Fani Chuligani

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Erazmus 2004-09-02, 9:47 pm

_ToMaSzEk_ napisał(a):o Śląsku jest... nie pamiętam czy są wymienione grupy kibicowskie Śląska ale jest mowa o Śląsku... ta książka jest przede wszystkim oparta o kibiców ZAGŁĘBIA i ŚLĄSKA Wrocław... chociaż na początku książki można mieć do tego wątpliwości :)
te statystyki właśnie o których pisałem prowadzone były wśród kibiców ZAGŁEBIA I WKS :)

Na prawdę czy żartujesz ? ;-)

Pozdrawiam
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez Tomaszek 2004-09-02, 9:52 pm

Erazmus napisał(a):
Na prawdę czy żartujesz ? ;-)

Pozdrawiam

no coś tam o Śląsku jest... :) tak jak już napisałem :)
wogóle sporo fragmentów z Ligi Chuliganów jest też... :)

Pozdrawiam :)!!
Tomaszek
Żółta kartka

Postprzez DaMi 2004-09-02, 9:56 pm

Erazmus napisał(a):Na prawdę czy żartujesz ? ;-)

Erazmus się podniecił :D
DaMi

Postprzez Erazmus 2004-09-02, 9:57 pm

DaMi napisał(a):
Erazmus napisał(a):Na prawdę czy żartujesz ? ;-)

Erazmus się podniecił :D

Trzeba wiedzieć co w trawie piszczy ;-)
Erazmus
Wrocławianin

Re: Fani Chuligani

Postprzez Agianni 2004-09-02, 11:24 pm

^m@rcin^ napisał(a):Fani-chuligani. Rzecz o polskich kibolach Jerzy Dudała.

... W wyniku analizy przeprowadzonych badań otrzymaliśmy interesujące dane, które ukazane w kontekście części teoretycznej, stanowią ważny przyczynek do nowej wiedzy o najaktywniejszej części widowni sportowej, jaką stanowią zdecydowani kibice klubów sportowych."
z recenzji prof. dr hab. Zbigniewa Krawczyka

Wydaje mi się, że sam autor lub ktoś bliski z jego otoczenia zbierał materiały do swojej pracy magisterskiej, które potem posłużyły do napisania tej książki. Dlatego może to być ciekawa pozycja. Książka jest pisana z punktu widzenia teoretyka, tak jak już to ktoś wcześniej stwierdził, że jest tam dużo danych statystycznych związanych z ruchem kibicowskim.
Ciekawy jestem jak się to odnosi do praktyki.
Agianni
Adventure Group

...

Postprzez Krawiec 2004-09-03, 7:44 am

Ciekawe w jaki sposób autor uzyskał tzw. materiał empiryczny ?

Nie bedę oceniał wyników badań i wniosków po tytule , ani też po podejżanej recenzji prof. Krawczyka . Nawiasem mówiąc pisanie w takim slangu jak to uczynił prof. nie służy dobrze socjologii polskiej.

Niestety trzeba to przeczytać , może rzeczywiście ktoś potraktował sprawę poważnie.
Krawiec

Postprzez ARAS1906 2004-09-03, 7:46 am

Teraz też nie będę osądzał, ale....... zamówiłem :P więc zobaczymy 8)
ARAS1906
Środula

Re: :/

Postprzez Mati_1987 2004-09-03, 10:17 am

_ToMaSzEk_ napisał(a):
Mati_1987 napisał(a):Założe sie że to kolejny pseudo-pisarz...który poprzez tytuł chce nazbierać jaknajwięcej hajsu :?
Tacy ludzie jak on gówno wiedzą... kolejne badziewie za które chcą pieniędzy..
pozdro

czemu oceniasz jak nieprzeczytałeś ?
koleś jest wykształcony i stara się poruszyć temat i opisuje go tak jak go widzi... chociaż tak jak mówiłem książka bardziej jest oparta na statystykach i autor chce wywnioskować skąd pochodzi chuligaństwo w Polsce, jakimi ludźmi są chuligani itp. tak przynajmniej ja to odebralem po przeczytaniu jej

Owszem nie przeczytałem i nie przeczytam... a moją wypowiedź kierowałem ogólnie do ludzi którzy myślą że jak napisza o hools,kibicach,burdach, (bo te tematy są na topie) to zbija kupe kasy...
Mati_1987
Os.Piastów oficial fans

Postprzez Puzon 2004-09-03, 10:31 am

Mati widzę , że nie rozruszniasz literatury naukowej od zwykłych szmatławców. Więc napisze ci jaka jest różnica: ta pierwsza powstaje w wyniku przeprowadzonych badań i jest skierowana do wąskiej grupy osób zajmujących się danym zagadnieniem. W powyższym wypadku do socjologów. Nie ma ona na celu przynosić autorowi profity finansowe , ponieważ nakład takich publikacji zazwyczaj nie przekracza kilkuset egzemplarzy.Także nie pisz głupot jak nie masz o czymś pojęcia!
Puzon
Adventure Group

...

Postprzez Mati_1987 2004-09-03, 11:45 am

Puzon napisał(a):Mati widzę , że nie rozruszniasz literatury naukowej od zwykłych szmatławców. Więc napisze ci jaka jest różnica: ta pierwsza powstaje w wyniku przeprowadzonych badań i jest skierowana do wąskiej grupy osób zajmujących się danym zagadnieniem. W powyższym wypadku do socjologów. Nie ma ona na celu przynosić autorowi profity finansowe , ponieważ nakład takich publikacji zazwyczaj nie przekracza kilkuset egzemplarzy.Także nie pisz głupot jak nie masz o czymś pojęcia!

Może i pomyliłem sie.. ale NIKT nie jest nieomylny
pozdro
Mati_1987
Os.Piastów oficial fans

Postprzez Erazmus 2004-09-03, 12:26 pm

ARAS1906 napisał(a):Teraz też nie będę osądzał, ale....... zamówiłem :P więc zobaczymy 8)

No to ja w takim razie pożycze od Ciebie prezes jak skończysz czytać ;-)
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez ARAS1906 2004-09-03, 12:31 pm

Erazmus napisał(a):
ARAS1906 napisał(a):Teraz też nie będę osądzał, ale....... zamówiłem :P więc zobaczymy 8)

To zrobimy transfer wymienny!!! Pamietasz jeszcze o "REJSIE"????
no i będzie powód do spotkania :D :D :D :D
ARAS1906
Środula

Postprzez Erazmus 2004-09-03, 12:49 pm

ARAS1906 napisał(a):
Erazmus napisał(a):

To zrobimy transfer wymienny!!! Pamietasz jeszcze o "REJSIE"????
no i będzie powód do spotkania :D :D :D :D

"Rejs" czeka na chuliganów z Sosnowca na póleczce ;-)
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez Clovnone 2004-09-06, 9:52 pm

Książka została napisana na potrzeby pracy doktorskiej o tytule: "Studium socjologiczne na przykładzie wybranych grup kibiców" ( ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC i ŚLĄSKA Wrocław). Niestety w dokumencie (książce) opublikowane zostały tylko wyniki badań kibiców ZAGŁĘBIA, były one zbliżone do tego, co zostało uzyskane od kibiców z Wrocławia.
Co ważniejsze badania powstawały w 1998 - 2000 roku. Wiec w książce są informacje z tamtego okresu wzbogacone informacjami z lat obecnych. I właśnie tutaj autor podaje inf. o nowopowstałej grupie FB (podaje ją jako wzór).
Tak jak napisał Tomaszek książka ta przedstawia kibiców statystycznie, jest pisana jak typowa praca naukowa, i nie warto w niej szukać krwawych stadionowych wojen. Choć przedstawione są ponoć największe na świecie awantury wywołane przez kibiców, (lecz zabrakło w niej wydarzeń z 29 września 1947 roku na stadionie przy ulicy Mireckiego w Sosnowcu). Zagłębie zostało także przedstawione jako prekursor ruchu kibicowskiego w Polsce, podkreślane jest nasza przyjaźń do Legi.
Choć badania są przeprowadzane na kibicach podających się za fanów Zagłębia znajdują się w niej też informacje o innych ekipach, drużynach itd.
Resztę można się dowiedzieć z książki. Polecam

PS. Czy ktoś może sprzedać PAMIĘTNIK KIBICA lub LIGE CHULIGANÓW?
Clovnone

Postprzez Carlos 2004-09-06, 10:01 pm

jest taka opcja zeby zamówic hurtowo i sprzedawac o pare groszy drozej w sklepie kibica a zysk na oprawe ????
Carlos

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice