Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :))

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez LucasUSA 2004-10-07, 4:26 pm

Patrzcie, patrzcie "POLSKA ADMINISTRACJA" mu sie nie podoba... Hmm..
Nic dodac, nic ujac. Sami dostarczaja argumentow. :twisted:
LucasUSA

Postprzez fabian 2004-10-07, 7:23 pm

gosc napisał(a):hmmm czemu inni jak wywieszaja angielskie nazwy nie sa nazywni anglikami czy cos w tym stylu??
Proszę Cię, udajesz, czy naprawdę nie widzisz różnicy??? Według Ciebie wybraliście sobie niemiecki na flagę z tego samego powodu, dla którego reszta Polski wybiera angielski.
Czyli trawestując Twoją wypowiedź, niemiecki na Śląsku jest zwykłym językiem obcym, takim jak na przykład bułgarski. I tylko zrządzenie losu spowodowało, że akurat w tym języku są flagi. Jakiekolwiek inne konotacje są nieprawidłowe.
fabian

Re: ...

Postprzez fabian 2004-10-07, 7:38 pm

Krawiec napisał(a):http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2322634.html

Kolejne popłuczyny socjologiczne :twisted:

Babeczka udowadnia własny stereotypowy obraz Zagłębia. Typowe myślenie życzeniowe, które znajduje odzwierciedlenie w materiale empirycznym wziętym - daje sobie rękę uciac z sufitu. Niektóre sformułowania sa zerżnięte z Krzeminskiego. udowodnie każdemu że Krzeminski zrobił kaszanke w 98 badając mieszkanców Będzina. Kompromitujace błedy w sztuce.

Powiedzcie czy wy macie jaiś kompleks Ślązaków ? Czy wam Katowice kojarzą się z czystościa , porządkiem i dobrym jedzeniem ? Bo mi wręcz przeciwnie. To co wyszło im w badaniach to jest to co chcialiby żeby wyszło.

Czy wam smakują bardziej kluchy śląskie , buchty i makówki od zalewajki , pieczonek i karpia ? Z tą kuchnią to też dowalili.

Nie wierzcie badaniom, mówi wam to fachowiec !

Jak chcecie to zrobię badania na "reprezentatywnej" próbie i udowodnie, że Ślązacy mają kompleks lepiej wykształcoinego Zagłębiaka, pachnącego i czystego , zajmującego wyższe stanowiska, operatywnego i lepszego w sztuce flirtu z kobietami . Zrobię to na próbie tradycyjnych Ślązaków z Zawodzia, Załęża, Szopienic, Bobrka itp.

Mówię wam ślaskie tzw "elity" przeginają i to trzeba piętnować głośno i otwarcie , a nie chować głowy w piasek - bo dorobia nam "gębę"

Z niekłamanym podziwem czytam Twoje wypowiedzi, aczkolwiek mam kilka uwag.

1. W rzeczonym artykule nie mogę znaleźć passusu odnoszącego się do rzekomego kompleksu Zagłębiaków na punkcie Ślązaków. Poczucie inności nie jest tożsame z poczuciem niższości.

2. Znalazłeś źródła naszej niechęci do Ślązaków. OK. Ale czy forma, w jakiej ta nienawiść ujawniła się po wojnie jest powodem do dumy? Czasami odnoszę wrażenie, że prawdy historycznej szukasz tylko po jednej stronie.

3. I co dalej? Jak już na polu walki na argumenty zostawimy Kutza pokonanego, jaka jest Twoja wizja przyszlosci Zaglebia? Razem ze Slazakami we wspolnym badz co badz wojewodztwie, czy moze osobno?
Ostatnio edytowano 2004-10-08, 4:33 pm przez fabian, łącznie edytowano 1 raz
fabian

Postprzez Foxx 2004-10-07, 10:08 pm

wolfik napisał(a):Nie za bardzo rozumie mi Twój nick kojarzy sie z językiem angielskim, mam z tego wysnuwać wniosek, że jesteś Anglikiem? Język niemiecki jest czymś tak normalnym jak język polski. A po Twojej wypowiedzi odnosze wrażenie, że cały czas żyjesz II wojna światową. Czy prawdziwy Polak jak usłyszy język niemiecki powinien dać człowiekowi używajacemu tego języka po prostu w morde, bo to jego "kat"?

Mój nick pochodzi od nazwiska muzyka, więc język nie ma tu żadnego znaczenia. Czy żyję II wojną? Nie wiem. Wiem natomiast, że kibice o sympatiach proniemieckich, jednocześnie gardzący Polską budzą we mnie agresję. Dziwne?

wolfik napisał(a):
Foxx napisał(a):"polskie świnie"

a gdzie to słyszałeś?

W Chorzowie.
Foxx
Legia Warszawa

Postprzez quickstarter 2004-10-07, 10:33 pm

do wolfik`a - wiesz co to "naród"? wbrew temu co myślisz nie można tą nazwą określić przesiedleńców z kresów więc fana ruchu mnie śmieszy do łez. gdy bywam przejazdem w niemczech słyszę opinie na ten temat i dziki śmiech prawdziwych niemców - przyznam że śmieję się przy tym nie mniej. żałość ogarnia ale cóż zrobić, niskiego IQ nie da się skutecznie poprawić edukacją więc oszczędzę ci morałów
quickstarter

Re: ...

Postprzez Pesto 2004-10-08, 2:29 pm

fabian napisał(a):
Krawiec napisał(a):http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2322634.html

Mówię wam ślaskie tzw "elity" przeginają i to trzeba piętnować głośno i otwarcie , a nie chować głowy w piasek - bo dorobia nam "gębę"

Poczucie inności nie jest tożsame z poczuciem inności.

tos dojebol :D chyba ze miales na mysli poczucie nizszosci

a Krawiec ma slusznosc - w dobie internetu na propagande trzeba odpowiadac propaganda , a nie chowac ogon pod siebie. Inaczej klamstwo powtarzane wiele razy stanie sie prawda tak szybko , jak nawet Goebbelsowi sie nie snilo.
Pesto
kumaty

...

Postprzez Krawiec 2004-10-08, 6:56 pm

Fabian mam wrazenie, że poza tytułem art. nie przeczytałeś z pomyślunkiem części dalszej. Wystarczy zernkąć na pierwsze zdania :

" Czyści, pracowici, jedzą smaczne obiady w rodzinnym gronie - mówią o Ślązakach Zagłębiacy. I dodają: - My jesteśmy inni. Naukowcy opublikowali wyniki badań zagłębiowskiej tożsamości ".

Nie wiem jaką logiką się kierowałeś ale dla mnie zdanie "my jesteśmy inni" w zestawieniu z przymiotnikami "czyści" "pracowici" "smaczne" znaczy pośrednio: brudni lub mniej pracowici, leniwi lub mniej pracowici, mamy niesmaczne albo mniej smaczne jedzenie .

Rzekomo mamy kompleks Ślazaków i z tej tezy popartej "badaniami naukowymi" uzasadnia się ślasko -zagłębiowski antagonizm .

Wychodzi rzekomo na to, że my ich nie lubimy z poczucia zazdrości.
Już na bolka oko jest to ściema i ja twierdzę, że ściemnia się tak z racji paniczną bojaźń przed poruszaniem tematów wojennych.

Wielokrotnie przytaczałem przykład Kutza jako najbardziej spektakularny ale pisałem już kiedyś o takich postaciach jak Gorzelik, Smolorz, Karwat , Dziadul itd .

Ci ludzie nie zaprzestana określania siebie na czarnym zagłebiowskim tle więc w sferze symbolicznej powinniśmy wydac im wojne na argumenty . Niestety znajomosc historii Zagłebia jest u nas licha :?

Co jak nie woj. ślaskie ? Dla mnie odpowiedź jest prosta bo nie interesują mnie rozważania na temat kształtu administracyjnego woj ślaskiego - przynajmniej na razie.

Priorytet to jedność Zagłębiaków i nasza dojrzała świadomość regionalna oparta na znajomości własnej histrorii, szacunku dla naszej ziemi i zainteresowanie przyszłością tego kawałka Polski.
Ostatnio edytowano 2004-10-08, 7:09 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 5 razy
Krawiec

Postprzez Krawiec 2004-10-08, 6:59 pm

gosc napisał(a):2 zdania odemnie
co wy z tymi niemcami ciagle, jakos ide za Ruchem ale do niemiec mi daleko, bo fest ich nie lubie, jestem Slazakiem a to calkiem co innego niz niemiec i nie kazdy kibic Ruchu jest nastawiony proniemiecko,
jak czytam jak ktos pisze wasi bracia w niemcach to mnie kurwica biere, Slask to Slask nie niemcy;/ pozdRo

Jesteś w stanie powtórzyć to na forum Ruchu ?
Krawiec

Postprzez wolfik 2004-10-08, 9:03 pm

slawojka napisał(a):
Czegoś nie łapię (bardzo posunęły się rozmowy w tym temacie) - to co jest Twoją ojczyzną? Mam czytać że Niemcy? I że Ci żal że się pogardliwie o nich wyrażamy?
... może źle zinterpretowałem, poprawcie mnie jakby co

Nie jest nią Polska, co jest możesz sie domyślić po moim podpisie. I nie podoba mi sie gdy ktoś wyraża sie o niej pogardliwie.

LucasUSA napisał(a): Patrzcie, patrzcie "POLSKA ADMINISTRACJA" mu sie nie podoba... Hmm..
Nic dodac, nic ujac. Sami dostarczaja argumentow.

Co prawda nigdzie tego nie napisałem, ale fakt nie podoba sie, wielu Polakom też i co z tego, na co niby ma być to argument? Czemu nie odpowiedziałes na moje pytania?

Foxx napisał(a):Mój nick pochodzi od nazwiska muzyka, więc język nie ma tu żadnego znaczenia. Czy żyję II wojną? Nie wiem. Wiem natomiast, że kibice o sympatiach proniemieckich, jednocześnie gardzący Polską budzą we mnie agresję. Dziwne?

To całkowicie zmienia postać rzeczy. Tez delikatnie mówiąc nie przepadam za ludźmi gardzącymi Górnym Śląskiem(np. celowo przekręcającymi jego niemiecką nazwe)

Foxx napisał(a):W Chorzowie.

Kiedy?

quickstarter napisał(a):do wolfik`a - wiesz co to "naród"? wbrew temu co myślisz nie można tą nazwą określić przesiedleńców z kresów więc fana ruchu mnie śmieszy do łez. gdy bywam przejazdem w niemczech słyszę opinie na ten temat i dziki śmiech prawdziwych niemców - przyznam że śmieję się przy tym nie mniej. żałość ogarnia ale cóż zrobić, niskiego IQ nie da się skutecznie poprawić edukacją więc oszczędzę ci morałów

Ludzie deklarujący narodowość śląską w czeskiej części Górnego Śląską to
przesiedleńcy z Kresów? To faktycznie musze sie jeszcze wiele nauczyć :lol:

A śmiejcie sie razem z Niemcami, może to Was pojedna:) U Ślązaków rozbawienie wzbudza Kroll zaparzający się określąjąc ludzi narodowości śląskiej Niemcami i MSWiA robiące wszystko by na swojej stronie internetowej nie wspomnieć o ludziach narodowości śląskiej. Generalnie zabawnie słuchać Niemców nazywających RAŚ i sprawe narodowości śląskiej polską propagandą mająca zmniejszyć ilość Niemców w Polsce i Polaków nazywających ją niemiecką propagandą mająca przyłączyć Śląsk do Niemiec.

Krawiec napisał(a):Wielokrotnie przytaczałem przykład Kutza jako najbardziej spektakularny ale pisałem już kiedyś o takich postaciach jak Gorzelik, Smolorz, Karwat , Dziadul itd .

Nie wiem czy dobrze rozumie kontekst Twojej wypowiedzi, masz na myślinegatywne wypowiedzi o Zagłębiu czy Zagłębiakach tych ludzi? Jeśli tak to Gorzelik na pewno nie pasuje do tego grona, jest to człowiek bardzo tolerancyjny, wg niektórych aż za bardzo. Smolorz być może jakiś tam Zagłebiaków atakował, Karwat wątpie, ale nie oskarżałbym ich o jakąś fobie zagłębiowską. Co do Kutza to inna bajka, zresztą na Śląsku też często nie jest zbyt lubiany, jego wypowiedzi o Zagłebiakach zbyt dobrze o nim nie świadczą.
wolfik

Postprzez Leyton 2004-10-08, 10:03 pm

wolfik napisał(a): Co do Kutza to inna bajka, zresztą na Śląsku też często nie jest zbyt lubiany, jego wypowiedzi o Zagłebiakach zbyt dobrze o nim nie świadczą.

Widać, że w zaślepieniu narodowością śląską przynajmniej odrobiny obiektywizmu Ci nie brakuje. Szanuję też to, co w rozumny sposób potrafiłeś uzasadnić. Czy się z tym zgadzam to już ina sprawa.
Zawsze przy takich tematach uważam, że tak naprawdę nie mają one większego sensu, bo i tak każdy wie swoje. Żadne, ale to żadne argumenty nie przekonają przeciwnej strony do uznania racji internetowego, prasowego czy innego przeciwnika. Takie dyskusje wcześniej czy później i tak sprowadzają się do wyliczanki co my rozbiliśmy wam, a co wy nam.
PS. Nigdy jednak nie zapomnę jak w latach 70-tych pytałem ojca na meczu Zagłębia z Ruchem: A dlaczego oni wywiesili niemiecką flagę i dlaczego krzyczą "Deuschland! Deuschland!" i "żydowskie psy!" ??? Ojciec coś mi tam tłumaczył, ale nienawiści do Ślązaków z pewnością mi od dziecka nie wpajał. Na Śląsku natomiast nawet dziecko w przedszkolu już wie, że Zagłebie i gorole są beeeeeeeeeee.
Ostatnio edytowano 2004-10-09, 6:55 am przez Leyton, łącznie edytowano 1 raz
Leyton

Postprzez Foxx 2004-10-08, 11:36 pm

wolfik napisał(a):
Foxx napisał(a):Mój nick pochodzi od nazwiska muzyka, więc język nie ma tu żadnego znaczenia. Czy żyję II wojną? Nie wiem. Wiem natomiast, że kibice o sympatiach proniemieckich, jednocześnie gardzący Polską budzą we mnie agresję. Dziwne?

To całkowicie zmienia postać rzeczy. Tez delikatnie mówiąc nie przepadam za ludźmi gardzącymi Górnym Śląskiem(np. celowo przekręcającymi jego niemiecką nazwe)

A kto celowo przekęca nazwę Górnego Śląska? I w jaki sposób? "Gorny Śląsk" ? "Górny Ślunsk" ? :roll: . Nigdy w życiu się z czymś takim nie spotkałem.

wolfik napisał(a):
Foxx napisał(a):W Chorzowie.

Kiedy?

W '95, albo '96.

Edit: A to znalazłem w innym temacie: Obrazek

Co Ci przypomina widok znajomy ten? I kto żyje drugą wojną światową? :evil:
Ostatnio edytowano 2004-10-09, 7:32 am przez Foxx, łącznie edytowano 1 raz
Foxx
Legia Warszawa

Postprzez LucasUSA 2004-10-08, 11:59 pm

Mieszkasz w USA i uważasz sie za Polaka, jakbys sie czuł, gdyby ktos wyrażał sie pogardliwie o Twojej ojczyźnie i zabraniał sie z nia identyfikować?

Nie uwazam, ze Slask zasluguje na miano Ojczyzny, tak jak i Slazacy nie zasluguja na miano Narodu. W glowach wam sie poprzewracalo. A jezeli nie przyznajecie sie do Polski, to jestescie banda zdrajcow, co juz mialo swoje reperkusje w historii. Poczytaj sobie wasze forum (i poogladaj) :evil: . Mozecie sobie najwyzej nazywac Slask mala ojczyzna, taka jak dla mnie stanowi Zaglebie. Gwara? Smiech mnie bierze jak niektorzy twoi kumple udaja, ze pisza po slasku :). Kazdy inaczej :):). Po prostu nie istnieje forma pisana tego narzecza (a przynajmniej wykraczajaca poza mury placowek naukowych) - ale tu sie pewnie baaardzo myle :wink: . Odrzucajac Polske i polskie korzenie, tracicie tozsamosc. Bo gdybyscie mowili - jestesmy Polakami, przetrwalismy wieki i dochowalismy wiernosc Polsce - moj szacunek nie mialby granic.

Po prostu wielu Ślązakom nie podoba sie władza sprawowana przez polską administracje.

Tu masz swoja "polska administracje". Niedlugo nazwiecie nas okupantem :evil:
LucasUSA

Postprzez Pesto 2004-10-09, 4:03 pm

mialem sie nie wypowiadac , ale nie strzymam :roll:

nie jestem wielbicielem cenzora Wojtka (i instytucji cenzury w ogole) , ale spojrzalem na to z innej strony - po lekturze chorzowskiego forum

trzech dupkow zrobilo z forum chlew (pacan , chmielok , bogas pfffff....) a nikt im nie smie zwrocic uwagi po tekstach w stylu

"k***a zamknac sie cwele jebane k***a pedaly k***a stosunki z Widzewem k***a to jest nasza decyzja i moj jeden glos znaczy wiecej niz 150 waszych"

"k***a p***** jak cie uwidza w szalu widzewa przed sztama to cie na nim powiesza"

itp. itd.

to jest pewnie ta ich europejska oglada , ktora tak ich odroznia od dzikiego , azjatyckiego Zaglebia :D :D :D
Pesto
kumaty

Postprzez misiek1906 2004-10-09, 4:35 pm

Polski język jest bardzo bogaty... Nie ma to jak poprawna wypowiedź :P
misiek1906

Postprzez wolfik 2004-10-09, 4:37 pm

Leyton napisał(a):PS. Nigdy jednak nie zapomnę jak w latach 70-tych pytałem ojca na meczu Zagłębia z Ruchem: A dlaczego oni wywiesili niemiecką flagę i dlaczego krzyczą "Deuschland! Deuschland!" i "żydowskie psy!" ??? Ojciec coś mi tam tłumaczył, ale nienawiści do Ślązaków z pewnością mi od dziecka nie wpajał. Na Śląsku natomiast nawet dziecko w przedszkolu już wie, że Zagłebie i gorole są beeeeeeeeeee.

Chociażby mój wujek dostał wpierdol w Sosnowcu za śląską godke, było to dawno, ale nie był to odosobniony przypadek, moglibyśmy tak sie licytować, tylko po co?

Co do niemieckich flag i haseł Deutschland Deutschland, to występowały na wielu śląskich stadionów, a może zamiast nazywać nas jakimiś zdrajcami narodu czy folksdojczami wypadałoby sie zastanowic skąd sie wzieły, dlaczego Ślazący zaczeli patrzeć w strone Niemiec?

Foxx napisał(a):A kto celowo przekęca nazwę Górnego Śląska? I w jaki sposób? "Gorny Śląsk" ? "Górny Ślunsk" ? . Nigdy w życiu się z czymś takim nie spotkałem.

ciekawa sprawa, swego czasu na forum kibice.net podczas burzliwych dyskusji na temat fany "Oberschlesien" często padały argumenty z polskiej strony, że napis powinien być po śląsku, a gdy ktoś próbuje napisać Górny Śląsk po śląsku to znowu sie nie podoba.

Foxx napisał(a):W '95, albo '96.

no to pozostaje mi jedynie uwierzyć, ewentualnie spytać starszych kolegów, ale spytam troche przewrotnie jak to sie ma do hasła "pierdolone hanysy"?

Foxx napisał(a):Edit: A to znalazłem w innym temacie:

Co Ci przypomina widok znajomy ten? I kto żyje drugą wojną światową?

No cóż pewna grupa kibiców Niebieskich ma takie poglądy, ale w wielu polskich klubach też znajdziemy ludzi mających podobne poglądy, więc nie mieszałbym tego z naszą "Śląskością"

LucasUSA napisał(a): A jezeli nie przyznajecie sie do Polski, to jestescie banda zdrajcow, co juz mialo swoje reperkusje w historii.

Na przełomie lat 20-tych XX wieku pewna grupa Ślązaków zdradziła państwo pruskie wywołując powstania polskie na Śląsku. Mam racje? Czy może ich nielojalność wobec państwa, w którym żyli nie jest zdradą. Jakie są Twoje kryteria zdrady państwa, którego jest sie obywatelem?

LucasUSA napisał(a): Nie uwazam, ze Slask zasluguje na miano Ojczyzny, tak jak i Slazacy nie zasluguja na miano Narodu. W glowach wam sie poprzewracalo

Mozecie sobie najwyzej nazywac Slask mala ojczyzna, taka jak dla mnie stanowi Zaglebie

To nie możemy sami decydować o swojej tożsamości, Ty ustalasz kim jesteśmy?

LucasUSA napisał(a): Gwara? Smiech mnie bierze jak niektorzy twoi kumple udaja, ze pisza po slasku . Kazdy inaczej . Po prostu nie istnieje forma pisana tego narzecza (a przynajmniej wykraczajaca poza mury placowek naukowych) - ale tu sie pewnie baaardzo myle .

Ano nie istnieje, więc mozemy se pisać jak chcemy .
wolfik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników