Czerwone Zagłębie - Opinie ...

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

:)

Postprzez ^m@rcin^ 2004-12-27, 8:31 pm

Siara napisał(a):pewnie ze nie ma sie o co klucic flaga jest i z checia stane za nia na wiosne i stamtad bede dopingowal pilkarzy;)

Na ziemi bedziesz stal ?? :lol:
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez Siara 2004-12-27, 9:08 pm

hahaha :lol: male niedopatrzenie
Siara
Żółta kartka

Postprzez quickstarter 2004-12-28, 1:30 am

Krawiec - nie jest moja intencja obrazac kogokolwiek. Jesli tak sie stalo - przykro mi. Zwaz jednak ze moge miec wlasne odczucia co do okreslonych kwestii. Nie kazdemu podoba sie to samo. Co powiedzialbys gdybym chcial powiesic na Ludowym fane np
" Blood & Honour - ekSStremisci znad Brynicy"??
quickstarter

Postprzez Greg1906 2004-12-28, 8:08 am

(d)RedStar napisał(a):
Co Ty stary jakimś paniczem na zagrodzie jesteś,że Cie tak wszystko boli... Spytaj się matki, czy ojca - wcale tak zle nie było.

To jak z flagą, podoba się czy nie?

Ps. Porównanie bin Ladena i Che nie jest zbyt udane. :shock:

Boli mnie taki koles jak ty z klapkami na oczach i mozgu. Porownanie do bin ladena jak najbardziej na miejscu tylko ty jeszcze o tym nie wiesz. Moze za pare lat kiedy zaczniesz dojrzewac zobaczysz w innym swietle fantastyczne czasy komunizmu, glupote ideologiczna i skrzywiona psyche pana Che, masowe mordowanie zakladnikow itp. Zupelnie jak ten arab. Jedyna roznica miedzy nim a bin ladenem to dolary na koncie tego drugiego i samoloty. A na razie zostaje ci podniecanie sie ogladaniem glupkowatej mlodziezy ktora przy byle okazji maszeruje z flagami "wielkiego czlowieka" nie wiedzac kto to.
Greg1906
Nadzieja białych

Postprzez (d)RedStar 2004-12-28, 10:43 am

Chciałem rozmawiac o fladze Wy chcecie o Che.
Nie wiem czy jest sens odnosić się do uwag kolegów "aryjczyków",ale i im spróbuje sprostać.
Skrzywioną psyche pana Che.. no tak... nie no Ku.... nie moge czytając takie rzeczy i klapki na mózgu i na oczach...

Fakt jest faktem,że Che stał się ikoną popkultury wiele osób dziś chodzących z jego podobizną nie ma zielonego pojęcia kim on był. Albo kim jest teraz. Co do rewolucji kubańskiej, zgadzam się w pewnych kwestiach z Krawcem. Mianowice Che odegrał w niej znacząca rolę,ale czy miał aż tak ogromny wpływ na nową gospodarkę(może na samym początku owszem), na którą od samego początku Stany nałożyły embargo, kóre trwa po dzień dzisiejszy. Ludziom i tak żyło się lepiej. Fakt,że Fidel pchnął ów reżim w stronę autorytaryzmu, Guevarze już nic do tego.

Gwoli ścisłości wiem również o tym,że Guevara wykonał niejedną egzekucję osobiście, ale Greg mimo iz wierze, że dojrzaes jak najbardziej do tego co mówisz. dalej się nie zgodze,że to porównanie ma jakiś większy sens. To tak jakby porównac Broń palną z widelcem -- i jednym i drugim możesz kogoś zabić. Tamta sytuacja była diametralnie inna. Każda rewolucja która zakończyła się klęską, dowiodła tego,że rewolucjoniści kończyli tak samo z rąk kontrewolucjonistów, czyli albo my,albo wy. Stan wojny rządzi się innymi prawami.
Krawiec i w naszej historii znajdziesz rewolucyjny kler, ma się rozumiec niższy.

Do quickstartera wierz mi nie obraziłes mnie i chyba nie byłbyś w stanie... możesz spac spokojnie. Możesz mieć inne poglądy tak samo jak ja. Więc szanujmy się chociaż będzie nam trudno 8)

Aha jeszcze jedno, oczywiscie mam poglądy lewicoe,ale do Stalina mi daleko także, proszę o spokuj:)
(d)RedStar

re

Postprzez Qba 2004-12-29, 1:39 am

a ja bym niektorych prosil o przestrzeganie zasad pisowni...
wiem, ze nie w temacie, ale to strasznie razi...
pozdrawiam
Qba

Re: ...

Postprzez Pesto 2004-12-29, 3:22 pm

Krawiec napisał(a):Wytłumaczcie mi Pesto, Qickstarter dlaczego tak brzydko mówicie o kibicu Zagłębia ?

kolega Krawiec niech sprawdzi , kogo nazwalem smieciem (podtrzymuje). na szczescie ten smiec nie byl kibcem Zaglebia.
a poza tym : jakbym chcial bronic prawosci i moralnosci na wszystkich stornach internetowych , to nie starczylo by mi zycia na nic innego.

forumiaku z dlugim nickiem : jak upadala komuna , mialem 7 lat. moja walka z systemem sprowadzala sie do okrzykow "Jaruzelski - smok wawelski". nikt mnie nie palowal ani nie zamykal.
niemniej komunizm spowodowal gospodarczy niedorozwoj Polski, wiec mam powod , zeby go nie lubic.

quickstarter : masz u mnie duzego Pilsnera.

Siara : slownik ortograficzny przyjacielem kazdego forumiaka. zwlaszcza gdy chcesz sie klOcic z pozostalymi.
Pesto
kumaty

Postprzez Krawiec 2004-12-29, 3:49 pm

Pesto napisał(a): "Jaruzelski - smok wawelski"

A to dlatego nie lubisz Wiślaków :-)

Co do Che i młodzieżowych ruchów lewackich. Ktoś kiedyś powiedział, że jeśli za młodu nie byłeś komunistą, to na starość będziesz skurw...m. Wydaje mi się, że na starość się wyrasta w ogóle z ideologii i patrzy się na "klasę" polityczna jak na stado szakali , która ideologię wykorzystuje instrumentalnie w celu wysysania krwi ze zbałamuconego ludu.

Takiego podejścia wam wszystkim życzę - Anarchy Now ;-) !
Krawiec

Postprzez (d)RedStar 2004-12-29, 8:11 pm

Pesto nie wypowiadaj się o rzeczach o których chyba nie masz pojęcia, to tyle, reszte napisałem Ci na prv.
(d)RedStar

Postprzez regard 2004-12-29, 8:57 pm

Krawiec napisał(a):Wydaje mi się, że na starość się wyrasta w ogóle z ideologii i patrzy się na "klasę" polityczna jak na stado szakali , która ideologię wykorzystuje instrumentalnie w celu wysysania krwi ze zbałamuconego ludu.

Święte słowa Krawiec. Wystarczy prześledzić karierę co poniektórych polityków. W zależności od koniuktury bardzo szybko zmieniają poglądy. :wink: A naród durny to idzie głosować w nadziei na lepsze jutro dzięki politykom :D Marzy mi się pewnego pięknego dnia frekwencja wyborcza do np. parlamentu rzędu 1%. Wtedy społeczeństwo bedzie juz rozumiało, że politycy idą do koryta, a nie po to by pomóc innym.
regard

Postprzez Foxx 2004-12-29, 9:29 pm

Trudno się nie zgodzić :roll:

... Ale i tak PRECZ Z KOMUNĄ 8) :wink:
Foxx
Legia Warszawa

Postprzez regard 2004-12-29, 9:58 pm

A teraz, wracając do głównego wątku zadam jedno, wydaje mi się kluczowe a zarazem retoryczne pytanie. Jest sens mieszać politykę w sport? Krawiec bardzo ładnie i czytelnie przedstawił rys historyczny pojęcia ,,Czerwone Zagłębie", jako wartość naprawdę pozytywną i wartą gloryfikowania. To jest jedna strona medalu. Drugą jest społeczny odbiór tego pojęcia. A odbiór jest zdecydowanie negatywny- kojarzy się generalnie z komuną, socjalizmem, Gierkiem, PRL-em - czyli polityką lat niedawnych. Dlatego mam prośbę do ewentualnych naśladowców tego typu pomysłów, zarówno z lewej jak i z prawej strony sceny - powiedzmy - politycznej. Dajcie sobie spokój. Teraz jest akcja sektorówka, flagi na kijach. Swój potencjał wykorzystajcie na powyższe akcje dla dobra ZAGŁĘBIA.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
regard

...

Postprzez Krawiec 2004-12-29, 10:36 pm

Sorki za rozmywanie tematu , mam nadzieję że porządkowi mnie nie potępią ;-) . Ten szal który wkleiłeś foxx jest niesamowity.

A wracając do słów regarda mam nadzieję, że mimo tych skojarzeń damy radę przestawić świadomosc społeczna na temat CZZ i ZD na właściwy i prawdziwy tor. Wierzcie mi w Sosnowcu, DG mówi się o Zagłebiu Dabrowskim, mówi sie w knajpach na ulicach w autobusach. Jeszcze parę lat temu kilka osób znało historę CZZ i ZD dzisiaj dzięki internetowi mamy szanse wyzwolic sie sami z tego zafałszowania (PZPR, Kutz) a i opowiedzieć o tym rodakom.

ps Foxx szal tak jak i sektorówka jest niesamowity.
Krawiec

Postprzez twari 2004-12-30, 12:24 am

Pozwolcie ze i ja cos wrzuce od siebie w tym temacie! Taka moja skromna sugestia- niech kazdy rozumie przeslanie CzZ na swoj sposob i tak bedzie chyba najlepiej! Pamietam jak na Zagorzu - podczas gdy papiez do nas zawital - przemawial nasz biskup Adas Smigielski ktory PODKRESLAL ze jest to CZERWONE ZAGLEBIE! CZERWONE... OD MILOSCI DO BOGA!! 8) :lol:
I zobaczyl ze to bylo dobre... :)
twari

Postprzez Greg1906 2004-12-30, 7:59 am

twari napisał(a):Taka moja skromna sugestia- niech kazdy rozumie przeslanie CzZ na swoj sposob i tak bedzie chyba najlepiej!

I to jest wlasnie fatalna sugestia.

Szkoda Krawiec twojego wysilku, tlumaczenia komu i gdzie popadnie o co chodzi z historia CZZ bo to nie ma sensu, kiedy ktos robi sobie taka flage. Ta flaga wlasnie utrwalila swiadomosc spoleczna na starym torze. Ludzie pamietaja obrazki a nie slowa, a w tej fladze znalezli potwierdzenie swoich stereotypow a nas tj. dzieci stalina, czerwone zaglabie. Ale najwazniejsze ze pare osob od nas mialo swietna zabawe wywieszajac te "jajcarska" flage.
Greg1906
Nadzieja białych

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice