Do kibicow z Malopolski

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Generał 2004-10-14, 9:02 pm

radek-olkusz napisał(a):w olkuszu tez jeszcze nie jest tak najgozej np na slasku wroclaw bylo nas prawie 40 na poloni bytom 30 a tak na kazdym innym meczu od kilku do kilkunastu

Radek ostatnio jest gorzej, zreszta nie ma co pisac na necie.. do zobaczenia na Widzewie. odezwe sie jeszcze zeby dogadac bo moze wszyscy pojechalibysmy razem w koncu :)
Generał

Postprzez MuMiN 2004-10-14, 9:26 pm

Pisanie o ilości oraz jakości osób jeżdżących z oddalonych jest mało istotne. Nie każdy musi wiedzieć o tym skąd chłopaki jeździcie. Kogo to interesuje, to wie skąd i ilu chłopaków jeździ na Zagłębie. Flaga "Olkusz" będzie wisieć na Widzewie i Podbeskidziu, flaga "Bukowno" jest zbyt zniszczona aby ją wieszać dlatego jej nie ma.
MuMiN
Kuba Wojewódzki

Postprzez mlody1906 2004-10-14, 10:06 pm

MuMiN napisał(a):Pisanie o ilości oraz jakości osób jeżdżących z oddalonych jest mało istotne. Nie każdy musi wiedzieć o tym skąd chłopaki jeździcie. Kogo to interesuje, to wie skąd i ilu chłopaków jeździ na Zagłębie.

Otoz to! Bardzo dobrze powiedziane. Puenta jest jedna - bardzo popularne ostatatnio "kto ma wiedziec ten wie"
mlody1906
Adventure Group

Postprzez Tomano 2004-10-15, 1:18 am

Hehe i jeszcze Pozdro dla kumatych 8)
Tomano
Adventure Group

...

Postprzez Krawiec 2004-10-15, 7:42 am

Coś mi tu nie pasuje jeśli chodzi o ta Małopolskę.

Jeśli przyjąć uwarunkowania administracyjne to wiadomo, że fani ze Sławkowa i Jaworzna odpadają bo to obecnie woj ślaskie

Natomiast jeśli spojrzeć kulturowo , to jest mały problem bo Sławków Olkusz ,Bukowno, Jaroszowiec , Wolbrom kiedy zanajdowały się w woj. katowickim były uznawane za tereny Ziemi Zagłębiowskiej. np nazwy tych miast widniały w nagłówku "Wiadomości Zagłębia".

Więc w tym sensie fani z tych miejscowości powinni czuć więź z naszym regionem i wieszać swoje flagi koło Zagłębia Dabrowskiego.

Sprawa gmatwa się jeszcze bardziej bo wiadomo, że miasta główne Zagłębia Dabrowskiego mają również kulturowy i administracyjny rodowód małopolski.

Trudny orzech do zgryzienia.

Gdyby miało być ok pod względem tradycji i kultury należałoby zrobić flagę o treści :

Zagłębie Dąbrowskie & Zachodnia Małopolska (S-c, DG, powiat Będzin, Olkusz, Bukowno, Wolbrom, Jaworzno, Trzebinia ....)
Krawiec

Re: ...

Postprzez mlody1906 2004-10-15, 2:39 pm

Krawiec napisał(a):Coś mi tu nie pasuje jeśli chodzi o ta Małopolskę.

Jeśli przyjąć uwarunkowania administracyjne to wiadomo, że fani ze Sławkowa i Jaworzna odpadają bo to obecnie woj ślaskie

Krawiec no ale obecnie Sosnowiec i cale ZD to tez woj. slaskie.... My w Katowickim/slaskim jestesmy od 1975 bo jeden pan (nie musze nazwiska wspominac) chcial miec wszystkie kopalnie na slasku. A to ze u nas sa zloza (byly?) tak sie zlozylo ze jestesmy w slaskim. Zadnych typowo slaskich akcentow u nas nie znajdziesz. Jak juz mowilem Jaworzno i Chrzanow zawsze byly w Krakowskim. W Chrzanowie zloza sa zerowe i tak sie stalo ze nas "rozdzielono." Gdyby w Chrzanowie bylo duze wydobycie wegla to jestem przekonany, ze dzis tez byliby w woj. slaskim (co dzis wydaje sie absurdalne).

ps Tomano - pozdro dla kumatych !
mlody1906
Adventure Group

Postprzez Pesto 2004-10-15, 4:19 pm

radosna tworczosc ciula Gierka - 49 wojewodztw , w wiekszosci slabiutkich , ignorowanie regionalnych odrebnosci , krojenie sztucznych regionow ... najlepszy przyklad to Cze-Dze w katowickim (choc sasiednie Bielsko lezalo 4 razy blizej)

mlody - Chrzanow od zawsze byl malopolski , a slaski epizod 1975-1999 zaliczyl gl. ze wzgledu na Trzebinie (kopalnia , elektrownia , rafineria)
Jaworzno to tez historyczna Malopolska (Trojkat Trzech Cesarzy - Sosnowiec w Kongresowce , Myslowice na Slasku , Jaworzno w Galicji)...moze zrobimy fane "Konigreich Galizien und Lodomerien" , zeby powkurwiac chorzowskich :wink:

jeszcze jedno - mam zal do politykow , ktorym nawet nie chcialo sie zadbac , by wojewodztwo sie zwalo "slasko - dabrowskie" (nazwa "slaskie" jest dosc nieadekwatna , bo to tylko 1/3 Slaska ,a poza tym Zywiecczyzna , Zaglebie i Czestochowa - ktore nigdy slaskie nie byly)

to mowilem ja , Pesto , pochodzacy z Malopolski Zachodniej
Pesto
kumaty

Postprzez BrzydaL 2004-10-15, 7:32 pm

Gierek był Pierwszym Sekretarzem, a ciulem to mozesz byc Ty Pesto :!:
BrzydaL

Postprzez żaba 2004-10-15, 9:03 pm

Nie mówcie o Gierku żle. Facet pochodził z naszego miasta, starał się jak umiał, aby Zagłebie Dąbrowskie sie rozwijało.Niestety nie wszystko mu wyszło,ale faktem jest, że chciał dobrze i jego zamysł rozwoju kraju też był dobry.Brakło kompetentnych osób do wykonania jego planów.
żaba

Postprzez CZaRnYY 2004-10-15, 9:09 pm

BrzydaL napisał(a):Gierek był Pierwszym Sekretarzem, a ciulem to mozesz byc Ty Pesto :!:

Co do Gierka ja mam osobiście bardziej pozytywny stosunek niż negatywny, ponieważ jego zamysł był raczej dobry, wiele na lepsze sie zmieniło od jego czasów jednak system jaki wtedy panował był nieefektywny stąd wiele marnotrastwa, a sama osoba Gierka nie była tu temu winna...
CZaRnYY

Postprzez Rynek 2004-10-15, 9:34 pm

Widze ze temat z szedl z glownej mysli i flagi nie bedzie wiec prosze o zamkniecie tematu
Rynek
Obserwowany

Re: ...

Postprzez Krawiec 2004-10-15, 9:54 pm

mlody1906 napisał(a):
Krawiec napisał(a):Coś mi tu nie pasuje jeśli chodzi o ta Małopolskę.

Krawiec no ale obecnie Sosnowiec i cale ZD to tez woj. slaskie.... My w Katowickim/slaskim jestesmy od 1975 bo jeden pan (nie musze nazwiska wspominac) chcial miec wszystkie kopalnie na slasku. A to ze u nas sa zloza (byly?) tak sie zlozylo ze jestesmy w slaskim. Zadnych typowo slaskich akcentow u nas nie znajdziesz. Jak juz mowilem Jaworzno i Chrzanow zawsze byly w Krakowskim. W Chrzanowie zloza sa zerowe i tak sie stalo ze nas "rozdzielono." Gdyby w Chrzanowie bylo duze wydobycie wegla to jestem przekonany, ze dzis tez byliby w woj. slaskim (co dzis wydaje sie absurdalne).

ps Tomano - pozdro dla kumatych !

Młody, cały kontekst sprowadziłeś do administracji, a mnie nie o to chodziło. Przeczytaj dokładnie ale tą druga część, w której pisze dokładnie to samo co ty.

Chodzi o to że w przypadku takich miast jak Olkusz czy Wolbrom nie mozna powiedziec, że są to miasta jednoznacznie małopolskie i jednoznacznie zagłębiowskie.

Cała sztuka polega na tym żeby wymyslic takie sformułowanie żeby i małopolskie Jaworzno i np. małopolsko-zagłebiowski Olkusz znalkazły się na jednej fladze .

Dlatego zaproponowałem flage o treści Zagłębie Dąbrowskie & Zachodnia Małopolska
Krawiec

Postprzez LucasUSA 2004-10-16, 1:26 am

Hmmm, czy "ciul" podpada juz pod zolta kartke? :twisted:
LucasUSA

Postprzez Krawiec 2004-10-16, 11:17 am

Rynek napisał(a):Widze ze temat z szedl z glownej mysli i flagi nie bedzie wiec prosze o zamkniecie tematu

Pomysł jest dobry ale trzeba go urtealnić z głową.

Ok, zacznijmy od początku, robisz flagę "Małopolska" i jakie miejscowosci wpisujesz ?
Krawiec

Postprzez Rynek 2004-10-16, 11:26 am

Ja dalem tylko pomysl ludziom z Malopolski Ja jestem z DG wiec nie bede robil flagi moge sie do niej dorzucic bo pochodze w pol. z malopolski :wink: . Co do miast na tej fladze mozna sie spotkac na meczu pogadac, ustalic i tyle.
Rynek
Obserwowany

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników