TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: ...

Postprzez ^m@rcin^ 2005-02-08, 4:56 pm

Krawiec napisał(a):
Od jutra od godz 10:00 będzie można wyrażać swoje poparcie - poprzez podpis na liście pod petycją - w sklepie Zagłębia (u Darka) na ul. Targowej w Sosnowcu.

Chyba od 12
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez Krawiec 2005-02-08, 5:43 pm

Asja napisał(a):z dowodzikiem?

Jesli już masz, to tak :wink:
Krawiec

Postprzez Asja 2005-02-08, 6:11 pm

:lol: :lol: a jak nie mam?? :lol:
jestem jutro u Darka szrajbuje
Asja
Gwiazda

Fantastycznie! - idea petycji o ME w Zagłębiu i stadion

Postprzez Blajpios 2005-02-08, 11:17 pm

1)Myślę, że warto widzieć poparcie dla tej akcji zbierania podpisów a przede wszystkim dla hasła "organizacji Mistrzostw Europy" w kilku aspektach jednocześnie.
2) "Uda się" dla idei budowy stadionu na miarę XXI wieku wykorzystać koniunkturę "na poparcie Ukrainy w połączeniu z poparciem dla małych regionalnych części Europy" - to bardzo dobrze! Na pewno bowiem małe szanse na tę organizację Mistrzostw są - ale jakieś są.
3) Gdyby jednak nie "udało się" w tym znaczeniu - to może się uda wspomóc przez to samą ideę budowy stadionu współczesnego, nawet bez przydzielonych Mistrzostw. Trzeba się więc nastawić i na to "pójście za ciosem" w tym kierunku, nawet gdyby "nie wypaliły Mistrzostwa": to może być "lokomotywa" dla stadionu.
4) Jednocześnie jednak warto widzieć tu i "lokomotywę dla budzenia świadomości zagłębiowskiej tożsamości zaangażowanej", nie tylko w sprawach sportu! Występująca tu także w tle idea odpowiedniego sytuowania stadionu - to kwestia także w ogóle łączenia Zagłębia, umieszczania choćby na terenach pokopalnianych - instytucji sosnowieckich "zarządzających", zwłaszcza o znaczeniu ponadmiejskim. Tak by to trzeba: - w kierunku Zagłębia przenosić centrum, pomiędzy Będzinem, Dąbrową a Jaworznem, z otwarciem na Zawiercie i Olkusz!
5) Tu jednak - decyduje się sprawa "szerokości spojrzenia", tu konieczna mentalność widząca potrzeby tworzenia "Wielkiego Zagłębia". Jest doskonała okazja, z racji "siły napędowej pomysłu" - odnieść się z tym zaproszeniem także tam, gdzie ta świadomość Zagłębiowska jest słabsza, ale jakoś jest. Choćby trochę "zapraszając nieśmiało": ale zdecydowanie ruszyć, w kierunku klubów, w kierunku właśnie Prezydentów czy Burmistrzów poszczególnych miast i gmin, mogących tworzyć Zagłębie Wielkie. Myślę tu: Jaworzno (wobec ich zaangażowania, choćby w strefę ekonomiczną byłoby wręcz "samobramką" ominięcie ich)- a także oczywiście Zawiercie i po drodze Siewierz, Olkusz, Sławków itp. Skoro jest jakaś nośna idea - tym bardziej wykorzystać "jednocząco"!
6) Podsumowując. Przy takim nastawieniu: wyjdzie ten główny aspekt Mistrzostw, to doskonale. Nie wyjdzie on - to może stadionowy. A bezsprzecznie będzie to dobry przyczynek do budowania tej jedności. Dlatego, nawet jeżeli wydaje się dziwne aż tak "dynamiczne", "ekspansywne" ujęcie: warto poważnie je rozważyć, bo to kwestia kreowania szans dla Zagłębia.
7) Przypominam, co już nieraz pisałem: jeżeli Zagłębie będzie się zamykać na te 3 czy 4 miasta najwyraźniej łączone z Zagłębiem, to i w nich będzie się to odnosić tylko do części mieszkańców od dawna wyraźnie łączących się z Zagłębiem: a takie 400, 500 tysięcy ludzi jakie ma szanse na coś innego niż skansen, zwłaszcza zważywszy ogólnopolską i śląską akcję ześląszczania przymusowego?
8) Niniejszą refleksję - tym razem pozwalam sobie skopiować i umieścić w tych kilku portalach, gdzie dotąd się już wypowiadałem. Z racji czasowych - ale i nie tylko. Także właśnie w duchu konsolidacji. Czemu bowiem wreszcie te idee nie mają przekroczyć odrębności poszczególnych małych grupek danego portalu? Wyjście "na wyższy poziom" powinno też służyć rozwojowi. To więc nie brak szacunku jest w tym, że piszę wszędzie to samo - ale pragnienie rozszerzania spojrzeń ponad jedno portalowe środowisko!
Pozdrawiam
Blajpios

Re: ...

Postprzez ASTER 2005-02-09, 12:37 pm

Krawiec napisał(a):
paweł w. napisał(a):Uważam, że nie prędko bedzie remontowany stadion, czy nawet nowy :cry: :cry:
Górski i inni obiecali już kiedyś, i co z tego? Taki człowiek obieca i w tym roku - idą wybory a po nich ciszaaaaa- jacy ludzie, taki ich stosunek do społeczeństwa. Oni mają w .... stadion,kibiców no chyba, że mają z tego interes ( czytaj: kasa we własnej kieszeni).
Wiem,że to ostre słowa - ale trzeba mówić prawde a nie w kółko łódzić się,że obiecał i dotrzyma!!!!!!!!!!!!
Prawda w oczy kole!

Oni mają nas w dupie, nic sie nie zmieni, mówmy prawdę .

Rzuciłeś kilka hasełek ale w jakim celu - jaka jest puenta twojej wypowiedzi ?

Mam rozumieć, że jesteś przeciwny wszelkim inicjatywom mającym na celu zmianę sytuacji ? A może masz jakiś własny pomysł, o którym wszystkim opowiesz :?

Chce powiedzieć, że jak ktoś ma Cie ( czytaj: nas ) w dupie to, to nic nie zmieni w jego główce.
Od ilu lat sie mówi o stadionie??? I jaki efekt? Łatanie dziur i tyle tego remontu.
Jaki mam pomysł? Niestety nie jestem prezydentem S-ca. Niech to rozwiaże on. Bo chyba ma za to płacone?? Nieprawdaż??
Ja , Ty czy inni mogą coś zaoferować ( pomysły itp) Ale niestety nie mamy kaski by to zrealizować.
A jakieś petycje do Górskiego? Jestem za , ale nie wierzę że się ziści. pozdrawiam za szczerość Krawiec - to cenie w ludziach najbardziej!
ASTER

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-02-09, 1:23 pm

Dzisiejsze 90 minut - podaje iz Stadion GKS Katowice bedzie modernizowany. Podobno Merem miasta Katowice jest Sosnowiczanin i stac go na modernizacje.
Natomiast Mer miasta Sosnowca podchodzi to sprawy LUDOWEGO z pewna ostroznoscia jakby nie wiedzial ze ZAGLEBIE bedzie gralo w I lidze wkrotce.
A moze tych Panow trzeba zamienic nasz Ssosnowiczanin do nas a Pan Gorski do Katowic ?
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Asja 2005-02-09, 1:43 pm

no to ja sie wpisałam - jestem jako numero uno :D
PODPISYWAĆ SIE!!!!!!!!!!

Przeraziła mnie troche rozmowa na która trafiłam u Darka jak jeden jegomość mówił że nie popdpisze bo on i tak nie doczeka sie remontu i nie ma jakichkolwiek szans, bo inne miasta mają Bońka, Millera a my nie mamy nikogo więc nei ma sensu nic podpisywać. :shock:
No więc jeżeli 3/4 będzie miało takie podejście do wszystkich spraw związanych z takimi akcjami to ja przepraszam, ale nigdy nic nie załatwimy. :?

Krawiec - dododu wcale nie trzeba jak ktos pamięta PESEL :lol:
Ostatnio edytowano 2005-02-09, 4:40 pm przez Asja, łącznie edytowano 1 raz
Asja
Gwiazda

Postprzez amstat 2005-02-09, 4:21 pm

... ochrona danych osobowych ...
amstat
Fanatyk

Postprzez Soyer 2005-02-11, 12:06 am

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,2545561.html
- w gazecie.w napisano o wspomnianej akcji na rzecz Euro2012 i związanej z tym budowie stadionu.
Autor tylko trochę przegiął z komentarzem i w innym świetle to przedstawił. Gość na pewno nie ma pojęcia kim są autorzy akcji.
A oto cytat z gazety.pl

Komentarz

Starać zawsze się warto, próbować zawsze trzeba. Ale czy fakt, że inicjatywa zrodziła się przed zbliżającymi się powoli wyborami, to przypadek?

Poza tym lepiej chyba najpierw skończyć jeden straszacy dzis stadion, a dopiero potem porywac się na budowe następnego?

A co do Euro 2012, to już chyba większe szanse powodzenia miałoby zgłoszenie sztucznej góry na sosnowieckiej Środuli do organizacji alpejskich mistrzostw świata w 2015. Do tego czasu na pewno wybudują tam jakiś wyciąg...

Autorem jest Paweł Czado
Soyer
Moderator

...

Postprzez Krawiec 2005-02-11, 12:08 am

Ah ten Czado. Masz racje Soyer on raczej nie wie o co biega. To jest tak jak chce sie ocenic sprawę z doskoku i przeżywa się ból upadku GKS Katowice. Nie wiem czy Paweł zdaje sobie sprawę , że inwestycja w obiekt i tereny przyległe, które leżą na prywatnych działkach to nonsens. Własciciele od kilku lata ani myślą o odsprzedaży gruntów.

Ggdybyśmy wymyślili ze stadion ZD miałby znajdować się na granicy Sosnowca i Katowic to mamy zero szans na włączenie się DG. Tak jak stoi w petycji , wykorzystujemy dwa precedensy : Trójmiasto(wspólna budowa wielkiego obiektu sportowego) i Kielce(tania budowa nowoczesnego obiektu)

Włączylismy sie w to pod warunkiem ponadpartyjności i powszechności akcji oraz bez autolansu - zresztą bedzie to widać po podpisach. Bez lobby politycznego nic nie da sie wskurać . W Poznaniu , Kielcach i wszedzie tam gdzie buduje się porządne stadiony kasę musi wyłożyć budżet samorządowy badż wojewódzki. Bez polityków ani rusz. Ja chętniej rozmawiałbym o poparciu z Sydneyem Polackiem ale to nie ta bajka ;-)

Zawsze będziemy przed jakimis wyborami więc ten argument to frazes.

Paweł W . napisał "od dawna mówi się o stadionie" . Od mówienia nic się nie zmieni. Nie było dotad silnego lobby, które pocisnęłoby władze w tym kierunku. Lobby lekkoatletyczne jest w Sosnowcu , wykorzystało swoje 5 min i wywalczyło stadion na Mireckiego. Nie twierdze, że petycja załatwi sprawę ale niczemu nie szkodzi i bedzie na pewno krokiem na przód w sprawie stadionu. Nie uda się pociagnac idei stadionu ZD , to wrócmy do sprawy gruntów z większa siłą przebicia.

Wiadać, że w mieście nie ma zielonego światła dla sportu komercyjnego . Panuje poglad, że kluby komercyjne muszą sobie radzić same. To samo mówi własciciel KP Sosnowiec i ma rację.

Tym razem poparcie będzie takie jakiego do tej pory nie było. Jestem pewien, że uda się zgromadzić większośc znanych nazwisk związanych z Zagłębiem. Kilku już jest :-).

Dziękuje asja za wsprcie, lobby polityczne jest ważne ale wsparcie społeczne najważniejsze . Szkoda, że niektórzy wolą wiecznie narzekać niż złożyć podpis , który nic nie kosztuje ale ... tak to już jest w tym kraju nad Wisłą.

Uwaga !

Wszyscy którzy chcieliby podpisac sie pod petycją, a nie mają mzliwości dotarcia do sklepiku , mogą pobrać petycję ze strony www.sosnowiec.info.pl (w prawym górnym rogu) . Jak widać poparcie nie ogranicza sie do jednego środowiska i jednej strony internetowej , a będzie jeszcze szersze. Dyskusja oraz świeże informacje o akcji na stronie www.sosnowiec.info

Listy z podpisem(najlepiej jak największa liczną podpisów - rodzina znajomi) prosze przesyłać na adres: Sklep "Gigaland"
41-200 ul. Sienkiewicza 11 a
(Mozna tez przynieść listę do Gigalandu)
Krawiec

Postprzez DaMi 2005-02-11, 8:59 pm

http://www.90minut.pl/news.php?id=244211

Wszędzie coś robią tylko nie u nas :(
DaMi

Postprzez Carlos 2005-02-13, 10:58 pm

duzo osob podpisalo sie pod petycją na dzien dzisiejszy ?? prosze o info
Carlos

Postprzez viking 2005-02-13, 11:30 pm

nawet w Tarnowie zaczęli walczyć o organmizację looknijcie :

Wizualizacja planu modernizacji stadionu w Tarnowie - Mościcach

Marzenie piękne, oby możliwe do spełnienia. W magistracie zaprezentowano projekt przebudowy stadionu tarnowskiej Unii w Mościcach. Obiekt, który od kilkunastu dni jest własnością miasta zyskuje w nim europejski standard, nowoczesny wygląd i szereg funkcjonalnych udogodnień - przede wszystkim kryte trybuny dla ponad 20-tu tysięcy widzów oraz zadaszenie toru. Plany modernizacji, czy też raczej kompleksowej przebudowy przygotowało - za darmo - biuro Orlen Projekt. Nowy budynek byłby połączony specjalnym napowietrznym łącznikiem z istniejącym budynkiem na trybunie głównej.
Na razie to jednak tylko marzenia. Rzeczywistość jest taka, że Tarnowa nie stać na wydanie około 40-tu milionów złotych na piękny skądinąd obiekt.
Inicjator przedsięwzięcia - prezydent Mieczysław Bień nie ma co do tego złudzeń. Dodaje jednak, że zamierza powalczyć o pozyskanie środków zewnętrznych. Realne w projekcie są na razie dwie sprawy. W tym roku stadion w Mościcach zyska sztuczne oświetlenie, które później może być wkomponowane w bryłę nowego obiektu.
Finał Mistrzostw Polski przy sztucznym świetle byłby na pewno sporym wydarzeniem. Jest jeszcze jedna kwestia. Polski Związek Piłki Nożnej ogłosił, że zamierza wraz z ukraińskim odpowiednikiem starać się o organizację Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej w 2012 roku. Orlenowski projekt zakłada możliwość dobudowania trybun tak aby tarnowski stadion mieścił przepisowe 35 tysięcy widzów, co miałoby umożliwić organizację mistrzowskich spotkań w Tarnowie. Ten pomysł byłby jednak trudny, czy też póki co niemożliwy do realizacji gdyż Tarnów nie posiada swojego lotniska, a to dla UEFA warunek podstawowy. (Radio Maks)
viking

Postprzez DaMi 2005-02-14, 9:47 am

Carlos2503 napisał(a):duzo osob podpisalo sie pod petycją na dzien dzisiejszy ?? prosze o info

Mało
DaMi

Postprzez Kamil^ 2005-02-14, 3:33 pm

DaMi napisał(a):
Carlos2503 napisał(a):duzo osob podpisalo sie pod petycją na dzien dzisiejszy ?? prosze o info

Mało

A wiesz może ile mniej więcej się ludzi wpisało ? Z góry thx za info :)
Kamil^

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna