej kasy w coś - co jest wykorzystywane kilka razy w roku. Nie sądzę aby Ruch szybko wybił sie ponad mizerię jaka teraz sobą prezentuje - tak by kibice niebieskich wypełnili obiekt po brzegi. I tu informacja dla Ciebie, stadion na 30 tys. miejsc zlokalizowany w Zagłebiu Dąbrowskim miałby o wiele większą rację bytu niż "odpicowany" staruszek Śląski....
bankier

Postprzez Solano 2005-05-20, 6:39 pm

Popieram Bankiera ! A co do wybrania miast to nic mnie nie zaskoczyło.
Solano

Postprzez Krawiec 2005-05-20, 8:04 pm

zgredos napisał(a):Już dawno pisałem, ze z takimi miastami jak Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław- Sosnowiec nie ma szans. Ci co liczyli na cud będą musieli przeprosić stary dobry Ludowy, i czekać aż władze miasta dadzą większą kase na remont zabytkowego stadionu

Powtórzę raz jeszcze, że od początku sprawa przez nas była ustawiona tak żeby w dniu prawdy czyli dzisiaj nie mówiło się że stadion jest niepotrzebny bez ME. (Piszxąc my mam na myśli kibiców, a nie koniunkturalistów) . Kilkakrotnie prasa cytowała nasze argumenty niestety pamięć jest zawodna.

W kilku atrykułach prasowych wyraźnie było napisane ,że SZD jest potrzebny tak czy inaczej.

GB ja słusznie zauważył Bankier ustawia sie teraz pod sentymenty kibiców do Stadionu Ludowego.

Wszyscy kochamy to miejsce i ono nie przepadnie - jako baza treningowa lub stadion o innym przeznaczeniu.

Znowu powtórzę, że jedno nie przeczy drugiemu bo Zagłębie musi grać przez jakiś czs na SL ale na miłosć boską nie dajmy się przekonać do "społecznych" inicjatyw polegających na naciskanu na Górskiego i UM pt "cała para w strone Ludowego" .

Samo wykupienie działek to kwoty astronomiczne. Jest kilku właścicieli i bardzo wątpliwe że wszyscy przystana na warunki UM , na dzisiaj jak wynika z wywiadu Wyborczej własciciele ani nie myślą o sprzedaży - bo wiedza że cierpliwosc się opłaci a UM nie jest w stanie przebic oferty kapitału prywatnego.

Przyjmuję, że tak duży teren wlasciciele sprzedadzą po kilka milionów za działkę . Tak płaca hipermarkety, centra logistyczne i inny poważny kapitał. Chcąc zrobić poweażną rzecz na Kresowej należałoby wykupić następne działki pod infrastrukturę.

To wszystko kosztowałoby tyle co wkłd wszystkich miast zagłębiowskich pod budowę nowego stadionu na działkach miejskich.

Nie mówię już o tym, że Ludowy położony jest blisko jezior i rzeki , a to utrudnia przeprowadzanie transmisji telewizyjnych (mgła).

Remont Ludowego TAK ale bez wtapiania poważnej kasy bo pogżebiemy SZD i powielimy błąd Stadionu Śląskiego czyli odpicujemy stadion niepiłkarski za kasę umożliwiającą budowę nowego stadionu.

Gdyby Stadion Śląski czyli te 50 tys miejsc wybudowano w nowej technologii (projekt i technologia budowy taka jak w Kielcach) to kosztowałby nie 400 mln (liczę z zadaszeniem), a ok 300 mln plus koszty rozbiórki wałów i byłby to wówczas stadion z prawdziwego zdarzenia ( patrz projekt stadionu w Warszawie i Gdańsku. www.stadiony.net
Krawiec

Re: ...

Postprzez Soyer 2005-05-20, 10:13 pm

GrzegorzBorowiecki napisał(a):
Krawiec napisał(a):Spokojnie .

Prawie nikt nie liczył na cud w postaci ME w Sosnowcu i bardzo dobrze.

[/b]

Jak Piotr powiedzial nie liczył na CUD jednak ja liczyłem ... osobiście czuje sie bardzo zawiedziony bo MIELISMY zdecydowanie lepsza oferet od |CHORZOWA !! niestety Stadion CHorzowski zwyciezyl i wygrala TRADYCJA z przys\łoscia ... korzysci dla naszego regionu plynace z EURO 2012 bylby olbrzymie ... chce wierzyc ze takie same korzysci beda płynęły ze SZD ... na dzien dzisiajesz\y dla mnie PRIRYTETEM jest wyjasnienie sprawy gruntow oraz remont STADIONU LUDOWEGO ... to jest najwazniejsze ... jak sie spelni ten warunek mozna myslec o SZD ... pozdrawiam

Daj sobie już z tym spokój. Twoja część juz sie skończyła.
Soyer
Moderator

Re: ...

Postprzez Leyton 2005-05-20, 10:32 pm

Krawiec napisał(a):Spokojnie .

Od początku powtarzamy, że sprawa ME 2012 to jedno, a SZD to drugie i głównie zależy nam na stadionie. Prawie nikt nie liczył na cud w postaci ME w Sosnowcu i bardzo dobrze.

Na szczęście tak samo widzą sprawę włodarze i stąd różne opcje lokalizacji i mam nadzieję podrażnione ambicje.

Sprawa cały czas aktualna i bardzo ważna rzecz na najbliższe dni dla kibiców Zagłębia i przychylnych mediów. Nie wolno dopuścić żeby w świadomości Zagłębiaków SZD przepadł wraz z ME 2012.

Od jakiegoś czasu z pewnych względów udzielam sie tylko w "typerze" i czasami dla zabawy w "quizach" :D (jak mam chwilę czasu), co wcale nie oznacza, że nie czytam całego forum.
Wyjątkowo chciałem napisać tylko jedno: KRAWIEC - jak kiedyś (bardzo dawno, dawno temu :wink: ) Cię nie lubiłem, tak teraz coraz bardziej Cię podziwiam...
Niezmordowany jesteś w dążeniu do celu...

Pozdrawiam i szacuneczek :P
Leyton

co do Stadionu - jak to u mnie - "ogólniej"

Postprzez Blajpios 2005-05-21, 12:26 am

OOO, wychodzi - znów - na jakieś podobieństwo z Leytonem, czyli: "nie znaczy to, że nie czytam całego serwisu" (w miarę obecności i dostępu do inernetu).
Tym razem jednak - jak i Leyton - coś napiszę, przy tym temacie. Trudno powiedzieć, bym łudził się - co najwyżej jakiś procent dawałem na to, że mogą zagrać aktualne konfiguracje polityczne, które ktoś będzie chciał wykorzystać i wtedy powoła się na Zagłębie, przynajmniej w rezerwowym wariancie, tym bardziej, że przecież i tak wciąż Polska nie jest faworytem a najwięcej "faworyzowania" dodaje Ukraina... Jeżeli coś mnie zaskoczyło, rzeczywiście - to raczej tylko brak Łodzi, bo wydawało mi się, że ten "kąsek" to już obecnemu układowi mogą zostawić. Jednak - jak ktoś napisał "Listkiewicz myśli perspektywicznie".
Jak wspomniałem, ta konfiguracja "łącznie z Zagłębiem" miała bardzo małe szanse; może raczej ukazywanie tej perspektyw:, najbardziej posłużyło "politykom w centrali", którzy zyskali przywiązanie przybocznych w hermetycznym Zagłębiu.
Tu wszakże dotykamy treści, które zdaje się, jak sądzę po reakcjach, nudzą już. Niemniej, nawet ta "rozgrywka o ME" pokazuje: gdyby Zagłębie jako Zagłębie chciało wygrać tę możliwość zaistnienia jako organizatorzy: to jakieś 2 czy 5 procent miałoby szanse większe, gdyby było po prostu regionem znaczniejszym, postrzeganym jako realnie przeżywający swą łączność nie zaułek 4 miast - gdzie w tej chwili nawet takim zespołem urbanistycznym nie jest, jak Trójmiasto.
Tak więc - ten aspekt, jeżeli chce się mówić o znaczącym Zagłębiu będzie wracać, musi wracać i nie byłoby dobrze, gdyby to nie stawało się coraz bardziej widzonym, że potrzebna jest nie tylko konsolidacja, ale także "rozszerzająca". Myślę, że już się coś dzieje, bo choćby sprawa podejścia do kwestii derbów, jak je rozumieć z Jaworznem: chyba lepiej się prezentowała. Rzecz jednak w tym, że i czasu za dużo nie ma.
Tu więc, wracałaby kwestia lokalizacji. Stracona nieco propagandowo, bo choć trudno było się spodziewać zwycięstwa w tej rozgrywce o ME, to można było wygrać przynajmniej prawdę o chęci szerokiej zagłębiowskiej integracji. Gdyby bowiem to wystąpienie "jako Zagłębie" o organizację ME było w rozumieniu "szerokiego", byłby ślad, że myśli się o scalaniu nie tylko tam, gdzie "stara część" ma interes, ale tam, gdzie może być "interes wspólny".
Cóż, trudno. Jak wspominałem tu na forum, bądź w liście do Krawca (nie pomnę dokładnie) - nie wyciągałem tego do samego końca, bo trudno mi mieć rozeznanie, trzeba było oprzeć się, czy przynajmniej chciałem zawierzyć tym, co bezpośrednio się angażowali oraz mają rozeznanie na miejscu. Teraz jednak można chyba tę kwestie przypomnieć. Choćby lokalizacja te parę kilometrów obok, gdzieś w stronę Kazimierza, żeby nie powiedzieć Ostrów, nie musiałaby pogarszać praktycznie dla części zachodniej (Czeladź) dojazdu, a byłaby bardziej "całozagłębiowska".
Podsumowując, przychylałbym się do zdań tych, co mówią, że już choćby "przepchnięcie" tej wiadomości do mediów ogólnopolskich i inne tym podobne aspekty, to sukces i trzeba go odnotować, pogratulować. Tak samo - jak pogratulować zachowania "umiaru i zimnej krwi", że nie dało się ponieść euforii nadziei na ME. Tu dużo na pewno dobrych słów przede wszystkim do Krawca, o ile się orientuję, ale i innym nie odbierajmy, co trzeba. Tak więc - co należało wykorzystać, to wykorzystano. Może w 2016 się przyda?
Nie należy też wyhamować pędu do Stadionu Regionu Zagłębia. To przede wszystkim.
Przypuszczam, że w tym kontekście także może się powiększać sceptycyzm co do decyzji w sprawie realnej walki o baraże do I ligi, ale to już osobna kwestia. Osobiście nie sądzę, by była tu wielka determinacja - z przyczyn "ogólnorozwojowych". Mam nadzieję tylko, że przy tej okazji, jeżeli już było jakieś "popuszczenie co do woli walki", to nie było przy okazji Radomiaka dla zadowolenia p. Broniszewskiego, niestety niemile kojarzącego się jako "speca w zadaniach specjalnych załatwianych przez PZPN" - który pewnie i uratuje (niestety takim "swoim mistrzostwem") II ligę dla Radomia. W takim układzie wolałbym już, by to "świadome zwolnienie zaangażowania" było w Szczakowej, gdzie nota bene jakkolwiek patrzeć na polityczne umocowania klubu, to jednak ciekawie walczy w świetle prawa z PZPN - no, ale to wszystko już historia.
Tak więc - jak widać było rozsądek w przeprowadzaniu dotychczasowej akcji, tak mam nadzieję, że i dalej mądrze będzie prowadzona a przez to coraz bardziej realnie można wierzyć, że ten stadion w końcu zaistnieje, choć początkowo, to przecież na marzenia wyglądało, takie "nieprzyzwoicie nierealne", po prostu marzenia...
Blajpios

Postprzez Asja 2005-05-21, 8:08 am

Do grona pięciu miast - Warszawy, Chorzowa, Wrocławia, Krakowa i Poznania, jako 6 organizator ewentualnych rozgrywek piłki nożnej w trakcie ME dołączył Gdańsk.

"Wyboru dokonano po szczegółowej analizie przedstawionej dokumentacji, która zawierała odniesienia do wszystkich precyzyjnie określonych przez UEFA kryteriów, dotyczących zarówno infrastruktury sportowej, jak i pozasportowej m.in. sieci dróg, hoteli, lotnisk" - powiedział prezes PZPN Michał Listkiewicz.

"Wszystkie miasta przedstawiły dokładne projekty związane z budową bądź przebudową istniejących obiektów. Z wytypowanych miast- gospodarzy polskiej części Euro-2012 nowe obiekty powstaną w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Gdańsku, a zmodernizowane zostaną stadiony w Chorzowie i Poznaniu" - dodał szef PZPN.

Miasta ukraińskie potencjalnych miast-gospodarzy ME w 2012: Kijów, Lwów, Donieck, Odessa, Charków i Dniepropietrowsk.

"Organizacja finałów ME przez dwa kraje zakłada, że jeden będzie gospodarzem meczu otwarcia, a drugi - finału. Tak będzie też z pewnością w przypadku Polski i Ukrainy, ale dokładne postanowienia jeszcze nie zapadły" - przewodniczący zespołu ds. przygotowań i organizacji ME-2012 Adam Olkowicz.

Według niego, w Polsce swoje mecze rozgrywałyby zespoły dwóch z czterech grup. "Wybór polskich miast-gospodarzy pociąga za sobą podział na grupy. Jedna - tzw. południowa - rozgrywałaby spotkania w Chorzowie, Krakowie i Wrocławiu, a druga - w Warszawie, Poznaniu i Gdańsku. Wiele wskazuje na to, że największym obiektem będzie dysponował Chorzów - pojemność zmodernizowanego i zadaszonego Stadionu Śląskiego ma wynieść 60 tys. widzów. Być może równie duży obiekt powstanie w Warszawie" - dodał Olkowicz.

Komisja MENiS i PZPN wytypowała również dwa ośrodki rezerwowe - Bydgoszcz i Szczecin - mogące zastąpić ewentualnie któreś z wybranych miast, w przypadku niespełnienia wymogów lub niedotrzymania przewidzianych terminów. "Te miasta też wyznaczyliśmy nieprzypadkowo. Jesteśmy pewni, że w razie konieczności poradzą sobie i spełnią wymagane kryteria" - przyznał Listkiewicz.

Informacje na temat miast, w których mają odbyć się mecze ME, to jeden z elementów liczącej kilkaset stron dokumentacji zgłoszeniowej wymaganej przez UEFA w pierwszym etapie selekcji. Dokumentacja ta musi trafić do UEFA najpóźniej do 21 lipca.

Termin składania przez narodowe federacje piłkarskie wniosków o organizację Euro-2012 minął 31 stycznia. Oprócz Polski i Ukrainy, turniej ten chcą zorganizować również wspólnie Chorwacja i Węgry, a także Grecja, Włochy, Rosja, Turcja i Azerbejdżan.

Procedura wyboru kraju-gospodarza ME w 2012 roku składa się z dwóch etapów. Na zakończenie pierwszego - 10 listopada tego roku - UEFA wybierze trzy kandydatury, które ubiegać się będą o prawo organizacji turnieju. Gospodarz zawodów zostanie wybrany 8 grudnia 2006 roku.
Asja
Gwiazda

Postprzez zgredos 2005-05-21, 9:00 am

Krawiec- czytam Twoje wypowiedzi i to co pisze prasa na temat SZD od samego początku, wiem że stadion miał być budowany bez względu na ME. Ale wydaje mi się że władze miast tak chętnie deklarowały pomoc bo liczyli na pomoc z władz centralnych i w razie przyznania ME na jakiś zysk. Teraz cały koszt będzie musiało pokryć miasto i nie jestem pewien czy nie zmienią zdania
Jest jeszcze jedna sprawa, zbliżają się wybory i SZD będzie kiełbasa wyborczą. Pewnie większość kandydatów będzie miała w swoich hasłach budowe SZD a jak jest po wyborach sam dobrze wiesz
zgredos

Postprzez kwachu 2005-05-21, 1:30 pm

Chyban nie cały koszt - są przecież dotacje z Unii, UEFA czy Totalizatora Sportowego. Dla chcącego nic trudnego.
kwachu

Postprzez Franz 2005-05-21, 4:22 pm

kwachu napisał(a):Chyban nie cały koszt - są przecież dotacje z Unii, UEFA czy Totalizatora Sportowego. Dla chcącego nic trudnego.

Będzie trudniej uzyskać dotację z Unii czy UEFA bo raczej takie dotacje dostaną miasta które dostały organizacje...
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez LucasUSA 2005-05-21, 4:29 pm

Z mojej dalekiej perspektywy uwazam, ze sprawa caly czas jest "do przodu". Sprawa ME spelnila zakladane cele, naglosnila zagadnienie, samorzadowcy przemysleli sprawe, przygotowano dokumentacje, oswojono sie z pomyslem, Sosnowiec pojawil sie w mediach (hehe, nawet Dyr. Rudego widzialem w wiadomosciach Polsatu na tle naszej kochanej trybuny - sa tu krotkie wiadomosci Polsatu codziennie dla Polonii, plus newsy TV Trwam :twisted: ). Jest to na pewno sukces, sprawy budowy stadionu nie potraktowano jako smiesznego pomyslu grupki zapalencow. Przegralismy (co bylo do przewidzenia) ta mala bitwe, ale wojna jest jak najbardziej do wygrania. Wierze, ze Krawiec nie da sprawie umrzec czy pokryc sie kurzem. Trzymam kciuki!!!!

P.S. Czekalem, kto pierwszy powie "a nie mowilem" :twisted:

P.S.2 Usmiechnietym politykom dziekujemy! A wlasciwie to wszystkim politykom! :lol:
LucasUSA

...

Postprzez Krawiec 2005-05-22, 11:47 am

Zgredos - zdradzę, że władze cały czas miały dwie koncepcję, bez ME i z ME i z tego co wiem pozostałe miasta ZD nie wycofają sie z finansowania SZD. Poza tym fundusze UE , które wejdą w 2007 r są przeznaczone na rozwój regionów i subregionów i wcale nie trzeba motywować wniosków ME czy innymi wielkimi imprezami sportowymi.

Ten stadion ma mieć wielorakie zastosowania tj imprezy kulturalne, targi itp więc nie tylko poprzez piłkę nożną ma służyć Zagłębiu.

Ważne teraz żebyśmy nadal chcieli tego stadionu i nie przejmowali się ME. Może nawet wyjdzie to sprawie na dobre bo ten stadion jest potrzebny od zaraz, a nie na 2012 rok.

---

Pozdrawiam również starego forumowego wiarusa Leytona.
Krawiec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna