Patrzcie, patrzcie "POLSKA ADMINISTRACJA" mu sie nie podoba... Hmm..
Nic dodac, nic ujac. Sami dostarczaja argumentow. :twisted:
Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52
Proszę Cię, udajesz, czy naprawdę nie widzisz różnicy??? Według Ciebie wybraliście sobie niemiecki na flagę z tego samego powodu, dla którego reszta Polski wybiera angielski.gosc napisał(a):hmmm czemu inni jak wywieszaja angielskie nazwy nie sa nazywni anglikami czy cos w tym stylu??
Krawiec napisał(a):http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2322634.html
Kolejne popłuczyny socjologiczne :twisted:
Babeczka udowadnia własny stereotypowy obraz Zagłębia. Typowe myślenie życzeniowe, które znajduje odzwierciedlenie w materiale empirycznym wziętym - daje sobie rękę uciac z sufitu. Niektóre sformułowania sa zerżnięte z Krzeminskiego. udowodnie każdemu że Krzeminski zrobił kaszanke w 98 badając mieszkanców Będzina. Kompromitujace błedy w sztuce.
Powiedzcie czy wy macie jaiś kompleks Ślązaków ? Czy wam Katowice kojarzą się z czystościa , porządkiem i dobrym jedzeniem ? Bo mi wręcz przeciwnie. To co wyszło im w badaniach to jest to co chcialiby żeby wyszło.
Czy wam smakują bardziej kluchy śląskie , buchty i makówki od zalewajki , pieczonek i karpia ? Z tą kuchnią to też dowalili.
Nie wierzcie badaniom, mówi wam to fachowiec !
Jak chcecie to zrobię badania na "reprezentatywnej" próbie i udowodnie, że Ślązacy mają kompleks lepiej wykształcoinego Zagłębiaka, pachnącego i czystego , zajmującego wyższe stanowiska, operatywnego i lepszego w sztuce flirtu z kobietami . Zrobię to na próbie tradycyjnych Ślązaków z Zawodzia, Załęża, Szopienic, Bobrka itp.
Mówię wam ślaskie tzw "elity" przeginają i to trzeba piętnować głośno i otwarcie , a nie chować głowy w piasek - bo dorobia nam "gębę"
wolfik napisał(a):Nie za bardzo rozumie mi Twój nick kojarzy sie z językiem angielskim, mam z tego wysnuwać wniosek, że jesteś Anglikiem? Język niemiecki jest czymś tak normalnym jak język polski. A po Twojej wypowiedzi odnosze wrażenie, że cały czas żyjesz II wojna światową. Czy prawdziwy Polak jak usłyszy język niemiecki powinien dać człowiekowi używajacemu tego języka po prostu w morde, bo to jego "kat"?
wolfik napisał(a):Foxx napisał(a):"polskie świnie"
a gdzie to słyszałeś?
fabian napisał(a):Krawiec napisał(a):http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2322634.html
Mówię wam ślaskie tzw "elity" przeginają i to trzeba piętnować głośno i otwarcie , a nie chować głowy w piasek - bo dorobia nam "gębę"
Poczucie inności nie jest tożsame z poczuciem inności.
gosc napisał(a):2 zdania odemnie
co wy z tymi niemcami ciagle, jakos ide za Ruchem ale do niemiec mi daleko, bo fest ich nie lubie, jestem Slazakiem a to calkiem co innego niz niemiec i nie kazdy kibic Ruchu jest nastawiony proniemiecko,
jak czytam jak ktos pisze wasi bracia w niemcach to mnie kurwica biere, Slask to Slask nie niemcy;/ pozdRo
slawojka napisał(a):
Czegoś nie łapię (bardzo posunęły się rozmowy w tym temacie) - to co jest Twoją ojczyzną? Mam czytać że Niemcy? I że Ci żal że się pogardliwie o nich wyrażamy?
... może źle zinterpretowałem, poprawcie mnie jakby co
LucasUSA napisał(a): Patrzcie, patrzcie "POLSKA ADMINISTRACJA" mu sie nie podoba... Hmm..
Nic dodac, nic ujac. Sami dostarczaja argumentow.
Foxx napisał(a):Mój nick pochodzi od nazwiska muzyka, więc język nie ma tu żadnego znaczenia. Czy żyję II wojną? Nie wiem. Wiem natomiast, że kibice o sympatiach proniemieckich, jednocześnie gardzący Polską budzą we mnie agresję. Dziwne?
Foxx napisał(a):W Chorzowie.
quickstarter napisał(a):do wolfik`a - wiesz co to "naród"? wbrew temu co myślisz nie można tą nazwą określić przesiedleńców z kresów więc fana ruchu mnie śmieszy do łez. gdy bywam przejazdem w niemczech słyszę opinie na ten temat i dziki śmiech prawdziwych niemców - przyznam że śmieję się przy tym nie mniej. żałość ogarnia ale cóż zrobić, niskiego IQ nie da się skutecznie poprawić edukacją więc oszczędzę ci morałów
Krawiec napisał(a):Wielokrotnie przytaczałem przykład Kutza jako najbardziej spektakularny ale pisałem już kiedyś o takich postaciach jak Gorzelik, Smolorz, Karwat , Dziadul itd .
wolfik napisał(a): Co do Kutza to inna bajka, zresztą na Śląsku też często nie jest zbyt lubiany, jego wypowiedzi o Zagłebiakach zbyt dobrze o nim nie świadczą.
wolfik napisał(a):Foxx napisał(a):Mój nick pochodzi od nazwiska muzyka, więc język nie ma tu żadnego znaczenia. Czy żyję II wojną? Nie wiem. Wiem natomiast, że kibice o sympatiach proniemieckich, jednocześnie gardzący Polską budzą we mnie agresję. Dziwne?
To całkowicie zmienia postać rzeczy. Tez delikatnie mówiąc nie przepadam za ludźmi gardzącymi Górnym Śląskiem(np. celowo przekręcającymi jego niemiecką nazwe)
wolfik napisał(a):Foxx napisał(a):W Chorzowie.
Kiedy?
Mieszkasz w USA i uważasz sie za Polaka, jakbys sie czuł, gdyby ktos wyrażał sie pogardliwie o Twojej ojczyźnie i zabraniał sie z nia identyfikować?
Po prostu wielu Ślązakom nie podoba sie władza sprawowana przez polską administracje.
Leyton napisał(a):PS. Nigdy jednak nie zapomnę jak w latach 70-tych pytałem ojca na meczu Zagłębia z Ruchem: A dlaczego oni wywiesili niemiecką flagę i dlaczego krzyczą "Deuschland! Deuschland!" i "żydowskie psy!" ??? Ojciec coś mi tam tłumaczył, ale nienawiści do Ślązaków z pewnością mi od dziecka nie wpajał. Na Śląsku natomiast nawet dziecko w przedszkolu już wie, że Zagłebie i gorole są beeeeeeeeeee.
Foxx napisał(a):A kto celowo przekęca nazwę Górnego Śląska? I w jaki sposób? "Gorny Śląsk" ? "Górny Ślunsk" ? . Nigdy w życiu się z czymś takim nie spotkałem.
Foxx napisał(a):W '95, albo '96.
Foxx napisał(a):Edit: A to znalazłem w innym temacie:
Co Ci przypomina widok znajomy ten? I kto żyje drugą wojną światową?
LucasUSA napisał(a): A jezeli nie przyznajecie sie do Polski, to jestescie banda zdrajcow, co juz mialo swoje reperkusje w historii.
LucasUSA napisał(a): Nie uwazam, ze Slask zasluguje na miano Ojczyzny, tak jak i Slazacy nie zasluguja na miano Narodu. W glowach wam sie poprzewracalo
Mozecie sobie najwyzej nazywac Slask mala ojczyzna, taka jak dla mnie stanowi Zaglebie
LucasUSA napisał(a): Gwara? Smiech mnie bierze jak niektorzy twoi kumple udaja, ze pisza po slasku . Kazdy inaczej . Po prostu nie istnieje forma pisana tego narzecza (a przynajmniej wykraczajaca poza mury placowek naukowych) - ale tu sie pewnie baaardzo myle .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników